Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Μπυροκριτικές ... στο "φτερό" !!

Great Divide, Yeti Dieu du Ciel, Aphrodite - Mikkeller, Drink Your Sorrows Away DeStruise, Den Grooten Tocht - Founders, Porter Saint Monon, Brune - Mikkeller, The American Dream


Great Divide, Yeti, Imperial Stout (USA)

Photobucket
 Χρωμα μαυρο και αραχνο, αφρος πλουσιος χρωματος σκουρο καφε που υποχωρει σιγα σιγα και αφηνει ένα πεπλο μερικων χιλιοστων μεχρι το τελος. Αρωμα καφες,σοκολατα και καβουρδισμενα malts. Γευση μια από τα ιδια αλλα εδώ κανει την εμφανιση του και ο λυκισκσος ο οποιος με την πικραδα του δενει τελεια την γευση αυτης της μπυρας. Επιγευση διαρκειας με τον καφε να κυριαρχει. Σωμα γεματο, αισθηση βελουδινη και αλκοολ 9,5 % ABV που δεν είναι ιδιαιτερα αισθητο. Imperial Stout στα καλυτερα της.

Photobucket

Photobucket

Βαθμος 9,5

Dieu du Ciel, Aphrodite, Stout (Canada)

Photobucket
Χρωμα μαυρο με καφετι αφρο ο οποιος θα πεσει σχετικα γρηγορα αλλα θα μας συνοδεψει μεχρι το τελος. Αρωμα σοκολατας,καφε,κακαο και καβουδρισμενα malts. Γευση κυριως σοκολατας και βανιλιας με μια πολύ ωραια πικραδα στο τελειωμα. Επιγευση ξηρη με την σοκολατα να κυριαρχρει.Σωμα μεσαιο, σισθηση πολύ απαλη στο στομα και αλοκκολ 6,5%.Μαζι με την Beer Geek Breakfast οι καλυτερες Stout που εχω δοκιμασει.
Βαθμος 9,5




Mikkeller, Drink Your Sorrows Away, Belgian Strong Ale (Denmark)

Photobucket
Χρωμα σκουρο καφεκοκκινο με πλουσιο υπόλευκο αφρο. Αρωμα από αποξηραμενα φρουτα, καραμελα και αρκετα malty. Γευση γλυκια με την καραμελα και τα malts να κυριαρχουν ενώ αισθάνεσαι και τα τσιμπήματα του λυκισκου. Επιγευση απαλη και γλυκια με το αλκοολ να δηλωνει δυναμικα παρον τοσο στην γευση οσο και στην επιγευση μιας και δεν είναι και λιγο 11.99% ABV είναι αυτό. Σωμα γεματο με βελουδινη αισθηση. Μια αρκετα καλη Belgian Srong Ale, πολύ κοντα στα μεγαθήρια της βελγικης σχολης.

Βαθμος 8,75

DeStruise, Den Grooten Tocht, Belgian Ale (Belgium)

Photobucket
Χρωμα βαθυ πορτοκαλι με υπολευκο αφρο ο οποιος θα πεσει σχετικα γρηγορα αλλα θα αφησει ένα στρωμα αφρου μεχρι το τελος. Αρωμα φρουτωδες , με την μαγια και την καραμελα να είναι σε πρωτοστατούν αλλα και τα malts με τον λυκισκο να ακολουθουν κατά πόδας. Στην γεσυη κυριαρχει η μαγια και τα malts όπως επισης και η καραμελα με τον λυκισκο. Επιγευση αρκετα hoppy. Σωμα μεσαιο και αλκοολ 6% ABV. Mια πολύ δροσιστικη Belgian Ale με χαρακτηρα.

Βαθμος 8,5

 Founders, Porter (USA)

Photobucket
Χρωμα μαυρο με πλουσιο ανοιχτό καφε αφρο που υποχωρει σιγα σιγα. Αρωμα καβουρδισμένης βυνης ,καφε και σοκολατας. Γευση μια από τα ιδια με την καραμέλα να συμπληρώνει την γευστική παλέτα. Επιγευση διαρκείας με την χαρακτηριστικη και απολαυστική πικραδα των porter. Σωμα μεσιαο και απαλο, αλκοολ 6,5 % ABV. Κορυφαια μπυρα για το ειδος της που ηθελα να ανοιξω άλλη μια στα καπακια.

Βαθμος: 9,5


Saint-Monon, Brune, Dubbel (Belgium)

Photobucket
Xρωμα σκουρο καφε με κοκκινες πινελιες στο φως. Αφρος λιγοστος που και αυτος χαινεται γρηγορα. Αρωμα σοκολατας , βυνης,μαγιας και αποξηραμενων φρουτων. Γευση μια από τα ιδια με αισθηση του αλκοολ που είναι στα 7,5% ABV. Σωμα μεσαιο, επιγευση μικρης διαεκειας με την σοκολατα να σου μενει για λιγο στο στομα. Αρκετα διαφορετικη από συνηθισμενες dubbel, δεν θα ελεγα ότι τρελαθηκα αλλα όχι πως ηταν και αδιαφορη.

Βαθμος: 7,75


Mikkeller, The American Dream, Lager ? (Denmark)

Photobucket
Στο επισημο site της Mikkeller η American Dream (για την αγορα της Δανιας ή Danish Dream για την αγορα της Αμερικης) χαρακτηριζεται από τον Thomas Schøn, σαν μια Lager με πολύ Αμερικανικο λυκισκο. Για μενα αυτή η μπυρα δεν μπορει να χαρακτηριστει lager είναι μια pilsner ή μαλλον μια imperial pilsner. Το χρωμα της είναι εντονο πορτοκαλι και φυσικα θολο με υπολευκο αφρο ο οποις χανεται σχετικα γρηγορα αλλα αφηνει μια επικάλυψη μεχρι το τελος. Το αρωμα της φουλ στον λυκισκο ενώ από πισω ξεχωριζεις και φρουτα όπως το πορτοκαλι αλλα και γκρέιπφρουτ. Γευση πολύ φρουτωδες με το ροδακινο να ξεχωριζει και βεβαιως τον λυκισκος να παιζει πρωτευοντα ρολο αλλα να παλαντζάρεται με τα malts και το αποτελεσμα να είναι πολύ ισορροπημένο. Επιγευση dry & Hoppy. Σωμα μεσαιο, αλκοολ 4,6 % ABV και πολύ ξεδιψαστικη. Κορυφαια ετικετα για το ειδος της.

Βαθμος: 9

Photobucket


5 σχόλια:

  1. Αυτά είναι ... Μπαμ μπαμ! 6 ετικέτες στην "ξεπέτα" από τον Σπυράκο μας με πολύ όμορφο τρόπο!! Καλά ... η πρώτη φωτογραφία της Yeti, καταπληκτική ...

    Δυστυχώς μόνο τις 3 από τις 6 ετικέτες που μας παρουσίασες από αυτές τις εκλεκτές ζυθοποιίες έχω δοκιμάσει. Την Yeti (thanx Σπυράκο που μου την μετέφερες σώα και αβλαβή από το Άμστερνταμ στην Μπρουζ), την Founders Porter και την American Dream.

    Πάντως για την Porter της Founders σε βρήκα αρκετά γενναιόδωρο στη βαθμολογία σου. Προσωπικά θα την τοποθετούσα τουλάχιστον 1 μονάδα κάτω, μη πω και παρακάτω. Καλή ασφαλώς, αλλά μέχρι εκεί...
    Τέσπα! Αυτά είπαμε είναι υποκειμενικά και πολλές φορές μεγάλο ρόλο παιζει η διάθεση και γενικότερο mood που υπάρχει γύρω σου, όταν δοκιμάζεις μια ετικέτα. Άλλες φορές την υπερεκτιμάς και άλλες την υποτιμάς!!

    Άντε τρελοΜΟΝΚ ... την άλλη εβδομάδα, μάζεψε καμιά 10αριά δοκιμές και γέμισε τις σελίδες μας με περιγραφές και φωτογραφίες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι να πω... μας έσκισες φίλτατε ΜΟΝΚ μ' αυτό το line-up :)

    Οι imperial stouts μία και μία, με τη Yeti ν' αποτελεί μια απ' τις πρώτες που είχα δοκιμάσει απ' το είδος και μια απ' τις αδυναμίες μου. Θα' ανοίξω σύντομα κι εγώ το μπουκαλάκι που μου έφερες πεσκέσι και τότε θα τα ξαναπούμε...
    Η Peche Mortel επίσης πολύ καλή και φανταστικό artwork.

    Για την American Dream απλά θέλω να μεταφέρω μερικές λέξεις απ' τις σημειώσεις μου:
    Ευχάριστα ευκολόπιοτη. Απρόσμενα δυνατή αίσθηση. Hoppy definition! Punchy!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Chalice δεν ειναι η Peche Mortel η ετικετα της Dieu du Ciel στην οποια αναφερομαι ειναι η Aphrodite...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εντάξει μεγάλε... γράψε λάθος... έτσι που μας βομβάρδισες, τα χάσαμε κι εμείς! Πάντως καλύτερη η Peche Mortel :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Sthn ygeia su astamathte Monk!

    Menei na diapistwsoume ean dokimases kai tis 6 mazemenes.. :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή