Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Stone Levitation Ale: ανύψωση πέρα από συνηθισμένες γεύσεις

Η αμερικάνικη ζυθοποιία Stone ιδρύθηκε το 1996 από τους Greg Koch και Steve Wagner, οι οποίοι παραμένουν στο τιμόνι της μέχρι σήμερα. Η Stone Brewing είναι μία από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες ζυθοποιίες στις ΗΠΑ τα τελευταία 10 χρόνια, και οι μπύρες της σαφώς δικαιώνουν το όνομα ποιότητας που έχει αποκτήσει στο χώρο. Η παραγωγή περιλαμβάνει 7 ετικέτες που παράγονται ολόχρονα, με ναυαρχίδα της ζυθοποιίας την εξαιρετική Arrogant Bastard Ale η οποία έχει αποκτήσει φανατικούς οπαδούς σε όλη την Αμερική. Η Stone ζυμώνει επίσης ειδικές (ουχί εποχιακές) ετικέτες, καθώς και ορισμένες μπύρες σε συνεργασία με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα στο χώρο. Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι η Saison du BUFF για την οποία συνεργάστηκαν Stone, Dogfish Head και Victory Brewing!
Από την ξενάγηση στη ζυθοποιία το βίντεο που ακολουθεί


Stone Brewing Tour from stonebrew on Vimeo



H ετικέτα της Stone που θα δούμε σήμερα είναι η Levitation Ale, η οποία μάλιστα ψηφίστηκε από το RateBeer ανάμεσα στις 50 καλύτερες αμερικάνικες session μπύρες (βλεπε Σύντομες Ειδήσεις στην πλευρική στήλη). Πρόκειται για μία απολαυστικότατη amber ale που πρωτοκυκλοφόρησε το 2002, με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 4.4% α.φ. και 45 IBUs. Ζυμώνεται με ποικιλίες λυκίσκου Columbus, Amarillo, Simoe και Crystal, και ξανά με Amarillo στο τέλος.

Το μπουκάλι των 330ml στολίζει το γνωστό διαόλι, σήμα κατατεθέν της ζυθοποιίας από την Καλιφόρνια.
Το λαιμό της φιάλης στολίζει περήφανα διάκριση του 2007 από το GABF


Η εμφάνισή της Levitation Ale στο ποτήρι είναι πληθωρική, με ένα σκούρο κοκκινοκαφετί/χάλκινο χρώμα και ένα μεγαλοπρεπέστατο, πυκνό μπεζ αφρό στην κορυφή – οκ, το παράκανα λίγο αυτή τη φορά στο σερβίρισμά του αλλά δεν μπορούσα να αντισταθώ!

Τα αρώματα είναι βασικά επεριδοειδή/λυκίσκος και καραμέλα από τα malts, αρκετά έντονα και με την καραμέλα να φαίνεται περισσότερο καθώς η μπύρα ζεσταίνεται. Η γεύση ταιριάζει αρμονικά με το άρωμα, με τα φρούτα (πορτοκάλι?) να συνυπάρχουν με την καραμέλα και τη γλυκιά πλευρά των malts, ενω προστίθεται και μία δυναμική παρουσία του λυκίσκου προς το τελείωμα, που είναι ξηρό. Η επίγευση μέτριας διάρκειας. Σώμα μέτριο αλλά μοιάζει πολύ γεμάτο για μία μπύρα με τόσο χαμηλό αλκοόλ, με μέτρια ενανθράκωση. Το 4.4% δεν φαίνεται καθόλου, γι’ αυτό και χαρακτηρίζεται άλλωστε ως session beer.

Γενικά, η Levitation Ale είναι μία πολύ ευχάριστη μπύρα, καθόλου δύσκολη ή απαιτητική, γεμάτη άρωμα και γεύση, η οποία πίνεται πολύ εύκολα. Οι Αμερικάνοι έχουν ζυμώσει μία πετυχημένη συνταγή, με ωραία ισορροπία ανάμεσα σε λυκίσκο και malts, η οποία στέκεται άνετα μόνη της ή μπορεί να συνοδεύσει το φαγητό σας. Μία απλή αλλά αξιολογότατη ετικέτα της Stone που επιβεβαιώνει τη θετικότατη άποψη που έχω για τις μπύρες της. 

Εις υγείαν όλων των μπυραματιστών,
Δόκιμος

6 σχόλια:

  1. Άλλη μια ζυθοποιία από την άλλη άκρη του Ατλαντικού που τυγχάνει ειδικής μνείας (και όχι άδικα)εδώ στους μπυραματισμούς και πάλι από τον σούπερ δοκιμαστή Αμερικάνικων ετικετών τον τελευταίο καιρό, τον Δόκιμο!

    Αν κάποιος εντρυφήσει περισσότερο στα δρώμενα της Stone και δει τα κατορθώματά της, δε θα μπορεί παρά να συμφωνήσει πως έχουμε να κάνουμε με άλλη μια θαυματουργή ζυθοποιία των Η.Π.Α.
    Το βιντεάκι που έβαλες Δόκιμε, όλα τα λεφτά. Το είδα δυο φορές και το θα το ξαναέβλεπα χαλαρά!!
    Από Λονδίνο προμηθεύεσαι τα αμερικάνικά σου μπυροαριστουργήματα? Κι αν ναι, από που ακριβώς?

    Συνέχισε τις μπυροδοκιμές σου κι έχε μας ενήμερους για τα καλούδια που δοκιμάζεις κατά καιρούς ... Εύγε Dokimos!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ χαίρομαι που καταπιανόμαστε και με τη Stone Brewery, μια απ' τις ζυθοποιίες πρότυπο στην Αμερικανική Craft σκηνή :)

    Γνωρίζατε πως η Stone βρίσκεται συνεχώς στο top10 των Αμερικανικών μικροζυθοποιϊών τα τελευταία 10 χρόνια (σύμφωνα με το BeerAdvocate) Και αν ναι, γνωρίζατε πως υπάρχουν σοβαρά και προχωρημένα σχέδια για ν' ανοίξει ένα παράρτημα της Stone στην Ευρώπη; Μάλιστα... οι φίλοι μας ψάχνουν ν' αγοράσουν (εξαγοράσουν;) κάποια ζυθοποιία στην Ευρώπη με σκοπό να παράγεται εδώ η σειρά των Stone και να μη χρειάζεται να μεταφέρονται απ' την Αμερική, δίνοντας στον καταναλωτή την ευκαιρία να τις βρει πιο φρέσκες και φυσικά πιο φτηνές. Είδωμεν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αααα... και το video - όπως είπε κι ο Μίχος... Όλα τα Λεφτά!
    Πολύ ενδιαφέρον αλλά και χιουμοριστικό, ιδίως όταν ο οικοδεσπότης μας βαδίζει στα δύσκολα ομολογουμένως μονοπάτια της χημικής ορολογίας, με ομολογουμένως άπαιχτο αυτοσαρκαστικό στυλ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Mixos ontws twra teleutaia to'xw rixei (kai alloi edw mesa, xaxa) poly stis amerikanes.. :) Mpyres poly axiologes autes ths Stone, dikaia diathrei ena poly kalo onoma sthn piatsa!
    Mpyres opou brw, kai opote episkeptomai Londra fysika paw Utobeer!

    Chalice, enhmerwmenos ws sinithws.. :) Malista, h Stone exei kanei kai video palaiotera gia ta sxedia ths na apokthsei egkatastaseis se Eurwpaiko edafos, anamesa se diafora alla treliarika vids. Oi trelares einai gia desimo - isws giauto zymwnoun toso petyxhmenes etiketes!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα ήθελα πολύ να δοκιμάσω τη Stout της Stone. Πρέπει να βρω τρόπο να έρθει από Άμστερνταμ.

    Πάντως, πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γνωστός ο τρόπος να έρθουν οι Stone από Άμστερνταμ JR... λέγεται Cracked Kettle ;)
    Οι δικές ήδη "ξεκουράζονται" στην υπόγα :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή