Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Ο "Πρίγκηπας" και η "Πριγκίπισσα" του Svijany ... !!!

Το Svijany είναι ένα μικρό χωριό που ανήκει στην ευρύτερη επαρχία- διαμέρισμα του Liberec ... Γραπτές μαρτυρίες για την ύπαρξη ζυθοποιίας στο Svijany έχουμε από το 1345, αλλά πλέον η επίσημη χρονολογία της Ζυθοποιίας θεωρείται το 1564, πράγμα που επισημαίνεται άλλωστε σε όλα τα μπουκάλια της σειράς ...

Για να μην τα πολυλογώ και για να φτάσω στο σήμερα, η Ζυθοποιία Pivovar Svijany πήρε πνοή το 1912 όταν αγοράστηκε από τον Antonin Kratochvile. Μετά το 1945 πτώχευσε και κατασχέθηκε, για να επανέλθει το 1990 και αργότερα το 1998 να γίνει μέλος της LIF (Liberec Investment Fund) όπου όλες οι Ζυθοποιίες του διαμερίσματος του Liberec συνενώθηκαν για να έχουν καλύτερες οικονομικές αποδόσεις.

Ανάμεσα σε διάφορες στο LIF ανήκει και η Pivovar Náchod (παράγει την πολύ γνωστή σειρά της Primator) , αλλά και η άλλη γνωστή Ζυθοποιία της Τσεχίας η Rohozec.

Η Ζυθοποιία του Svijany πάντως εξακολουθεί να εδρεύει στο μικρό χωριό που αναφέραμε πιο πάνω ...

Τεράστια παράδοση πάνω στην μπύρα οι Τσέχοι Ζυθοποιοί με δυνατό χαρτί στις συνταγές τους τις pilseners (pilzen) όπου καταναλώνονται μανιωδώς σε όλη την επικράτεια της χώρας.
Εξάλλου οι έννοιες pilsener και Τσεχία είναι δυο έννοιες συνώνυμες στον χώρο της μπύρας, με σημαία της χώρας την παγκόσμιας φήμης και πιο εμπορική μπύρα των Τσέχων, την Urquell.

Μπύρες ελαφριές, ιδιαίτερα αρωματικές από τις ποικιλίες λυκίσκου που χρησιμοποιούνται, με ευχάριστη πικράδα και ασφαλώς για πολλά ποτήρια αφού κατά κύριο λόγο έχουν όλες τους χαμηλά ποσοστά αλκοόλης. Οι μπύρες των Τσέχων ζυθοποιών είναι ασφαλώς παρασκευασμένες στα μέτρα και την ιδιοσυγκρασία των κατοίκων της όμορφης αυτής χώρας. Φτιάχνονται για να πίνονται σε μεγάλη ποσότητα είτε με συνοδεία γεύματος είτε μόνες τους και μάλιστα από τις πρωινές ώρες μέχρι τα μεσάνυχτα. Μια βόλτα στην Πράγα είναι αρκετή για να αποδείξει του λόγου το αληθές.

Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας παρατηρείται μια έξαρση εισαγωγής ετικετών από την Τσεχία με αποτέλεσμα πάρα πολλές ετικέτες να καταφτάνουν πλέον στην Ελλάδα και να μπορούμε να τις δοκιμάζουμε. Σαφώς και στην πλειοψηφία τους είναι bohemian pilseners ή lagers, καθώς οι τσέχικες μπύρες τύπου weizen δεν έχουν και δεν μπορούν να έχουν την ανάλογη απήχηση στο αγοραστικό κοινό των Ελλήνων, αφού πρέπει να αντιμετωπίσουν τα μεγαθήρια του χώρου από την Γερμανία. Πολλές ασφαλώς είναι και οι dark lagers που εισάγονται, με πιο γνωστή την Kozel Cerny (cerne = μαύρος στα τσέχικα) που αποτελεί και το σήμα κατατεθέν των Τσέχικων dunkels στη χώρα μας και που είναι εφάμιλλη σε εμπορικότητα ακόμη και με την Urquell.

Παρόλα αυτά θεωρώ πως οι πάμπολλές μικροζυθοποιίες της Τσεχίας βγάζουν ετικέτες σχεδόν πανομοιότυπες παίζοντας απλά με διαφορετικές ποικιλίες λυκίσκου-βύνης. Ωστόσο η παρουσία μικροζυθοποιιών όπως της Pivovar Nachod ( με την υπερπλήρη σειρά της Primator), αλλά και της Pivovar Svijany αποδεικνύουν πως κάποιες μπύρες των Τσέχων μπορούν να είναι ταυτόχρονα ποιοτικές και εμπορικές και να διαφοροποιούνται από τις κλασσικές ίδιες συνταγές που επικρατούν κατά βάση παντού. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός πως οι ετικέτες των δυο αυτών Ζυθοποιιών έχουν μονοπωλήσει τα τελευταία χρόνια τους τίτλους και τις τιμητικές διακρίσεις εντός των συνόρων της Τσεχίας.



Αφήνοντας για λίγο στην άκρη τους μπυραματισμούς των Αμερικανών, Βέλγων, Δανών, Ολλανδών και Σκωτσέζων θα αναφερθώ σήμερα σε δυο ετικέτες της Pivovar Svijany που θεωρώ πως αξίζουν την προσοχή μας ανάμεσα στις πολλές επιτυχημένες συνταγές που προκύπτουν από την τεράστια παράδοση των Τσέχων Ζυθοποιών.
Παρόλο που η Ζυθοποιία του μικρού χωριού Svijany έχει δεχτεί ουκ ολίγες φορές χτυπήματα κάτω από τη μέση από τους "μεγάλους" της Τσεχίας και ιδαίτερα από τις εμπορικές ετικέτες της Πράγας, δεν έπαψε να συνεχίζει απερίσπαστη το έργο της, παρασκευάζοντας ποιοτικές ετικέτες που διακρίνονται συνεχώς εντός των συνόρων της Τσεχίας, αλλά και έξω από αυτήν.

Ο Πρίγκηπας (Kníže)  και η Πριγκίπισσα (Kněžna) του Svijany ... Ο πρώτος μια bohemian pilsener και η δεύτερη μια εξαιρετική dunkel ...
Για την ακρίβεια σημαίνουν κόμης και κόμισσα, αλλά στην καθομιλουμένη τους οι Τσέχοι τις χρησιμοποιούν με την έννοια του πρίγκηπα και της πριγκίπισσας.
Ας  απολαύσουμε λοιπόν τις γαλαζοαίματες αρετές τους...



Svijanský Kníže 13° ... ο πρίγκηπας ...
Πρόκειται για μια bohemian pilsener με 5,6% ABV ...

Το χρώμα της χρυσόξανθο. Σχηματίζει έναν πολύ καλό και δεμένο λευκό αφρό που σχετικά αργά θα αρχίσει να χάνεται, αλλά να αφήνει τα αποτυπώματά του στο ποτήρι μέχρι τέλους ... Πολύ όμορφη εμφάνιση!!

Άρωμα: κυρίαρχα τα malts και η μαγιά, ενώ σε δεύτερο πλάνο αντιλαμβάνεσαι τον λυκίσκο όπως επίσης και κάποια άλλα βότανα και φρούτα ... Σημειωτέον πως ο λυκίσκος είναι ο υψηλής ποιότητας Zatec...

Γεύση: ένα πολύ όμορφο μπαλάντζο γλυκού - πικρού. Τα malts κάνουν και εδώ την εμφάνισή τους στην αρχή, ενώ στην πορεία περίτρανα παίρνει την σκυτάλη μια αρωματική πικράδα του λυκίσκου και μια υποψία φρούτων ( μήλο μου κάνει εμένα πάντως..)

Επίγευση: μέτριας διάρκειας η επίγευση, ελαφρώς ξηρή με μια συνεχή εναλλαγή πικρού- γλυκού που τη νιώθεις μέχρι να χαθεί τελείως κάθε αίσθηση από το στόμα σου ... Πάντως θα έλεγα πως στο τελείωμα ο λυκίσκος έχει ελαφρά το πάνω χέρι ..


Γενικά θα έλεγα πως πρόκειται για μια πολύ αξιόλογη μπύρα. Σώμα μέτριο με τάσεις πάνω του μετρίου. Διακριτική παρουσία ανθρακικού ενώ το αλκοόλ της ούτε που της φαίνεται. Προσωπικά πιστεύω ότι κλίνει περισσότερο σε lager, μιας και η έντονη και γνωστή πικράδα των pils δεν είναι το βασικό χαρακτηριστικό αυτής της μπύρας ..

Βαθμολογία: 7,75


Svijanská Kněžna 13°... η μαύρη Πριγκίπισσα
μια Dunkel στα 5,4% ABV

Καφετί βαθύ προς μαύρο το σώμα της, σχηματίζει πολύ όμορφες βαθυκόκκινες ανταύγειες κάτω από το φως. Αφρός μπεζόλευκος, επιβλητικός, συνεκτικός κάθεται σαν στέμμα στο κεφάλι της Πριγκίπισσας και θα παραμείνει εκεί μέχρι και την τελευταία γουλιά μαζί με ένα πέπλο ενός εκατοστού να στολίζει τη γαλαζοαίματη μέχρι αυτή να αποκοιμηθεί!

Άρωμα: καβουρδισμένα malts μαζί με καφέ και σοκολάτα αναδύονται εξαρχής με κάποια περάσματα καραμέλας και ακόμα πιο διακριτικά λυκίσκου. Στην πορεία το άρωμα γίνεται πιο ζεστό και πιο γλυκό με τα malts και τη σοκολάτα να έχουν το πάνω χέρι.

Γεύση: μια από τα ίδια στη γεύση που είναι λιγότερο γλυκιά από τις συνηθισμένες μαύρες των Τσέχων. Malts, καφές και λιγότερο σοκολάτα και καραμέλα την καθιστούν ημίγλυκη. Κάποια αμυδρά τσιμπήματα αλκοόλης υπάρχουν, αλλά τα νιώθεις μόνο αν φυλακίσεις λίγο παραπάνω στο στόμα σου το μαύρο κορμί της.


Επίγευση: τελείωμα μακράς διαρκείας, με δυνατά τσιμπήματα πικράδας και ασφαλώς με παρουσία καφέ και ελαφρώς καραμέλας. Πολύ όμορφη γλυκόπικρη αίσθηση καθώς οι τελευταίες σταγόνες πάρουν τον κατήφορο προς το λάρυγγα, αφού πρώτα σου έχουν χαϊδέψει απαλά τον ουρανίσκο, για να πάνε να συναντήσουν σε ένα ρομαντικό τετ α τετ την πριγκίπισσα που χάθηκε ήδη στα όνειρά της...

Σώμα μέτριο, αλλά με πολύ απαλή υφή όπως ταιριάζει εξάλλου σε μια πριγκίπισσα. Πίνεται ιδανικά είτε μόνη της, είτε με συνοδεία γεύματος και δίνει πολλά περισσότερα σε κάποιον που δε θα βιαστεί να ρίξει γρήγορα στα δίχτυα του Μορφέα αυτήν την όμορφη μαύρη παρουσία ...

Η Svijanská Kněžna ψηφίστηκε για μια ακόμη φορά κατά το έτος 2009 ως η μπύρα της χρονιάς για την Τσεχία, και μάλιστα σε μια ψηφοφορία που λαμβάνουν μέρος και έχουν δικαίωμα ψήφου μόνο οι ίδιοι οι Τσέχοι Ζυθοποιοί. Προσωπικά πιστεύω πως η επιτυχία αυτής της dunkel, όπως είναι η Svijanská Kněžna, οφείλεται στο γεγονός πως ξεφεύγει γευστικά από τις γνωστές συνταγές των Τσέχων πάνω στις μαύρες  μπύρες. Η μαύρη πριγκίπισσα είναι σαφώς διαφοροποιημένη και θυμίζει κάτι ανάμεσα σε Τσέχικη και Γερμανική Dunkel.

Βαθμολογία: 8,5

Pache ... !!!

Σημείωση: απόσπασμα του παραπάνω άρθρου μου έχω δημοσιεύσει κατά το παρελθόν στο all4beer

7 σχόλια:

  1. Εύγε. Είναι η αγαπημένη μου μαύρη. Δεν τη χορταίνω με τίποτα. Πάντως είναι μια ετικέτα που γενικότερα ΔΕΝ την βρίσκεις εύκολα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επιτέλους... Να και κάποιες Τσέχικες στους Μπυραματισμούς. Και από τη "βασιλική οικογένεια" μάλιστα!

    Να φανταστείτε πόσο δυσεύρετες είναι... ΔΕΝ τις έχω δοκιμάσει ακόμα!!! Κι έχω ακούσει τόσο καλά λόγια γι αυτή την πριγκίπησσα...

    Στην Αθήνα δεν κυκλοφορεί απ' όσο γνωρίζω... ή κάνω λάθος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλα ρε Chalice ... γιατι δεν μιλάς??? Εχω δυο μπουκαλάκια στο ψυγείο και ξεκουράζονται λόγο βροχών. Το ενα ειναι δικό σου ... την επόμενη φορά που θα σε δώ.

    Αν θυμάμαι καλά ο ΜΙΧΟΣ μας τις εγνώρισε για πρώτη φορά ... και τωρα μας ξαναθυμίζει το πόσο τούμπανο ειναι αυτη η μαύρη Πριγκιπέσσα. Thank U Μixos :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γεια σου βρε Ροκά... Αυτή είναι μπυροκοινότητα φίλοι μου. Ο έχων δύο δίνει το ένα!

    (Ευτυχώς που στην υπόγα όλα τα κομμάτια είναι "κυριολεκτικά" ένα κι ένα!!! :P)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Kαταρχας να δωσω τα ευσημα στο Μιχο για την πολυ καλη παρουσιαση του αλλα και γιατι ηταν ο πρωτος που μας εκανε γνωστη αυτη την τσεχικη ετικετα οπου ειδικα η μαυρη Τσεχα μπηκε μεσα στις αγαπημενες μας επιλογες οπου την βρισκουμε βεβαια στην Αθηνα. Τωρα που τις βρισκουμε στην Αθηνα; Kαταρχας τις εχουν οι δυο Τσεχικες μπυραριες Horse House και Pulp αλλα και το Bavaria (του εχουν τελειωσει τωρα..),επισης αναμενεται και σε καποιες καβες (θα ενημερωσω οταν τις εχουν). Επισης την Svijanská Kněžna την ειχε φερει σε βαρελι το Horse House και θα την ξαναεχει απο την αλλη βδομαδα παλι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να ενημερωσω οτι το Horse House εχει ξανακουμπωσει βαρελι Svijany Dunkel και επισης οτι στην καβα Γεωργιαδη,Ματροζου 25 Κουκακι, μπορουμε πλεον να προμηθευομαστε Svijany,Primator,Bernard και αλλες πολλες ετικετες σε καλες τιμες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καιρό ήθελα επιτέλους να δοκιμάσω αυτήν την μπύρα και μιλαω για την μαυρη. Πολύ καλή dunkel αν και αυτο το ειδος δεν ειναι και το αγαπημένο μου, ειδικά από Τσεχία που ολες οι μαυρες τους μου φαινονται σχεδον ιδιες!
    Πολύ όμορφο το ποτήρι της mixos!Εμενα μου τη σερβιραν σε ένα 500αρι pint.

    ΑπάντησηΔιαγραφή