Κυριακή, 31 Οκτωβρίου 2010

Trappist News :: Οι Westvleteren "αποφυλακίζονται" και το 8ο Τραππιστικό Μοναστήρι στην Αυστρία ... (??)


Ως γνωστόν, υπάρχουν αυτή τη στιγμή 7 τραππιστικά μοναστήρια στον κόσμο που μπορούν να φέρουν πάνω στις ετικέτες της μπύρας που παράγουν το "Αυθεντικό Τραππιστόσημο". Τα έξι (6) από αυτά είναι στο Βέλγιο και το ένα (1) στην Ολλανδία.

Βέλγιο:
Achel. Monastère de Notre-Dame de Saint-Benoît. Commune d'Achel, Campine (Limbourg belge).
Chimay. Αbbaye Notre Dame de Scourmont. Commune de Forges, Hameau de Scourmont, Chimay.
Orval. Abbaye Notre Dame d'Orval, Florenville
Rochefort. Abbaye Notre Dame de St Rémy. Pays de Rochefort.
Westmalle. Abbaye N.Dame de la Trappe du S.Coeur. Commune de Westmalle.
Westvleteren. Abbaye Notre Dame de St Sixte. Westvleteren. Flandre Occidentale.


Ολλανδία:
La Trappe. Abbaye Notre Dame de Koningshoeven. (Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven) Le Brabant Septentrional. Tilburg. Υπενθυμίζω πως οι τραππιστές Ολλανδοί μοναχοί έχασαν το δικαίωμα να φέρουν το τραππιστόσημο από το 1999 μέχρι και το 2005, αλλά από εκεί και πέρα το ξανακέρδισαν κι έτσι συνεχίζουν να μας προσφέρουν την εξαιρετική και πιο πλήρη σειρά της La Trappe μέχρι τις μέρες μας, έχοντας πάλι στις ετικέτες τους το λογότυπο Authentic trappist product.

Σάββατο, 30 Οκτωβρίου 2010

Μπυροκριτικές ... στο "φτερό" !!

Great Divide, Yeti Dieu du Ciel, Aphrodite - Mikkeller, Drink Your Sorrows Away DeStruise, Den Grooten Tocht - Founders, Porter Saint Monon, Brune - Mikkeller, The American Dream


Great Divide, Yeti, Imperial Stout (USA)

Photobucket
 Χρωμα μαυρο και αραχνο, αφρος πλουσιος χρωματος σκουρο καφε που υποχωρει σιγα σιγα και αφηνει ένα πεπλο μερικων χιλιοστων μεχρι το τελος. Αρωμα καφες,σοκολατα και καβουρδισμενα malts. Γευση μια από τα ιδια αλλα εδώ κανει την εμφανιση του και ο λυκισκσος ο οποιος με την πικραδα του δενει τελεια την γευση αυτης της μπυρας. Επιγευση διαρκειας με τον καφε να κυριαρχει. Σωμα γεματο, αισθηση βελουδινη και αλκοολ 9,5 % ABV που δεν είναι ιδιαιτερα αισθητο. Imperial Stout στα καλυτερα της.

Photobucket

BrewDog Abstrakt Series : AB:04

AB:04 is a 15% Imperial Stout brewed with loads of dark malts, mountains of coffee, pure cacao and a tiny little chilli too.

Από Δευτέρα 1η του Νοέμβρη του 2010 θα βγει στο εμπόριο και η 4η ετικέτα της Abstrakt Series από την Brew Dog ... 

Θα κυκλοφορήσουν πάλι λίγα κομμάτια. Για την ακρίβεια μόνο 3.200 φιάλες των 375ml με μαύρους πλαστικούς φελλούς, όπως και με τις προηγούμενες . Βασισμένοι στην ίδια φιλοσοφία εφαρμογής των σύγχρονων μεθόδων ζυθοποίησης και πειραματισμού πάνω σε γνωστές συνταγές και προχωρώντας μερικά βήματα παραπέρα με κάποιες ανατροπές, τα παληκάρια της Brew Dog έφτασαν αισίως στην 4η διαφορετική ετικέτα της σειράς.
Για παράδειγμα, στην AB:01 χρησιμοποίησαν μαγιά από το μπουκάλι της Westvleteren 12 και μετά την παλαίωσαν σε καρπούς βανίλιας φτιάχνοντας μια "διαφορετική" quadrupel στα 10,2% ABV ...

Άντε να δούμε ...
αν κάποιος από τους υποψήφιους αγοραστές - μπυραματιστές, καταφέρει να καβαντζώσει ένα μπουκάλι της AB:04 και να μας πει τις εντυπώσεις του ...

Διαβάστε από την πηγή:
http://beernews.org/2010/10/brewdog-ab04-goes-on-sale-this-monday/#more-14133
και  http://www.brewdog.com/blog-article.php?id=390

Pache ... !!!

Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου 2010

Brew Dog HARDCORE DIPA, 2nd edition ... !!

Τον Απρίλιο του 2007 οι James Watt και Martin Dickie μας έδωσαν τα πρώτα δείγματα γραφής της Ζυθοποιίας που έφτιαξαν λίγο καιρό πριν (2006) στο Fraserburgh -Aberdeenshire της Σκωτίας. 'Εκτοτε, η ριζοσπαστική και αντιδραστική ζυθοποιία της Brew Dog βρίσκεται συνεχώς στο προσκήνιο και στην επικαιρότητα τραβώντας τα φώτα της δημοσιότητας, άλλοτε με τις νέες πρωτοποριακές συνταγές της και άλλοτε με τις "προκλητικές" στρατηγικές που εφαρμόζει κατά τη διάρκεια του promotion των προϊόντων της. Το σίγουρο είναι πως τα τυπάκια της Brew Dog ξέρουν καλά να τραβούν την προσοχή της μπυροφιλικής κοινότητας πάνω τους, ακόμη κι αν χρειαστεί να ξεπεράσουν κατά πολύ τα "όρια" και τις αντοχές μας ...

Εδώ στους Μπυραματισμούς, οι Σκωτσέζοι έδειξαν εξαρχής πως χαίρουν της εκτίμησης πολλών από εμάς. Ήδη έχουμε αναφερθεί σε 4 ετικέτες τους, οι 3 εκ των οποίων έρχονται στη χώρα μας ...

Συγκεκριμένα αναφερθήκαμε στις : Brewdog 5am Saint, Τrashy blonde , Punk IPA δια χειρός και στόματος Chalice και στην Imperial stout Paradox Islay από τον Σπυράκο μας τον ΜΟΝΚ.
Τις 3 πρώτες μπορεί κάποιος να τις βρει στη χώρα μας πλέον.


Ακόμη μια ετικέτα των Σκωτσέζων, που μπορούμε να απολαύσουμε στην Ελλάδα, είναι και η εξαιρετική Hardcore IPA για την οποία θα πω μερικές κουβέντες σήμερα. Θεωρώ πως είναι με διαφορά η καλύτερη από τις 4 ετικέτες της Brew Dog που φτάνουν σε εμάς. Την δοκίμασα πρώτη φορά μέσα στο καλοκαίρι στο BeerStore της Θεσσαλονίκης και ενθουσιάστηκα με την ποιότητά της. Αντιθέτως, τις υπόλοιπες 3 που δοκίμασα ( 5am Saint, Punk, Trashy)τις βρήκα απλά καλές με την Trashy blonde να μου αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις σε σχέση με τις άλλες δυο.

Όπως και να έχει το θέμα, μπροστά μου έχω μια εξαιρετική India Pale Ale (IPA), ή για την ακρίβεια μια εξαιρετική Double IPA ή Imperial IPA όπως συνηθίζεται να ονομάζονται αυτές οι μπύρες στην πιάτσα ...

Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2010

Abbaye De St. Amand ... Μπύρα ή Ελιξήριο??

Η συνέχεια μας στο κόσμο των Βέλγων ζυθοποιών έρχεται απο το ζυθοποιείο του Brunehaut και την ετικέτα Abbaye de St. Amand. Η Ζυθοποιία ιδρύθηκε το 1890 και πήρε τ' όνομα της απο το ομώνυμο χωριό του Brunehaut στο Βέλγιο. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε ΕΔΩ



Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2010

Χρώματα ... γεύσεις και αρώματα στο Κάστρο της Brouwerij Van Honsebrouck :: Kasteel Tripel - Bruin - Rouge - Cuvée du Chateau 2010

Μεγάλη ημέρα σήμερα για την πόλη της Θεσαλονίκης.
Ανήμερα του Αγίου Δημητρίου, προστάτη της πόλης, το 1912 επήλθε και η πολυπόθητη απελευθέρωση για "νύφη του Θερμαϊκού". Γιορτή και αργία σήμερα επομένως στη συμπρωτεύουσα και το καλύτερο που έχει να κάνει κάποιος είναι να ανέβει μια βόλτα στα "κάστρα" της Άνω πόλης και να χαζέψει από εκεί πάνω την πανέμορφη θέα ... Να δει και να θαυμάσει κομμάτια της ρωμαϊκής-βυζαντινής-οθωμανικής Θεσσαλονίκης, έτσι όπως αυτά επέζησαν ανά τους αιώνες, να παντρεύονται με τη σύγχρονη πόλη που μετά το 1950 άρχισε να παίρνει μορφή μεγαλούπολης. Όταν το 315 π.Χ. ο βασιλιάς Κάσσανδρος έκαμνε τα εγκαίνια ιδρυσης της Θεσσαλονίκης, ασφαλώς και δε φανταζόταν πως πολλούς αιώνες αργότερα, αυτό το ιστορικό και εμπορικό λιμάνι της Βόρειας Ελλάδας, θα αποτελούσε την πιο όμορφη και αγαπημένη πόλη της πολύπαθης χώρας μας ...


Αυτά σκέφτηκαν πιθανόν σήμερα τα στοιχειά της φύσης και αποφάσισαν να στολίσουν την πόλη - μέρα γιορτινή που είναι - με έναν υπέρλαμπρο ήλιο ... Και αφού εγώ, δυστυχώς, δεν κατάφερα να ανέβω στα κάστρα και να αφουγκραστώ από ψηλά την αύρα της αγαπημένης μου πόλης ... είπα να φέρω κάποιο κάστρο στην οικία μου και συγκεκριμένα στο ποτήρι μου ...
Ωραία τα κάστρα και οι εποχές που καθρεφτίζονται μέσα τους ! Ακόμη πιο ωραία βέβαια, όταν τα κάστρα αυτά αποτελούν το έμβλημα μιας σειράς ποιοτικότατων ετικετών από τους μοναδικούς Βέλγους ζυθοποιούς ...

Ένα κάστρο λοιπόν ... είναι η αιτία αυτής της δημοσίευσης. Ένα κάστρο με ιστορία που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα χέρια της καταπληκτικής μικροζυθοποιίας που ακούσει στο όνομα Brouwerij Van Honsebrouck σε μια περιοχή του Βελγίου στη Δυτική Φλάνδρα με το όνομα Inglemunster. Μια μικρή επαρχιακή πόλη που δεν αριθμεί περισσότερους από 10.000 κατοίκους.

Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2010

Witch’s Wit. Κάψτε τους ζυθοποιούς όχι τη μάγισσα!

Μια απ' τις εποχιακές μπύρες της Αμερικανικής Lost Abbey, έχει σηκώσει μια μικρή θύελλα διαμαρτυριών όχι λόγω του περιεχομένου της, αλλά λόγω του ονόματός της και ιδιαίτερα λόγω της ετικέτας της.
Πολλές αν όχι οι περισσότερες απ' τις ετικέτες της Lost Abbey, έχουν ονόματα που εμπνέονται απ' την θρησκευτική παράδοση, το παράδεισο και τη κόλαση. Ονόματα όπως Inferno, Sherpent's stout, 10 Commandments, Judgement Day, Gift of the Magi και οι ομολογουμένως όμορφα καλλιτεχνημένες ετικέτες τους, θα μπορούσαν ίσως να προκαλέσουν αντιδράσεις από κάποιους υπερ του δέοντος θρησκευόμενους κύκλους. Κι όμως ήταν η Witch's Wit, μια belgian style witbier με την εικόνα μιας μάγισσας να καίγεται εμπρός στο πλήθος, που ξεσήκωσε φωνές διαμαρτυρίας. Διαμαρτυρίες που ξεκίνησαν από μια Αμερικανίδα παγανίστρια - αστρολόγο - σαμανοθεραπεύτρια και τον κύκλο της: "Τι άλλο θα δούμε;" τους έγραφε "Ένα μαύρο να τον κυνηγάνε κάποιοι με λευκά σεντόνια ή κάποιον Εβραίο να τον οδηγούν στο φούρνο;"



Κι όμως στην επίσημη ιστοσελίδα της η Lost Abbey βλέπουν την μάγισσα ίσως και με συμπάθεια, ενώ το κάψιμό της σαν ένα ατόπημα της αμόρφωτης μεσαιωνικής κοινωνίας...

Κυριακή, 24 Οκτωβρίου 2010

La Divine, Θεϊκή Απόλαυση?

Η απόλαυση της μπύρας για κάποιους ειναι ιερή, θεϊκή... και απ' αυτή την μπύρα που μας το υπόσχεται με τον τίτλο της, περιμένω πολλά.

Η La Divine (Λα Ντιβίν) λοιπόν παρασκευάζεται απο την Brasserie De Silly λόγο του χωριού που βρίσκεται εκεί και τ οποίο πήρε το όνομά του απο τον ποταμό που το διατρέχει. Το ζυθοποιείο υπάρχει απο το 1850 και αυτη την στιγμή λειτουργεί για 5ή γενιά. Η La Divine ειναι η ναυαρχίδα της εταιρίας με αρκετές ακόμα ετικέτες λιγότερο γνωστές. Για περισσότερα ιστορικά και πληροφορίες χτυπήστε ΕΔΩ

Από τον Μαύρο Αλβέρτο ... στις Μαύρες Καταδίκες !! Στάση 1η : Struise Brouwers & De Molen Black Damnation

Όταν το "δαιμόνιο" μυαλό της De Struise, o Urbain Coutteau,  έβγαλε από τα καζάνια της πρωτοποριακής μικροζυθοποιίας του Βελγίου την εξαιρετική και αξεπέραστη Imperial Stout που ακούει στο όνομα Black Albert, δεν επαναπαύτηκε στις δάφνες του, ούτε ασφαλώς αναπαύτηκε όπως έκανε ο Θεός μετά τη δημιουργία του κόσμου ... Είναι γνωστό άλλωστε πως οι "δαίμονες" δεν βρίσκουν ποτέ ησυχία ...
Ανήσυχος καθώς ήταν, κατάφερε να συνεχίσει τη δημιουργία του δικού του κόσμου, φτιάχνοντας από την ψυχή του Μαύρου Αλβέρτου  άλλα ζυθοποιήματα: τις 5 Μαύρες Καταδίκες !
Μόλις λίγες μέρες πριν, αναφερθήκαμε διεξοδικά πάνω σε αυτούς τους πειραματισμούς του Urbain, μέσα από την δοκιμή-απόλαυση της Black Damnation III - Black Mes

Ήρθε η ώρα σήμερα, πιστεύω, να δούμε τον πρώτο πειραματισμό του Urbain που γέννησε την πρώτη Μαύρη Καταδίκη η οποία ασφαλώς αποτέλεσε το εφαλτήριο για την συνέχεια των μπυραματισμών του πάνω στις υπόλοιπες τέσσερις. Επιπέλον, ήρθε η ώρα να θυμηθούμε και το πώς προέκυψε το όνομα όλης της σειράς ...

Όσο υπάρχουν ανοιχτά μυαλά και καταπληκτικές ζυθοποιίες σαν αυτή της Struise Brouwers - που άνοιξε τα καζάνια της μόλις το 2003 - … οι απανταχού φίλοι της μπύρας θα έχουν την ευτυχία να δοκιμάζουν πραγματικά αριστουργήματα. Όταν δε, αυτά τα ανοικτά και "δαιμόνια" μυαλά παίρνουν την πρωτοβουλία και συνεργάζονται με άλλα μεγαθήρια του χώρου, τότε είναι αναπόφευκτο να προκύψουν έργα τέχνης. Έργα τέχνης που βλέποντάς τα, δεν σου μένει παρά να ευχαριστείς την τύχη που σε έκανε να αγαπήσεις τόσο πολύ αυτό το ευλογημένο ποτό που λέγεται μπύρα …
Η συνεργασία λοιπόν, της Βελγικής Struise Brouwers με την εξίσου πρωτοποριακή Ζυθοποιία από την Ολλανδία, την De Molen, έφερε τον συγκερασμό μιας νέας εξαιρετικής συνταγής, μιας νέας Imperial Stout που ονομάστηκε Black Damnation ( Μαύρη Καταδίκη) ...
Το όνομά της προέρχεται από το πρώτο συνθετικό του  καταπληκτικού Black Albert της Struise και το δεύτερο συνθετικό της Hell & Damnation (Hel & Verdoemenis) της De Molen.

Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2010

Pannepot Reserva 2007. Ακόμη ένα ταξίδι με τη βαρκούλα.

Πάει ένας χρόνος που πρωτοταξιδέψαμε με τις βαρκούλες των De Struise. Ένα ταξίδι που ξεκίνησε με την κλασσική Pannepot του 2007, για να μεταφερθούμε μετά στη Vintage έκδοση του 2006 και τέλος στην δανέζικη version, την Pannepeut. Σήμερα ήρθε η στιγμή να ξαναμπούμε σε μια ακόμη βαρκούλα των Struise, την Pannepot Reserva 2007. Πριν επιβιβαστούμε όμως, ας θυμηθούμε το αρχικό μας ταξίδι…


pannepot_painting_600

Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2010

Eλληνικές Μικρο-Ζυθοποιίες : Κρητική Ζυθοποιία "Χάρμα"

 "Η ιδέα για την παραγωγή μπύρας στα Χανιά γεννήθηκε μετά από ένα ταξίδι μου στη Γερμανία όπου δοκίμασα τις ντόπιες φρέσκιες μπύρες οι οποίες με ενθουσίασαν με τη γεύση, τη φυσικότητα, το πόσο γλυκόπιοτες ήταν, με την ποιότητά τους εν κατακλείδι, οι οποίες πολύ απέχουν από τις κλασσικές μπύρες που κυκλοφορούν στην αγορά μας. Η φρέσκια μπύρα μοιάζει περισσότερο με χυμό. Όσο καλύτερος είναι ο φρέσκος φυσικός χυμός πορτοκάλι από τους συσκευασμένους, τόσο πιο καλή, γευστική και θρεπτική είναι μια φρέσκια μπύρα από μια κοινή".

Τα παραπάνω αναφέρει ο κύριος Ιωάννης Λιονάκης, εμπνευστής και δημιουργός της πρώτης Χανιώτικης μπύρας, της Χάρμα.

Φρέσκια Αφιλτράριστη Μπύρα Χάρμα

Από τις αρχές του 2008 άρχισε η διάθεση της 1ης  Χανιώτικης Μπύρας  "Χάρμα" στα καταστήματα    των Χανίων , επιτυγχάνοντας  σημαντική αποδοχή από τους καταναλωτές του νομού.

Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2010

Abbey beer σε... κουτάκι;

Ένα πράγμα που μας ξεχωρίζει όλους εμάς, τους μπυροκουλτουριάρηδες απ' το γενικότερο "συμφερτό" των μπυρόβιων, είναι το οτι επιζητούμε την τελειότητα στη μπύρα που προτιμούμε. Εκτός από τ' αγνά υλικά, τις παραδοσιακές τεχνικές και τις εμπνευσμένες συνταγές που εξασφαλίζουν ένα ποιοτικό προϊόν, μεγάλη σημασία έχει για μας και η συσκευασία της μπύρας, μια που εκτός του οτι προστατεύει το προϊόν, σέβεται τον καταναλωτή και το αναμφισβήτητο... ψώνιο μας!

Γι αυτό και εκτός απ' τη λειτουργικότητα, της χρήσης σκουρόχρωμων μπουκαλιών, που προστατεύουν το ευπαθές προϊόν απ' τον ήλιο, αλλά και των φελλών στα μεγάλα μπουκάλια που ιδίως όταν αφήνονται για αρκετά χρόνια στην ησυχία τους, συγκρατούν τις μεγάλες πιέσεις απ' το διοξείδιο του άνθρακα που δημιουργεί η επαναζύμωση, οι ζυθοποιοί πλέον εστιάζουν και στην παρουσίαση του προϊόντος τους. Έτσι με χαρά βλέπουμε κάποιους ζυθοποιούς να μας προσφέρουν μπουκάλια με περίτεχνες και γουστόζικες ετικέτες, αλλά και να προτείνουν το σερβίρισμα σε ειδικά για το στυλ ποτήρια, φιλοτεχνημένα με τα σήματα της ζυθοποιίας και ενίοτε της συγκεκριμένης ετικέτας.

Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2010

Ελληνικές Μικρο-Ζυθοποιίες : Κερκυραϊκή Μικροζυθοποιία - Corfu Beer

Η «τρέλα» για την μπίρα και η άνθηση που γνωρίζουν σε όλο τον κόσμο χιλιάδες μικρές ζυθοποιίες που παράγουν φρέσκια μπίρα για «ψαγμένους» πελάτες, έδωσαν την ιδέα σε τέσσερις φίλους από την Κέρκυρα να δημιουργήσουν την πρώτη μονάδα παραγωγής του είδους στη χώρα μας, στο νησί τους.
Η ιδέα γεννήθηκε ύστερα από ένα ταξίδι σε χωριά της Γερμανίας, όπου οι μικρές ζυθοποιίες αποτελούν παράδοση. Ο Σπ. Καλούδης, κύριος μέτοχος της Κερκυραϊκής Μικροζυθοποιίας, μαζί με τους Γ. Καλούδη, Κλ. και Β. Μουζακίτη αποφάσισαν να δημιουργήσουν το δικό τους ζυθοποιείο στον Αρίλλα της Κέρκυρας. Η επένδυση έφθασε το ένα εκατ. ευρώ, από τα οποία το 16% (160.000 ευρώ) προήλθε από επιδότηση και τα υπόλοιπα από ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό.

«Είπαμε, εντάξει, δεν φτιάχνουμε αυτοκίνητα στην Ελλάδα, αλλά μπίρα μπορούμε να φτιάξουμε! Και όχι να προτείνουμε κάθε χρόνο στους ξένους που έρχονται στη χώρα μας μόνο κονσερβοποιημένες μπίρες ή εισαγόμενες. Ακόμα και από τη Νέα Ζηλανδία εισάγεται μπίρα στη χώρα μας. Γιατί να μην έχουμε κι εμείς;». Και την έφτιαξαν.


"Οι μπίρες "real ale" αποτελούν ουσιαστικά την επιστροφή στην παράδοση», εξηγεί ο Σπύρος Καλούδης. «Περιέχουν όλες τις θρεπτικές πρωτεΐνες των δημητριακών και τις ανεκτίμητες πολυφερόλες (απ' αυτές προέρχεται η φυσική θολότητα της φρέσκιας μπίρας). Αυτά τα συστατικά αφαιρούνται στις βιομηχανοποιημένες μπίρες μαζικής κατανάλωσης. Η φρέσκια μπίρα που παράγουμε περιέχει μόνο βύνη από κριθάρι, λυκίσκο, μαγιά και νερό. Επιπλέον, παράγεται με παραδοσιακό τρόπο: ζυμώνεται και ωριμάζει σε ειδικά ψυχόμενα τανκ, η ζύμωση γίνεται στους 15 βαθμούς και η ωρίμανση στον μείον ένα και διαρκεί τέσσερις εβδομάδες".

Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2010

Ο "Πρίγκηπας" και η "Πριγκίπισσα" του Svijany ... !!!

Το Svijany είναι ένα μικρό χωριό που ανήκει στην ευρύτερη επαρχία- διαμέρισμα του Liberec ... Γραπτές μαρτυρίες για την ύπαρξη ζυθοποιίας στο Svijany έχουμε από το 1345, αλλά πλέον η επίσημη χρονολογία της Ζυθοποιίας θεωρείται το 1564, πράγμα που επισημαίνεται άλλωστε σε όλα τα μπουκάλια της σειράς ...

Για να μην τα πολυλογώ και για να φτάσω στο σήμερα, η Ζυθοποιία Pivovar Svijany πήρε πνοή το 1912 όταν αγοράστηκε από τον Antonin Kratochvile. Μετά το 1945 πτώχευσε και κατασχέθηκε, για να επανέλθει το 1990 και αργότερα το 1998 να γίνει μέλος της LIF (Liberec Investment Fund) όπου όλες οι Ζυθοποιίες του διαμερίσματος του Liberec συνενώθηκαν για να έχουν καλύτερες οικονομικές αποδόσεις.

Ανάμεσα σε διάφορες στο LIF ανήκει και η Pivovar Náchod (παράγει την πολύ γνωστή σειρά της Primator) , αλλά και η άλλη γνωστή Ζυθοποιία της Τσεχίας η Rohozec.

Η Ζυθοποιία του Svijany πάντως εξακολουθεί να εδρεύει στο μικρό χωριό που αναφέραμε πιο πάνω ...

Founders Breakfast Stout.

Double Chocolate Coffee Oatmeal Stout. Εεε φυσικά, με όλα αυτά δικαίως μπορεί να περάσει σαν πλήρες πρωινό η συγκεκριμένη stout της Founders. Tώρα πως θα πας στη δουλειά ύστερα… είναι ένα άλλο θέμα! Εκτός αν θέλει να μας πει ο ποιητής πως είναι πρωινό για παιδιά, σαν τον ευτυχή μπόμπιρα που «καθαρίζει» το μπολ του στην ετικέτα…


Προσωπικά προτίμησα ν’ ανοίξω την Founders Breakfast Stout βραδάκι, με τη μικρή μου κόρη να κοιμάται ήδη, μην και δει το μπόμπιρα να τρώει στην ετικέτα και μου ζητάει κι αυτή.

Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2010

Θα ‘θελα να ‘μουν εδώ… 19th Trappist Fest in Niel

Μια πολύ ιδιαίτερη εκδήλωση που οργανώνεται στη μικρή Βελγική κωμόπολη της Niel (κοντά στην Antwerp) είναι το μικρό Τραππιστικό φεστιβάλ. Η οργάνωση γίνεται από την τοπική Χ.Α.Ν. και είναι υπό την αιγίδα της εκκλησίας και των τραππιστών μοναχών.
Έτσι για ένα διήμερο, μπορεί ο τυχερός (ή ενημερωμένος) επισκέπτης να απολαύσει όλα τα τραππιστικά προϊόντα - τυριά, μπύρες, κλπ - ακόμα κι αυτά που φτιάχνονται μόνο για τους ίδιους τους μοναχούς και δεν κυκλοφορούν στο εμπόριο.




Πολύ θα 'θελα λοιπόν να 'ημουν το περασμένο ΣΚ στη Niel και να δοκίμαζα μια Westmalle Extra, μια Petit Orval ή μια Chimay Doree...

Από τον Μαύρο Αλβέρτο ... στις Μαύρες Καταδίκες!! Ενδιάμεση στάση : Black Damnation III, Black Mes

Τον Απρίλιο του 2007 η Jennifer και ο Chris Lively, ιδιοκτήτες του φημισμένου beer- pub & restaurant Ebenezer’s στο Maine, θέλοντας να παρουσιάσουν κάτι νέο και εξαιρετικό για το 3ο Φεστιβάλ Βελγικής μπύρας που διοργάνωναν στο μαγαζί τους, απευθύνθηκαν στους πρωτοποριακούς Ζυθοποιούς της De Struise. Φίλοι καθώς ήταν μεταξύ τους, οι De Struise Brouwers αποδέχτηκαν την πρόσκληση – πρόκληση και έσπευσαν να βάλουν μπρος μια νέα συνταγή που θα ευχαριστούσε τους μπυρόφιλους που θα έδιναν το «παρών» στο Φεστιβάλ του Ebenezer’s και ταυτόχρονα θα τιμούσε το όνομα και τη φήμη που είχαν οι ίδιοι αποκτήσει σταδιακά από το 2001 με τις ριζοσπαστικές και πρωτοποριακές μεθόδους, συνταγές και ετικέτες τους.

Έτσι … ω του θαύματος … εγένετο ΕΡΕΒΟΣ

Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2010

You Dirty Bastard...

O Mike Stevens και ο Dave Engbers ήταν δυο λάτρεις της ποιοτικής μπύρας, με κανονικές δουλειές εκτός του χώρου, όταν  αποφάσισαν να τα παρατήσουν όλα και να κυνηγήσουν τα’ όνειρό τους, να φτιάξουν δηλαδή μια μικροζυθοποιία. Κάπως έτσι θα μου πείτε ξεκίνησαν οι περισσότερες μικρές ζυθοποιίες, σε τι διαφέρει η Founders, γιατί περί αυτής ο λόγος.


O τελευταίος Αγριόγαλος...???



Πως μια μπυρα στιγματιζει ένα ταξιδι? πως γινεται η αφορμη για νεες αναζητησεις?
Πως μεσα από το ποτηρι της ξεκινουν καινουργιες φιλιες? Πως?...πως? Πολλα ερωτηματικα υπαρχουν πισω από αυτην την κορυφαια σταρενια μα κ πολλες οι απαντησεις που θα μας δωσει εάν διαβασουμε την παρουσιαση της Auerbrau Rosenheim Hefe Weissbier

Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2010

Lindemans Gueuze ... η Παραδοσιακή Συνταγή

Στο πρόσφατο ταξίδι μας στην Brugge ειχα υποσχεθεί στον εαυτό μου οτι θα δοκίμαζα όσες περισσότερες παροδοσιακές μπύρες του Βελγίου μπορούσα. Αυτες δεν ειναι άλλες απο τις Lambic και όλα τα παραπλήσια είδη (Gueze, Faro, Kriek κ.α.)

Κυριακή, 10 Οκτωβρίου 2010

Amager Imperial Stout: Film Noir



Η Amager Bryghus ανήκει στις νέες μικροζυθοποιίες που ξεπετάχτηκαν τα τελευταία χρόνια στη Δανία. Ιδρύθηκε το 2006 από δύο φίλους, λάτρεις της σπιτικής ζυθοπαραγωγής, τους Morten Valentin Lundsbak και Jacob Storm. Βρίσκεται στο ομώνυμο νησί Amager, στη πόλη Tårnby. Δεν άργησε να έρθει στο προσκήνιο και να ξεπεράσει τα στενά όρια της μικρής σκανδιναβικής χώρας, κυρίως λόγω της παραγωγής ορισμένων πολύ καλών stout, τις οποίες και αγαπούν ιδιαίτερα οι δύο παραγωγοί. Πειραματίστηκαν και μαζί με τους Mikkeller.

Η επανάσταση των μίκρο στο βασίλειο της Δανιμαρκίας

Μιας που ο Ροκάς επανέφερε τις Mikkeller, ακολουθώ με περισσότερες πληροφορίες για τη ζυθοκουλτούρα της μικρής σκανδιναβικής χώρας...
Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 90’, η δανέζικη αγορά μπίρας έμοιαζε αρκετά με την ελληνική. Μόνο που εμείς συνεχίζουμε να μένουμε σχεδόν στην ίδια κατάσταση, ενώ στη Δανία τα πράγματα άλλαξαν ριζικά.
Συγκεκριμένα, λίγο πριν την έλευση της νέας χιλιετίας, υπήρχε μόνο μια ντουζίνα ζυθοποιίες και 2 μίκρο, με τη Carlsberg να κυριαρχεί και το 95% της κατανάλωσης να αφορά μονάχα lager/pils. Δεν ήταν όμως ιστορικά πάντα έτσι η αγορά μπίρας, ούτε επικρατούσαν μονοπωλιακές σχεδόν καταστάσεις.

Weininger Hefe weiss

"Κάθε χωριο και μπυρα, κάθε πανδοχειο και κανουλα σε ολη την Βαυαρια" ...
λενε οι γνώστες της περιοχης.
Πώς λοιπον να αποτελεσει εξαιρεση και το γραφικο Teisendorf..??

Blanche de Namur ... η "Λευκή" μεσαιωνική βασίλισσα !!!

Η Blanche of Namur (1320–1363) ήταν η μεγαλύτερη κόρη του John I, Μαρκησίου της Namur και της Marie του Artois. Η τύχη τα έφερε έτσι και η Blanche το 1336 έγινε βασίλισσα της Σουηδίας και της Νορβηγίας ως σύζυγος του βασιλιά Magnus Eriksson που ήταν βασιλιάς ταυτόχρονα της Σουηδίας-Νορβηγίας (Magnus IV of Sweden, Magnus Eriksson στα Σουηδικά).

Αυτός λοιπόν ο τύπος βρέθηκε το καλοκαίρι του 1334 στη Namur και με συνοπτικές διαδικασίες αρραβωνιάστηκε την Blanche. Ένα χρόνο αργότερα, το 1335, η Blanche μάζεψε τα μπογαλάκια της από τη Namur και σε ηλικία μόλις 15 ετών ανέβηκε στη Σουηδία, όπου παντρεύτηκε τον Magnus τον Οκτώβριο του ίδιου έτους και πήρε έτσι και το αξίωμα της βασίλισσας της Σουηδίας και Νορβηγίας.
Η στέψη της έγινε στις 22 Ιουλίου του 1336 στη Στοκχόλμη και από τότε η Blanche έριξε μαύρη πέτρα πίσω της και δεν εμφανίστηκε ποτέ πια στα στέκια της γενέτειράς της Namur … Κάνε παιδιά να δεις χαΐρι μετά σου λένε …
Επειδή διόλου μας ενδιαφέρει πώς περνούσε η Blanche εκείνα τα χρόνια τον καιρό της, κλείνω την ιστορία με αυτό:
Σε ηλικία 43 ετών (1363) μας άφησε χρόνους στο Tønsberg Castle της Νορβηγίας όπου είχε αποσυρθεί από το 1359, αφού πρώτα μεγάλωσε τους δυο γιους της, τον Eric και τον Haakon.
Όπως είπαμε…κάθε μπύρα και μια ιστορία … Αυτή λοιπόν, την Μεσαιωνική ιστορία της πολύ όμορφης και γλυκύτατης (σύμφωνα με τις φήμες) Blanche αναβίωσε μέσα από τα καζάνια της η Βελγική Ζυθοποιία Brasserie Du Bocq φτιάχνοντας μια witbier που της έδωσε το όνομα της φημισμένης βασίλισσας.

Σάββατο, 9 Οκτωβρίου 2010

Σταρόμπυρες από την πηγή ?

Πού θα τις βρω? Πού θα δω το ποτηρι τους? Πόσες αλλαγες στο λογοτυπο εχει κανει η καθε ζυθοποιια?
Με αφορμη το σχολιο του Μιχου στην παρουσιαση της Bayrisch Hefeweizen δρατωμαι της ευκαιριας και μοιραζομαι μαζι σας μερικα απο τα sites που καιρο τωρα εχουν περιοπτη θεση στα αγαπημενα μου.
Περιεχουν αρκετες πληροφοριες για ενα αγαπημενο ειδος , κατ'εμε, τις σταρομπυρες!!!

Beyond the Black Hole !!!

Πάντα πίστευα οτι η μπύρα ειναι ενα ποτό που σε κάθε άτομο εχει διαφορετική αίσθηση. Εχω ακούσει πολλούς να μου λένε "αστη ρε Ροκά δεν θα σ αρέσει" και όντως δεν μ' άρεσε. Αυτη ομως η εμπειρία ειναι σημαντική για μένα, αλλα και γι άλλους (θέλω να πιστεύω) ... Το πώς δηλαδη κρίνω αυτο που δεν μ' αρέσει. Δημιουργώ μια σφαιρική άποψη την οποία και θα καταθέσω εδώ ... Σήμερα τιμώ την μπύρα που κατα τους ζυθοποιούς της ειναι κατι το extreme, κατι το οποίο άλλαξε το πως βλέπουν την μπύρα στη Δανία. Δεν ειναι άλλη απο την Black Hole απο την Mikkeller. Μια Imperial Stout με 13% αλκοόλ.

Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου 2010

Fritz Maytag. O πιονέρος της μπύρας παραδίδει τη σκυτάλη;

Πρόσφατα έπεσα πάνω σ' αυτό το βιντεάκι με τον Fritz Maytag, τον πρόεδρο της Anchor Brewing Co και από πολλούς θεωρούμενο ως πατέρα (ή πλέον παππού) της Αμερικανικής μικροζυθοποιίας. Διηγείται την ιστορία της Anchor, το πως έγινε η επανάσταση της μικροζυθοποιίας στην Αμερική και μεταξύ άλλων διηγείται και την ιστορία πίσω από την Anchor Liberty



Τα τελευταία νέα που έχω να προσθέσω για την Anchor είναι πως 

Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου 2010

The Kiss Of JUDAS

Η πρώτη μπύρα που δοκίμασα ...... Σίγουρα τότε δεν ήμουν σε θέση ν' αντιληφθώ τι ακριβώς έπινα. Τότε διάλεγα με βάση το όνομα και το αλκοόλ. Τώρα πλέον που μεγάλωσα (οχι πολύ) και 'χω μάθει κάποια πράγματα ειναι καιρός να σας την παρουσιάσω. Η Judas που παρασκευάζεται απο την ζυθοποιία Alken-Maes, γνωστή σε όλους απο τις Brugs και Grimbergen, ειναι μια Belgian Strong Ale με 8,5% αλκοόλ.

Νέες προσθήκες στο Χάρτη Μπύρας

12 νέα σημεία προστέθηκαν από το Σεπτέμβριο μέχρι και σήμερα στον Ελληνικό Χάρτη της Μπύρας.


Τετάρτη, 6 Οκτωβρίου 2010

Θα 'θελα να 'μουν εδώ... BBB Vintage Tasting in Brugge

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2010. Σε κάποιους εδώ μέσα αυτή η ημερομηνία κάτι λέει... 4ο Φεστιβάλ Μπύρας της Bruges! Ακριβώς...
Αλλά δεν είναι το φεστιβάλ το αντικείμενο αυτής της δημοσίευσης, αλλά μια παράλληλη εκδήλωση που έγινε κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, στην αίθουσα των επισήμων στο Belfry, το ιστορικό κτίριο της πόλης που φιλοξενούσε και το κυρίως φεστιβάλ. Τη δοκιμή 14 vintage βελγικών μπυρών, μεταξύ τους και δυο Westvleteren 40 ετών!


Η ιστορία μας ξεκινά κάποιους μήνες πριν, όταν ο Filip Geerts του πολύ καλού Belgian Beer Board, βρέθηκε στο Westvleteren για να παραλάβει τα δυο καφάσια μπύρες που είχε παραγγείλει απ' τη μονή του Άγιου Σίξτου (ξέρετε τηλεφωνικά για ραντεβού και ότι βγάλει το μοναστήρι...)

Τρίτη, 5 Οκτωβρίου 2010

Bayrisch Hefeweizen.

Κανοντας μια νεα αρχη ή καλυτερα συνεχιζοντας -υπο νεα στεγη- εκεινες τις γνωστες αφηγηματικες παρουσιασεις για τις Βαυαρικες σταρομπυρες, με λεξεις χωρις τονισμο,με φωτογραφιες από πανδοχεια τρυπωμενα σε πρασινα λιβαδια κ γραφικα χωρια ...
ανοιγω την πρωτη που βρηκα στο ψυγειο μου κ τραβω καποιες γρηγορες ποζες… Ταυτοχρονα ψαχνω για στοιχεια…Τζιφος!! Επεσα σε λακο, όχι με φαβα αλλα με μπυρα … Δεν υπαρχουν πολλα κι οσα βρηκα είναι συγκεχυμένα ... Δεν πειραζει, εγω θα βγαλω στον αερα κατι ωραιο κ αντικειμενικο...
Λοιπον που λετε η Bayrish Hefeweizen παραγεται από την Schäffbräu Rudolf Schäff KG

Μικρο-Ζυθοποιώ στην Ελλάδα ! Θα κερδίσω το "στοίχημα";;

Μικρο-ζυθοποιώ στην Ελλάδα σημαίνει εν ολίγοις πως πάω να αγγίξω το ακατόρθωτο. Ποιο; Το να καταφέρω να κατακτήσω ένα μικρό μεν, αλλά σεβαστό -τηρουμένων των αναλογιών-μερίδιο της Ελληνικής αγοράς μπύρας και ταυτόχρονα να εδραιωθώ στη συνείδηση των Ελλήνων καταναλωτών προσφέροντας κάτι ποιοτικό. Πώς όμως να πετύχω το πρώτο, όταν το δεύτερο μοιάζει με όνειρο θερινής νυκτός??



Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου 2010

Θα 'θελα να μουν εδώ... Dark Lord Day


Κάθε χρόνο, την τελευταία Κυριακή του Απριλίου, τα "καλά παιδιά" στο Munster της Indiana, ονόματι Three Floyds, οργανώνουν την Dark Lord Day. Εκείνη η μέρα είναι η μοναδική μέρα που διατίθεται στο κοινό η ναυαρχίδα της ζυθοποιίας, η Dark Lord, μια μεστή imperial russian stout, με μικρές αλλαγές στη συνταγή κάθε χρονιά.

Tο τέλειο επιδόρπιο;

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε ήταν δύο μέρες άκρατης κραιπάλης, με φαγητό και ποτό παρέα με καλούς φιλούς... Το βράδυ του Σαββάτου λοιπόν, μετά από ένα συνεχιζόμενο λουκούλειο γεύμα έξι (!) ωρών και μπόλικες ποιοτικές ετικέτες μπύρας, έφτασε η ώρα για το επιδόρπιο...


Μαύρη κι άραχνη σαν το έρεβος της Κολάσεως, μία μπύρα προς τιμήν του Pώσου διαβολο-καλόγερου Grigori Yefimovich Rasputin... Ένα από τα αριστουργήματα της Ολλανδικής ζυθοποιίας De Molen για στιγμές υπέρτατης απόλαυσης. Συνοδεία τάρτας σοκολάτας, πρόκειται για μία από εκείνες τις στιγμές μπύρας που ανακαλύπτεις εκ νέου κάποιες γεύσεις...

Σάββατο, 2 Οκτωβρίου 2010

Ε-μπυρίες...

Ο καιρός δρόσισε και οι αγαπημένες μας μαυρόμπυρες ξαναγέμισαν τα ποτήρια μας και για να για να μπουμε με το δεξι στην φθινοπωρινη περιοδο (μιας και ο Σεπτεμβρης δεν ηταν και πολυ φθινοπωρινος) επιλεξαμε δυο απο τις κορυφαιες Stout της παγκοσμιας ζυθοποιίας. Προχθες λοιπον ανοιξα με απολυτη ευλαβια ενα μπουκαλακι την κουφαιας Imperial Stout Black Albert και το απολαυσα μεχρι την τελευταια του σταγονα. Οτι και να πουμε για αυτο το νεκταρ ειναι λιγο, απλα ευχαριστουμε την De Struise που μας εχει χαρισει μια τεοια κορυφαια δημιουργια η οποια μιας και ειχε αναφερθει ο Chalice στο κορυφαιο bar-restaurant του κοσμου συμφωνα με το ratebeer και το Beeradvocate και μιλαω βεβαιως για το Ebenezer, η συγκεκριμενη ετικετα δημιουργηθηκε μετα απο παρακληση του ιδιοκτητη του Ebenezer, Chris Lively, ο οποιος ζητησε απο τους καλους του φιλους της De Struise να του φτιαξουν μια μπυρα ειδικα για το 3ο φεστιβαλ Βελγικης μπυρας που ο ιδιος διοργανωνει στο Ebenezer. Ετσι λοιπoν εγένετο η Black Albert...

Παρασκευή, 1 Οκτωβρίου 2010

Weihenstephaner Hefe Weissbier : μια "ιστορική" σταρένια ...

Μια από τις πιο δημοφιλείς βαυαρές σταρένιες που έχουμε την τύχη να μπορούμε να απολαμβάνουμε στη χώρα μας και που συναντά πολλούς οπαδούς σε όλο τον κόσμο. Η ιστορική ζυθοποιία της Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan παράγει αυτήν την εξαιρετική σταρένια και εκτός της μεγάλης απήχησης που σημειώνει στο αγοραστικό κοινό της μπύρας, φροντίζει με αυτόν τον τρόπο να κάνει γνωστή και να διαιωνίζει την μακρόχρονη ιστορία της και στις νέες γενιές μπυρόφιλων.


Στιγμές Μπύρας - Το διάλειμμα


Να κάνω ένα διάλειμμα;