Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Essen, Belgium :: 16th X-mas Bier Festival 2010

Σε ένα μήνα σχεδόν από τώρα και συγκεκριμένα στις 18 & 19 Δεκεμβρίου 2010, ακόμη ένα ενδιαφέρον Φεστιβάλ Μπύρας διοργανώνεται στο Βέλγιο. Το χαλβαδιάζω εδώ και 3 χρόνια τώρα. Που θα μου πάει … κάποια στιγμή θα μου κάτσει να το δω κι από κοντά!!

Στο Essen του Βελγίου λοιπόν, κάθε χρόνο εδώ και 15 συναπτά έτη, πραγματοποιείται το Christmas Beer Festival ή αλλιώς Kerstbierfestival, όπου οι Χριστουγεννιάτικες editions των μικροζυθοποιών του Βελγίου εκτίθενται στο μπυροφιλικό κοινό εν όψει των εορτών.

Την διοργάνωση αναλαμβάνει κάθε χρόνο ο O.B.E.R. (Objectieve Bierproevers Essense Regio ή στα αγγλικά Objective Beer-tasters of the Essen Region) ένας σύλλογος φίλων της μπύρας στην περιοχή του Essen που ανήκει μαζί με τους υπόλοιπους 28 σε αριθμό μικρο-συλλόγους μπύρας του Βελγίου στον ευρύτερο οργανισμό που λέγεται Zythos vzw. Ο Zythos αποτελεί ας πούμε ό,τι και ο CamRA στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στον ίδιο αυτό οργανισμό ανήκει και ο BAB (Brugse Autonome Bierproevers) που διοργανώνει το ομώνυμο Φεστιβάλ της Brugse.

Έτσι και φέτος, για 16η συνεχή χρονιά οι χριστουγεννιάτικες ετικετούλες και συνταγές των Βέλγων θα παραταχθούν μέσα στα όμορφα μπουκαλάκια τους μπροστά στο κοινό που θα σπεύσει να πάει και να τις θαυμάσει στο Kerstbierfestival του Essen!
150 περίπου χριστουγεννιάτικες διαφορετικές ετικέτες θα δώσουν το «παρών» και σε αυτό το Φεστιβάλ παράλληλα με κάποια μασίνια draught (12-16 στον αριθμό).

To Φεστιβάλ θα γίνει στο κτίριο Hauvelhal του Essen και θα κρατήσει δυο μέρες, όπως άλλωστε συνηθίζεται σε αυτά τα φεστιβάλ μπύρας του Βελγίου.

Σαββάτο 18 Δεκεμβρίου 14.00 – 24.00
Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 12.00 – 20.00

Η διαδικασία θα είναι πάνω κάτω η γνωστή. Στην είσοδο δίνεις 3 ευρώ για το δοκιμαστικό ποτηράκι των 150ml (tasting glass) και ταυτόχρονα παίρνεις και μάρκες (tokens) προς 1,5 ευρώ η μία. Κάθε μπύρα που δοκιμάζεις αντιστοιχεί σε 1 μάρκα, εκτός εκλεκτών και συγκεκριμένων περιπτώσεων όπου η σπανιότητα και το ακριβό κόστος κάποιας μπύρας θα επιβάλλει διαφορετική αντιστοίχιση : π.χ. μια μπύρα προς 2 ή 3 μάρκες.

Στο χώρο θα υπάρχει φαγητό "χριστουγεννιάτικου ύφους", ενώ κάποιος θα μπορεί να αγοράσει ολόκληρο το μπουκάλι μιας μπύρας για να το πάρει μαζί του πληρώνοντας τις αντίστοιχες μάρκες κόστους της ετικέτας που ποικίλλει ανάλογα την ποσότητα (250ml-330ml-750ml-1,5l).


Η τελική φετινή λίστα συμμετεχόντων και ετικετών δεν έχει ακόμη καταρτιστεί και δεν έχει επισήμως ανακοινωθεί. Εσείς μπορείτε να πάρετε μια γεύση από τον κατάλογο των συμμετοχών του 2009, αλλά και παλαιότερων http://www.kerstbierfestival.be/lijst.htm

Δείτε επίσης http://www.ober.be/

Εύχομαι κάποια στιγμή να τα καταφέρω να πάω. Πέραν του Φεστιβάλ, όλες αυτές οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης προσφέρονται για χριστουγεννιάτικη θαλπωρή!! Δε συμφωνείτε;

Pache ... !!!

2 σχόλια:

  1. 2 χρόνια τώρα το λιμπίζομαι αυτό το φεστιβάλ...από τότε που είδα την αντίστοιχη αφίσα στην είσοδο κατά το 3ο Brugse Bier Festival...

    Το βλέπω του χρόνου να σκάω μύτη σε αυτό...έρωτας οι kerstbiers...δε ξέρω...από τότε που ξεκίνησα τις παρουσιάσεις, πάντα μου βγάζανε έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα...

    Και αν δει κανείς το κατάλογο με τα βαρέλια και τα μπουκάλια...δεν χρείαζεται τπτ άλλο...

    Χριστούγεννα στο Βέλγιο...αν όχι του χρόνου,σε 2 χρονια σίγουρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βγήκε πριν μια εβδομάδα και η λίστα με τις μπύρες που θα εκτεθούν στο κοινό που θα παρακολουθήσει από κοντά αυτό το Φεστιβάλ:

    http://www.kerstbierfestival.be/lijst.htm

    Αυτές τις Melchior Calvados Barrel Oak Aged και Melchior Mackmyra Barrel Oak Aged της Alvinne θα ήθελα πολύ να τις δοκιμάσω ... Και όχι μονο αυτές ασφαλώς!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή