Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Weihenstephaner Hefe Weissbier : μια "ιστορική" σταρένια ...

Μια από τις πιο δημοφιλείς βαυαρές σταρένιες που έχουμε την τύχη να μπορούμε να απολαμβάνουμε στη χώρα μας και που συναντά πολλούς οπαδούς σε όλο τον κόσμο. Η ιστορική ζυθοποιία της Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan παράγει αυτήν την εξαιρετική σταρένια και εκτός της μεγάλης απήχησης που σημειώνει στο αγοραστικό κοινό της μπύρας, φροντίζει με αυτόν τον τρόπο να κάνει γνωστή και να διαιωνίζει την μακρόχρονη ιστορία της και στις νέες γενιές μπυρόφιλων.



Το μοναστήρι χτισμένο στο Nährberg Hill από το 725 ανήκει στο Freising μια περιοχή βόρεια του Μονάχου και πήρε το όνομά του από την μικρή πόλη Weihenstephan ( γύρω στους 48.000 κατοίκους).Η σημερινή ονομασία της Ζυθοποιίας είναι η Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan (Bavarian State Brewery Weihenstephan που ανήκει πλέον στην πολιτεία). Αυτό για το οποίο σίγουρα καμαρώνει το Weihenstephan είναι ότι παρασκευάζει μπύρα από το 1040 , κάνοντας έτσι τη ζυθοποιία του Weihenstephan την παλαιότερη στον κόσμο.
Το 725 λοιπόν ο Saint Corbinian ίδρυσε το μοναστήρι και έτσι μια τεράστια παράδοση στην παρασκευή μπύρας ήταν γραφτό να βρει την αφετηρία της. Γραπτές πηγές αναφέρουν πως μόλις το 768 υπήρχαν πολύ μεγάλες ποσότητες λυκίσκου στους κήπους μέσα και γύρω από το μοναστήρι που τις εκμεταλλεύονταν οι μοναχοί. Μετά την καταστροφή του μοναστηριού από τους Ούνους το 995, μοναχοί του Βενεδικτίνου ανέλαβαν να επιδιορθώσουν και στην ουσία να ανακατασκευάσουν το μοναστήρι από τις μεγάλες υλικές ζημιές που υπέστη.Έτσι από το 1021 και μετά το μοναστήρι ανήκει σε μοναχούς του Αγίου Βενεδικτίνου.


Το 1040 είναι η επίσημη πλέον χρονολογία της έναρξης της παρασκευής της μπύρας στο μοναστήρι μιας και ο ηγούμενος Arnold πήρε την άδεια από την πολιτεία της παραγωγής και πώλησης μπύρας από τους μοναχούς του μοναστηριού. Αυτή θεωρείται και η αρχή της Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan. Όπως είπαμε αυτή είναι η σημερινή ονομασία της Ζυθοποιίας, ονομασία που την έχει από το 1921 μέχρι τις μέρες μας. Το μοναστήρι και όλα τα δικαιώματά του πέρασαν το 1803 (όπως και όλα τα μοναστήρια της Βαυαρίας) στα χέρια της πολιτείας. Έτσι οι μοναχοί συνέχισαν την παρασκευή μπύρας, αλλά κάτω από την εποπτεία της γερμανικής πολιτείας.
Θολό ανοικτό πορτοκαλοκίτρινο το σώμα της ... σχηματίζει έναν πολύ καλό λευκό αφρό, στητό, γεμάτο, συνεκτικό με αρκετά καλή διάρκεια σε σχέση με τις περισσότερες weisse. Όταν θα αρχίσει να κάθεται, θα αφήσει τα αποτυπώματά του στα τοιχώματα του ποτηριού και θα συνεχίσει να είναι παρών με ένα στρώμα 1- 1,5 εκατοστού σχεδόν μέχρι τέλους..


Άρωμα: τα malts είναι κυριάρχα στην αρχή, αλλά μετά από λίγο ξεπηδάνε όμορφες ευωδίες φρούτων (πορτοκάλι, λεμόνι), μπαχαριών και μαγιάς... Η γνωστή και συνήθης παρουσία της μπανάνας υπάρχει, αλλά κατά πολύ πιο διακριτικά σε σχέση με την πλειοψηφία των σταρένιων που γνωρίζουμε...
Γεύση: φρουτώδη θα χαρακτήριζα τη γεύση της. Πορτοκάλι, μανταρίνι και πολύ αχνά μήλο-μπανάνα έχουν το πάνω χέρι. Η μαγιά και τα malts ακολουθούν και το αποτέλεσμα είναι μια ημίγλυκη φρουτένια αίσθηση απολύτως ισορροπημένη.
Επίγευση: πολύ όμορφο το τελείωμα, φρουτένιο και γλυκό στην αρχή που γίνεται ελαφρώς spicy και ξινούτσικο καθώς αφήνει την τελευταία του πνοή στα τελευταία πίσω διαζώματα από τους γευστικούς μας κάλυκες!
Καθώς υπάρχουν πολλές αξιόλογες weisse πλέον στην ελληνική αγορά, αυτό που κάνει τη Weihenstephaner να βρίσκεται ένα κλικ πάνω από την μεγάλη πλειοψηφία των σταρένιων, θα έλεγα ότι είναι η πολύ καλή ισορροπία της σε όλους τους τομείς. To σώμα της αρκετά γεμάτο, ενώ τα 5,4% ABV που κουβαλάει δεν της φαίνονται.
Μια συνταγή τόσο μπαλαντζαρισμένη που δίνει αυτόματα στη Weihenstephaner το δικαίωμα να θεωρείται μια από τις καλύτερες weisse ever !!


Βαθμολογία: 9,25
Pache ... !!!
Σημείωση: απόσπασμα του παραπάνω άρθρου μου έχω δημοσιεύσει κατά το παρελθόν στο all4beer

7 σχόλια:

  1. Μιχάρα, άνοιξες λογαριαμό στις σταρένιες με την, κατά την προσωπική μου άποψη, καλύτερη weisse που κυκλοφορεί στην αγορά*, η οποία τυγχάνει να είναι και η ιστορικότερη!
    Αν και ξέρω το λόγο που δεν έδωσες κάτι παραπάνω στην βαθμολολογία... χαλάλι σου!!!

    *εξάλλου, αυτό είχε δείξει και η σχετική ψηφοφορία στο all4beer...

    Στην υγειά σου καρντάσι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πράγματι, για σένα βρε χαμένε έκανα την αρχή με τις weissbiers και μάλιστα με την αγαπημένη σου Weihenstephaner ... μήπως και με συγχωρήσεις που ξέχασα τα γενέθλιά σου προχθές...
    Στην υγειά σου πασάκα μου ... !!!

    Η επόμενη weisse που θα παρουσιάσω θα είναι προς τιμήν του μέγα λάτρη των weizens ... Του φίλου μας του Γιώργη, του Weissman ... που και αυτου τα γενέθλια τα ξέχασα λίγες μέρες πριν ...
    Τελικά... τελευταία αρχίζω να ξεχνάω εύκολα ... Γεράματα λέμε ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλη αρχη στην κατηγορια λοιπον με μια ιστορικη σταρενια η οποια αποτελεσε οδηγο για πολλες επομενες.Μια χιλιετια συνεχους παραγωγης δεν περνα απαρατηρητη...
    Μια καλη σταρενια που την προτιμω σε μπουκαλι απ 'οτι σε βαρελι.Σιγουρα ειναι μια αξιολογη μπυρα αλλα δυσκολα θα της εβαζα πανω απο 8...

    Χρησταρα ειμαστε εν αναμονη της επομενης αφιερωμπυροπαρουσιασης,υποψιαζομαι ποια μπυρα θα επιλεξεις να μας προβαλεις...(εκεινη την καφετι/σκουρα που σου αρεσει) κ ευχομαι συντομα να τσουγκρισουμε ξανα γεματα ποτηρια με ευχες για τα γενεθλια ολων μας!!

    (αν δεν με απατα η μνημη που η επομενη ''αρχαια'' σταρενια -μετα την Weihen- ειναι η Weltenburger η οποια πρωτοζυμωσε το 1050.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιώργη πράγματι σωστά μάντεψες για την επόμενη επιλογή μου που ποτέ δεν έκρυψα ότι είναι η αγαπημένη μου weisse ... Όσο αφορά τη σχέση μπουκαλιου-βαρελιου στη Weihen συμφωνώ, όπως έχω δηλώσει και παλιότερα. Βέβαια με αυτά και με τα άλλα που έχω δει και έχω δοκιμάσει στη Γερμανία έφτασα στο συμπέρασμα ότι μόνο στην Ελλάδα χάνουν τόσο πολύ οι weissbiers στο βαρέλι ...

    Οι γνώσεις σου πάνω στις γερμανίδες weisse και την ιστορία τους είναι αδιαμφησβήτητα κάτι που όλοι το αναγνωρίζουμε και περιμένουμε εκ νέου τα φώτα σου ασφαλώς και μέσα από αυτό το βήμα. Πρέπει να υπάρχει μια φωνή που να τιμά την μεγάλη σχολή των Γερμανών, αφού εδώ έμπλεξες με όλους τους οπαδούς των δυνατών και μη ales και stouts.

    Στην υγειά όλων μας λοιπόν, είτε γιορτάζουμε είτε όχι ... Εξάλλου δεν πρέπει να περιμένουμε μόνο γιορτές και σχόλες για να υψώνουμε τα ποτήρια μας !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εξαιρετική μπύρα.

    (Παιδιά θα μεταφέρετε τις παρουσιάσεις σας και εδω να υπάρχουν σαν αρχείο?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Gloriana, δε νομίζω να κάτσουμε να μεταφέρουμε στους "Μπυραματισμούς" όλες τις παρουσιάσεις που αναρτήσαμε στο all4beer. Όσο παραμένουν εκεί καλό κάνει στη μπυροκοινότητα να τις διαβάζει και να ενημερώνεται - τουλάχιστον για τα ιστορικά κι εγκυκλοπαιδικά στοιχεία, μια και περί κριτικής το έχουμε ξαναπεί, όλα είναι υποκειμενικά.

    Όσο παραμένουν λοιπόν εκεί, δε χρειάζεται να τα μεταφέρουμε. Αν μια ωραία πρωία (ή νύχτα) τις φάει η μαρμάγκα, έτσι ξαφνικά και απροειδοποίητα, όπως και τους συγγραφείς τους, τότε τις έχουμε στο αρχείο και θα τις ανεβάσουμε.
    Πάντως κάποιες αγαπημένες μας παρουσιάσεις, θα φρεσκαριστούν και θα επαναδημοσιευθούν κάποια στιγμή και στους Μπυραματισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χαίρομαι που τ' ακούω αν και θα θελα να της δω όλες εδώ. Θα ήταν εκπληκτικό ως αρχειακό υλικό και είναι και πολύ πιο εύκολο να της βρεις λόγω των ετικετών...
    Πάντως αν μεταφέρετε τις καλύτερες αρκεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή