Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Lindemans Gueuze ... η Παραδοσιακή Συνταγή

Στο πρόσφατο ταξίδι μας στην Brugge ειχα υποσχεθεί στον εαυτό μου οτι θα δοκίμαζα όσες περισσότερες παροδοσιακές μπύρες του Βελγίου μπορούσα. Αυτες δεν ειναι άλλες απο τις Lambic και όλα τα παραπλήσια είδη (Gueze, Faro, Kriek κ.α.)


Θα μπορούσα να γράψω πολλά γι αυτο το είδος αλλα επειδή δεν μ αρέσει να κουράζω θα σας παραπέμψω στην πολύ καλή δουλειά του Chalice ακριβώς ΕΔΩ και του Dokimou ακριβώς ΕΔΩ.

Σήμερα θα δούμε μια μπύρα της Lindemans η οποία λέγεται Gueuze (και ανήκει σ αυτό το είδος).
Gueuze ή για μας Γκιούζε ειναι ενα ειδος το οποίο προέρχεται απο μίξη 2/3 νέας Lambic και 1/3 παλαιωμένης Lambic, το ποσοστό σε κάποιες περιπτώσεις αλλάζει ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλουμε να μας δώσει και ανάλογα με το πόσο εχει παλαιωθεί στα κελλάρια η παλιά μας Lambic. Ιστορικά στοιχεία για την ζυθοποιϊα μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ
Gueuze λοιπόν ... ειναι ενα είδος καλοκαιρίνο κι αυτο γιατι πίνονται σε θερμοκρασίες 2-4 βαθμούς κελσίου με χαμηλό αλκοόλ και ειναι αρκετά ζεδιψαστηκές. Σερβίρω στο tulip ποτηράκι του φεστιβάλ της Μπρύζ ... ο μπεζ αφρός ορθώνεται αρκετά ψηλά , αν και δεν το περίμενα σε σχέση με υπόλοιπες, και πέφτει αφήνοντας δαχτυλίδι στα τοιχώματα του ποτηριού. Το χρώμα της ανοιχτό καστανό αλλα θολό (αφιλτράριστη) και αλκοόλ στα 4,5%.


Αρώματα πολλά και μπερδεμένα ... αυτα που πιάνω ειναι πορτοκάλι, κίτρο και άρωμα υγρής μαγιάς. Στην γεύση έχουμε ενα συνδιασμό μήλου με κίτρο και πορτοκάλι σε μια πιο γλυκιά αίσθηση απ οτι περίμενα, πιθανόν να χουμε και λίγη ζάχαρη.




Επίγευση μικρής διάρκειας και σχετικά dry αίσθηση ... πολύ μικρό ποσοστό ανθρακικού και σώμα ελαφρύ ... αφήνοντας ελαφριά ξινίλα ... σίγουρα η πιο γλυκιά Gueuze που χω δοκιμάσει. Όλ αυτα την κάνουν μια μπύρα αρκετά ευκολόπιωτη και φυσικά την πρώτη μπύρα για κάποιον θέλει να ξεκινήσει σ αυτό το είδος.


Βαθμολογία 8

4 σχόλια:

  1. ..τα πρωτοβροχια εχουν φερει εμνευση στον Ροκα μας κ μπηκε δυνατα στο φθινοπωρο.πως αλλιως βεβαια αφου η εποχη ξεκινησε μεσα απο μια αστειρευτη πηγη εμπνευσης,το φεστιβαλ της Brugge.Νομιζω οτι εχουμε αφθονο υλικο να καταθεσουμε εδω τον επερχομενο χειμωνα.
    Keep Rocking Nick...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου Ροκά με τις "εισαγωγικές" σου Geuze... (Που τ' άκουσες αυτό το Γκιούζε βέβαια δε ξέρω - κανένα βλάχο θ' άκουσες να το λέει έτσι - ακούστε την πραγματική προφορά εδώ: http://belgianstyle.com/mmguide/pronounce/speak.html)

    Πάνω που πήγαμε να μπούμε σε χειμωνιάτικο mood με τίποτα πορτεροσταουτιές, μας επαναφέρεις σε γεύσεις αυστηρά βελγικές που ξεσηκώνουν απ' το μυαλό μας αναμνήσεις. Αναμνήσεις από χύμα lambic και faro που είχα την τύχη να δοκιμάσω σε κάποια μικρά bistro των Βρυξελών...

    Θύμησέ μου μόλις βρεθούμε να σου ανοίξω ένα μπουκάλι Cantillon Iris που φυλάω δυο χρονάκια στην υπόγα... Θα 'χει γίνει τώρα λουκουμάκι (εεε... λεμονάκι ήθελα να πω...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. χαχα όντως ή βλάχο πέτυχα ή ειχα πιει πολύ κατι απο τα δύο. Για να πω την αλήθεια εχω πρόβλημα και δεν μπορω να ακούσω τα ηχητικά ... αλλα τώρα που το ξανασκέφτομαι μπορεί να ηταν και χιούζε ή κάπως ετσι ... Τεσπα δεν θα στεναχωρηθώ και για τ όνομα τώρα.

    Ανυπομονώ πάντως γι αυτη την γλυκιά ... χμμ ... ξινή σου χειρονομία :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πραγματικά φίλοι μου ... αναστέναξαν οι "παραδοσιακές συνταγές" του Βελγίου και δεν αναφέρομαι μόνο τις μπύρες ...

    Νικολάκη.. ευγε τέκνον εσύ πιστό στην παράδοση των Βέλγων ζυθοποιών ... Δεν άφησες lambic, geuze, kriek ... όρθια...

    Άντε του χρόνου να αποτελειώσεις και μερικές ακόμη που σου ξέφυγαν ...!!!
    Ευτυχώς αυτή η μπυρίτσα που μας παρουσίασες μας βγήκες λιγοτερο ξινή από τα προβλεπόμενα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή