Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Midtfyns Imperial Stout

Η Midtfyns Bryghus είναι μια νέα δανέζικη μικροζυθοποιία, μία από τις πολλές που αναδύθηκαν τη τελευταία δεκαετία στη σκανδιναβική χώρα. Η συγκεκριμένη, αν και ιδρύθηκε το 2004 και ουσιαστικά ξεκίνησε να φτιάχνει δικές τις μπίρες το 2006, είναι από αυτές που έχουν ήδη ξεχωρίσει.
Διαθέτει μία πλούσια γκάμα από 12 ετικέτες, μεταξύ των οποίων 3-4 season. Πριν μερικούς μήνες είχα αγοράσει από την Ολλανδία, τη Midtfyns Imperial Stout, που θεωρείται μάλλον και η κορωνίδα της. Ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια και εμφιαλώνεται σε μπουκάλι των 500ml. Το αλκοόλ της φτάνει το 9,5%.
Σερβίροντας τη, λοιπόν, στους 11,5ο C στο κλασικό πια μεγάλο snifter της Meantime, το χρώμα της φαίνεται μαύρο με καφέ ανταύγειες. Ο αφρός, όμορφος σκούρος μπεζ. Στην αρχή δημιουργείται ένα λεπτό στρώμα που όμως χάνεται γρήγορα αφήνοντας απλά το κλασικό δαχτυλίδι.
Το άρωμα είναι πλούσιο. Κυριαρχεί η σοκολάτα (κυρίως γάλακτος) και η γλυκιά βανίλια, ενώ είναι λιγότερο εμφανής ο καφές.


Στη γεύση διακρίνω καφέ, ψημένη βύνη, σοκολάτα και βανίλια. Το ξύλο είναι επίσης διακριτό. Η σχετικά υψηλή ανθράκωση αρχικά σε γαργαλά στον ουρανίσκο. Η πικράδα που αναδύεται είναι μέτρια, καθώς υπάρχει και αίσθηση λικέρ. Κάνει την εμφάνισή του και κάτι σαν πιπέρι, κυρίως προς την επίγευση. Το σώμα της θα το χαρακτήριζα μέτριο. Όταν ζεσταθεί αρκετά προς το τέλος καταλαβαίνεις και το αλκοόλ.
Τέλος η επίγευση μου φαίνεται γλυκιά, dry, με βανίλια και κάτι από λικέρ, ενώ είναι ελαφρώς πικρή.

Μια Imperial Stout που μου άρεσε αρκετά και τη συστήνω 100%!

6 σχόλια:

  1. Έτσι μπράβο αγαπητέ P_R (??)!! Να υπενθυμίζουμε και τις αντίστοιχες αξιόλογες προσπάθειες που συμβαίνουν και στην Ευρώπη, γιατί μας έχουν πάρει κεφάλι τα Αμερικανά !!
    Βλέπω διάγεις περίοδο Δανιμαρκίας - Imperial Stout!! Well done !!
    Το ποτηράκι καταπληκτικό !! Και πώς του πάει το μαυροζούμι μέσα του!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενδιαφέρουσα μου ακούγεται η IS της Midtfyns... Καλά έκανα και την παράγγειλα λοιπόν έτσι JR; :P

    Θα επανέλθω συντόμως λοιπόν κι εγώ με τις εντυπώσεις μου... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Wraios PR! Kai pistos stis maures twra teleutaia.. ;)

    Poly kalh parousiash gia mia etiketa apo mia zythopoiia pou den eixa oute akousta..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Chalice: Σαφώς και καλά έκανες. Περιμένω να μου πεις εντυπώσεις...

    @Δόκιμος: είναι αλήθεια πως στην καβάτζα τελευταία έχω μαζέψει κυρίως stout. Παρόλα αυτά όμως τις βρίσκω και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες.

    @Μίχος: Νομίζω όμως πως στο συγκεκριμένο είδος τα Αμερικανάκια έχουν ακόμα τα πρωτεία. Αποφάσισα να τροποποιήσω το nick προς τιμή της Brewdog, αλλά και γιατί ο John Rebus είχε μέσα του punk στοιχεία...:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλά που την παρατήρησε ο Μίχος την punk αλλαγή... εμείς τον ύπνο του δικαίου φίλτατε Punk Rebous :)

    Μήπως το γυρίσω κι εγώ σε Pint? :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ωραιος Φωταρα...!!! Απολαμβανω πολυ να διαβαζω παρουσισεις για Imperial Stout...μου εχουν κλεψει την καρδια αυτες οι μαυρομπυρες τι να κανω...:) Αντε να κανονισουμε κανα meeting να απολαυσουμε μαζι καμια μαυρομπυρα, δυο βηματα ειμαστε..!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή