Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Indian Brown Ale από τη Dogfish Head

Αυτός είναι ο Sam Calagione, ιδρυτής και πρόεδρος της αμερικάνικης Dogfish Head Brewery. Από το 1995, χρονιά που άνοιξε η ζυθοποιία με σήμα το σκυλόψαρο, ο Sam έχει ταυτίσει τις μπύρες του με την ποιότητα και τις νέες ιδέες που έφερε το κίνημα της craft μπύρας στις ΗΠΑ. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που ο μεγάλος Michael Jackson κάποτε την χαρακτήρισε ως ''America's most interesting and adventurous small brewery''.
 
Αυτή τώρα είναι η Indian Brown Ale της Dogfish Head. Μία ετικέτα που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1999 και δημιούργησε αίσθηση όχι μόνο επειδή είναι μία πολύ καλή μπύρα αλλά κυρίως επειδή αποτελούσε ένα (πρωτάκουστο για την εποχή) υβρίδιο μπύρας: μία ΙΡΑ με χαρακτήρα καφετιάς ale! Nαι, αυτή η πετυχημένη συνταγή συνδυάζει στοιχεία από Scotch Ale, Indian Pale Ale και Brown Ale με ένα τρόπο σχεδόν... μαγικό!

Στο παρακάτω βίντεο βλέπουμε το Sam Calagione να μας μιλά για την Indian Brown Ale, ένα από τα καμάρια του και σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ''the un-sung hero'' της παραγωγής της ζυθοποιίας!


Όνομα: Indian Brown Ale
Ζυθοποιία: Dogfish Head, USA
ABV: 7.2%
IBU: 50

H μπύρα τούτη ζυμώνεται με αρωματικό κριθάρι, καραμελωμένη καστανή ζάχαρη οργανικής καλλιέργειας και ολόκληρα άνθη λυκίσκου Liberty και Goldings. Έχει ό,τι ακριβώς υπόσχεται το όνομά της: το χρώμα και τη γλύκα μίας Scotch / Brown Ale και την πικράδα μίας Indian Pale Ale, παντρεμένες με ένα τρόπο που δεν νομίζω να μπορεί να πετύχει κανείς στην Αγγλία αυτή τη στιγμή. Πιο πιθανό μου φαίνεται να το καταφέρουν δύο συγκεκριμένοι τυπάδες στη Σκωτία, αν το επιχειρήσουν κάποια στιγμή... ;ο)

Η Indian Brown Ale έχει ισχυρή προσωπικότητα και δεν ντρέπεται να την δείξει από το σερβίρισμα κιόλας. Γεμίζουμε λοιπόν το pint μας με ένα πολύ όμορφο, πλούσιο καφετί με λίγο κόκκινο, το οποίο στολίζεται από ένα παχύ στρώμα μπεζ αφρού. Μπορεί να υποχωρεί σύντομα αλλά επιμένει να μας συντροφεύει μέχρι τέλους.

Το άρωμα που κυριαρχεί είναι μία αίσθηση καβουρδισμένης βύνης με λίγη καραμέλα, ειδικά αφού η μπύρα αρχίσει να ανεβάζει θερμοκρασία. Ο λυκίσκος δεν φαίνεται σχεδόν καθόλου, αντίθετα δηλαδή με την κυρίαρχη παρουσία του στις γνωστές IPA της αμερικάνικης σχολής...
Γευστικά, η Indian Brown Ale αποτελεί μία πρωτόγνωρη εμπειρία! Έχουμε κατά βάση μία ''γλυκιά'' παλέτα που ισορροπεί με ένα ελαφρώς πικρό τελείωμα, πολύ πιο ευχάριστα απ’ ότι φαντάζεστε! Η καραμέλα και η καστανή ζάχαρη είναι η πρώτη κυρίαρχη αίσθηση, για να ακολουθήσουν τα καβουρδισμένα malts και λίγη σοκολάτα, τα οποία με τη σειρά τους θα δώσουν χώρο στο λυκίσκο και τον... καφέ! Η επίγευση είναι ξηρή και μέτριας διάρκειας.
Η υφή της μπύρας είναι αρκετά κρεμώδης. Το σώμα είναι μέτριο προς γεμάτο, και το αλκοόλ εμφανίζεται ελάχιστα. Ωραία ισορροπία και δεμένη, πολύπλοκη γεύση. Απλά υπέροχη!

Εις υγείαν όλων των μπυραματιστών,
Δόκιμος

4 σχόλια:

  1. Εις υγείαν και σε εσένα φίλε Δόκιμε που μας υπενθύμισες αυτήν την εξαιρετική Ζυθοποιία από την άλλη μεριά του Ατλαντικού με τον δικό σου γνώριμο και εξαιρετικό και αξιόπιστο τρόπο.
    Από το "Σκυλόψαρο¨έχω δυστυχώς δοκιμάσει μόνο την 90 minute IPA πριν λίγους μήνες στη Ρώμη. Μια μπύρα που με άφησε υπερπλήρη αισθήσεων και απολαύσεων!!
    Πάντως η μπύρα που μας έκανες πιο γνωστή σήμερα, αποδεικνύει σαφώς το πόσο πρωτοπόρα ήταν και εξακολουθεί να είναι η ζυθοποιία αυτή. Θα ήθελα να την δοκιμάσω από περιέργεια και μόνο ...
    Cheers ...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με το είδος των ΙΡΑ δεν έχω και πολύ μεγάλη επαφή ως τώρα, αλλά οι ασυνήθιστοι συνδυασμοί με ιντριγκάρουν αρκετά!
    Aπό την περιγραφή σου είναι χοντρικά κάτι σαν μίξη stout με bitter?
    Πάντως θα ήθελα πολύ να την δοκιμάσω!
    Ακόμα κι αν δαγκώνει... ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. File Mixo, poly kalh h 90 minute IPA pou anafereis, einai malista apo tis etiketes pou apogeiwsan to onoma ths Dogfish Head!

    H IBA twra, deixnei akribws auth thn prwtoporia ths Amerikanikhs sxolhs se kapoia pragmata. San mpyra, xtypa to 9/10 me anesh.. Na th dokimaseis opwsdhpote otan th breis!

    Agaphth Dark Chef, kathws eisai periergh me tis nees geuseis - kai etsi prepei - se diabebaiw oti den dagkwnei katholou! Einai mia poly idiaiterh geush pou den moiazei me stout, oute me bitter. Opws egraya, moiazei pio poly me mia glykia IPA :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Cheers Dokimos :)

    Η Dogfish Head είναι μια εξαιρετική περίπτωση μικροζυθοποιίας και ο Sam Calagione εξέχουσα μορφή στο χώρο των Αμερικανικών Craft Breweries. Ετοιμάζομαι να γράψω δυο - τρεις λέξεις για το ατομάκι :P

    Από τη πολύ μεγάλη γκάμα των dogfish head έχω δοκιμάσει την 90min Imperial IPA κι ένα εξαιρετικό barley wine που φτιάχνουν, το Palo Santo Maroon. Απλά δεν παίζεται :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή