Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Abbaye Notre Dame de St Rémy :: Trappistes Rochefort 6

Trappist Abbey of Rochefort ή αλλιώς  Abbey of Notre-Dame de Saint-Rémy : Ανήκει στο Τάγμα των Αναμορφωμένων Σιστερσιανών Αυστηρής Παρακολούθησης (Order of the Reformed Cistercians of Strict Observance) και βρίσκεται στο Rochefort, μια μικρή πόλη 13.000 κατοίκων της επαρχίας Namur στη Βαλλονία του Βελγίου.

Το µοναστήρι του Saint Remy υπάρχει εδώ και επτά αιώνες. Ιδρύθηκε το 1230  ως Saint Remy Secours Notre-Dame από γυναίκες µοναχές. Το Ζυθοποιείο φτιάχτηκε μέσα στο μοναστήρι από το 1595. Οι φιλοπόλεμες και επεκτατικές πολιτικές που επικρατούσαν εκείνα τα χρόνια σε όλη την Ευρώπη δεν άφησαν ανεπηρέαστο το μοναστήρι που από τον 17ο αιώνα και μετά έζησε μια μεγάλη ταλαιπωρία. Αποκορύφωμα αυτής αποτελεί το 1797, όταν μετά τη Γαλλική Επανάσταση το μοναστήρι κλείνει και πωλείται στον Lucien-Joseph Poncelet ο οποίος το κατεδαφίζει το 1805.


Στις 11 Οκτωβρίου του 1887 ο πατέρας Anselmus Judong  προερχόμενος από το Τραππιστικό μοναστήρι του Achel αγοράζει το μοναστήρι που περνάει επίσημα στα χέρια των τραππιστών μοναχών του Achel (21 Δεκεμβρίου 1887) οι οποίοι θα συνεχίσουν την ιστορία του Notre-Dame de Saint-Rémy, αφού θα αναστυλώσουν ξανά το μοναστήρι και θα φτιάξουν νέες εγκαταστάσεις.
Το 1930 το νέο μοναστήρι του Saint Remy θα είναι έτοιμο μαζί με ένα καινούριο ζυθοποιείο.Θα χρειαστεί όμως να φτάσουμε στα 1952, ώστε το μοναστήρι τελικά να είναι ικανό να παράγει αρκετή ποσότητα μπύρας προς πώληση.

Σήμερα στο Abbey Rochefort υπάρχουν περί τους 20 μοναχούς οι οποίοι παράγουν 3 ετικέτες τραππιστικής μπύρας :: Trappistes Rochefort 6, 8 και 10 .
Εξάλλου το μοναστήρι αποτελεί το ένα από τα 7 μοναστήρια στον κόσμο που έχουν το δικαίωμα να φέρουν το Τραππιστόσημο Αυθεντικού Προϊόντος για την παραγωγή μπύρας.
Οι ετικέτες του Abbaye Rochefort θεωρούνται στις μέρες μας από τις καλύτερες στον κόσμο με την Rochefort 10 να φιγουράρει μονίμως ανάμεσα στις κορυφαίες μπύρες παγκοσμίως κάθε χρόνο στις σφυγμομετρήσεις των απανταχού μπυρόφιλων.

Στην Ελλάδα μάλλον είμαστε πολύ τυχεροί που οι εξαιρετικές αυτές ετικέτες της Brasserie de Rochefort φτάνουν στα σπίτια μας και στα ποτήρια μας τα τελευταία χρόνια.

Μετά από αυτή τη μικρή εισαγωγή στην ιστορία του Μοναστηριού του Rochefort θεωρώ πως ήρθε η ώρα να δούμε την πιο "ελαφριά" μπύρα των μοναχών του Saint Remy, την Trappistes Rochefort 6.
Προσωπικά η ετικέτα αυτή αποτελεί την αγαπημένη μου της σειράς, χωρίς να σημαίνει ότι την θεωρώ και καλύτερη, μιας και η 10άρα είναι μια πραγματικά "θεϊκή" μπύρα χωρίς αμφιβολία.

Η Rochefort 6 παράγεται μια φορά τον χρόνο και αποτελεί μόλις το 1% της συνολικής παραγωγής των μοναχών. Φιγουράρει στην πασαρέλα με το κόκκινο καπάκι-καπέλο και την κόκκινη βούλα στην ετικέτα της δίπλα στην πράσινη φορεσιά της Rochefort 8 και την μπλε φορεσιά της Rochefort 10.



Trappistes Rochefort 6
μια Abbey Dubbel στα 7,5% ΑΒV


Όμορφο καφεπορτοκαλί το χρώμα της με κοκκινωπές ανταύγειες κάτω από το φως που παλεύουν να υπερισχύσουν ώστε να είναι ασορτί με το κόκκινο στοιχείο του αμπαλάζ … Μικρά σωματίδια μαγιάς δημιουργούν ένα ίζημα στον πάτο, αφού πρώτα αιωρούνται και απολαμβάνουν το όμορφο σώμα της … Καλό είναι που και που να αναδεύουμε το ποτήρι όπως αυτό του κρασιού τόσο για να απελευθερώνουμε καλύτερα τα αρώματα όσο και για να διαλύουμε και να εξαπλώνουμε παντού τα σωματίδια αυτά …

Ο αφρός της σχεδόν λευκός με μια αμυδρή απόχρωση της ώχρας … κάθεται καλά στην αρχή για να εξαφανιστεί σχεδόν αμέσως … αφήνοντας αρχικά ένα λεπτό πέπλο να καλύπτει την επιφάνεια του σώματός της , κατόπιν ένα δαχτυλίδι, μέχρι την ώρα που θα εξαφανιστεί τελείως και θα μας επιτρέψει να ανακαλύψουμε όλες τις χάρες του αρώματός της …

Άρωμα: πολύ όμορφο το άρωμά της … θυμίζει αρκετά την 10άρα … H μαγιά και τα malts συνδυάζονται άριστα με μαύρα φρούτα, καραμέλα, σταφίδα και το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι ένα διακριτικό, γλυκό και ζεστό άρωμα ζύμης … Καθώς ανεβαίνει η θερμοκρασία το άρωμα γίνεται ελαφρώς πιο έντονο και κάνει ένα απαλό πέρασμα και το αλκοόλ μαζί με κάποια καρυκεύματα.

Γεύση: η ίδια σχεδόν αίσθηση με το άρωμα συναντάται και στη γεύση … Γλυκιά η γεύση της κατά βάση με ελαφριά τσιμπήματα αλκοόλ . Η μαγιά και τα φρούτα μαζί με την ζάχαρη ελαφρώς έχουν το πάνω χέρι … ενώ στο background η καραμελωμένη βύνη κάνει και αυτή το παιχνίδι της … Αν τη φυλακίσεις λίγη ώρα στο στόμα σου σου αφήνει τανίνες όμοιες με αυτές του κρασιού που αναμειγνύονται με μια απαλή φρουτώδη αίσθηση.

Επίγευση: μακράς διαρκείας θα έλεγα … κατά βάση γλυκό με αχνές νότες λυκίσκου, ίσα ίσα για να μπαλαντζάρουν το τελικό αποτέλεσμα … Η φρουτώδης αίσθηση πιστεύω πως είναι κυρίαρχη … ενώ στις υψηλές θερμοκρασίες η ετικέτα αυτή σου δίνει την αίσθηση ενός κρασιού!


Σώμα μέτριο προς μεστό. Το αλκοόλ της μπορεί να μην βγάζει επίσημο ανακοινωθέν της παρουσίας του, αλλά δεν παύει να δείχνει όπου μπορεί τα δόντια του … Προσωπικά μου θύμισε σε πολλά σημεία την 10άρα … στην πιο light εκδοχή της …

Απαλή και ευκολόπιοτη στον ουρανίσκο … είναι μια μπύρα που την βρίσκω εξαιρετική …

Βαθμολογία: 8,5

Pache ... !!!

6 σχόλια:

  1. Όσο κι αν έχει διαβάσει κανείς περί των Τραππιστών μοναχών, του θεματοφύλακα της βελγικής παράδοσης στη μπύρα, ποτέ δε θα 'ναι αρκετά. Όπως ποτέ δε θα χορταίνουμε να βλέπουμε αυτούς τους λιτούς αλλά τόσο μεγαλόπρεπους χώρους της μοναστηριακής ζυθοποιίας, με τα χάλκινα καζάνια να δεσπόζουν καταμεσής.

    Η Rochefort ήταν στη συνείδησή μου για πολλά χρόνια, η καλύτερη μπύρα στο κόσμο! Ακόμα και σήμερα όμως, κάθε φορά που σερβίρω μια Rochefort, στο πανέμορφο chalice της, ξέρω πως έχω μπροστά μου μια απόλαυση ξεχωριστή... και πως να κρατηθείς :)

    Δυστυχώς η εξάρα της Rochefort δεν κυκλοφορεί (απ' ότι γνωρίζω τουλάχιστον) στην Ελλάδα και "αρκούμαστε" στις πιο δυνατές 8 και 10... Τι να κάνουμε... :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 20 μοναχοί ρε φίλε το κρατούν το μοναστήρι και την παραγωγή της μπύρας? Θα τρελαθώ τώρα!
    Μάλιστα!!!
    Η 6άρα είναι η αγαπημένη μου της σειράς. Τρελαίνομαι να βλέπω τα κομμάτια μαγιάς! ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΕΜΕ!
    Εξαίρετη παρουσίαση, από τις καλύτερές σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Την 6αρα δεν την εχω πιει ποτε και δεν την εχω πετυχει πουθενα. Που τη βρηκατε εσεις Gloriana και Mixos; Οσο για τη 10αρα τι να λεμε! μια αποτις καλυτερες μπυρες που εχω δοκιμασει ως τωρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η Rochefort 6 - red cap, έρχεται στην Ελλάδα στο BEERSTORE της Θεσσαλονίκης κατόπιν εισαγωγής που κάνει ο ίδιος ο ιδιοκτήτης της κάβας. Πάντως εδώ κι ένα χρόνο σχεδόν που λειτουργεί το κατάστημα, ποτέ δεν παρατηρήθηκε έλλειψη της μπύρας αυτής!Την βρίσκουμε και την απολαμβάνουμε σε μόνιμη βάση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Poly omorfh parousiash gia mia poly dynath trappistikh etiketa! Paei kairos apo tote pou thn hpia gia teleutaia fora, an thymamai swsta einai h etiketa ths oikogeneias pou ''xinizei'' perissotero apo tis 3 - giauto kai symfwnw gia thn paromoiwsh me krasi ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπραβο Μιχάρα πολύ όμορφα ... μια ετικέτα πάρα πολύ καλή .. δυστυχώς δεν την βρίσκουμαι εμεις οι Αθηναίοι ... νομίζω οτι ειναι απο τις καλύτερες Dubbel για μένα ... αλλα όλη η σειρά ειναι εξαιρετική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή