Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Trappist News :: Οι Westvleteren "αποφυλακίζονται" και το 8ο Τραππιστικό Μοναστήρι στην Αυστρία ... (??)


Ως γνωστόν, υπάρχουν αυτή τη στιγμή 7 τραππιστικά μοναστήρια στον κόσμο που μπορούν να φέρουν πάνω στις ετικέτες της μπύρας που παράγουν το "Αυθεντικό Τραππιστόσημο". Τα έξι (6) από αυτά είναι στο Βέλγιο και το ένα (1) στην Ολλανδία.

Βέλγιο:
Achel. Monastère de Notre-Dame de Saint-Benoît. Commune d'Achel, Campine (Limbourg belge).
Chimay. Αbbaye Notre Dame de Scourmont. Commune de Forges, Hameau de Scourmont, Chimay.
Orval. Abbaye Notre Dame d'Orval, Florenville
Rochefort. Abbaye Notre Dame de St Rémy. Pays de Rochefort.
Westmalle. Abbaye N.Dame de la Trappe du S.Coeur. Commune de Westmalle.
Westvleteren. Abbaye Notre Dame de St Sixte. Westvleteren. Flandre Occidentale.


Ολλανδία:
La Trappe. Abbaye Notre Dame de Koningshoeven. (Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven) Le Brabant Septentrional. Tilburg. Υπενθυμίζω πως οι τραππιστές Ολλανδοί μοναχοί έχασαν το δικαίωμα να φέρουν το τραππιστόσημο από το 1999 μέχρι και το 2005, αλλά από εκεί και πέρα το ξανακέρδισαν κι έτσι συνεχίζουν να μας προσφέρουν την εξαιρετική και πιο πλήρη σειρά της La Trappe μέχρι τις μέρες μας, έχοντας πάλι στις ετικέτες τους το λογότυπο Authentic trappist product.

Οι σειρές της Chimay και της La Trappe αποτελούν στις μέρες μας τις πιο εμπορικές ετικέτες, αφού ο οποισδήποτε μπορεί να τις συναντήσει παντού. Αυτό το παράδειγμα βιομηχανοποίησης και εμπορευματοποίησης των αυθεντικών τραππιστικών προϊόντων ακολούθησαν σταδιακά συν τω χρόνω και οι υπόλοιποι τραππιστές μοναχοί του Βελγίου με αποτέλεσμα οι τραππιστικές μοναστηριακές μπύρες να έχουν εισβάλει για τα καλά στα σπίτια μας.


Όλες … εκτός από τις ετικέτες που παράγουν οι μοναχοί του St. Sixtus. Οι ακριβοθώρητες και θρυλικές ετικέτες Westvleteren εδώ και τόσα χρόνια κρατούν σθεναρά απόσταση από την γενικότερη εμπορευματοποίηση που ακολουθείται στα πάντα αυτή τη στιγμή στον κόσμο.
Κι όμως ... έφτασε η ώρα που οι οικονομικές ανάγκες των μοναχών για το γενικότερο "ρετουσάρισμα" των εγκαταστάσεων του μοναστηριού αυξήθηκαν. Και από πού θα βρεθούν οι ανάλογοι οικονομικοί πόροι ?


Όπως ανακοινώθηκε και στις "Σύντομες Ειδήσεις" από τον Chalice, αλλά και σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιεύματα, λοιπόν, οι μοναχοί βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την αλυσίδα καταστημάτων σούπερ - μάρκετ Colruyt, έτσι ώστε οι φημισμένες Westy 12, Westy 8 και Westy Blonde να ξεφύγουν από τα στενά όρια του μοναστηριού και του Cafe de Vrede και να βγουν προς ευρεία πώληση στα ράφια του Colruyt. Τίποτε δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη. Οπότε ας περιμένουμε να δούμε αν αυτά που ακούγονται είναι φήμες και κόλπα που θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο τη φήμη των μοναχών του St. Sixtus ή αν όντως τελικά οι Westvleteren θα βγουν στο εμπόριο σε πακετάκια ( 3 μπύρες Westy + ποτήρι) και οι μοναχοί θα αυξήσουν την παραγωγή τους για να καλύψουν τις οικονομικές τους ανάγκες …

Ίδωμεν …

Engelszell Abbey, Αυστρία : Το 8ο Πιστοποιημένο Τραππιστικό Μοναστήρι Μπύρας ???

Εν τω μεταξύ … οι εξελίξεις τρέχουν !!
Αυτή τη στιγμή στον κόσμο υπάρχουν 170 τραππιστικά μοναστήρια, από την Αργεντινή και τη Βραζιλία μέχρι την Ιαπωνία και την Αυστραλία.

Ένα τέτοιο τραππιστικό μοναστήρι υπάρχει αυτή τη στιγμή και στη βόρεια Αυστρία: το Stift Engelszell (Engelszell Abbey) όπου είναι και το μόνο της χώρας. Το μοναστήρι ιδρύθηκε το 1293 και από το 1925 λειτουργεί ως μοναστήρι Τραππιστών μοναχών και έχει να επιδείξει καταπληκτικά έργα τέχνης: μια θαυμάσια εκκλησία με Ροκοκό αρχιτεκτονική που έχει εκπληκτικές αγιογραφίες του Bartolomeo Altomonte (διάσημου μπαρόκ ζωγράφου).

Οι 7 μοναχοί που συντηρούν το Engelszell Abbey αυτή τη στιγμή φημίζονται για το λικέρ που παράγουν και για το εξαιρετικό τυρί τους.
Όμως κι εδώ οι ανάγκες συντήρησης και ανακαίνισης - αναστύλωσης κομματιών του μοναστηριού οδήγησαν τους μοναχούς στο να ψάξουν να βρουν λύση για το μεγάλο οικονομικό κόστος.
Οι ρωγμές έχουν φτάσει να απειλούν τα υπέροχα έργα τέχνης του Altomonte και των υπολοίπων καλλιτεχνών και η ανάγκη διάσωσης των έργων αυτών είναι επιτακτική …

Έτσι, οι μοναχοί αποφάσισαν να διευρύνουν τους οικονομικούς τους πόρους ζητώντας άδεια να παράγουν Αυθεντική Τραππιστική μπύρα μέσα στους κόλπους του μοναστηριού και να λάβουν και αυτοί το γνωστό Τραππιστόσημο που να τους δίνει την πιστοποίηση του 8ου τραππιστικού μοναστηριού στον κόσμο που θα μπορεί να παράγει μια σειρά ετικετών μπύρας.

Οι συνταγές μπύρας του μοναστηριού ήδη αναπτύσσονται, δημιουργούνται και δοκιμάζονται στο University of Apllied Sciences στη Wels της Αυστρίας. Η Hofstetten Brewery από το St. Martin στο Mühlkreis της Αυστρίας θα στείλει τον δικό της Brewmaster κατά την πρώτη περίοδο για να επιβλέπει την παραγωγική διαδικασία και να βοηθάει στο έργο. Τέλος, η Ζυθοποιία Stiftsbrauerei Schlägl έχει δηλώσει πως θα αναλάβει την εμφιάλωση των μπουκαλιών …

Όλα δείχνουν να είναι έτοιμα και κανονισμένα στο Engelszell. Μένει τώρα να δούμε αν θα εγκριθεί η άδεια που ζήτησαν οι μοναχοί ώστε να λάβουν το πιστοποιημένο αυθεντικό τραππιστόσημο παραγωγής μπύρας. Αν αυτό συμβεί, οι προβλέψεις λένε πως η 8η σειρά τραππιστικής μοναστηριακής μπύρας στον κόσμο θα κυκλοφορήσει σε ένα χρόνο από τώρα. Άντε να δούμε τι θα συμβεί τελικά και αν οι μοναστηριακές συνταγές γίνουν τελικά 8 και οι χώρες που θα έχουν αυτή την τιμή και το προνόμιο 3 ( Βέλγιο, Ολλανδία, Αυστρία…)

Θα έχουμε το νου μας για περαιτέρω εξελίξεις επί του θέματος…

Διαβάστε και τα παρακάτω στη διεθνή ειδησεογραφία:

http://worldofbeer.wordpress.com/2010/10/29/in-trappist-beer-news-today/
http://beernews.org/2010/10/europe-headlines-westvleteren-distribution-and-an-8th-trappist-brewery/#more-14056
http://ooe.orf.at/stories/478158/
http://belgianbeerboard.com/index.php?option=com_smf&Itemid=88888993&topic=945.msg3606#new


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 23/05/2012


 

The Trappist monastery of Stift Engelszell is located in Engelhartszell, in the northern part of Upper Austria, on the Danube, in a valley with wooded hills.

This monastery has been a member of the International Trappist Association (ITA) since 2008.
In 2009 the ITA granted Stift Engelszell the right to use the “Authentic Trappist Product” label on its Trappist liqueurs.
Today the Trappist community is launching a dark Trappist beer, the “Gregorius” (9.7% ABV). This name refers to Dom Gregorius Eisvogel who was the abbot of Stift Engelszell Abbey for 25 years (1925-1950).
The right to use the “Authentic Trappist Product” label on this beer can only be granted later though.

16 σχόλια:

  1. Πολυ ευχαριστα τα νεα. Μακαρι να βγουν οι πληροφοριες αληθινες. Και για τις westvleteren και για το 8ο μοναστηρι στην Αυστρια! Οι εξελιξεις στις μοναστηριακες μπυρες με συναρπαζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα νέα είναι καλά.
    Συγκρατημένη αισιοδοξία!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ με Gloriana...Ίσως και να πρόκειται, όπως λέει κ ο ΜΙΧΟΣ, για κινήσεις εντυπωσιασμού και διαφημιστικά τρικς...

    Οψόμεθα...πάντως ένα 8ο μοναστήρι θα έκανε τρελές πωλήσεις ως κάτι νέο εκμεταλλευόμενο το θετικό κατεστημένο της μπυροφιλικής κοινότητας ως προς τις Trappist...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ... εκτός αν η μπύρα που έβγαζε ήταν μάπα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βλέπω οι καλοθελητές έσπευσαν, να βοηθήσουν στη δημιουργία ακόμη μιας τραππιστικής ετικέτας. Αν όλο το σκηνικό στήνεται απλά για να εξοικονομηθούν κάποια χρήματα για τη συντήρηση του μοναστηριού, αυτό δεν είναι κακό. Κάθε άλλο. Ας το κάνανε όμως όπως το μοναστήρι της Achel, όταν ξανάστησε πρόσφατα τη ζυθοποιία του, ύστερα από πολλά χρόνια απραξίας. Πούλησε γη, αγόρασε εξοπλισμό και δούλεψε πάνω σε αυθεντικές τραππιστικές συνταγές, με παλιούς μοναχούς ζυθοποιούς. Καμιά σχέση με αυτά που ακούμε για το νέο τραππιστικό μοναστήρι στην Αυστρία, του οποίου ακόμα και η σκέψη να στήσει ζυθοποιία μεταμορφώθηκε σε πρώτη είδηση στο χώρο της μπύρας!

    Έτσι όπως πάμε, να δείτε που η φούσκα της τραππιστικής μπύρας, που τόσο πολύ και τόσους πολλούς έχει συναρπάσει (ανάμεσά τους κι εμένα :P ) θα 'ρθει η στιγμή που θα σκάσει, κυριολεκτικά στα μούτρα αυτών που εμπνεύστηκαν τον όρο "αυθεντικό τραππιστικό προϊόν" και το τραππιστόσημο! Κι εξηγούμαι...

    Όταν πριν κάποια χρόνια το συμβούλιο των τραππιστικών μοναστηριών που διέθεταν τα προϊόντα τους στην αγορά, αποφάσισαν να ισχυροποιήσουν τον όρο "αυθεντικό τραππιστικό προϊόν", απαγορεύοντας τη χρήση του στα προϊόντα που δεν φτιάχνονταν (κατά το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής) εντός του μοναστηριού και που στη διαδικασία δεν συμμετείχαν οι ίδιοι οι μοναχοί. Οι αυστηροί αυτοί κανόνες στοίχισαν για κάποια χρόνια το τραππιστόσημο στις μπύρες του μοναστηριού του Koningshoeven (παραγωγό των φημισμένων La Trappe), στη γειτονική Ολλανδία, που για ν' ανταπεξέλθει στη ζήτηση ζυθοποιούσε με προσωπικό και σε εγκαταστάσεις εκτός μοναστηριού. Αντίθετα, επιτρέπουν το τραππιστόσημο σε μπύρες που η ενεργή συμμετοχή των μοναχών περιορίζεται στη επίβλεψη μέρους της διαδικασίας της ζυθοποίησης και στην κατασκευή των ετικετών.

    Με αυτό το σκεπτικό, δεν μου φαντάζει μακρινή ακόμα και η ίδρυση νέων τραππιστικών μοναστηριών με σκοπό την εκμετάλευση ενός σήματος κι ενός ονόματος, το οποίο μέχρι σήμερα ήταν συνώνυμο της αυθεντικής παραδοσιακής ποιοτικής μπύρας και στο οποίο χρωστά πολλά, τόσο η δημιουργία, όσο και η αναβίωση της βελγικής σχολής ζυθοποίησης, της οποίας πιστά τέκνα βρίσκουμε πλέον σε όλο το κόσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καίριες και εύστοχες οι παρατηρήσεις - επισημάνσεις φίλε Chalice. Ειδικότερα μάλιστα στην αναφορά που έκανες τόσο για την Achel, όσο και για την La Trappe.
    Πάντως, αν το μοναστήρι στην Αυστρία καταφέρει υπό αυτούς τους όρους και υπό αυτές τις συνθήκες να πάρει το τραππιστόσημο, ίσως τοτε να μιλάμε για την απαρχή της απο-μυθοποίησης των τραππιστικών ετικετών. Ελπίζω τα πράγματα να μην γίνουν έτσι ...

    Θέλω να δω τι θα προλαβαίνουν να κάμνουν 7 καλόγεροι!! Να βγάζουν τυριά, λικέρ ή μπύρες?? Να εμπλέκονται σε οικονομικά και ροζ σκάναδαλα??
    Τι δύσκολο τελικά να είσαι τραππιστής μοναχός ...!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Νέες κινήσεις στο χώρο της μοναστηριακής ζυθοποιίας. Ακόμα ένα τραππιστικό μοναστήρι, ανακοίνωσε πρόσφατα πως θα προχωρήσει στην παραγωγή μπύρας. Το γαλλικό μοναστήρι του Mont de Cats, φιλοδοξεί να είναι σύντομα το 8ο τραππιστικό μοναστήρι που θα φτιάξει τη δική του μπύρα, με τεχνική βοήθεια και συνταγές από τους συναδέλφους τραππιστές ζυθοποιούς του Scourmont.

    Θα φτιάξει είπα; Θα ξαναφτιάξει εννοούσα, μια και οι μοναχοί του Mont des Cats ήταν απ' τους πρωτοπόρους της μοναστικής ζυθοποιίας και μάλιστα ήταν αυτοί που ίδρυσαν το μοναστήρι του St Sixtus στο Westvleteren!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Από τους Αυστριακούς το περιμέναμε ( σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δημοσιεύματα) από τους Γάλλους μας ήρθε ...
    Αν η προϋπηρεσία τους στο χώρο θα βοηθήσει ή όχι, είναι κάτι που θα το μάθουμε σύντομα !!

    Αναμένουμε λοιπόν ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τελευταία νέα: Παρουσιάστηκε η τραππιστική μπύρα του Mont Des Cats, αλλά χωρίς το τραππιστόσημο. Περισσότερα εδώ: http://beeramatismoi.blogspot.com/2011/06/mont-des-cats.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πέρασε ένας ολοκληρος χρόνος από τότε που είπαμε πως οι Westvleteren ετοιμάζονται να βγουν στα ράφια του σουπερμαρκετ Colruyt!
    Η ώρα τελικά έφτασε κι έτσι στις 3 Νοεμβρίου θα βγουν τα πρώτα πακέτα μπουκαλιών με ποτήρια !

    On Thursday, November 3 launch a special sale of the Trappist Westvleteren Belgian Colruyt stores in all. That parts of the monks of Westvleteren them. It is the first time that the abbey's beer sales outside its walls.
    Each customer who purchase from The Standard, Knack and Le Vif on November 2 issued to the checkout, can buy a so-called bouwsteenbox Westvleteren XII. Each box costs 25 euros and includes 6 bottles of Trappist monk and two tasting glasses.

    For once, the world celebrated Trappist abbey gate not to be removed, but in a Colruyt store. The promotion runs until all 93,000 brick boxes sold.

    The proceeds of the sale goes entirely to the extraordinary reconstruction of the Trappist Abbey, says the press release. "Ten years ago the brotherhood faces irreparable subsidence at the monastery," it sounds.

    In order to finance the renovations since September 2010, the brothers each month an extra turn of brewing Trappist Westvleteren 12 are provided.

    The international website ratebeer.com Westvleteren 12 sees this year as the best Belgian beer and the second best beer in the world . "Westvleteren XII is best stored upright in a dark, cool place (preferably not the refrigerator), the abbey brothers still share it.

    http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20111013_052

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Λίγο περισσότερο μας διαφωτίζει ο "διψασμένος προσκυνητής" Joe Stange, στο blog του:

    "Beer-savvy Belgians will be buying newspapers on November 3 and clipping a very special little coupon. They will then take that coupon to the nearest Colruyt supermarket and, in orderly fashion no doubt, use it to purchase a six-pack of Westvleteren 12 and two Westvleteren glasses for €25 (about US$33)"

    http://www.thirstypilgrim.com/2011/10/westvleteren-12-to-hit-supermarket.html

    Στο post του έχει και μια φωτό του πακέτου με τις Westy που θα έχουν μάλιστα και ετικέτα - ένα μεγάλο XII.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δεν ξέρω αν θα 'πρεπε να το σχολιάσω εδώ ή στο θέμα των online shops, αλλά το "The Belgian Shop", ένα από τα πρώτα online shops βελγικών μπυρών που δημιουργήθηκαν για να καλύψουν την όλο και αυξανόμενη ζήτηση, κυρίως Αμερικανών, έσπευσε να προμηθεύσει και αυτό το νέο πακέτο με τις Westvletern XII.

    Βέβαια, όπως συνηθίζει το συγκεκριμένο e-shop, τις δίνει σε τιμές αστρονομικές. Το γνωστό λοιπόν πακέτο για το οποίο έχουμε πει θα πωλείται 25 με 30 ευρώ, στο Belgian Shop μπορείτε να το αγοράσετε με μόλις... 320 δολάρια!!!
    Τώρα πως τα καταφέρνουνε να προπωλούνε κάτι που θα διατεθεί με κουπόνια στους πρώτους που θα προλάβουν... μάλλον έχουν τις άκρες τους...

    "Σπεύσατε ταχέως" λοιπόν οι ενδιαφερόμενοι, γιατί έχουν διαθέσιμα μόλις 20 πακέτα (και πολύ φοβάμαι πως θα καταφέρουν να τα διώξουν...)

    http://shop.belgianshop.com/acatalog/info_1_PB230911.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κι όμως... θα βρεθούν πολλοί που θα σπεύσουν να κάνουν παραγγελία παρόλο που η εκμετάλλευση είναι τόσο μα τόσο ξόφθαλμη !!!
    Τεσπα.. ας μη σχολιάσω περαιτέρω ...!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Η πολυσυζητημένη διάθεση των 92.000 πακέτων Westvleteren στα Βελγικά supermarket Colruyt, ολοκληρώθηκε στις 3 Νοεμβρίου σε λίγες μόλις ώρες. Ουρές πελατών περίμεναν απ' τα ξημερώματα ν΄ανοίξουν τα καταστήματα όπου θα πωλούταν τα ειδικά πακέτα με τις 6 μπύρες και τα 2 ποτήρια, ενώ τα περιοδικά που είχαν τα κουπόνια για την αγορά των πακέτων είχαν εξαφανιστεί πριν στεγνώσει καν το μελάνι τους. Σε κάποια μάλιστα σημεία πώλησης, πελάτες είχαν "κάνει κράτηση" για 50 περιοδικά, σε σημείο που οι εκδότες αναγκάστηκαν να ζητήσουν συγνώμη απ' τους συνήθεις αναγνώστες που δεν μπόρεσαν να βρουν το περιοδικό διαθέσιμο...

    Οι Shelton Brothers, μεγαλοεισαγωγείς βελγικών μπυρών στην Αμερική, ανακοίνωσαν άλλωστε πως τον Απρίλιο θα φέρουν περίπου 8.000 ανάλογα πακέτα στην Αμερικανική αγορά, κάτι που σημαίνει πως μάλλον ο Άγιος Σίξτος θα προχωρήσει και σε νέα εμπορική εξόρμηση. Μάλλον και το τελευταίο τραππιστικό καταφύγιο καταρρέει.

    http://beernews.org/2011/11/westvleteren-xii-fever-sweeps-belgium-during-epic-release-event/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τελικά τους ΠΡΟΛΑΒΑΝ τους Γάλλους οι ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΙ και είναι επίσημα με το ΤΡΑΠΠΙΣΤΟΣΗΜΟ το 8ο μοναστήρι που μπορεί να έχει επισήμως το γνωστό μας σηματάκι ...
    Α dark Trappist beer, the “Gregorius” (9.7% ABV)


    "Stift Engelszell in Austria is the eighth brewery to be approved to use the ‘Trappist’ designation and is only the second outside of Belgium. "


    The Trappist monastery of Stift Engelszell is located in Engelhartszell, in the northern part of Upper Austria, on the Danube, in a valley with wooded hills.
    This monastery has been a member of the International Trappist Association (ITA) since 2008.
    In 2009 the ITA granted Stift Engelszell the right to use the “Authentic Trappist Product” label on its Trappist liqueurs.

    Today the Trappist community is launching a dark Trappist beer, the “Gregorius” (9.7% ABV). This name refers to Dom Gregorius Eisvogel who was the abbot of Stift Engelszell Abbey for 25 years (1925-1950).

    The right to use the “Authentic Trappist Product” label on this beer can only be granted later though...

    http://www.trappist.be/index.cfm?WID=118&BriefID=14

    Δείτε και τι λέγαμε για τους Γάλλους ...

    http://beeramatismoi.blogspot.com/2011/06/mont-des-cats.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μετά τις πρώτες σποραδικές εμφανίσεις και δοκιμές της νέας τραππιστικής μπύρας Gregorius, τα μπουκαλάκια διατίθενται κανονικά πια, τόσο απ' το επίσημο e-shop του μοναστηριού Stift Engelszell (σε 6-packs) όσο και από το γνωστό μας (και δοκιμασμένο) Biere Gourmet, όπως μας ενημέρωσε και απ' το chat ο Fugitive.

    http://www.bieresgourmet.be/catalog/index.php?main_page=product_info&cPath=67_71_78&products_id=893&zenid=b24eb471860c9e8d98e8f480fe5215f7

    Στα 5.5 ευρώ όμως; Είπαμε... τραππιστική μεν αλλά...;;;
    Μέχρι και οι Westy πωλείται φθηνότερα και μάλιστα χωρίς προκράτηση και στήσιμο στην ουρά! Μιλάμε βέβαια για τα 3-packs ή αλλιώς degustation packs, που θα περιέχουν μία Westy Blonde, μία 8άρα και μια 12άρα και θα διατίθενται στη τιμή των 9 ευρώ. Μάλλον οι μοναχοί του Άγιου Σίξτου είδαν το φως της Αποκάλυψης... ή της λογικής μήπως;

    Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε εδώ: http://www.sintsixtus.be/eng/brouwerijactueel.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή