Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Sierra Nevada Brewing Co. :: Sierra Nevada Torpedo & Sierra Nevada Harvest Wet Hop Ale 13th Release

 “Around here, we take hops pretty seriously, which is why we weren’t satisfied with the standard method of dry hopping for our first year-round IPA. We spent years tinkering, tasting, and tweaking ways to get the biggest and best hop flavors and aromas into our beer”.

Πριν 30 χρόνια, το 1980, δυο homebrewers, o Ken Grossman και ο Paul Camusi, έβαλαν μπρος τα καζάνια της Sierra Nevada Brewing Company στην περιοχή Chico της Καλιφόρνια. Ο Camusi αποσύρθηκε το 1998 και έτσι η Ζυθοποιία πέρασε εξολοκλήρου στον Grossman. Μια από τις πιο αγαπητές και διαδεδομένες craft breweries στην Αμερική η Sierra Nevada έχει ετήσια παραγωγή που αγγίζει τα 700.000 βαρέλια. Από το 1983 ο Steve Dresler είναι ο επίσημος brewmaster της Ζυθοποιίας.
Κι ενώ είχα κατά νου σήμερα να ασχοληθώ με το αγαπημένο μου Βέλγιο, που το έχω παραμελήσει τον τελευταίο καιρό, γυρνάω σπίτι μετά από ένα γεύμα-δυναμίτης στην ηλιόλουστη και σήμερα Θεσσαλονίκη και ανοίγω το ψυγείο για να επιλέξω μια μπύρα.
Χωρίς πολλή σκέψη, έπιασα τελικά για μια ακόμη φορά μια από τις υπέροχες ετικέτες της Sierra Nevada. Έτσι το ταξίδι μου άλλαξε προορισμό και ευθύς βρέθηκα στην άλλη μεριά του Ατλαντικού και συγκεκριμένα στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών. Όμως κι αυτό έχει την ομορφιά του και αποτελεί ακόμη μια ιδιότητα της μπύρας : ταξιδεύεις από τη μια άκρη του κόσμου στην άλλη μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα!!
Μιλώντας για τη Sierra Nevada, μιλάμε ταυτόχρονα για μια εξαιρετική Ζυθοποιία που δεν σταματάει ποτέ να ξεπερνάει τον εαυτό της και να προσφέρει συνεχώς στους μπυρόφιλους ανά τω κόσμω ετικέτες υψηλής ποιότητας και υψηλών προδιαγραφών. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα μας έχει προκαλέσει πολλές φορές έκπληξη με τις υπέροχες και όλο φρεσκάδα συνταγές της πάνω σε hoppy ετικέτες. Εφαρμόζοντας συνεχώς νέες μεθόδους και πειραματισμούς πάνω σε διαφορετικά είδη λυκίσκου, η Sierra Nevada έχει καταφέρει να βγάλει από τα καζάνια της μερικές υπέροχες IPAs που σε ξαφνιάζουν με τη δροσιά και τη φρεσκάδα που εκπέμπουν οι κώνοι του λυκίσκου που χρησιμοποιήθηκαν στην παρασκευή τους.

Μέχρι πέρυσι η μόνη ετικέτα της Nevada που είχα δοκιμάσει ήταν η πιο γνωστή και φημισμένη μπύρα της: η Sierra Nevada Pale Ale, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της Ζυθοποιίας, αφού έρχεται σε πωλήσεις στις Η.Π.Α. μόλις 2η πίσω από την Samuel Adams Lager της Boston Beer Company από τη Μασσαχουσέττη της Βοστόνης.

Κάποια στιγμή φέτος, στις αρχές του 2010, το BeerStore στη Θεσσαλονίκη γεμίζει τα ράφια του με κάποιες ετικέτες της Sierra Nevada πέραν της Pale Ale. Έτσι έφτασαν στη συμπρωτεύουσα οι Pale Ale, Stout, Porter και η εξαιρετική Harvest 13th Release 2009. Πριν λίγο καιρό μάλιστα έφτασαν και νέες παραλαβές της Sierra Nevada στα ράφια του BeerStore. Μιλάμε για την Sierra Nevada KellerWeis και την Sierra Nevada Torpedo, δυο ετικέτες από τις πιο πρόσφατες της Ζυθοποιίας στην Καλιφόρνια. Η Torpedo μάλιστα, αποτελεί ετικέτα του 2010 μόλις.
Σχετικά σύντομα αναμένεται να καταφτάσει και η 14th Release της Harvest.

Ξεκινώντας μια μικρή γνωριμία με τις ετικέτες αυτής της συνεπούς με την ποιότητα ζυθοποιίας, θα αναφερθώ σήμερα στο πρώτο μέρος  σε δυο hoppy ετικέτες της που είναι πραγματικά εξαιρετικές. Δυο IPAs που διεγείρουν τις αισθήσεις σου με τα αρώματα και τις γευστικές παραλλαγές που σου προσφέρουν, αφού νιώθεις στο έπακρον τη φρεσκάδα και τη ζωντάνια του  ευλογημένου για την μπύρα φυτού, του λυκίσκου.

Sierra Nevada Torpedo Extra IPA
7,2% ABV  IBU: 65
Bittering Hops: Magnum – Finishing Hops : Magnum, Crystal – Dry Hopping : Magnum, Crystal και Citra

Στην Αμερική γενικότερα όλες οι Ζυθοποιίες ποτέ δεν ησυχάζουν και συνεχώς αναζητούν όλο και διαφορετικές τεχνικές για να πετύχουν το αποτέλεσμα που επιθυμούν. Έτσι κι εδώ, η Sierra Nevada δημιούργησε μια δική της επαναστατική μέθοδο dry Hopping που σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε στις εγκαταστάσεις της Ζυθοποιίας και που την ονόμασε Hop Torpedo, δηλαδή Τορπίλλη Λυκίσκου!! Σκοπός της Τορπίλλης να αποσπάσει σε όσο μεγαλύτερο βαθμό γίνεται τα αρώματα και τη φρεσκάδα που δύναται να παρέχει ο λυκίσκος που χρησιμοποιούν.

Our torpedo is a sleek, stainless-steel piece of hardware that delivers more pure hop aroma than any method of dry-hopping we’ve ever seen. Like all our beers, Torpedo Extra IPA uses only the best whole-cone hops possible making this delicious ale worth the wait”.

Ανοίγω  το γνωστό κοντόχοντρο μπουκαλάκι 350ml της Torpedo και ήδη τα όμορφα γνώριμα αρώματα μιας ποιοτικής IPA αρχίζουν να διαχέονται στο χώρο.

Το χρώμα του σώματός της δεν είναι άλλο από το αναμενόμενο βαθύ πορτοκαλί, ενώ ο λευκομπεζούλης αφρός που σχηματίζεται είναι πέρα για πέρα συμπαγής και συνεκτικός, ο οποίος μάλιστα θα πέσει αργά και σταδιακά αφήνοντας παντού έκδηλα τα σημάδια του στο ποτήρι. Εξαιρετική εμφάνιση, άκρως λιμπιστική

Άρωμα: Τα γνωστά υπέροχα αρώματα βοτάνων, πεύκου, εσπεριδοειδών και λυκίσκου κάνουν αμέσως φανερή την ύπαρξή τους. Το γκρειπ-φρουτ (και το μανταρίνι??) μαζί με την φρεσκάδα του πεύκου επικρατούν, ενώ αρκετά αργότερα θα δείξουν και τα malts την παρουσία τους.

Γεύση: Μια από τα ίδια σχεδόν στη γεύση με τα έντονα δαγκώματα πικράδας που επικρατούν στην αρχή να καλμάρουν σιγά σιγά και η μπύρα να γίνεται σαφώς πιο ευκολόπιοτη, χωρίς να χάνει βέβαια σε καμία στιγμή την φρεσκάδα και το γενικότερο refreshing που την χαρακτηρίζει. Ελαφρώς κάποια καρυκεύματα έρχονται να προστεθούν στη γενικότερη αίσθηση βοτάνων και εσπεριδοειδών.

Επίγευση: Μακράς διάρκειας με την όμορφη πικράδα του λυκίσκου να κάμνει φινάλε αρκετά πιο οξύ στην αρχή, αλλά πιο ισορροπημένο στη συνέχεια που η μπύρα θα πιάσει ψηλότερες θερμοκρασίες.

Αρκετά καλό το σώμα της, το αλκοόλ της ούτε που φαίνεται. Κι εδώ που τα λέμε που να προλάβει να φανεί ανάμεσα σε τόσες εξαιρετικές αποχρώσεις και διαβαθμίσεις που αφήνουν τα έλαια και οι ρητίνες του λυκίσκου. Για 65 IBU, τσιμπάει και με το παραπάνω θα έλεγα. Μια ακόμη εξαιρετική συνταγή από τη Sierra Nevada που θα αφήσει άκρως ικανοποιημένους τους οπαδούς του είδους και όχι μόνο.

Βαθμολογία: 9


Sierra Nevada Harvest Wet Hop Ale 2009, 13th Release
6,7% ABV  IBU: 60-65



 Η 13η έκδοση αυτής της μπύρας (2009)στο όμορφο μπουκάλι των 500ml.

Η χρησιμοποίηση νωπών – φρέσκων ανθών λυκίσκου και όχι αποξηραμένων από το 1996 έκανε την μπύρα αυτή να είναι πρωτοπόρος αυτής της μεθόδου που ακολουθείται πλέον και από άλλες Ζυθοποιίες στην Αμερική …
Αφού συλλέξουν δυο καταπληκτικούς αρωματικά και γευστικά τύπους λυκίσκου (Cascade και Centennial) από την πεδιάδα Yakima στην Ανατολική Ουάσιγκτον, τους μεταφέρουν αμέσως και χωρίς καμιά χρονοτριβή στο Ζυθοποιείο της Sierra Nevada στο Chico της Καλιφόρνια. Εκεί οι βραστήρες της ζυθοποιίας είναι έτοιμοι να δεχτούν φρέσκους και ακόμα υγρούς τους ανθούς και τα πράσινα μέρη του λυκίσκου, χωρίς ουδεμία παρέμβαση αποξήρανσής τους. Το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι πράγματι εντυπωσιακό, αφού τα έλαια και οι ρητίνες του νωπού λυκίσκου βρίσκονται στο αποκορύφωμα και απόγειό τους. Έτσι , νιώθεις σαν να μπήκε ολόκληρη η πεδιάδα στο ποτήρι σου, μιας και η αίσθηση των ανθών, των βοτάνων, του πεύκου και των εσπεριδοειδών φρούτων δημιουργούν κάτι τόσο refreshing, αλλά και συνάμα τόσο όμορφο και ισορροπημένο τόσο στο άρωμα, όσο και στη γεύση …Όπως είπα πιο πάνω από το 1996 εφαρμόζεται αυτή η μέθοδος και έτσι, ύστερα από 13 έτη, έχω τη χαρά να δοκιμάζω την 13η έκδοση της ετικέτας αυτής που παρασκευάστηκε το 2009.
Χρώμα πορτοκαλί. Λευκός αφρός, πολύ δυναμικός, στητός και συνεκτικός θα παραμείνει αγέρωχος για αρκετή ώρα μέχρι το χείλος του ποτηριού. Στην πορεία, αφήνοντας διάσπαρτα τα ίχνη του παντού στα τοιχώματα… θα περιοριστεί σε ένα πέπλο ενός εκατοστού που θα στολίζει το όμορφο σώμα μέχρι την τελευταία σταγόνα…

Άρωμα: εξαιρετικό το άρωμά της, σαν να βρίσκεσαι σε κήπο. Αναζωογονητική αίσθηση ανθών, βοτάνων, λυκίσκου, γκρέιπφρουτ και λεμονιού, μαζί με καρυκεύματα. Στην πορεία θα εμφανιστούν σιγά σιγά και τα malts με μια διακριτή απόχρωση καραμέλας.

Γεύση: Γλυκιά η πρώτη αίσθηση, φρουτώδης, με το πορτοκάλι, τα malts και τον λυκίσκο εξίσου να έχουν το πάνω χέρι, ενώ άμεσα το όλο σκηνικό μετατρέπεται σε μια υπέροχη αίσθηση πικράδας με τον λυκίσκο να επικρατεί κατά κράτος και να ακολουθεί μια δόση φρούτων και μπουκέτου από λουλούδια.

Επίγευση: εκπληκτικό φινάλε μακράς πέρα για πέρα διάρκειας με τον λυκίσκο να διαχέει παντού στο στόμα ακατάπαυστα τσιμπήματα πικράδας, ενώ τα βότανα , τα φρούτα (γκρέιπ-φρουτ) και μια αίσθηση πεύκου υψώνουν δειλά το ανάστημα τους. Μου θύμισε αρκετά την Alba Scots Pine ale στο τελείωμα, αλλά ακόμη πιο έντονη και πιο εκλεπτυσμένη σε όλα της. Το τελείωμα είναι πραγματικά το ιδανικό για τους λάτρεις των Indian pale ale.

Σώμα μέτριο προς γεμάτο. Πίνεται πάρα πολύ ευχάριστα και όσο κάθεται κατεβαίνει ακόμα πιο απαλά στον ουρανίσκο. Μπράβο στη Sierra Nevada… Καταπληκτική δουλειά … Για τους οπαδούς αυτού του είδους σίγουρα η Harvest αποτελεί μια ετικέτα που θα πρέπει να δοκιμάσουν …

Βαθμολογία: 9

Αυτές λοιπόν οι δυο “πικρές” ετικέτες … κλείνουν την πρώτη μας περιήγηση στην Καλιφόρνια και στη Sierra Nevada. Στη συνέχεια, κάποια στιγμή, θα “σκουρύνουμε”  το τοπίο με την παρουσίαση των Porter, Stout.

Για όσους ενδιαφέρονται να εισχωρήσουν περισσότερo στα άδυτα της Sierra Nevada Brewing Co. θα παραθέσω αυτό το link όπου ο αγαπητός μας Dokimos σε ένα εξαιρετικό, εγκυκλοπαιδικό-ενημερωτικό άρθρο μας μιλάει για το μικρό θαύμα “οικολογικής φύσης” που συντελείται στην Καλιφόρνια.

Pache ... !!!

8 σχόλια:

  1. ΕΛΕΟΣ! ΔΕ ΣΕ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΠΙΑ!
    Τώρα πες μου σε τι φταίω που ενώ έχω πιεί ατελείωτες ρετσίνες θέλω να πάω να ανοίξω μια Torpedo!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. H seira ths Sierra Nevada einai pera gia pera axiologh, kai oi dyo sygkekrimenes mpyres pou mas parousiases einai apla foberes!

    Thn Torpedo Extra IPA thn exw dokimasei sto parelthon kai symfwnw kata bash mazi su. Eukolopioth k isorrophmenh para to tsimphma sto teleiwma logw twn gennaiwn posothtwn lykiskou pou exei zymwthei..

    Th Harvest Wet Hop Ale 13th twra, an kai den exw kataferei na th brw se mpoukali, diabasa oti se polles xwres eisagetai me diaforetiko onoma opote mporei na thn exw dokimasei ki auth :) Sto Londino gia paradeigma, eixa brei tis Northern kai Southern Hemisphere Harvest Wet Hop Ales se bareli, h mia kalyterh apo thn allh.. Ase pou pleon tetoies mpyres ths SN einai kai organikes :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπραβο Μιχο για τη παρουσιαση.Τη Torpedo τη δοκιμασα προσφατα.Εχω να πω οτι δεν με ενθουσιασε ιδιαιτερα.Οχι οτι ειναι ασχημη μπυρα αλλα νομιζω οτι υστερει σε πολυπλοκοτητα.Ωραια η πικραδα αλλα δεν μπορουσα να εντοπισω κατι αλλο.Νομιζω απο τα γραφομενα σου οτι η Harvest θα μου αρεσει πιο πολυ.Τωρα σκεφτομαι να παρω τη KellerWeis.Οχι τιποτα αλλο,αλλα θελω να δω:ειναι οντως καλυτερη απο τις γερμανικες weiss ή οι Αμερικανοι στο ratebeer ψηφιζουν πατριωτικα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. H αλήθεια Πειρατάκο είναι πως η Harvest είναι μια περα για περα αξιόλογη μπύρα. Μια ετικέτα κλασσική πλεον θα έλεγα.
    Όσον αφορά την Torpedo τώρα, αυτό που μου άρεσε πάρα πολύ σε αυτήν την IPA είναι το πολύ ξεκάθαρο δάγκωμα του λυκίσκου σε γεύση-επίγευση αλλά και το πολύ καθάριο άρωμα ειδικά όταν η μπύρα αρχίχει να ζεσταίνεται. Πάντως, αν ήταν να προτείνω σε κάποιον οπωσδήποτε κάποια από τις δυο, θα επέλεγα τη Harvest.

    Όσο για την Kellerweis, θα πω απλά πως είναι μια πολύ καλή προσπάθεια, αλλά μου φάνηκε προσωπικά αρκετά ελαφριά στο σώμα. Έχει τα αντιπροσωπευτικά χαρακτηριστικά μιας γερμανικής hefe weizen, αλλά θα έλεγα πως " έκαστος στο είδος του ..." και ο νοών, νοείτω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βρηκα και δοκιμασα κι εγω την Pale ale της Sierra Nevada. Πολυ καλη μπυρα. Ευκολοπιωτη και αρωματικη. Εχω περιεργεια να δω πως θα ειναι η torpedo και η Hrvsest που τις δινετε ευσημα.

    Dokimos πολυ καλο το αρθρο για τη sierra nevada και την οικολογια της μπυρας. Οι ανθρωποι εχουν κανει τρομερη δουλεια και συνεχιζουν απο οτι φαινεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δυο φορές μέσα σε 3 μερες ήπια την Torpedo και δίνω τα συγχαρητηρια μου στη Sierra Nevada. Δοκίμασα και την porter αλλά και την stout και μου άρεσαν και αυτές.
    Η kellerweiss έπαψε να έρχεται Ελλάδα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φοβερηηηηηηη ... απλα με αυτη τη λέξη μπορει να χαρακτηρισει κανεις ατυη την IPA. Οτι εχω ποιει ως τωρα απο Sierra nevada ειναι σπεσιαλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. για την torpedo μιλαω ... και δεν το εκανα λιανο πριν

    ΑπάντησηΔιαγραφή