Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Eλληνικές Μικρο-Ζυθοποιίες : Κρητική Ζυθοποιία "Χάρμα"

 "Η ιδέα για την παραγωγή μπύρας στα Χανιά γεννήθηκε μετά από ένα ταξίδι μου στη Γερμανία όπου δοκίμασα τις ντόπιες φρέσκιες μπύρες οι οποίες με ενθουσίασαν με τη γεύση, τη φυσικότητα, το πόσο γλυκόπιοτες ήταν, με την ποιότητά τους εν κατακλείδι, οι οποίες πολύ απέχουν από τις κλασσικές μπύρες που κυκλοφορούν στην αγορά μας. Η φρέσκια μπύρα μοιάζει περισσότερο με χυμό. Όσο καλύτερος είναι ο φρέσκος φυσικός χυμός πορτοκάλι από τους συσκευασμένους, τόσο πιο καλή, γευστική και θρεπτική είναι μια φρέσκια μπύρα από μια κοινή".

Τα παραπάνω αναφέρει ο κύριος Ιωάννης Λιονάκης, εμπνευστής και δημιουργός της πρώτης Χανιώτικης μπύρας, της Χάρμα.

Φρέσκια Αφιλτράριστη Μπύρα Χάρμα

Από τις αρχές του 2008 άρχισε η διάθεση της 1ης  Χανιώτικης Μπύρας  "Χάρμα" στα καταστήματα    των Χανίων , επιτυγχάνοντας  σημαντική αποδοχή από τους καταναλωτές του νομού.

"Έχοντας στόχο την παραγωγή μιας αγνής και φυσικής μπύρας, με εξαιρετική γεύση και άρωμα αλλά και με υψηλή διατροφική αξία, δημιουργήσαμε τη Χάρμα, την Πρώτη Φρέσκια Χανιώτικη μπύρα. Οι μπύρες Χάρμα, ξανθιά και μάυρη, διατίθενται φρέσκιες, απαστερίωτες και αφιλτράριστες, χώρις καμία επεξεργασία μηχανική, θερμική ή χημική, χωρίς πρόσθετα, συντηρητικά και σταθεροποιητές, απόλυτα αγνές και φυσικές."

Η Χανιώτικη βιοτεχνία παραγωγής μπύρας, ιδιοκτησίας της Ι. Λιονάκης & Σια Οβεε με το διακριτικό τίτλο "Κρητική Ζυθοποιία", δημιουργήθηκε το 2007, με έδρα στο Ζουνάκι Κυδωνίας Χανίων και εδράζεται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 1000τ.μ. οι οποίες ανεγέρθηκαν με τις αυστηρότερες προδιαγραφές ασφάλειας και υγιεινής.

Τον εξοπλισμό παραγωγής κατασκεύασε και εγκατέστησε Γερμανική εταιρεία με μεγάλη εμπειρία στη ζυθοποιία ενώ, την τεχνογνωσία μετέδωσε αναγνωρισμένος Γερμανός ζυθοποιός, ο οποίος συνεχίζει και υποστηρίζει την παραγωγή.

Η μονάδα παραγωγής είναι μικρή και η δυναμικότητα περιορισμένη αλλά, προτεραιότητά της είναι η παραγωγή ενός εξαιρετικού προιόντος και όχι η μαζικότητα. Οι πρώτες ύλες για την παραγωγή: βύνη, λυκίσκος, μαγιά, εισάγονται από τη Γερμανία, είναι άριστης ποιότητας και συμπληρώνονται με το κρυστάλινο και γευστικό νερό από τους πρόποδες των Λευκών Ορέων.

Η παραγωγή ακολουθεί το Γερμανικό νόμο του 1516 "περί Αγνότητας του Ζύθου", ο οποίος ορίζει ρητά τη διαδικασία ζυθοποίησης και τις επιτρεπτές πρώτες ύλες


Οι παραγόμενες μπύρες, ξανθιά και μαύρη, διατίθενται φρέσκιες, αφιλτράριστες και απαστερίωτες, χωρίς καμιά επεξεργασία, θερμική ή χημική, χωρίς πρόσθετα, συντηρητικά και σταθεροποιητές, απόλυτα αγνές και φυσικές, με μεγάλη διατροφική αξία, οι οποίες όμως έχουν μικρή διάρκεια ζωής που δεν ξεπερνά τους δύο μήνες.

Η πρώτη παραγωγή της Χάρμα ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2007 και άρχισε να διακινείται στο εμπόριο και στα μαγαζιά των Χανίων στις αρχές του 2008. Ο κύριος Λιονάκης ζυθοποιεί 3 φορές τη βδομάδα παράγοντας 500 λίτρα την κάθε φορά. Τις μπύρες της Κρητικής Ζυθοποιίας μπορεί κάποιος να τις βρει προς το παρόν μόνο εντός νομού Χανίων σε 65 πόστα μέσα στο νομό. Διατίθεται μόνο σε βαρέλι των 20 λίτρων και στα ειδικά διαμορφωμένα ψυγειάκια της Χάρμα.

Το καλοκαίρι του 2009 βρέθηκα στην Κρήτη και στο νομό Χανίων και επισκέφτηκα τη Ζυθοποιία Χάρμα, όπου και δοκίμασα επιτόπου και τις δυο μπύρες της.

Charma Lager
μια μπύρα απαστερείωτη, αφιλτράριστη με 5,2% ABV

Ξανθοκίτρινο θολό το χρώμα της με συνεκτικό και πολύ όμορφο κάτασπρο αφρό αφήνει αμέσως διάχυτο στο χώρο το έντονο άρωμά της ...

Άρωμα: δυνατό άρωμα κριθαριού και λυκίσκου ταυτόχρονα ... Ο κύριος Λιονάκης είπε πως χρησιμοποιεί στην παρασκευή την γερμανική ποικιλία λυκίσκου Hallertauer που είναι μια ιδιαίτερα αρωματική ποικιλία..

Γεύση: έντονα τα malts και ο λυκίσκος πράγμα που κάνει την μπύρα αυτή λίγο πιο πικρή για lager ... Προσωπικά θεωρώ πως είναι μια μπύρα στο μεταίχμιο της lager και της pils ... Και pils να μου έλεγαν πως είναι θα το δεχόμουν μια χαρά...

Επίγευση: μια από τα ίδια στο τελείωμα που είναι μακράς διαρκείας με μια πιο ελαφριά πικράδα να έχει το πάνω χέρι και μια ελαφριά ξηρότητα που σου μένει στο στόμα ...

Το σώμα της πολύ γεμάτο και δεμένο... αμέσως σου κάνει εντύπωση ... ενώ τα 5.2% αλκοόλ ούτε που φαίνονται

Γενικά θα έλεγα πως πρόκειται για μια πάρα πολύ καλή μπύρα ... Ολόφρεσκια , ζωντανή με άρωμα και γεύση υψηλού επιπέδου ...πράγμα που οφείλεται στο γεγονός πως είναι ένα καθαρό προϊόν απαστερείωτο και αφιλτράριστο χωρίς συντηρητικά ή άλλα πρόσθετα ...

Βαθμολογία : 8


Charma Dunkel
με 6% ABV , απαστερείωτη και αφιλτράριστη και αυτή φυσικά...


Χρώμα σκούρο καφέ προς μαύρο και με όμορφο καφε-μπεζ αφρό που δεν διαρκεί για πολύ και περιορίζεται σε ένα ψιλό στρώμα 2-3 χιλιοστών που συντροφεύει την μπύρα μέχρι τέλους ...

Άρωμα: έντονο άρωμα, γλυκό θα έλεγα, καβουρδισμένης βύνης και καφέ, ενώ στο background διακρίνεις τον λυκίσκο να έχει και αυτός το μερίδιο του..

Γεύση: καφές κυρίως και καραμέλα κατα δεύτερον δίνουν μια γλυκιά αίσθηση με τα malts και τον λυκίσκο ελαφρότερα και διακριτικά να ακολουθούν. Το αλκόολ της δεν της φαίνεται. Βελούδινη ... σου χαϊδεύει απαλά τον ουρανίσκο ...

Επίγευση: μέτριας διάρκειας τελείωμα με την αίσθηση του καφέ να είναι πάλι στο προσκήνιο, ενώ μια διακριτική πικράδα από τον λυκίσκο έρχεται να εξισορροπήσει την γλυκιά αίσθηση που είχες μέχρι τώρα ...


Γενικά θα έλεγα πως πρόκειται για μια πολύ αξιόλογη dunkel, ενώ για την παρασκευή της χρησιμοποιείται ένα μίγμα από 5 διαφορετικές βύνες.Παρόλο που είναι βασισμένη σε γερμανική συνταγή προσωπικά μου θύμισε περισσότερον τσέχικη μαύρη μπύρα (cerne) μιας και η αίσθηση του καφέ και της καραμέλας είναι πιο έντονα από τις κλασσικές γερμανικές dunkels... Γεμάτο σώμα, ωραίο άρωμα, μεστή γεύση ... Μπορώ να πω ότι μου άρεσε περισσότερο από την ξανθιά lager ...

Βαθμολογία : 8

Η μπύρα Χάρμα διατίθεται όπως είπαμε και παραπάνω προς το παρόν μόνο εντός του Νομού Χανίων στα ειδικά ψυγειάκια της Ζυθοποιίας. Από το καλοκαίρι του 2010 σε συνεργασία με την κάβα ΜΗΔΕΝ ΑΓΑΝ κάποιος μπορεί να βρει και μπουκαλάκια των 330ml της ξανθιάς για το σπίτι.

Δείτε όλα τα πόστα που μπορεί κάποιος να βρει τη μπύρα στο Νομό Χανίων ακριβώς εδώ



Τα πειστήρια από το φακό του φίλου μας Chalice που το καλοκαίρι βρέθηκε και αυτός στο Νομό Χανίων και ασφαλώς δεν παρέλειψε να δοκιμάσει την Χάρμα σε όλες τις εκδοχές της ...

Κρητική Ζυθοποιία "Χάρμα": Ζουνάκι Κυδωνιάς, 73002, Χανιά Κρήτης
Τηλ: 28240 31002 Fax: 28240 31003


Pache ... !!!

4 σχόλια:

  1. Εξαιρετικό αφιέρωμα γι ακόμη μια ελληνική ζυθοποιία, άγνωστη στο ευρύ κοινό.

    Με τη μικρή εμπειρία που έχω στο τομέα "μπύρα" μπορώ να πω πως παράγουμε μικρά διαμάντια ευρωπαϊκών προδιαγραφών, κάτι που έρχεται σε αντιδιαστολή με τη μικρή αποίχηση που έχουν στο αγοραστικό κοινό.

    Έχω βιώσει ουκ ολίγες φορές την απαξίωση από φίλους κ γνωστούς ως προς τις ελληνικέσ προσπάθειες. Πιστεύω πως το επόμενο βήμα είναι η παρουσίαση των, ανά την Ελλάδα, αποσκοπώντας στην επέκταση της επιρροής τους στο αγοραστικό κοινό.

    Πέρα από όλα αυτά...ΜΙΧΟ pache!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άλλη μια ελπιδοφόρα προσπάθεια για καλή ελληνική μπύρα!

    Φέτος τον Αύγουστο βρέθηκα για δύο μέρες στα Χανιά, οπότε είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω τις δυο μπύρες της Χάρμα, τη μαύρη και τη ξανθιά. Δεν μπόρεσα να επισκευθώ τη ζυθοποιία, αλλά ευτυχώς η μαύρη Χάρμα σερβίρεται στο καφέ Άρωμα, στο όμορφο παλιό λιμάνι της πόλης, ενώ τη ξανθιά, στο γνωστό κινούμενο καροτσάκι-ψυγείο, μπορεί κανείς να τη βρει σε αρκετές ταβέρνες (αν και σε κάποιες, δυστυχώς όχι στις καλύτερες των συνθηκών)

    Η μαύρη Χάρμα έχει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Γενικά γλυκιά, με τον καφέ και το μέλι να στολίζουν την αρωματική και γευστική παλέτα της, αλλά και μ' εντυπωσιακά απαλό σώμα που σε συνδιασμό με την δροσερή και όχι παγωμένη θερμοκρασία στην οποία σερβίρεται στο "Άρωμα", αναδυκνείεται σε μια ευχάριστη και ευκολόπιοτη μπύρα.
    Για τη ξανθιά της οικογένειας, είχα δύο εικόνες. Η πρώτη, από το ψυγειάκι-βαρέλι, στην ταβέρνα "Φάκα", πίσω απ' τα Νεώρια, όπου η μπύρα σερβιρίστηκε παγωμένη, με πολλά απ' τα χαρακτηριστικά της "σβησμένα", χωρίς να μου δημιουργήσει κανένα συναίσθημα οτι απολαμβάνω κάποια ιδιαίτερη μπύρα - ιδιαίτερα μικροζυθοποιίας

    Η δεύτερη δοκιμή ήταν σαφώς καλύτερη, αν και έγινε από μπουκάλι. Ναι, η ξανθιά Χάρμα ξεκίνησε να εμφιαλώνεται, σε συνεργασία με την κάβα "Μηδέν Άγαν" στη Δασκαλoγιάννη 70, στα Χανιά.
    Αυτή τη φορά, η μπύρα, αν και μεταφέρθηκε από το νομό Χανίων στο νομό Ηρακλείου (μέσα σε παγοψυγειάκι), σερβιρίστηκε στους 6 βαθμούς και μπόρεσε να επανορθώσει την απογοητευτική εντύπωση της βαρελίσιας αδελφής της.

    Εντυπωσιακή εμφάνιση με θολό χρυσαφένιο χρώμα και λευκό πλούσιο κρεμώδη αφρό. Το σώμα της πιο γεμάτο κι απαλό. Αρώματα ανθών και πορτοκαλιού, με δόσεις μελιού και αρωματικού λυκίσκου, την φέρνουν ψηλά στην κατηγορία, αν και κατά τη γνώμη μου όχι στην κορυφή των ελληνικών μικροζυθοποιιών.

    Μια βαθμολογία που θα έδινα είναι 7.75 στα 10 για την εμφιαλωμένη ξανθιά, ενώ στη μαύρη αδελφή της, θα έδινα 8 στα 10.

    Δυο μπύρες που αξίζει να ψάξετε να βρείτε και να δοκιμάσετε. Μπορείτε να δείτε και μερικές φωτό απ' τα δοκιμαστικά, εδώ:
    http://www.flickr.com/photos/11083861@N03/sets/72157625212278770/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ με τον Πάνο, είναι απίστευτο πόσο ποιοτικές ελληνικές μπύρες μπορεί πλέον να πει κανείς (και πόσο κακές βεβαίως).
    Αλλά αυτό δεν μας χαρακτηρίζει ως λαό? Είμαστε ικανοί για το χειρότερο και τ καλύτερο, των άκρων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Mprabo gia to afierwma Mixo, mprabo k sth Xarma gia thn prospatheia pou kanei na omorfynei ton ellhniko kosmo ths mpyras!

    Thewrw ton eauto mu tyxero, kathws exw dokimasei ki egw tis dyo mpyres ths Xarma k emeina se genikes grammes ikanopoihmenos, eidika apo th maurh. Thn xanthia prepei na thn xanadokimasw epeidh epesa se ''lathos taberna'', opws grafei k o Chalice pio panw..

    ΑπάντησηΔιαγραφή