Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Ελληνικές Μικρο-Ζυθοποιίες :: Septem Microbrewery

Ήταν Ιούνιος του 2009, όταν κατά τη διάρκεια της "Γιορτής Μπύρας" στην Αρετσού της Θεσσαλονίκης, δυο νέα μπουκαλάκια που αναπαύονταν στο σταντ της "Κάβα ΒΥΝΗ" τράβηξαν την προσοχή των μπυρόφιλων της συμπρωτεύουσας. Η πρώτη έκλπηξη ήταν μεγάλη. Όταν μάλιστα συνειδητοποιήσαμε πως έχουμε να κάνουμε με νέες μπύρες από μια νέα ελληνική μικροζυθοποιία, τότε η χαρά μας ήταν διπλή.
Κάπως έτσι φίλες και φίλοι τα μπουκαλάκια της Septem Μικροζυθοποιίας άρχισαν να γράφουν τις πρώτες σελίδες της δικής τους Ιστορίας στον ελληνικό χώρο της μπύρας.


Τόσο η Septem Pilsner beer - Monday's και ακόμη περισσότερο η Septem Pale Ale beer- Friday's έδειξαν εξαρχής να τυγχάνουν της αγάπης και προτίμησης του κόσμου της Θεσσαλονίκης. Δεν πέρασαν λίγοι μήνες και τότε οι εξαιρετικές ετικέτες της Μικροζυθοποιίας από το Ωρολόγιο της Εύβοιας έγιναν οι επίσημες αγαπημένες και στα στέκια της πρωτεύουσας ...
Από τότε έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος και κάποιες νέες κινήσεις των υπευθύνων της Ζυθοποιίας αναβάθμισαν ακόμη περισσότερο το prestige των ετικετών αυτών με αποτέλεσμα η Septem Microbrewery να θεωρείται, όχι άδικα κατ'εμέ, η ζυθοποιία που παράγει τις καλύτερες ελληνικές μπύρες!!

Με σύνθημά τους " Every day has it's unique taste" οι άνθρωποι της Septem έχουν στόχο να φτιάξουν τόσες διαφορετικές μπύρες, όσες και οι μέρες της εβδομάδας, αφού θεωρούν πως κάθε μια μέρα έχει το δικό της χρώμα, άρωμα και γεύση !!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά ...
Στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ωρολογίου του Δήμου Αυλώνος Ευβοίας, δημιουργήθηκε από τον Χημικό – Οινολόγο Σοφοκλή Παναγιώτου και από τον Οικονομολόγο Γεώργιο Παναγιώτου, η πρότυπη μικροζυθοποιία Septem, η οποία ξεκίνησε, στις αρχές Ιουνίου 2009, τη διάθεση φρέσκιας, εμφιαλωμένης, μη παστεριωμένης μπύρας στην αγορά.

Ο Σοφοκλής και ο Γιώργος Παναγιώτου έτσι όπως παγιδεύτηκαν από το φακό του Chalice κατά την επίσκεψή μας στη Ζυθοποιία τον Ιούνιο που μας πέρασε ...

"Το όνομα «Septem» στα λατινικά σημαίνει επτά, που είναι ο αριθμός της δημιουργίας, και αποτέλεσε έμπνευση για εμάς, καθώς κάθε τύπος μπύρας που παράγουμε, θα έχει το όνομα μιας διαφορετικής ημέρας"

Στις άρτιες εγκαταστάσεις της Ζυθοποιίας από την Εύβοια βγήκαν για πρώτη φορά δυο μπουκαλάκια: H Septem Monday's Pilsner σε φιάλη των 500ml και η Septem Friday's Pale ale σε φιάλη των 330ml.

Τα πρώτα μπουκάλια της Ζυθοποιίας, όπως τα γνωρίσαμε τον Ιούνιο του 2009 στη Γιορτή Μπύρας στη Θεσσαλονίκη.

Από τότε έχουν γίνει κάποιες αλλαγές. Συγκεκριμένα:
H Pilsner πλεον κυκλοφορεί στο εμπόριο σε μπουκάλια και των 500ml, αλλά και των 330ml.
Τα μπουκάλια της ζυθοποιίας έχουν γίνει πιο ντελικάτα αφού πλέον πάνω στο μπουκάλι υπάρχει ανάγλυφο χτυπημένο το σήμα της Septem.


Τέλος, στις αρχές Ιουνίου του 2010 βγήκε στην αγορά και η 3η ετικέτα της Ζυθοποιίας, η Septem Honey Golden Ale - Sunday's, μια μπύρα η οποία με την υψηλή της ποιότητα απέδειξε περίτρανα πως μπορούν να βγουν εξαιρετικές μπύρες από τα χέρια Ελλήνων Ζυθοποιών. Η ετικέτα αυτή ανέβασε τον πήχη πολύ ψηλά στο χώρο της Ελληνικής παραγωγής μπύρας.

Στη μέση η Honey Golden Ale - Sunday's της Septem. Μια μπύρα με μέλι που κατάφερε να κερδίσει αμέσως και τον πιο απαιτητικό μπυρόφιλο.

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε η Septem παράγει 3 διαφορετικές μπύρες για 3 διαφορετικές ημέρες της εβδομάδας. Ευτυχώς πλεον οι μπύρες αυτές κυκλοφορούν ευρέως και μπορεί κάποιος να τις συναντήσει σε πολλές κάβες και μπυραρίες σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη και όχι μόνο. Ας ρίξουμε μια ματιά σε κάθε μια από αυτές ...

Septem Monday's Pilsner, 5% ABV ,  φιάλες των 500 ml -330ml.

Η πιο "απλή" και καθημερινή μπύρα της Septem,  η Monday's Pilsner περιέχει ολόκληρο λυκίσκο των ποικιλιών Northern Brewer & Perle. Η ζύμωση γίνεται σε θερμοκρασία 9-11 βαθμών Κελσίου και η  ωρίμανση κρατάει 6 εβδομάδες σε χαμηλές θερμοκρασίες.
Είναι μια φρέσκια,  μη παστεριωμένη, φιλτραρισμένη μπύρα που προτείνεται να σερβιριστεί μεταξύ 4-6 βαθμών Κελσίου.

Το σώμα της είναι χρυσόξανθο και ο λευκός αφρός της ιδιαίτερα συνεκτικός και συμπαγής. Αρώματα λουλουδιών, κίτρου  και λυκίσκου, ενώ στη γεύση επικρατεί η ίδια άποψη με διακριτική παρουσία βύνης και δροσιστική οξύτητα και πικράδα. Η επίγευσή της μακράς διάρκειας με τσιμπήματα πικραδας και διακριτική παρουσία  ανθών,καραμέλας.


Septem Friday's Pale Ale, 4,7% ABV, φιάλες των 330ml

Η "μπύρα της Παρασκευής" ήταν αυτή που έδωσε τη μεγαλύτερη ώθηση, ώστε οι μπύρες της Septem να γίνουν αγαπητές από το καταναλωτικό κοινό μπύρας. Μια εξαιρετική pale ale με ολόκληρο λυκίσκο των ποικιλιών Saaz & Nelson Sauvin. Η ζύμωση γίνεται σε θερμοκρασία 18-20 βαθμών Κελσίου και η  ωρίμανση κρατάει 5 εβδομάδες σε χαμηλές θερμοκρασίες. Είναι μια φρέσκια, μη παστεριωμένη, φιλτραρισμένη μπύρα που προτείνεται να σερβιριστεί στους 8 βαθμούς Κελσίου.

Το σώμα της είναι χάλκινο-πορτοκαλί και ο λευκός αφρός της συμπαγής μεγάλης διάρκειας. Αρώματα λουλουδιών, εσπεριδοειδών, σταφυλιού  και λυκίσκου, ενώ στη γεύση επικρατεί η ίδια γλυκιά άποψη με τα φρούτα, τη βύνη και κατόπιν τον λυκίσκο. Η επίγευσή της μακράς διάρκειας με τσιμπήματα πικράδας και παρουσία  ανθών,εσπεριδοειδών και διακριτικά καρυκευμάτων.


Septem Sunday's Honey Golden Ale, 6,5% ABV, φιάλες των 330 ml

Η τελευταία δημιουργία της Septem και προσωπικά η καλύτερη μπύρα που φτιάχνεται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας από ελληνικά χέρια. Μια εξαιρετική μπύρα με ολόκληρο λυκίσκο των ποικιλιών Styrian Golding & Tettnanger,  αλλά και προσθήκη μελιού (ανθόμελο) που προσδίδει ένα πολύ πιο γεμάτο σώμα στην μπύρα αυτή. Η ζύμωση γίνεται σε θερμοκρασία 18 βαθμών Κελσίου και υπάρχει  επαναζύμωση μέσα στη δεξαμενή. Στο μπουκάλι προτείνεται να την απολαύσουμε στους 10 βαθμούς Κελσίου ...

Χρυσαφένιο το σώμα της. Αφρός λευκός που θα αναδειχθεί αμέσως στο ποτήρι, αλλά πολύ σύντομα θα εξαφανιστεί και θα περιοριστεί σε ένα δαχτυλίδι που θα κοσμεί το όμορφο περιεχόμενό της ...

Άρωμα: η επικράτηση του λυκίσκου είναι κι εδώ όπως και στην pale ale ολοφάνερη. Ευωδίες φρούτων (εσπεριδοειδών κυρίως) και βοτανοανθών έρχονται με την πρώτη στην επιφάνεια. Στην πορεία το άρωμα γίνεται ακόμη πιο ζεστό, με τον λυκίσκο να δίνει άλλο χαρακτήρα στην μπύρα, αφού αρχίζει να δένει καλύτερα με τα malts που ξεπετάγονται κι αυτά με το μέλι. Η αίσθηση του αρώματος που σου δίνει όταν ανέβει η θερμοκρασία θυμίζει πολύ μια tripel ale, ενώ αρχίζει να φαίνεται και μια άποψη ροδάκινου. Το ροδάκινο το αναγράφει και στην ετικέτα, αλλά μόλις στις πιο ψηλές θερμοκρασίες μπορεί να το αντιληφθείς καλύτερα. Το αλκοόλ , έστω και διακριτικά φαίνεται ...


Γεύση: καταπληκτική η πρώτη αίσθηση ... Πραγματικά δεν ξέρω τι μπορεί να ζηλέψει αυτή η μπύρα, από μια blond ale του Βελγίου ή ακόμη και από μια tripel.Τη διαφοροποιεί μόνο η πιο έντονη παρουσία λυκίσκου και η απουσία των έντονων μπαχαρικών Σώμα δεμένο πολύ καλά , αποτέλεσμα της προσθήκης του μελιού που δίνει όγκο σε μια μπύρα, μιας και το μέλι κατά την προσθήκη του αποτελείται κατά 85% από ζυμώσιμα σάκχαρα ... Γλυκιά και φρουτένια η αίσθηση στην αρχή, με το πορτοκάλι να υπερέχει και στα μετόπισθεν τη μαγιά και τα malts να αναδεικνύονται. Ελαφριά τα τσιμπήματα του λυκίσκου δίνουν μια υπέροχη διακριτική αίσθηση πικράδας που μπαλαντζάρει ίσα ίσα το όλο σκηνικό. Η αίσθηση των ανθών και των φρούτων δίνει μια άλλη υπόσταση στην μπύρα και "καθαρίζει" στο στόμα σου αφού τα πάντα καταλήγουν να είναι τελείως refreshing.To αλκοόλ κι εδώ ελαφρώς αισθητό..

Επίγευση: Μακράς διάρκειας το τελείωμα, με εμφανή την υπεροχή του λυκίσκου ο οποίος αφήνει γλυκόπικρα τσιμπήματα, φρουτοπορτοκαλένια ... που όταν νομίζεις ότι όλα έχουν χαθεί ... ξαναβγαίνουν στο προσκήνιο μερικά μικρά, αλλά σαφώς αισθητά τσιμπήματα-πυροτεχνήματα στη γλώσσα και στο λάρυγγα πικράδας , ενώ νιώθεις την ελαφριά όξινη αίσθηση ... όμοια με αυτή που νιώθεις όταν έχεις μασήσει μόλις ένα πορτοκάλι ...

Απλά ... μια υπέροχη μπύρα !!!

Τελειώνοντας θα αναφέρω πως στις εγκαταστάσεις της Septem παράγονται και άλλες δυο μπύρες:
 Η Mary Rose Red Ale για λογαριασμό της OK Athens που επαναλανσάρει την ετικέτα που μέχρι πριν λίγους μήνες έβγαζαν οι Ελληνικές Μικροζυθοποιές ( νυν Ολυμπιακή Ζυθοποιία-FIX).



Η άλλη ...  είναι η κρητική μπύρα "Ξαθέρι"!!


Septem Microbrewery:
Ωρολόγιο Δήμου Αυλώνος, 34009 Εύβοια
Τηλ: 22230 31222 Fax: 22230 31252

https://www.facebook.com/Septembrewery


Pache ... !!!

26 σχόλια:

  1. Εξαιρετική παρουσίαση για μια εξαιρετική ελληνική προσπάθεια στο χώρο της ελληνικής μικροζυθοποιίας. Πράγματι με τις δυο πρώτες μπύρες της η Septem έδειξε πως μπορεί μια ελληνική μπύρα να σταθεί πάνω απ' το μέσο όρο που δυστυχώς έχουμε μάθει να δεχόμαστε ως δεδομένο στη χώρα μας.
    Με την golden ale όμως, η Septem απόδειξε πως όχι μόνο μπορεί να σνομπάρει πολλές εισαγόμενες ετικέτες αλλά και να κοντράρει στα ίσια ακόμα και φτασμένες ζυθοποιίες στο Βέλγιο ή τη Γερμανία.

    Ας ευχηθούμε στο Σοφοκλή και το Γιώργο καλή συνέχεια στη προσπάθεια που ξεκίνησαν και ας ελπίσουμε πως το τέρας που λέγεται Ελληνικό κατεστημένο (είτε δυσκίνητοι δημόσιοι φορείς λέγονται αυτοί είτε τα γνωστά μας καρτέλ ή απλά και ίσως περισσότερο ο μέσος Έλληνας καταναλωτής που έχει μάθει να "απολαμβάνει" τη μπύρα του παγωμένη και... "πράσινη") δε θα τους γονατίσει, όπως έγινε και με άλλες εξίσου ελπιδοφόρες προσπάθειες στο παρελθόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Poly omorfo afierwma, gia na mathei olos o kosmos oti kapoia pragmata sto xwro ths ellhnikhs mpyras siga-siga allazoun.. Anamenoume me poly endiaferon kai tis epomenes kinhseis ths Septem!

    Opws anaferetai kai sto prwto sxolio, tetoies prospatheies xreiazontai sthrixh apo to agorastiko koino, wste na allaxei kapoia stigmh kai h antilhyh tu mesou Ellhna gia th mpyra

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ξέχασα να αναφέρω πως η Septem βραβεύτηκε από το IBC (International Beer Challenge) για το 2010, με το μεγάλο τρόπαιο στην κατηγορία Design & Packaging, ανάμεσα σε όλες τις ζυθοποιίες που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό την φετινή χρονιά.
    Ένα καλό περιεχόμενο σε ένα εξίσου καλό αμπαλάζ ... Μπράβο...
    Αυτό εξάλλου είναι κάτι που με εντυπωσίασε στις μικροζυθοποιίες της γειτονικής μας Ιταλίας, όπου όλες οι ετικέτες και τα μπουκάλια ήταν πολύ προσεγμένα και ντιζαϊνάτα!!!
    Στην Ελλάδα, αν εξαίρεσουμε τη Septem και την Corfu (άντε και την Craft), όλες οι υπόλοιπες μικροζυθοποιίες είναι μάλλον απογοητευτικές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπραβο Mixos. Εχεις παρει προσωπικα το θεμα για τις Ελληνικες Ζυθοποιιες και καλα κανεις. Αν δεν παινεσεις το σπιτι σου θα πεσει να σε πλακωσει.
    Τετοιες αξιέπαινες προσπαθειες σαν της Septem πρεπει να προβαλλονται συνεχως για να παψει να υπαρχει καποτε η κατασταση που αναφερουν και ο Chalice και ο Dokimos.
    Εχω δοκιμασει την pale ale Fri της Septem και εμεινα ενθουσιασμενος. Θα αναζητησω και την Honey ale που λετε πως ειναι η καλυτερη ελληνικη μπυρα.
    Το Ξαθερι τι ειναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για να μην παρεξηγηθώ ... Πιο πάνω ανέφερα πως πέραν της Septem-Corfu-Craft οι υπολοιπες ελληνικές μικροζυθοποιίες είναι απογοητευτικές!
    Ασφαλώς και αναφέρομαι στο σχόλιο αυτό αυστηρά και μόνο πάνω στον τομέα των ετικετών και του του γενικότερου design που λανσάρουν το προϊόν τους και όχι στην ποιότητα του περιεχομένου τους.

    Φίλε porter, το Ξαθέρι είναι μια ανακάλυψη του τρελοΜΟΝΚ !! Πρόκειται για μια μπύρα Pilsner με 5% ABV που φτιάχνεται μεν στις εγκαταστάσεις της Septem, αλλά για λογαριασμό της Foods ΕΠΕ (Προϊόντα Κρητικής & Μεσογειακής Γης). Εγώ ακόμη δεν την έχω δοκιμάσει πάντως. Ανέβασα μάλιστα και μια φωτογραφία της μπύρας στην αρχική δημοσίευση, τραβηγμένη από τότε που την είχε δοκιμάσει ο Σπυράκος στο μπαλκονάκι του!!!

    @Dokimos: αλήθεια, εσύ έτυχε να δοκιμάσεις τις μπύρες της Septem το καλοκαίρι που κατέβηκες Ελλάδα; Πάντα το έχω απορία και ξεχνάω να το ρωτήσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Oxi Mixos, dystyxws den exw dokimasei kamia Septem akoma. Etsi opws paw pantws, mallon tha piw oles tis meres mazemenes mu fainetai..

    To kalokairi katebhka Krhth ena trihmero kai auto htan, pali kala na les pou prolaba na piw 2-3 fores th Xarma :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ωραιος Μιχαρα πολυ ωαραια παρουσιαση για την αγαπημενης μας πλεον μικροζυθοποιια Septem της οποιας η pale ale και η honey golden ale δεν εχουν τιποτα να ζηλεψουν απο αντιστοιχες πολυ καλες ετικετες της παγκοσμιας ζυθοποιιας. Παντως ειχαμε περασει πολυ ωραια στην επισκεψη μας στην Septem...Μηπως κατα τις διακοπες των Χριστουγεννων να οργανωσουμε καμια επισκεψουλα στην Πατρα να δοκιμασουμε τις ετικετες της Πολιτειας..??? λεω εγω τωρα....;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εξαιρετική προσπάθεια από εξαιρετικούς ανθρώπους. Πολύ καλό προϊόν σε πολύ καλή συσκευασία. Τελικά αυτοί που κλάνουν καλά τη δουλειά τους φαίνονται. Ο παναγιώτου πήγε από την αρχή σε εταιρεία branding για το θέμα της ταυτότητας των προϊόντων του σαν να ήταν καμιά πολυεθνική. Αλλά τελικά βλέπυμε ότι έπιασε τόπο. Μακάρι κι αλλοι έλληνες παραγωγοί - ζυθοποιοί ή άλλοι να αντιμετώπιζαν τόσο σοβαρά τη δουλειά τους σε όλα τα επίπεδα. Μπράβο, μπράβο, μπράβο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πράγματι μπράβο και στον Σοφοκλή και στον Γιώργο Παναγιώτου !! Είναι όντως εξαιρετικά παιδιά και φάνηκε από την αρχή πως είναι επαγγελματίες σε όλα τους!! Αργά, αλλά σταθερά πιστεύω θα αποκτήσουν τη θέση που τους αξίζει στη συνείδηση του έλληνα καταναλωτή!

    Καλώς ήρθες Γιώργο στους Μπυραματισμούς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δοκιμασα επιτελους και τη Honey Ale της septem.
    Ειχατε απολυτο δικιο! Η μπυρα ειναι καταπληκτικη και διαφερει κατα πολυ απο τις υπολοιπες ελληνικες μπυρες.
    Δοκιμασα και τη Mary Rose που την βρηκα αρκετα καλη και αυτη.Δεν την ειχα δοκιμασει παλιοτερα. Εχει διαφορα σε σχεση με την παλια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Έχοντας δοκιμάσει 2-3 φορές την παλιά Mary Rose που έβγαινε από τις Ελληνικές Μικροζυθοποιές (πρώην Genesis,τώρα Ολυμπιακή Ζυθοποιία-FIX) θα έλεγα πως και σε αυτή τη συνταγή ο Σοφοκλής Παναγιώτου έβαλε για τα καλά το χεράκι του, μετατρέπoντας μια μέτρια προς αδιάφορη κλασσική Red Ale σε μια πραγματικά καλή Red Ale που είναι τώρα.
    Μάλιστα, πληροφορίες που έχω, αναφέρουν πως η Mary Rose (η συνταγή-καζανιά δηλαδή αυτής της red ale)θα εξάγεται στο εξωτερικό σαν ετικέτα της Septem και μάλιστα ως Septem Thursday's !!
    Μόνο για το εξωτερικό μιλάμε ..
    Στην Ελλάδα η μπύρα θα συνεχίζει να βγαίνει στις εγκαταστάσεις της Septem για λογαριασμό όμως της Ok Athens που έχει βάλει αυτή την μπύρα στο portfolio της, όπως έκανε πρώτα και με τη Genesis!

    Επομένως, αν δειτε ή ακούσετε πουθενά σε κανα ξένο μπυρο-site για Septem Thursday's ... μη ψαρώσετε και νομίζετε πως είναι άλλη μπύρα που δεν έχετε δοκιμάσει !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ήπια μεσ τις γιορτες την Septem Honey Sundays στο beeri-beeri στη Θεσσαλονίκη και επαθα πλάκα.
    Δεν μπορεις να πιστέψεις πως αυτή η μπυρα ειναι πράγματι ελληνική.
    Μπραβο στη Septem και περιμένουε ακόμη πιο πολλά μέσα στο 2011

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εγω πάλι μολις χθες πρωτη φορα ηπια μπυρα της Septem παιδια. Την fridays Pale ale. Αν δε μου ελεγαν οτι η μπυρα ειναι ελληνικη δε θα το πιστευα με τιποτε. Καμια σχεση με οτιδηποτε αλλο εχω πιει απο Ελλαδα ως τωρα. εμεινα με ανοικτο το στομα. Μαλλον θα πρεπει σιγα σιγα να ψαξω και να δοκιμασω και αλλες μπυρες απο ελληνικες μικροζυθοποιίες. Η septem ειναι η πρωτη που δοκιμαζω και αν και οι αλλες ειναι ετσι τοτε τοσα χρονια κοιμομουν ορθιος!
    Συγχαρητηρια στη Septem!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. "Καλά ξυπνητούρια" φίλε prop και καλώς ήλθες στην παρέα των Μπυραματισμών. :)

    Ευτυχώς όπως αρχίζεις να διαπιστώνεις κι εσύ, υπάρχουν μερικές μικροζυθοποιίες που κρατάνε τα προσχήματα στην Ελλάδα μας, της μαζικής κατανάλωσης νερόμπυρας. Καλά ξεκίνησες με Septem. Δοκίμασε και τις άλλες μπύρες της και μετά ψάξε να βρεις και τίποτα Κερκυραϊκές... Επίσης πολύ καλές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ευχαριστω για το καλωσορισμα φίλε Chalice!
    Σίγουρα με αυτά που διαβάζω εδώ για τη Septem αλλά και μετά τη πρωτη δοκιμή που εκανα χθες θα ψαξω να δοκιμασω και τις υπολοιπες μπυρες που παραγει. Και την Κερκυραικη την έχω αμεσα στα υποψη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δεν ξέρω πόσο καιρό έχει γίνει αυτή η ανανέωση στο site της Septem, αλλά διαπιστώνω μερικές πολύ ωραίες προσθήκες, πως περισσότερες πληροφορίες για τις μπύρες (είδη λυκίσκου, θερμοκρασίες ζύμωσης, κλπ) αλλά και μια πολύ ενδιαφέρουσα ενότητα για τη διαδικασία παραγωγής της μπύρας, με μεγενθυνόμενες φωτογραφίες. Δείτε εδώ: http://www.septem.gr/index.php?c=3

    Πολύ καλή δουλειά παιδιά! Περιμένουμε και τις προτάσεις για γευστικούς συνδυασμούς αλλά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιμένουμε την επόμενη "ημέρα της εβδομάδας" :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Η αλήθεια είναι Νικόλαε Μέγα ... πως οι πολύ όμορφες ομολογουμένως αλλαγές στο site της Septem έχουν επέλθει εδώ και 10 μήνες ... αλλά πάντα χρήσιμο να ρίχνουμε καμιά ματιά στα ελληνικά μπυρο-sites ...

    Μιας και ο prop μας επανέφερε στην επιφάνεια τη Septem ... σας έχω ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ, όπως θα έκανε εξάλλου κάθε γνήσιος δημοσιογράφος του STAR που σέβεται το λειτούργημά του ... Χεχεχε ...

    Λοιπόν ... ο αγαπητός μας Σοφοκλής Παναγιώτου πριν ολίγες μόλις μέρες εισήλθεν εις Γάμον Κοινωνίαν ....
    Ευχόμαστε τα καλύτερα στους νεόνυμφους και αν μάλιστα το σημαντικό αυτό συμβάν σταθεί αφορμή και έμπνευση για καμιά νέα συνταγούλα ... ακόμη καλύτερα !!!

    Πάντως την ιδέα με το Viagra πρόλαβαν και την κατοχύρωσαν οι Σκώτοι ... οπότε ο Σοφοκλής μπορεί να πρωτοτυπήσει χρησιμοποιώντας κανένα αντι - υπερτασικό χάπι ... ( Κρυάδεεεεεες .... )

    Φωτογραφίες και συνεντεύξεις προσεχώς ...

    ΔΕΙΤΕ ΣΕ ΛΙΓΟ .....

    Διάσημο ΦΩΤΟμοντέλο αποκαλύφτηκε πως έχει αλλεργία στο ΦΩΣ ... (και του έκοψαν ασφαλώς τον τίτλο )

    ΜΕΙΝΕΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πάντως Septem Thursday's Red Ale κυκλοφόρησαν απ' ότι φαίνεται και στην Ελλάδα σε κοκκινωπή ετικέτα. Τις πήρε το μάτι μου σε κάποια διαδικτυακή προσφορά αθηναϊκής κάβας...
    Φωτό: http://static.gr.groupon-content.net/47/16/1308252731647.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ευχάριστες εκπλήξεις περιμένουν τους επισκέπτες της Septem. Όσοι λοιπόν θελήσετε να πάτε να επισκεφτείτε τη ζυθοποιία από κοντά θα είστε τυχεροί, αφού οι εγκαταστάσεις έχουν ολοκληρωθεί και επιτέλους έχουν γίνει όπως θα ήθελαν οι ιθύνοντες της Ζυθοποιίας!
    Ο χώρος των επισκεπτών στον πάνω όροφο είναι πλέον έτοιμος, ενώ υπήρξε ένα συνολικό ρετουσάρισμα στον περιβάλλοντα χώρο της ζυθοποιίας όπου ήταν απλά μέχρι τώρα ξέφραγο! Ο δρόμος που οδηγεί προς τα εκεί έχει και αυτός φτιαχτεί μπροστά από τη ζυθοποιία και επιτέλους δεν είναι τόσο μπέρδεμα για κάποιον που πάει προς τα εκεί να αντιληφθεί από πού ακριβώς θα φτάσει στη ζυθοποιία!
    εντός ολίγων ημερών θα μπουν και οι τελευταίες πινελιές και όλα θα λειτουργούν ακόμη πιο Ρολόι εκεί στο Ωρολογιο της Εύβοιας!

    Πάντως μπράβο στη Septem για μια ακόμη φορά! Ο επαγγελματισμός που δείχνει και οι επενδύσεις εν καιρώ "οικονομικού πολέμου" προκειμένου να είναι σε όλα εντάξει ... είναι θεωρώ κινήσεις άξιες συγχαρητηρίων !!

    άντε ... ελπίζω κάποιοι εκεί στα νότια να κάνουν τον "κόπο" κάποια στιγμή να επισκεφτούν ξανά τη ζυθοποιία και να μας πουν νέες και φρέσκιες εντυπώσεις !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Μπραβο για το testing room της Septem το οποιο το ειδε απο κοντα φιλος και μου ειπε οτι ειναι πολυ ωραιο, αλλα οσο για νεα ετικετα ξεχαστετο. Αυτο που εννοουσε νεα ετικετα ο Σοφοκλης ειναι η Septem Thursday's Red Ale η οποια ηδη κυκλοφορει στο εξωτερικο με αυτο το ονομα ενω στην Ελλαδα ειναι η γνωστη μας Mary Rose και πλεον θα κυκλοφορει σαν Septem Thursday's Red Ale και στην Ελλαδα.

    http://www.flickr.com/photos/67263520@N05/6158313454/in/photostream

    Παντως κριμα που η Septem δεν πειραματιζεται και δεν βγαζει καποια καινουργια ετικετα εστω και σε μικρα batch να δει πως θα παει και αν τραβηξει να την βγαλει και σε κανονικη παραγωγη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Νέα ετικέτα θα υπάρξει ... αλλά θα είναι μάλλον για τις γιορτες των Χριστουγέννων!
    Οι εργασίες των τελευταιων μηνών απασχόλησαν τους Σοφοκλή και Γιώργο πολύ περισσοτερο από οσο περίμεναν με αποτέλεσμα να μείνει αδικημένο το κομμάτι της κάποιας νέας παραγωγής !!

    Ας περιμένουμε μεχρι τα Χριστουγεννα λοιπόν και βλέπουμε, αν θα έχουμε τελικά κάτι νέο από Septem!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Εμείς περιμένουμε... τσάμπα είναι άλλωστε :)
    Όμως καλώς ή κακώς η Septem έχει δημιουργήσει ένα κλίμα προσμονής στους Έλληνες φίλους της ποιοτικής μπύρας, ότι επιτέλους κάτι καλό θα βγει κι από Ελληνικά καζάνια. Ας το έχουν λοιπόν αυτό υπόψιν τους τα παιδιά στην Εύβοια και ας μοιραστούν με το κοινό που τους παρακολουθεί τα όποια σχέδιά τους.
    Δε λέω, τα μαθαίνουμε και μόνοι μας με το που βγαίνουν τα διάφορα projects της Septem (και παλιότερα το Ξαθέρι και την καινούργια Mary Rose / Red Ale και τις house beers του καινούργιου Beer Academy) αλλά δεν θα 'ταν καλύτερα η ίδια η Septem να κάνει τις ανακοινώσεις;
    Καλό το tasting room, αλλά ακόμα καλύτερη η επικοινωνία με αυτούς που θα έρθουν να κάνουν το tasting :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Στη συμπρωτεύουσα πλέον κάποιος μπορεί να βρει όλες σχεδόν τις μπύρες της αγαπημένης μας ελληνικής μικροζυθοποιίας Septem σε ΒΑΡΕΛΙ !

    Οι βαρελίσιες αυτές εκδοχές μοιράζονται σε δυο από τα καλύτερα μπυροστέκια της Θεσσαλονίκης!

    Στο BeerStore too, όπως εξάλλου έχουμε αναφέρει εδώ και καιρό κάποιος μπορεί να βρει τόσο την Red ale όσο και την Honey Golden Ale βαρελίσιες, ενώ από σήμερα στο αγαπημένο μας IPANEMA beer-bar στον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης έχουν κουμπωθεί στα draughts η Septem Pils και η πάντα αγαπημένη μου Septem Pale Ale στην πιο "φρέσκια" εκδοχή της μάλιστα!!

    Αξίζει αν τις δοκιμάσετε ασφαλώς όλες και όσοι έχετε δοκιμάσει ήδη τις δυο στο BeerStore που τις έχει εδώ και καιρό, μη χάσετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε και το Ipanema για να δοκιμάσετε και τις άλλες δυο!!

    Στην υγειά σας !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Στο Balthassar (Τ.Οικονομάκη 76) στο Βόλο μπορεί κάποιος να δοκιμάσει σε ΒΑΡΕΛΙ τις SEPTEM PILS και SEPTEM RED ALE ...σύμφωνα με τις έγκυρες και τσεκαρισμένες πάνω από όλα, πληροφορίες του Πανούλη!
    Η "Βαρελίσια" χάρη της Septem Microbrewery όπως βλέπουμε αρχίζει σιγά σιγά να εξαπλώνεται ... πέραν των 2 μεγαλουπόλεων της χώρας μας !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Στην παραλία Ζαράκων (Εύβοια) λίγα χιλιόμετρα από το Ωρολόγιο η Septem σπανίζει. ελάχιστα μπουκάλια κατάφερα να πιω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. δεν την είχα ξαναπιεί ! Δεν την γνώριζα ! Δεν την είχα βρεί σε κανέναν κατάλογο . Αλλα΄όλα τα ωραία τα ανακαλύπτεις κάποια στιγμή . Μιλάω για την Mary Rose . Μόλις την είδα σε μαγαζί της Αττικής στην ενότητα beers ρώτησα . Ο κύριος δεν γνώριζε καλά να μου πεί . Την παρήγγειλα και μετά την 1η γουλιά την ξαναπαρήγγειλα . Δεν είχε λέει άλλη . ΄Ήταν η τελευταία ! Έχω να κάνω ένα ταξίδι Κύμη , θα περάσω απο το Ωρολόγιο πρώτα να δώσω συγχαρητήρια και να γευτώ πάλι την σπουδαία μπύρα. Μου αρέσουν ακόμα κάποιες άλλες όπως μιά Κεκυραική Pilsner που τιμήσαμε δεόντως στις διακοπές μας . Εκεί οι ιδιοκτήτες του καταστήματος γνώριζαν και έδιναν καλή πληροφόρηση για την εξαιρετική μπύρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή