Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

BFM Cuvée Alex le Rouge ... Imperial Stout εξ' Ελβετίας

Ελβετία … μια χωρα που όταν ακους το ονομα της σου ερχονται στο μυαλο τα χιονοδρομικα της κεντρα, οι τραπεζες, τα ρολογια και γενικα μια χλυδατη κατασταση, σίγουρα παντως δεν σου ερχεται στο μυαλο η μπυρα. Παρολα αυτά οι Ελβετοι εχουν αρκετες μικροζυθποιιες αν και το μεγαλο ποσοστο των Ελβετων καταναλωνει μπυρες των μεγαλων ζυθοποιίων της χωρας οι οποιες είναι η Feldschlösschen, η Cardinal και η Valaisanne που εχουν αγοραστει ολες από την Carlsberg, η Calanda που ανηκει στην Heineken και βεβαιως Αmstel, Heineken, Carlsberg, Erdinger και με χαρα ειχα διαπιστωσει στο περσινο μου ταξίδι στην Ελβετια ότι είναι ψηλά στις προτιμήσεις του και η Schneider μιας και την έβρισκες ευκολα και μαλιστα βαρελισια. Οσον αφορα τωρα τις μικροζυθοποιιες οι σημαντικοτερες από αυτές είναι οι BFM (Brasserie des Franches-Montagnes), Trois Dames, de la Cote, Faiseurs de Bière, Aare Bier και επισης να σημειώσω ότι εχουν και πολλες brewpubs.

Οι δυο σημαντικοτερες μικροζυθοποιιες είναι παντως η BFM και Η Trois Dames. Η BFM η οποια και θα μας απασχολησει είναι μια μικροζυθοποιια οπου εβαλε μπροστα τα καζανια της το 1997. Η μικροζυθοποιια δημιουργηθηκε από την αγαπη του Jérôme Rebetez για την μπυρα και την ζυθοποίηση. Ο ιδιος απόφοιτος οινολογιας ξεκινησε τα πρωτα του βηματα στην ζυθοποιηση φτιαχνοντας homebrew beers στην κουζινα του σπιτιου του.
Μαλιστα, όταν παρουσιασε τις δημιουργιες του σε ένα φεστιβαλ για homebrews στην Ελβετια πηρε πολύ καλες κριτικες και το πρωτο βραβειο. Ετσι λοιπον στην ηλικια των 23 φιλοδοξει να ξεκινησει την δικια του μικροζυθοποιια, με τα ελαχιστα χρηματα όμως που διεθετε τα πραγματα ηταν πολύ δυσκολα.

Κερδιζει όμως άλλο ένα βραβειο στην Ελβετικη τηλεοραση σε ένα διαγωνισμο που λεγοταν “Le rêve de vos 20 ans” (Το όνειρο των 20 χρόνων σας) κατι που τον βοηθαει πολύ να κανει το ονειρο του πραγματικοτητα και να ξεκινησει την μικροζυθοποιία,στην γενέτειρα πολη του Saignelégier πρωτευουσα του καντονιου Jura , στην ορεινη περιοχη των “Ελευθερων Bουνων” (Franches-Montagnes) στα βορειοδυτικα συνορα με την Γαλλια , από οπου πηρε και το ονομα της η μικροζυθοποιία του και ονομαστηκε “La Brasserie des Franches-Montagnes” ή συντομα BFM. Ο Jérôme Rebetez φτιαχνει τις μπυρες του χρησιμοποιοντας παντα τα καλυτερα υλικα ενώ πειραματιζεται και με υλικα λιγο πιο πρωτότυπα για την παραγωγη μπυρας όπως πιπερι, φασκομηλο και αλλα μπαχαρικα. Όλα αυτά τα χρονια από το 1997 που εχει ξεκινησει την μικροζυθοποιια του εχει καταφερει να παραγει μπυρες υψηλης ποιοτητας και να αποτελει πλεον μια από τις καλυτερες μικροζυθοποιιες της Ελβετιας. Οι ετικετες που παραγει είναι αρκετες και μια από αυτές είναι η Imperial Stout Cuvée Alex le Rouge .





Η Cuvée Alex le Rouge όπως γραφει και η ετικετα εχει ονομαστει ετσι για να τιμησει τον Αlex le Rouge ο οποιος ηταν ιδρυτης ενός σωματειου για τους λατρεις των ακραιων μπυρών , SMABE(Societe mondiale des amateurs de bieres extremes).
Επισης το γνωστο Russian I.S. εχει αντικατασταθει με το Jurassian I.S. από το καντονι Jura τοπος καταγωγης και του Alex Le Rouge αλλα και τοπος παραγωγης της Cuvee Alex le Rouge. Η μπυρα, μας προτείνεται να την απολαυσουμε με την συνοδεία μαυρης σοκολατας ή ένα πουρο Αβάνας, εγω προσωπικα προτιμησα ξηρους καρπους. Επισης η ετικετα μας ενημερωνει ότι είναι μια μπυρα που προτεινεται για παλαιωση. Ετσι λοιπον και εγω μιας και την ειχα αφησει ένα χρονο περιπου να ξεκουραζεται ηρθε πλεον η ωρα να την γευτω.


Την σερβριρω λοιπον σε ένα σνιφτερακι οπου δημιουργει πλουσιο μπεζ κρεμωδη αφρο ο οποιος και θα χαθει σχετικα γρηγορα αλλα θα αφησει ένα δαχτυλιδι μεχρι το τελος. Το χρωμα της μαυρο αλλα με καποιες κοκκινες πινελιες στο φως.



Το αρωμα της είναι αρκετα malty στο στυλ των belgian strong ale, επισης διακρίνω σοκολατα , μαυρα φρουτα και μια ιδεα από καπνιστο ξυλο.

Η γευση της είναι κατά βαση γλυκια, με τα malts και την σοκολατα να κυριαρχουν . Επισης σου αφηνει μια πιπερατη αλλα και ξυνουλα αισθηση καποιες στιγμες.


Το τελειωμα της είναι σχετικα ξηρο με μια αισθηση καπνιστου ξυλου να σου μενει στην επιγευση ενώ νοιωθεις και τα τσιμπηματα του λυκισκου.

Το σωμα την είναι μετριο προς γεματο και το αλκοολ είναι 10,276%... (ετσι γραφει η ετικετα…) το οποιο δεν το καταλαβα καθολου.


Η Cuvée Alex le Rouge είναι μια Imperial Stout που ξεφευγει εντελως από τις Αμερικανικες I.S. και μοιαζει λιγο με τις βελγικες αλλα διατηρει ένα δικο της προσωπικο χαρακτηρα που την κανει αρκετα ενδιαφερουσα. Μια αρκετα καλη προσπαθεια από την BFM που θα ηθελα να ξαναδοκιμασω.


Βαθμολογια: 8

3 σχόλια:

  1. Geia su Monk me tis elbetikes mpyres!

    Poly endiaferonta auta pou mas eipes gia th mpyra sthn Elbetia, kathws kai h etiketa pou mas parousiases - w, ti ekplhxh, einai mia Imperial Stout! :))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάλι imperial stout βρε ψωνάρες :D
    Καλά μας τα λες Δόκιμε... Μπορεί να έχουμε αναγάγει εδώ τις imperial stout ως "την καθημερινή μας απόλαυση" τουλάχιστον όμως μια ο ΜΟΝΚ, μια ο Punk Rebous, ασχολούνται και με τις ευρωπαϊκές εκδόσεις τους... όχι σαν κάτι αμερικανάκια όπως εμείς :P

    Πολύ ωραία παρουσίαση Σπύρο και πολύ ζηλευτή η ιστορία του Jerome, που κατάφερε μικρός μικρός ν' ακολουθήσει τ' όνειρό του και να γίνει επιτυχημενος μικροζυθοποιός στη χώρα του. Άσε που τώρα που ανέλαβες και τη διαφήμισή του θα χ@#$%ί στο τάληρο :D (για να τα θυμόμαστε τα τάληρα σιγά σιγά εμείς εδώ...)

    Όσο για την Alex le Rouge, μας κίνησες το ενδιαφέρον (αν και για imperial stout τη χαντάκωσες στη βαθμολογία :P )Tώρα που θα ξαναπάς στας Ελβετίας να μας τη φέρεις να τη δοκιμάσουμε κι εμείς :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σπυράκο μου μας έστειλες πάλι και με αυτή την ετικέτα !! Βρε τους Ελβετούς !!
    Δεν είχα ιδέα για καμιά ζυθοποιία τους και να που μαθαίνουμε κάποιες ωραίες κινήσεις που συντελούνται στην χώρα της αποταμίευσης χρήματος!

    Το Jurassian IS ... πολύ ευρυματικό!!
    Άντε περιμένουμε και άλλα από το νέο σου ταξιδάκι εκεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή