Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

MONGOZO Premium Pilsner, 3 σε 1 :: Gluten free, Fairtrade & Organic σε ένα μπουκάλι !

Ακόμη μια ετικέτα μπύρας, αυτή τη φορά από τους Βέλγους, έρχεται στο προσκήνιο για να χαροποιήσει πολλούς συνανθρώπους μας με "διατροφικές ιδιαιτερότητες". Η μπύρα αυτή αφορά άμεσα έαν διόλου ευκαταφρόνητο αριθμό  ανθρώπων του γενικού πληθυσμού του πλανήτη μας ο οποίος ακολουθεί ειδικό διατροφικό διαιτολόγιο. Υπολογίζεται πως τουλάχιστον 1 στους 100 ανθρώπους στη γη υποφέρει από κοιλιοκάκη, δηλαδή παρουσιάζει δυσανεξία στη γλουτένη.

Μια νέα μπύρα λοιπόν, χωρίς γλουτένη έρχεται να προστεθεί στις πολλές μέχρι τώρα gluten free ετικέτες που παρασκευάζονται από διάφορες ζυθοποιίες του κόσμου και απευθύνονται ακριβώς στην παραπάνω πληθυσμιακή ομάδα ατόμων. Όπως και στα υπόλοιπα προϊόντα, έτσι και στη μπύρα, οι παραγωγοί δείχνουν τα τελευταία χρόνια έντονη ευαισθητοποίηση πάνω στον τομέα της διατροφής και των γενικότερων ειδικών διατροφικών συνηθειών.
Οι 5 σε αριθμό φρουτόμπυρες της Mongozo που παράγονται από την Brouwerij Huyghe (Delirium Tremens) είναι πλέον γνωστές στο ευρύ καταναλωτικό κοινό μπύρας. Πρόσφατα όμως, δημιουργήθηκε και η 6η μπύρα της σειράς που διαφέρει από τις γνωστές fruit beers. Πρόκειται για μια pilsner που κατέχει μια παγκόσμια πρωτοτυπία, αφού φέρει ταυτόχρονα 3 σήματα: gluten free, fair-trade και organic beer.

Ας πάρουμε όμως, τα πράγματα με τη σειρά …

Η Ιστορία της Mongozo

Mongozo σημαίνει "στην υγειά σας!" , "cheers !" στην τοπική διάλεκτο-γλώσσα των ανθρώπων της φυλής Chokwe που ζουν στην Angola, τη Zambia και στη Λαοκρατική Δημοκρατία του Κονγκό (Democratic Republic of Congo) στην Αφρική.
Ο εμπνευστής και δημιουργός της σειράς της Mongozo είναι ο Henrique Kabia.
Οι γυναίκες της Chokwe έφτιαχναν επί αιώνες κρασί με την προσθήκη υγρών χυμών από τον κορμό και τα φύλλα καρύδας (palmnut wine). Μια πολύ μακρινή προ-γιαγιά του Henrique ήταν αυτή που έφτιαξε πρώτη φορά μπύρα αντί κρασί με αυτόν τον τρόπο για τη φυλή (palmnut beer), πράγμα που άρεσε και καθιερώθηκε. Η συνταγή σύμφωνα με την παράδοση, πήγαινε από μητέρα σε κόρη. Επειδή ο Henrique δεν είχε κάποια αδερφή, η μητέρα του μετέδωσε τη συνταγή αυτή στον γιο της.


Αυτός βρισκόμενος ως μετανάστης στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ολλανδία από το 1993 προσπάθησε να μεταδώσει στους Ευρωπαίους τα μυστικά αυτής της συνταγής. Το 1998 ο Henrique Kabia και ο Ολλανδός συνεργάτης του Jan Fleurkens βάζουν μπρος το σχέδιο παρασκευής και προώθησης της μπύρας αυτής μέσω της Brouwerij Huyghe στην πόλη Melle της Ανατολικής Φλάνδρας του Βελγίου. Έτσι βγήκε η πρώτη Mongozo, η Palmnuts, που βασίστηκε σε αυτή την πρώτη παραδοσιακή συνταγή αιώνων της φυλής στην Αφρική.
Οι υπόλοιπες φρουτόμπυρες ( fruit beers) της σειράς ακολούθησαν. H Mongozo Banana βγήκε το 2001 για να ακολουθήσει η Mongozo Quinua το 2003. Τον Ιούνιο του 2003 ο Henrique Kabia σκοτώνεται σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Παρόλ’ αυτά ο συνεργάτης του Jan Fleurkens συνέχισε αυτό που άρχισαν οι δυο τους με αποτέλεσμα να βγουν άλλες 3 ετικέτες της Mongozo : η Coconut το 2005, η Mango το 2008 και φέτος η Mongozo Premium Pilsner που έχει συγκεντρώσει πολύ καλά σχόλια, τόσο για την ποιότητά της, όσο και για το βασικότερο από όλα : είναι μια μπύρα χωρίς γλουτένη (gluten free).

Γλουτένη – Δυσανεξία στη Γλουτένη (κοιλιοκάκη)

Η γλουτένη είναι η κύρια πρωτεΐνη τον γνωστότερων δημητριακών και αποτελείται από την γλιαδίνη και τη γλουτενίνη. Αποτελούν το 80% της πρωτεΐνης του σιταριού, ενώ υπάρχουν σημαντικά ποσοστά αυτής στο κριθάρι και στη σίκαλη. Επίσης αποτελεί ένα πρόσθετο στις τροφές που παρασκευάζονται βιομηχανικά. Η γλουτένη κάνει τα άλευρα από τους καρπούς που την περιέχουν να είναι ελαστικά (σαν τσίχλα) και να "δένουν" καλύτερα στο μαγείρεμα.

Δυστυχώς, σε αυτήν την πρωτεΐνη, όπως και σε πολλά άλλα συστατικά της διατροφής, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που παρουσιάζουν δυσανεξία. Η συχνότητα δυσανεξίας στη γλουτένη στο γενικό πληθυσμό δεν είναι συχνή. Ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 1% - 2% του γενικού πληθυσμού, αλλά υπάρχει και ένα ποσοστό το 5%-10% του γενικού πληθυσμού που πάσχει ελαφρώς και μέχρι κάποιο βαθμό, όπως έδειξαν έρευνες και κλινικές μελέτες. Τα άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη πάσχουν από αυτό που ονομάζεται κοιλιοκάκη (celiac sprue ή celiac disease) ή εντεροπάθεια εκ γλουτένης (gluten enteropathy). Αυτά τα άτομα, όταν καταναλώσουν γλουτένη, αντιδρούν υπερβολικά με εμετό, διάρροια, κολικούς εντέρου και αφόρητους πόνους στην κοιλιακή χώρα. Σε αυτά τα άτομα η διακοπή γλουτένης πρέπει να είναι αυστηρή και να επιλέγουν την τροφή τους με μεγάλη προσοχή.

Οι υπόλοιποι, που αποτελούν και την πλειονότητα, δεν έχουν τόσο εκρηκτικά συμπτώματα. Τα συμπτώματα είναι ήπια, όπως διάφορα γαστρεντερικά ενοχλήματα και φουσκώματα που μόνο σπάνια μπορεί να οδηγήσουν το άτομο στο νοσοκομείο.

Ως γνωστόν, ένα από τα κύρια συστατικά στην παρασκευή της μπύρας είναι το κριθάρι, αλλά ασφαλώς και το σιτάρι στις σταρό-μπυρες (weizenbiers-weissebier-witbiers), ενώ πολλές φορές υπάρχει και προσθήκη βρώμης (η βρώμη φαίνεται ότι δεν περιέχει γλουτένη, αλλά η κύρια πρωτεΐνη της, η αβενίνη, προκαλεί δυσανεξία στο 10% των ατόμων που έχουν δυσανεξία στην γλουτένη). Έτσι, τα τελευταία έτη έχει προβλεφθεί η ειδική διατροφική ανάγκη κάποιων ανθρώπων και στον τομέα του ζύθου. Αποτέλεσμα αυτής της πρόβλεψης ήταν η παρασκευή ετικετών μπύρας χωρίς γλουτένη ( gluten free beers).

 Μάλιστα το 2006 στο Chesterfield του Ηνωμένου Βασιλείου πραγματοποιήθηκε και ένα μεγάλο Gluten-Free Beer Festival ...



Η Mongozo Premium Pilsner αποτελεί μια παγκόσμια πρωτοτυπία, αφού ταυτόχρονα φέρει πάνω της 3 ταμπέλες - πιστοποιημένα σήματα :  Max Havelaar Fairtrade , Organic beer και Gluten-Free beer.

Η ποσότητα του βιολογικού κριθαριού που χρησιμοποιείται είναι η ελάχιστη δυνατή και με εξειδικευμένη επεξεργασία αφαιρείται όλη η γλουτένη από αυτό.

Επιπλέον υπάρχουν στην παρασκευή της μπύρας πρόσθετα "προϊόντα FairTrade", όπως ρύζι μπασμάτι από την Ταϊλάνδη και βιολογικές ποικιλίες λυκίσκου από το Βέλγιο. Η μπύρα είναι στα 5% ABV.

Δυστυχώς φέτος στο 4de Brugs Bier Festival δεν μπορέσαμε να δούμε αυτή την μπύρα, μιας και στο σταντ της Brouwerij Huyghe υπήρχαν μόνο η Banana, Mango, Coconut από τη σειρά της Mongozo.

Οι φρουτόμπυρες της Mongozo πάντως φτάνουν πλέον και στην Ελλάδα και ευχόμαστε το ίδιο να συμβεί και με την Mongozo Premium Pilsner που άρχισε από την εβδομάδα που μας πέρασε να διατίθεται στο Βέλγιο μέσω της Εταιρίας Bio Planet και την αλυσίδα supermaket Colruyt (η ίδια αλυσίδα που "ετοιμάζεται" να βγάλει τα πακετάκια της Westvleteren στα ράφια)


Διαβάστε επίσης :

http://www.bellaonline.com/articles/art30583.asp

http://beermerchants.wordpress.com/2010/09/10/gluten-free-organic-and-fairtrade/

http://www.beermerchants.com/B6119

http://belgianbeerboard.com/index.php?option=com_content&task=view&id=596&Itemid=88888994


Pache ... !!!
Cheers ... !!!
Mongozo ... !!!

1 σχόλιο:

  1. Πολυ ενημερωτικο και χρησιμο αρθρακι. Δεν γνωριζα πως υπαρχουν και μπυρες χωρις γλουτενη. Εδω δε γνωριζα καλα καλα τι ειναι γλουτενη και τι συμπτωματα εχει.
    Ενδιαφερουσα κα η ιστορια με τη MOGONZO και το ονομα της. Εχει δοκιμασει κανεις καμια μπυρα απο αυτες; απο το μπουκαλι μονο για μπυρες δε θα τις εκανα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή