Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Bell's Batch 10,000 :: "The end of Batch Series", το Τέλος μιας Εποχής με 101 malts και 60 hops!

Όταν ο Κολόμβος "ανακάλυπτε" κατά λάθος το 1492 μια νέα ήπειρο, την μετέπειτα επονομαζόμενη Αμερική, δεν υπήρχε περίπτωση να φανταζόταν πως αυτό που μόλις τότε έπραξε θα αποδεικνύονταν με το πέρασμα του χρόνου ως η μεγαλύτερη κατάρα και συνάμα η μεγαλύτερη ευλογία της ανθρωπότητας. Έχοντας φέρει τα πάνω κάτω στο παγκόσμιο στερέωμα, η ήπειρος που πρωτοκατοικήθηκε από κάθε φυλή του κόσμου και που αποτελεί σήμερα το σπανιότερο και πιο αλλόκοτο μωσαϊκό ανθρώπινων δραστηριοτήτων, δίκαια θεωρείται ως η υπεύθυνη για τα χίλια μύρια βάσανα του κόσμου αλλά και για τα άλλα τόσα βήματα προόδου που έχουν συντελεστεί στον πλανήτη Γη.
Για εμάς που επιλέξαμε η μπύρα να είναι η τρέλα μας, το ψώνιο μας, το χόμπυ μας ή ό,τι άλλο θέλετε, είναι προφανές πως η άλλη μεριά του Ατλαντικού αποτελεί ένα μικρό "θείο δώρο" για εμάς! Καθημερινά, υπάρχει ένας καταιγισμός ειδήσεων που μας πληροφορεί πως στο "Αμέρικα" έχουν πάρει το όλο θέμα της μπύρας πολύ ζεστά τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να παράγονται συνεχώς μικρά αριστουργήματα από κάθε άποψη.

Λίγα λόγια για την Bells Brewery
Μια τέτοια εξαιρετική Ζυθοποιία που συνεχώς μεγαλώνει την παραγωγή της προς τέρψη των φίλων της μπύρας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αποτελεί και η Bells Brewery στο Kalamazoo του Μίτσιγκαν των Η.Π.Α.  

Ψυχή της Bell’s Brewery (αρχικά ονομαζόταν μέχρι το 2005 Kalamazoo Brewing Company) δεν είναι άλλος από τον Larry Bell. Εκεί κάπου στο 1980 και ενώ ήταν ακόμη μόλις 22 ετών, ο Larry ξεκινάει τις πρώτες του επαφές με το μαγευτικό κόσμο της μπύρας μέσω του home brewing. Το 1983 ξεκινάει δική του επιχείρηση με είδη home brewing και ταυτόχρονα αγοράζει μια κατσαρόλα 15 γαλονιών και αρχίζει πιο συστηματικά να φτιάχνει δικές του μπύρες και να πειραματίζεται από μόνος του με συνταγές δικής του έμπνευσης και φαντασίας. Αυτό που λέω έχει σημασία σε αυτό που θα πούμε παρακάτω.


Κάποια στιγμή το 1985 και αφού έχει πάρει ένα μικρό δάνειο για να φτιάχνει μπύρα σε μεγαλύτερες ποσότητες, ξεκινάει την Kalamazoo Brewing Company και αρχίζει να διοχετεύει σταδιακά την αγορά με δικές του μπύρες. Σύντομα αναπτύσσεται ακόμη περισσότερο κι έτσι - για να μην πολυλογούμε - φτάνουμε στο σήμερα όπου η Bell’s Brewery θεωρείται μια από τις καλύτερες ζυθοποιίες στον κόσμο που παράγει πολλές και αξιόλογες ετικέτες μπύρας, άλλες σε μόνιμη βάση και άλλες εποχιακά (seasonal beers) και αποσπά κάθε χρόνο όλο και περισσότερα εύσημα από τους ανθρώπους που δοκιμάζουν τις μπύρες που βγαίνουν από τα καζάνια της.

The Batch Series
Πρόκειται για μια σειρά ετικετών που η καθεμιά τους έχει δημιουργηθεί για μια μόνο φορά. Όταν τελειώσει και το τελευταίο μπουκάλι που κυκλοφορεί στην αγορά σταματάει αυτόματα και η ύπαρξη αυτής της μπύρας, αφού δεν ξαναπαράγεται και δεν ξανακυκλοφορεί. Είναι μια σειρά επομένως από special εποχιακές ετικέτες (special releases) που δημιουργήθηκαν από τον Larry και αποτελούσαν για αυτόν επετειακά μοναδικά κομμάτια!


Τί όμως γιόρταζε ακριβώς? Μόλις ο Larry έφτανε στο 1000οστό του batch παραγωγής (διαφορετικές παρτίδες παραγωγής μπύρας) έφτιαχνε μια ιδιαίτερη επετειακή συνταγή για να γιορτάσει αυτό του το κατόρθωμα. Έτσι ανά χίλια (1000) batch προέκυπτε και μια νέα επετειακή μπύρα που είχε απλά το όνομα της αντίστοιχης χιλιάδας που βρισκόταν η παραγωγή του. Έτσι βγήκαν η Bell’s Batch 1000, Batch 2000, Batch 3000 και πάει λέγοντας μέχρι την τελευταία που κυκλοφόρησε και που ήταν η Bell’s Batch 9000. Καμιά από τις μπύρες αυτής της σειράς δεν ήταν ίδια και όλες αποτελούσαν διαφορετικές συνταγές που έβγαιναν στην κυκλοφορία μέχρι να εξαντληθεί η παραγωγή τους και δεν ξαναέβγαιναν. Μάλιστα, αν κάποιος ρίξει μια ματιά τόσο RateBeer όσο και στο BeerAdvocate θα δει πως η σειρά αυτή αποτελείται από μπύρες που έχουν τις πιο υψηλές βαθμολογίες και τα πιο κολακευτικά σχόλια.

Bell’s Batch 10,000

Τον Ιούλιο που μας πέρασε έφτασε η ώρα να βγει η 10η ετικέτα της σειράς μιας και η παραγωγή έφτασε τις 10.000 διαφορετικά παρτίδες. Έτσι ξεκίνησε η παραγωγή της Batch 10,000 που όμως θα είναι και η τελευταία αυτής της σειράς. Οι αυξανόμενες ανάγκες της Bell’s για να τροφοδοτήσει την αγορά που ζητάει τις μπύρες της, έχουν αυξήσει ταυτόχρονα και τους ρυθμούς παραγωγής της με αποτέλεσμα να συμπληρώνονται τα 1000 batches παραγωγής πολύ γρήγορα σε αντίθεση με τα πρώτα χρόνια που αυτό συνέβαινε ανά δυο έτη κατά μέσο όρο. Έτσι ο Larry θεωρεί πως τείνει να χαθεί το νόημα αυτών των επετειακών του ετικετών και αποφασίζει να βγάλει την τελευταία μπύρα της σειράς δίνοντας ταυτόχρονα τέλος σε όλο αυτό το concept που είχε ως αποτέλεσμα την παραγωγή 10 διαφορετικών ετικετών.
Καθώς όμως βάζει τέλος σε αυτή τη σειρά φροντίζει με πολύ έξυπνο τρόπο να μας γυρίσει πίσω στην αρχή της ιστορίας, στις απαρχές της δημιουργίας της Bell’s Brewery θέλοντας να μας δείξει πως ο ίδιος δεν ξεχνάει από πού και πώς ξεκίνησε.


Όπως είπαμε πιο πάνω οι πρώτες απόπειρες του Larry πάνω στην μπύρα έγιναν μέσω του homebrewing. Όταν έφτασε επιτέλους η ώρα να πετάξει τα «κατσαρολικά» της κουζίνας που χρησιμοποιούσε για να φτιάξει τη μπύρα του και να κάνει έτσι το πρώτο του επίσημο ντεμπούτο στην αγορά της μπύρας μέσω της Kalamazoo Brewing Company που μόλις είχε ιδρύσει, κάθισε κι έφτιαξε την τελευταία του μπύρα. Πήρε ό,τι υλικό του είχε περισσέψει από τα χρόνια που ασχολούνταν με το homebrewing ( διαφορετικές ποικιλίες βύνης, λυκίσκου) και το χρησιμοποίησε για να φτιάξει την τελευταία αυτή μπύρα, σηματοδοτώντας έτσι το πέρασμα σε μια άλλη καινούρια εποχή για αυτόν.


Αυτό ακριβώς έκανε και με την Batch 10,000!! Συγκέντρωσε όλα τα είδη malts που είχε χρησιμοποιήσει όλα αυτά τα χρόνια για την παραγωγή των ετικετών του, αλλά και όλες τις ποικιλίες λυκίσκου και έφτιαξε την τελευταία συνταγή της Batch Series, την 10,000.

101 διαφορετικά malts και 60 διαφορετικοί λυκίσκοι αποτελούν αυτή τη νέα συνταγή που ξεκίνησε επιτέλους να κυκλοφορεί στην αγορά πριν από μια εβδομάδα ( 17 Νοεμβρίου) σε μπουκάλι και βαρέλι. Η μπύρα είναι μια Βελγικού τύπου Strong Dark Ale στα 9,2 % ABV.

Δείτε πιο αναλυτικά στο http://www.beernews.org/2010/11/death-by-100-hops-and-60-malts/#more-14919

"The last in our Batch series is being packaged today and tomorrow. While we are excited to free up some brewing space for other creative projects, the end of the Batch series marks a major milestone for us, and is a little bittersweet being the end of an era. Batch 10,000 reflects our homebrewing roots and was inspired by the the last homebrew of the season. Our owner Larry Bell remembers going through his brewing supplies and making the last homebrew out of whatever malts and hops were left from his brewing months. With this being the motivation behind our last commemorative batch series beer, we combed through the catalogs of many malt and hop suppliers to source 100 different malts, grains, and other fermentables. This is balanced by the addition of 60 different hop varietals between the kettle and dry hopping. The resulting beer presents a deep, chocolate brown hue and offers roasted and caramel notes from the malts mixed with an assertive hop character. Feel free to drink it fresh, or vintage age it as you please.

We lift our glass in appreciation to Bell's drinkers who have helped us reach this moment in our brewery's history. Cheers to you!"





Η μπύρα μπορεί να κρατηθεί για παλαίωση και αυτός είναι ένας λόγος που ήδη πολλοί τρελοί μπυρόφιλοι σπεύδουν να την βρουν και να την αγοράσουν για να κρατήσουν ως ανάμνηση της όλης σειράς. Κομμάτια πάντως έχουν βγει πολλά και φαντάζομαι πως σύντομα θα την δούμε και στα ευρωπαϊκά online beer shops!!
Και μόνο το γεγονός πως η μπύρα αυτή αποτελεί το τελευταίο κομμάτι της σειράς, αλλά και μιας ολόκληρης εποχής δίνει επιπλέον κίνητρο σε πολλούς από εμάς να την αναζητήσουμε και να την φέρουμε στο σπίτι μας!!

Pache … !!!

2 σχόλια:

  1. Έριξα μια ματια στο ratebeer και βρηκα ta batch και τα σκορ από το batch 3000 μέχρι το 9000.
    Batch 3000 85
    Batch 4000 97
    Batch 5000 97
    Batch 6000 100
    Batch 7000 100
    Batch 8000 96
    Batch 9000 98

    πάντως ειναι εντυπωσιακος ο τροπος που κλεινει η σειρα με τα 100 ειδη malts και τα 60 ειδη λυκισκου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραίος ο πορτιέρος, αν και σήμερα που έριξα μια πιο προσεκτική ματιά σε ολες τις βαθμολογίες των ετικετών της Bell's διαπίστωσα πως όλες είναι στα ύψη!!

    @Dokimos: μήπως λέω, μήπως να έκαμνες μια κατεβασιά στην πρωτεύουσα και στο Utobeer να δεις τί παίζει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή