Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Blanche de Namur ... η "Λευκή" μεσαιωνική βασίλισσα !!!

Η Blanche of Namur (1320–1363) ήταν η μεγαλύτερη κόρη του John I, Μαρκησίου της Namur και της Marie του Artois. Η τύχη τα έφερε έτσι και η Blanche το 1336 έγινε βασίλισσα της Σουηδίας και της Νορβηγίας ως σύζυγος του βασιλιά Magnus Eriksson που ήταν βασιλιάς ταυτόχρονα της Σουηδίας-Νορβηγίας (Magnus IV of Sweden, Magnus Eriksson στα Σουηδικά).

Αυτός λοιπόν ο τύπος βρέθηκε το καλοκαίρι του 1334 στη Namur και με συνοπτικές διαδικασίες αρραβωνιάστηκε την Blanche. Ένα χρόνο αργότερα, το 1335, η Blanche μάζεψε τα μπογαλάκια της από τη Namur και σε ηλικία μόλις 15 ετών ανέβηκε στη Σουηδία, όπου παντρεύτηκε τον Magnus τον Οκτώβριο του ίδιου έτους και πήρε έτσι και το αξίωμα της βασίλισσας της Σουηδίας και Νορβηγίας.
Η στέψη της έγινε στις 22 Ιουλίου του 1336 στη Στοκχόλμη και από τότε η Blanche έριξε μαύρη πέτρα πίσω της και δεν εμφανίστηκε ποτέ πια στα στέκια της γενέτειράς της Namur … Κάνε παιδιά να δεις χαΐρι μετά σου λένε …
Επειδή διόλου μας ενδιαφέρει πώς περνούσε η Blanche εκείνα τα χρόνια τον καιρό της, κλείνω την ιστορία με αυτό:
Σε ηλικία 43 ετών (1363) μας άφησε χρόνους στο Tønsberg Castle της Νορβηγίας όπου είχε αποσυρθεί από το 1359, αφού πρώτα μεγάλωσε τους δυο γιους της, τον Eric και τον Haakon.
Όπως είπαμε…κάθε μπύρα και μια ιστορία … Αυτή λοιπόν, την Μεσαιωνική ιστορία της πολύ όμορφης και γλυκύτατης (σύμφωνα με τις φήμες) Blanche αναβίωσε μέσα από τα καζάνια της η Βελγική Ζυθοποιία Brasserie Du Bocq φτιάχνοντας μια witbier που της έδωσε το όνομα της φημισμένης βασίλισσας.
Blanche de Namur το όνομα της βελγικής σταρένιας και θεωρώ πολύ έξυπνο τον συνειρμό αυτό, μιας και στις Belgian witbiers αποδίδεται και ο γαλλικός χαρακτηρισμός blanche, εξαιτίας του ωχρού τους χρώματος. Ό,τι ακριβώς συμβαίνει και με τις σταρόμπυρες της Βαυαρίας που ονομάζονται weisse (λευκός) αντί του weizen (σιτάρι).
Η Λευκή της Ναμούρ λοιπόν... μιας πολύ όμορφης πόλης στη Βαλλονία του Βελγίου που εκτείνεται στην κοιλάδα των ποταμών Sambre και Meuse κάτω από τις Αρδέννες.

Την Brasserie Du Bocq την γνωρίζουμε ήδη στην Ελλάδα με μια σειρά ετικετών που κατέφτασαν πριν ενάμιση χρόνο περίπου πρώτα στη συμπρωτεύουσα και που χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης από τους μπυρόφιλους της Θεσσαλονίκης: La Ramee blond, St Benoit blond & St Benoit bruin, Gauloise blonde & Gauloise bruin, Waterloo double 8 dark. Ειδικότερα η Gauloise blond και η Waterloo double έχουν χτυπήσει κόκκινο στις προτιμήσεις των συμπρωτευουσιάνων από τη στιγμή που μπήκαν σε βαρέλι σε διάφορα πόστα της πόλης.

Την Blanche de Namur την δοκιμάσαμε στο περυσινό Φεστιβάλ μπύρας της Brugge (3rde Brugs Bier Festival 2009) όπου βρισκόταν στο σταντ της Du Bocq και δεχόταν τα συγχαρητήρια του κόσμου, αφού μόλις είχε ανακηρυχθεί " The Best Wheatbeer in the World " σύμφωνα με τα WBA (World Beer Awards) για το 2009. Μας άρεσε ασφαλώς με την πρώτη δοκιμή.

Φέτος πάλι είχε εξέχουσα θέση στο σταντ της Du Bocq για το 4de Brugs Bier Festival 2010. Βέβαια, εγώ προσωπικά δεν την ξαναδοκίμασα στο χώρο του Φεστιβάλ, αλλά δεν παρέλειψα να την απολαύσω βαρελίσια ένα όμορφο πρωινό στο εξωτερικό μπαράκι του φημισμένου beerstore της Brugge, το 2Be. Μετά από ένα βροχερό και συννεφιασμένο ξεκίνημα της ημέρας, ο ήλιος βγήκε υπέρλαμπρος στον ουρανό της Brugge κι εμείς ακριβώς δίπλα στα κανάλια, όπου βρίσκεται το μπαρ του 2be, παρέα με μπυρίτσα μακαρίζαμε την τύχη μας που μας έδωσε την ευκαιρία να βρεθούμε για μια ακόμη φορά σε αυτήν την πανέμορφη πόλη.
Η βελγική αυτή "λευκή" καταφτάνει επίσημα και στην Ελλάδα κι έτσι έρχεται να προστεθεί άλλη μια μπύρα αυτού του είδους που κατά καιρούς έχει έρθει στην χώρα μας μετά τις Brugs, Hoegaarden, La Trappe, Blue Moon, Jan Hertog (συγχωρήστε με αν ξέχασα κάποια άλλη που μου διαφεύγει αυτή τη στιγμή).
Κάποια από τα πρώτα μπουκαλάκια έφτασαν στα χέρια μου και έτσι είπα να μοιραστώ μαζί σας αυτήν την witbier ( από μπουκάλι αυτή τη φορά και όχι από βαρέλι όπου την είχα δοκιμάσει κατά τις προηγούμενες επαφές που είχα μαζί της ).
Brasserie Du Bocq και
Blanche de Namur με 4,5% ABV
σε μια κλασσική συνταγή belgian wit

Στη γαλάζια ετικέτα του μικρού μπουκαλιού που έχω μπροστά μου, αχνοφαίνεται πίσω από τα γράμματα άποψη της πόλης της Namur, ενώ πλέον έχει προστεθεί και το παράσημο πρωτιάς του 2009, σαν η καλύτερη Wheat beer. Στο κάτω μέρος της ετικέτας γράφει : "Biere sur lie" που σημαίνει "μπύρα με μαγιά". Το μπουκαλάκι των 330ml έχει αλλάξει φέτος. Aπό το κλασσικό (βλ. φωτο πάνω) στο κοντόχοντρο γνωστό μπουκάλι που συνηθίζει πλέον να προωθεί η Du Bocq και που έχουν τόσο η Gauloise, όσο και η Waterloo.


Ανοιχτό κίτρινο-ωχρό το σώμα της, θολό με έναν πολύ καλό και συνεκτικό αφρό στην αρχή ο οποίος θα θα πέσει σχετικά γρήγορα αφήνοντας όμως ένα στρώμα 1 εκ. σε μόνιμη βάση και αποτυπώματα στα τοιχώματα του ποτηριού.
Στο μπουκάλι προτείνεται η μπύρα να καταναλωθεί σε θερμοκρασία 2-4 βαθμούς Κελσίου. Αρκετά δροσερή δηλαδή. Την άνοιξα στους 4 βαθμούς. Καθώς έπιανε υψηλότερες θερμοκρασίες πάντως το σώμα της γινόταν όλο και πιο διαυγές. Η πρώτη θολούρα είχε περιοριστεί.
Στο άρωμα τώρα επικρατούν το λεμόνι-πορτοκάλι, τα καρυκεύματα (κόλιανδρος που είναι must τέτοιων συνταγών), ελαφρώς τα malts.
Στη γεύση έχουμε να κάνουμε με το αναμενόμενο αποτέλεσμα μιας τυπικής belgian witbier, μόνο που μου φαίνεται ελαφρώς πιο γλυκιά η όλη αίσθηση σε σχέση με άλλες wit που έχω δοκιμάσει. Κι εδώ τα εσπεριδοειδή, τα malts, τα καρυκεύματα και ελαφρώς η μαγιά έχουν το πάνω χέρι. Η ύπαρξη των φλούδων πορτοκαλιού και κόλιανδρου δίνει την γνωστή όξινη αίσθηση στο στόμα που έχουν όλες αυτές οι ετικέτες με βάση τα στάνταρτς των συνταγών τους. Επαναλαμβάνω πως απλά η αίσθηση εδώ είναι πιο γλυκιά ελαφρώς και όχι τόσο λεμονίζουσα όπως για παράδειγμα σε μια Hoeggarden ή μια Brugs.
Επίγευση αναμενόμενη και αυτή με τα εσπεριδοειδή και μια μίξη ημίγλυκου και όξινου να αφήνουν τις τελευταίες εντυπώσεις σε ένα τελείωμα μέτριας διάρκειας. Η αίσθηση πάντως του ξινού φαίνεται περισσότερο ξεκάθαρα στο τελειώμα σε αυτήν την μπύρα.

Πολύ καλές οι εντυπώσεις και από το μπουκάλι. Μια κλασσική συνταγή witbier με μικρές αποκλίσεις. Ελαφρώς πιο γλυκιά η όλη αίσθηση της μπύρας αυτής, ειδικά όταν ζεσταθεί και αρχίσει να πιάνει τους 6-7 βαθμούς Κελσίου. Επίσης, πιο γεμάτο σώμα εν συγκρίσει με τις υπόλοιπες που ξέρουμε. Άριστο συνοδευτικό γεύματος και άριστη επιλογή για να ξεδιψάσεις ελαφριά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες. Στο βαρέλι που τη δοκίμασα στη Brugge σαφώς και ήταν πιο smooth και σου χάιδευε καλύτερα τον ουρανίσκο.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια πολύ καλή εκπρόσωπο του είδους της που προσωπικά μου άρεσε πιο πολύ και από τη Hoegaarden, αλλά και από την Brugs που τις θεωρώ ως τις πιο καλές witbiers που έρχονται ή έρχονταν μέχρι τωρα στη χώρα μας.
Μένει μόνο να αρχίσει να καταφτάνει επισήμως και στην Ελλάδα, πράγμα που θα συμβεί μάλλον σύντομα.
Βαθμολογία : 7,75
Pache ... !!!

23 σχόλια:

  1. σιγουρα προκειται για μια μπυρα που το καλοκαιρακι θα κατεβαζεις ευκολα 4-5 ετσι για ξεδιψασμα.
    ομολογω οτι την λιμπιστηκα μεσα απο τις φωτογραφιες κ ταξιδεψα λιγακι στην μεσαιωνικη Βαλλονια με την ωραιοτατη αυτη παρουσιαση. επισης μου κεντρισε το ενδιαφερον η λιγη παραπανω γλυκιτητα κ το πιο γεματο σωμα που αναφερει ο αγαπητος Μιχος κ που θα θελα να γευτω σε σχεση με τις αλλες δυο γνωστες witbiers...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Exairetikh parousiash Mixos gia mia etiketa pou ektimw idiaitera, ki as thn exw dokimasei mono 2 fores apo mpoukali.. Mia tranh apodeixh ths belgikhs mastorias sto eidos witbier

    Symfwnw oti den yparxei sygkrish me th Hoegaarden (h opoia pisteuw exei xalasei ligo apo tote pou egine eureias katanalwshs) enw xeperna gia mena Vedett kai Brugs. Th leukh ths La Trappe den thn exw dokimasei opote epifylassomai

    Se briskw ligo sfixto sth bathmologia omws :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Την ξανθούλα της Namur δεν την έχω δοκιμάσει ακόμα, αν και πολλές φορές φλέρταρα μαζί της σε κάποιους καταλόγους που τη συνάντησα...
    Μετά την όμορφη παρουσίαση του Μίχου, θα επιμείνω στο επόμενο ραντεβού...

    Όμορφη πόλη η Namur - συμφωνώ με Weissman - που μου θύμισε κάτι από Ελβετικές ή και Ιταλικές Άλπεις. Πολύ θα μου άρεσε να βρισκόμουν έτσι ως δια μαγείας αραχτός σ' ένα μικρό cafe δίπλα στο ποτάμι, ν' αντικρίζω αυτή τη θέα με το γεφύρι και ν' απολαμβάνω μια Blanche στο όμορφο αυτό ποτήρι...

    Ωραίες οι φωτό του φίλου μας του Μίχου, αλλά την καλύτερη στιγμή, δηλαδή το σερβίρισμα της δεν μας την πρόσφερε. Δείτε λοιπόν ένα άκρως ζηλευτικό βίντεο με την Blanche να γεμίζει αφρίζουσα το ποτήρι και απολαύστε τα ντελικάτα κορδόνια του ανθρακικού στη τρελή τους ανάβαση προς την επιφάνεια... εδώ:

    http://www.dailymotion.com/video/x5c4m2_biere-blanche-de-namur-et-son-verre_lifestyle

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Weissman: πράγματι είναι για πολλά ποτήρια ειδικά το καλοκαίρι και να είσαι σίγουρος πως θα σε αποζημιώσει με το γεμάτο -συγκριτικά με τις υπόλοιπες- σώμα της ... Μια ώρα μόλις πριν σκάσετε μύτη στη Brugge την ήπια βαρελίσια στο 2be, όπου είχαμε μαζευτεί μέχρι να περάσει η ωρα που θα σας συναντούσαμε ...

    @Dokimos: Μπορεί και να έχεις δίκιο για την "σφικτή" βαθμολογία που της έδωσα. Το σκέφτηκα κι εγώ αυτό. Ίσως να με επηρέασε η αναπόφευκτη σύγκριση που έκανα στο μυαλό μου με τη βαρελίσια η οποία ήταν αισθητά πιο καλή και πιο refreshing-smooth σε όλα της. Σε κάθε περίπτωση, επαναλαμβάνω πως μου άρεσε περισσοτερο από όλες τις υπόλοιπες belgian witbiers που έχω δοκιμάσει ως τώρα. Η Du Bocq πάντως δείχνει τον τελευταίο καιρό εξαιρετικά δείγματα "ζυθοποιημάτων".

    @Chalice: καιρός είναι από το φλερτ να περάσεις και στο "ψητό" της υπόθεσης. Η μπύρα αξίζει και γνωρίζοντας ότι σου αρέσουν αυτές οι βελγικές σταρένιες συνοδεία φαγητού, θεωρώ πως θα κάνεις το επόμενο βήμα άμεσα.Όσο για την "καλή φωτο" που δε σας παρουσίασα ... πίστεψέ με, μου ειναι δύσκολο ακόμη να βγάζω καλές μη στατικές φωτογραφίες. Το βιντεάκι που έβαλες άκρως λιμπιστικό και ξεδιψαστικό και σαφώς αυτήν την εικόνα αποκόμισα κι εγώ την ώρα του σερβιρίσματος. Πάντως το επαγγελματικό τράβηγμα του βίντεο και ο κατάλληλος φωτισμός δείχνουν τα κορδόνια του ανθρακικού σε όλο τους το μεγαλείο. Επίσης στο βιντεο φαινεται αυτό που είπα κι εγώ πιο πάνω: πως η μπύρα σε πιο ψηλές θερμοκρασίες δεν είναι τόσο θολή όσο στις χαμηλές.Προφανώς στο βίντεο η μπύρα ήταν σε υψηλότερη θερμοκρασία των 2-4 βαθμών που προτείνουν, για αυτό και είναι και πιο διαυγές το σώμα της...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ όμορφη παρουσίαση μιας νέας εισαγώμενης κυρίας... Θεωρώ κι εγώ με τη σειρά μου πως αυτό το θολό σώμα των witbiers είναι άκρως θελκτικό...

    Θα συμφωνήσω πως ως βαρελίσια στο 2be ήταν κορυφή και για πολλές ποσότητες...Μια αξιόλογη ετικέτα για όλες τις ώρες ιδιαίτερα όταν θες απλά να "χτυπήσεις" μια μπυρίτσα!

    Πάντως δε ξέρω τι έκανε ο ΜΙΧΟS χθες με τη "ξανθιά της Namur", πάντως ο Magnus μια χαρά την έβρισκε με το ξανθό ανήλικο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Βελγίδα weiss, σίγουρα must...
    Ωραία παρουσίαση άρχοντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εξαιρετική παρουσίαση, τα σέβη μου...
    Στην αρχή νόμιζα ότι διαβάζω παραμύθι :)
    Την καλύτερη witbier την είχα πιει στο Βέλγιο, ήταν από βαρέλι, αλλά δεν μπορώ να θυμηθώ πως την έλεγαν...
    Και είδα ότι μερικοί εκεί σερβίρουν τις μπύρες αυτές με μια φετούλα λεμόνι μέσα στο ποτήρι.
    Αφού η συγκεκριμένη πάντως θα έλθει και στα μέρη μας, θα τη δοκιμάσω σίγουρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητή Dark Chef,είναι σύνηθες φαινόμενο (χωρίς να αποτελεί κανόνα)να σερβίρονται αυτές οι Βέλγικες witbiers με μια φέτα λεμονιού στο ποτήρι.
    Προσωπικά είμαι "καλυμμένος" με την υπόξινη, λεμονίζουσα και αναζωογονητική αίσθηση που προσφέρουν αυτές οι μπύρες από μόνες τους, χωρίς καμιά προσθήκη ή παρέμβαση...

    Εις υγείαν των όμορφων "παραμυθιών" και των ηρώων τους ...!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλά, τόσα άκουγα εκεί στη Μπρουζ και τελικά δεν τη δοκίμασα. Βέβαια υπήρχαν τόσες άλλες...Ελπίζουμε τώρα που θα ρθει προς τα δω να δοκιμάσουμε κι εμείς λίγο ομορφούλα από το Ναμούρ...:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολυ ωραια παρουσιαση Μιχαρα...Την Blanche de Namur την ειχα δοκιμασει περισυ στην Ελβετια και μου ειχε αφησει αρκετα καλες εντυπωσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η αφεντομουτσουνάρα μου έγραψε:
    "Μένει μόνο να αρχίσει να καταφτάνει επισήμως και στην Ελλάδα, πράγμα που θα συμβεί μάλλον σύντομα"

    Άκυρο .. έχει φτάσει ήδη επίσημα στην Ελλάδα και από αύριο θα αρχίσει να διανέμεται σε διαφορα μπυρο-ποστα της συμπρωτεύουσας (δυστυχώς προς το παρόν εδώ πάνω μονο... τι θα γινει αργοτερα? δεν γνωριζω)...

    Αυτά ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τώρα ειμαι περίεργη να τη δοκιμάσω γιατί θέλω να διαπιστώσω αν είναι καλύτερη από την αγαπημένη μου la trappe witte...

    ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΟΣΕΣ ΠΟΛΛΕΣ ΜΠΥΡΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΙΣ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΟΛΕΣ!!!!
    (γυναικεία γκρίνια)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Λοιπόν, τη δοκίμασα χθες.
    Μη στραβωσετε, αλλά... πολυ κακό για το τίποτα.
    Η Hoeegarden σε βαρέλι που ήπια στο Μπυρολόγιο είναι καλύτερη. Για το μπουκάλι οκ. το συζητώ.

    Δυνατό άρωμα όμορφο άρωμα εσπεριδοειδών,το κίτρο στην επίγευση μου έκανε εντύπωση και εκεί ίσως λίγο να ξεχωρίζει, αλλά δεν με εντυπωσίασε όσο θα θελα.

    Μπορεί να είναι και η εποχή. Μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα ίσως να την απολάμβανα καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σοφία... η σύγκριση αφορά μπουκάλι Νamur με μπουκάλι Hoegaarden...
    Η βαρελίσια Hoegaarden στο Μπυρολόγιο είναι πραγματικά μια πολύ καλή επιλογή για καλοκαιρινούς μήνες ... Για πολλά ποτήρια.

    Το ίδιο όμως είναι και η Blanche Nanur σε βαρέλι που είναι εξαιρετική.
    Στα αντίστοιχα μπουκάλια η Blanche θεωρώ πως είναι καλύτερη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Tην ηπια τη blanche de namur βαρελισια φετος το καλοκαιρι που βρεθηκα βρυξέλλες για μερικες ωρες. Συμφωνω με το Mixos. Ειναι πολυ καλη βαρελισια και ειδικα τοτε που τη δοκιμασα μεσα στις ζεστες μου φανηκε τελεια επιλογη. Ξερει κανεις να μου πει αν εχει ερθει στην Αθηνα το μπουκαλι και σε ποιο μαγαζι; Οπως διαβαζω υπαρχει για την ωρα στη Θεσσαλονικη μονο. Ισχυει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Φίλε Porter, η Namur δεν έχει κατέβει ακόμη στην Αθήνα. Και αυτό είναι απολύτως σίγουρο. Τώρα, αν αργότερα πάρει τον κατήφορο προς τα εσάς τους πρωτευουσιάνους, πιστεύω ότι θα το πληροφορηθείς άμεσα.

    Εξάλλου και στη Θεσσαλονίκη κάποιος μπορεί να τη βρει προς το παρόν μόνο σε 3 μπυροπόστα: στο BeerArt, στο BeerStore και στο Τερψιλαρύγγιο

    Κάθε μπύρα τη σωστή στιγμή, με καλή διάθεση και παρέα, φαίνεται σούπερ!! Έτσι μάλλον συνέβη και σε εσένα στις Βρυξέλλες. Σε κάθε περίπτωση η βαρελίσια blanche de Namur είναι μια μπύρα που σου χαϊδεύει πολύ smooth τον ουρανισκο και σε κάνει να θέλεις να κατεβάσεις αμέσως και δεύτερο ποτήρι ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Για τους Αθηναίους φίλους μας ενημερώνω πως τη Blanche μπορεί κάποιος να την βρει απο χθες στο vareli33 του Γιώργου στη Ραφήνα και συντομα και στο beer-shop του Λάμπρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πολυ ωραια παρουσιαση Μιχο.Πριγκιπισες,μεσαιωνας και βολτες στη brugge.
    Την δοκιμασα και εγω λοιπον τη λευκη Βασιλισσα.Πολυ ωραια witbier.Αλλα νομιζω οτι και εγω θα προτιμησω με μικρη διαφορα τη Hoegaarden.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Την τιμητική της στην Πρίγκηπο Θεσσαλονίκης έχει για αυτή τη βδομάδα η αγαπημένη Blanche ως "μπύρα εβδομάδας" του ομώνυμου project!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Δεν ξερω αν κανω καλά που ρωτάω εδώ, αλλά δεν ηξερα που αλλού να ρωτήσω. Αφου αναφερθηκε πιο πανω γνωριζει κανεις να μου πει τι βαρελια εχει η Πρίγκηπος. Εχω παρα πολύ καιρο να παω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλά, άσχημα... τώρα ρώτησες αγαπητέ !! 8 βαρέλια είχε και εξακολουθεί και έχει 8.
    Warsteiner pils
    Dinkel Acker lager
    Das Shwartze dunkel
    Primator Red
    Guinness
    Franziskaner weisse
    Gauloise Blonde
    La Trappe Quadrupel!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Επρεπε να περασουν τοσοι μηνες και ολο το καλοκαιρι για να θυμηθω να πιω την Blanche!
    Την ηπια προχθες και κακως δεν την επινα τοσο καιρο ! Απολαυστικη σε ολα της!
    Κατεβαινει τοσο ομορφα! Αρωματικη και γευστικη πραμα που δεν το περιμενα απο μια wit.
    Θα γινω οπαδος της απο δω και περα και οσο κρατανε ακομη οι ζεστες στη φτωχομανα Σαλονικα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή