Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Ελληνικές Μικρο-Ζυθοποιίες :: Magnus Magister, Ο Μεγάλος Μάγιστρος της Ρόδου !

  Το όνομα της μπύρας Magnus Magister, σημαίνει Μεγάλος Μάγιστρος και αναφέρεται στην ιστορική περίοδο των Ιπποτών της Ρόδου. Δηλώνει το ανώτατο αξίωμα της ιεραρχίας, του πρώτου των πρώτων. Με αυτό το όνομα η εταιρεία εκφράζει το όραμά της να γίνει η Magnus Magister η πρώτη σε επιλογή μπύρα της αγοράς.
Η Παπαδημητρίου Α.Ε δημιούργησε ένα υπερσύγχρονο ζυθοποιείο και καθιερώθηκε ως η εταιρία που παράγει για πρώτη φορά στην ιστορία του νησιού μπύρα.

Στις εγκαταστάσεις της εταιρίας Παπαδημητρίου Εμμ. Α.Ε, στη νέα μονάδα παραγωγής στην Δαματριά της Ρόδου παράγονται οι δυο τοπικές μπύρες της Ζυθοποιίας : η Magnus Magister Lager και η Magnus Magister Pilsener. Μάλιστα η 2η αποτελεί το φετινό και πιο πρόσφατο δημιούργημα της Ζυθοποιίας, αφού εμφιαλώθηκε και κυκλοφόρησε στην αγορά μόλις στις 24/05/2010. Είναι φανερό πως οι άνθρωποι της ζυθοποιίας ήθελαν να προλάβουν τη διανομή της νέας μπύρας μέσα στο καλοκαίρι του 2010.

Μετά επομένως την πρώτη μπύρα lager που παρασκευάστηκε στο νησί των Ιπποτών, στη Ρόδο, από τη Ζυθοποιία Magnus Magister ... κυκλοφόρησε και η δεύτερη προσπάθεια που είναι μια pilsener σε συσκευασίες των 330ml και 500ml . Η pilsener της Magnus Magister παρασκευάστηκε από  Γερμανό brau master της Ζυθοποιίας, ο οποίος μαλιστα εκπαιδεύτηκε και εργάστηκε για χρόνια στις εγκατάστασεις της Weihenstephan ...


Magnus Magister pilsener - 4,9% ABV

Διάφανο, χλωμό, χρυσόξανθο το σώμα της. Αφρός λευκός, πλούσιος και καλός στην αρχή αλλά όχι πολύ συνεκτικός, μέτριας διάρκειας βέβαια (πράγμα αναμενόμενο) ...
Η πρώτη εντύπωση ασφαλώς καλή, αλλά το τόσο διάφανο αφήνει προβληματισμούς ...

Άρωμα: ελαφρύ άρωμα με τον λυκίσκο σε πρώτη φάση και κατόπιν τα malts να εμφανίζονται, ενώ αφήνει μια μικρή φρουτένια υποψία εσπεριδοειδούς και χόρτου, αλλά πολύ ελαφριά. Προφανώς είναι η ποικιλία λυκίσκου που δημιουργεί αυτήν την αμυδρή αίσθηση.

Γεύση:ελαφριά και ευχάριστα πικρούτσικη η αίσθηση, αλλά χωρίς να έχει την αναμενόμενη έντονη πικράδα για μιας τυπικής pilsener. Τα malts σιγοντάρουν στα ίδια μέτρια επίπεδα όπως και στο άρωμα ... ενώ υπάρχει και μια διακριτική αίσθηση βοτάνων και λυκίσκου.

Επίγευση: ευχάριστη η επίγευση, μέτριας διάρκειας με ελαφριά πικράδα που σου αφήνει μια καλή τελική εντύπωση ... σχεδόν γλυκόπικρη.

Καλή η προσπάθεια θα έλεγα. Υπάρχουν κάποια καλά στοιχεία. Η μπύρα έχει ένα ευχάριστο άρωμα, μια διακριτική πικράδα στη γεύση και ένα καλό φινάλε.
Δυστυχώς όμως το σώμα της είναι πολύ πολύ ελαφρύ, νερουλό να το πω καλύτερα, πράγμα που αφαιρεί πάρα πολλά από αυτή την μπύρα που δείχνει να έχει αρκετά καλά χαρακτηριστικά στους υπόλοιπους τομείς.

Μου έδωσε ακριβώς την ίδια αίσθηση με την βαρελίσια lager που δοκίμασα. Δεν ξέρω, αλλά προσωπικά θεωρώ πως στην ίδια συνταγή και βρασιά της lager έπεσε απλά περισσότερος λυκίσκος (ίσως και άλλου τύπου, αυτό δεν μπορώ να το γνωρίζω ή ίσως τα βότανα που λέει και στην ετικέτα πως χρησιμοποιούνται), ίσα ίσα για να προσδώσει την απαραίτητη πικράδα στη μπύρα αυτή που θεωρείται pilsener και να την διαφοροποιήσει ελαφρώς και αρωματικά, αλλά και γευστικά από την lager.
Σημειωτέον πάντως, πως όταν πιάσει πιο ψηλές θερμοκρασίες γίνεται καλύτερη. Ξεκίνησα να την πίνω περί τους 4 βαθμούς και γύρω στους 6 που την άφησα να πάει επίτηδες ήταν καλύτερη και αρωματικά και γευστικά.

Η μπύρα είναι τρομερά ευκολόπιοτη, λόγω του πανάλαφρου σώματός της. Για πολλά ποτήρια λέμε ... Θεωρώ πως για τους καλοκαιρινούς μήνες και μόνο, θα μπορέσει να παίξει ικανοποιητικά με ένα γεύμα ή σκέτη ( για να ξεδιψάσεις γευστικά τουλάχιστον... στους 30 βαθμούς κελσίου ). Για παραπέρα πράγματα δεν είναι .. Το πολύ νερουλό σώμα της την υποβαθμίζει αισθητά, δυστυχώς ... Βαθμολογία : 4/10

Η πρώτη μπύρα της Ζυθοποιίας από τη Ρόδο είναι η
Magnus Magister Lager, στα 4,9% ABV.
Παράγεται και αυτή με γερμανικό εξοπλισμό, γερμανικές πρώτες ύλες, τον γνωστό γερμανό Brau master και σύμφωνα με τις προδιαγραφές καθαριότητας που ορίζει η γερμανική νομοθεσία. Κυκλοφορεί και αυτή σε γυάλινα μπουκαλάκια πλέον (αντί των πλαστικών παλαιότερα) των 330ml - 500ml.


Καλή η προσπάθεια της Ροδίτικης Ζυθοποιίας. Προσαρμοσμένες μπύρες στα πρότυπα του νησιού της Ρόδου με τον πολύ μεγάλο τουρισμό και τις μεγάλες ζέστες !! Σαφώς όμως και υστερούν των προσπαθειών άλλων μικροζυθοποιιών της Ελλάδος που έχουν προχωρήσει αρκετά βήματα μπροστά !! Σε κάθε περίπτωση πάντως , μια δοκιμή θα ήταν κάτι που θα έπρεπε να επιδιώξετε για να αποκτήσετε κι εσείς ιδία άποψη για μια ακόμη ελληνική ετικέτα!


Magnus Magister Ελληνική Ζυθοποιία: Δαματριά Ρόδου , 85104 Ρόδος
Τηλ: 22410-91545 Fax: 22410-95765

Pache ... !!!

5 σχόλια:

  1. Ε πλέον μας έχεις φάει και όλες τις παρουσιάσεις που θέλουμε να κάνουμε.
    Νομίζω ότι το επόμενο βήμα είναι να σε... μηνύσω!

    Την έχω την pils στην αποθήκη και νομίζω είναι η καλύτερη της εταιρείας. Σωστά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Την pilsner δεν την έχω δοκιμάσει ακόμη, αλλά για την lager την οποία έχω πιει και σε μπουκάλι και σε βαρέλι (φέτος στη Γιορτή Μπύρας στο ΣΕΦ) δυστυχώς δεν έχω να πω κάτι το ιδιαίτερο... ένα μόλις κλικ πάνω απ' τις απλές "νερόμπυρες"

    Πιστεύω πως κάποιες μικροζυθοποιίες δεν έχουν ακόμα αποφασίσει τι ακριβώς μπύρα θέλουν να φτιάξουν... craft beer πάντως δεν θα την έλεγα, τη Ροδίτικη, ιδίως όταν έχουμε πλέον κάποιες πολύ καλές παρουσίες στο χώρο, όπως αυτές της Septem και της Κερκυραϊκής, ή ακόμη και της Ζέος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σοφία , έτσι είναι ... αλλά στην τελική και οι δυο μπύρες της Magnus... στο "ίδιο καζάνι βράζουν"!!
    Με 40 βαθμους Κελσίου, οι μπύρες της Ρόδου είναι ακριβώς το ίδιο χρήσιμες όσο και μια Amstel...
    Pure water ...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Kaτάλαβα, μια απ' τα ίδια... thanks man...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δοκιμασα το μεσημερι την Μagnus pils. Προσαρμοσμενη οπως ειπε και ο Mixos στις αναγκες του νησιου και στους τουριστες. Μπορουσαν να κανουν κατι πολυ πιο καλο νομιζω. Νερακι και μονο νερακι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή