Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Bruges :: 2nd Special Vintage Tasting του Belgian Beer Board στα σκαριά, με μπύρα ... 55 ετών !!

Τα τελευταία 4 χρόνια πραγματοποιείται με μεγάλη επιτυχία στην πανέμορφη Bruges της Δυτικής Φλάνδρας ένα από τα καλύτερα Beer Festivals του Βελγίου.
H πλειονότητα των μικροζυθοποιών αυτής της ευλογημένης μπυρο-χώρας, του Βελγίου, παρατάσσονται και εκθέτουν τα εκλεκτά προϊόντα τους στο μπυροφιλικό κοινό. Φέτος, το 4ο Brugs Bier Festival έλαβε χώρα στις αρχές του Σεπτέμβρη (11-12 του μήνα) και για μια ακόμη φορά ξεπέρασε κάθε προσδοκία συμμετοχής ζυθοποιών, ετικετών και ασφαλώς επισκεπτών.

Το πρωινό της 11ης Σεπτεμβρίου ο δαιμόνιος Filip Geerts του Belgian Beer Board κατάφερε να ετοιμάσει μια ξεχωριστή μάζωξη μέσα στο χώρο του Φεστιβάλ, λίγο πριν την έναρξή του. Έτσι, στο επιβλητικό και ιστορικό κτίριο του Belfry-Halletoren, μια τυχερή ομάδα μπυρόφιλων έλαβε μέρος στο Belgian Beer Board Vintage Tasting δοκιμάζοντας εκλεκτά κομμάτια που έφεραν φίλοι και μέλη του ομώνυμου site, με αιχμή του δόρατος τις Westvleteren 40 ετών!!!

Το σκηνικό αυτό που οργανώθηκε είχε μεγάλη επιτυχία και απήχηση.
Ενώ ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί καν οι ημερομηνίες διεξαγωγής του 5ου Φεστιβάλ της Brugge για το 2011 (πράγμα που αναμένεται να συμβεί σε ένα περίπου μήνα από τώρα), ο Filip άρχισε να ετοιμάζει και αυτός με τη σειρά του το επόμενο Vintage Tasting των μελών του Belgian Beer Board, το οποίο θα λάβει μέρος λίγο πριν την έναρξη του Φεστιβάλ. Ακριβώς όπως και φέτος δηλαδή.

Τα πρώτα εκλεκτά Vintage κομμάτια άρχισαν ήδη να συγκεντρώνονται και ο Filip ευελπιστεί πως, παρόλο που δε θα υπάρχουν οι Westvleteren, οι ετκέτες που τελικά θα συγκεντρωθούν θα είναι το ίδιο αντάξιες των προσδοκιών όλων των συμμετεχόντων.

Ήδη οι πρώτες ετικέτες που μπήκαν στη λίστα εντυπωσιάζουν, αφού ανάμεσα σε αυτές υπάρχει και μια Bourgogne des Flandres τουλάχιστον 55 ετών παρακαλώ!! Πρόκειται για μια ιστορική μπύρα της Φλάνδρας, αλλά και της πόλης της Bruges, που παρασκευάστηκε από την Brewery van Houtryve (Den Os),την πρώτη ζυθοποιία που έφτιαχνε αυτήν την ετικέτα για 7 γενιές. Η ζυθοποιία αυτή σταμάτησε την παραγωγή μπύρας στις εγκαταστάσεις της το 1955, όπου έκλεισε. Σήμερα η Bourgogne De Flandres παράγεται από την Timmermans (John Martin).

Ο Tom Allewaert  του διάσημου ξενοδοχείου - bier restaurant της Bruges "Erasmus" είναι αυτός που θα προσφέρει την μπύρα αυτή για το Vintage Tasting. Η ζυθοποιία van Houtryve όταν λειτουργούσε, είχε τα καζάνια της ακριβώς στο μέρος που τώρα στεγάζεται το διάσημο αυτό Hotel - Βier Restaurant!!

Εκτός από την παραπάνω ευχάριστη έκπληξη, ως τώρα έχουν προσφερθεί και οι παρακάτω ετικέτες :

Witkap Pater Dubbel -1980's
Palm Special -1980's
Kastaar από την De Block -1980's
Dobbele Knol από την Brewery Campina η οποία εξαγοράστηκε το 1988 από την Alken Maes. Άρα η μπύρα είναι τουλάχιστον του 1988!!


Μένει να παρακολουθήσουμε και τη συνέχεια της λίστας που θα αυξάνεται σταδιακά με το πέρασμα του χρόνου. Μένει επίσης να ανακοινωθεί επίσημα και η ημερομηνία έναρξης του 5ου Brugs Bier Festival. Σχεδόν ένα έτος έχουν μπροστά τους και πιστεύω πως θα μαζευτεί εξαιρετική πραμάτεια για μια ακόμη φορά.
Ας ελπίσουμε πως φέτος θα είμαστε εκεί !!!

Pache ... !!!

4 σχόλια:

  1. ΑΧ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΩ ΔΟΥΛΕΙΑ ΩΣ ΤΟΤΕ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πω πω πω.... κανονίστε να βάλετε στις υπόγες καμιά τέτοια μπυρίτσα και μετά από 10 χρόνια να σκάσουμε μύτη στο 14 Bruges Bier Festival να μείνουν όλοι με ανοιχτό το στόμα μόλις δούνε Έλληνες...χαχαχα..

    Και μια ερώτηση...μπορεί ο καθένας να συμμετάσχει στις δοκιμές?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για οποιονδήποτε είναι μέλος του Belgian Beer Board η πρόσκληση είναι ανοιχτή ... Τρεχάτε να κάνετε εγγραφή !! χεχε ... θα γεμίσει ξαφνικά το site του Filip με Έλληνες!!Θα τον χαζέψουμε τον τύπο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Την Κυριακή το πρωί, 5 Φεβρουαρίου, με την έναρξη της δεύτερης μέρας του 5de Brugs Bier Festival 2012, πραγματοποιήθηκε τελικά το Δεύτερο Vintage Tasting του Belgian Beer Board μέσα στο "Καμπαναριό" της Brugge !!

    Εχει προστεθεί μια φωτο στην κύρια δημοσίευση παραπάνω και ένα link με πολλές φωτογραφίες από αυτή τη special vintage μπυροδοκιμή !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή