Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Θα 'θελα να 'μουν εδώ... BBB Vintage Tasting in Brugge

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2010. Σε κάποιους εδώ μέσα αυτή η ημερομηνία κάτι λέει... 4ο Φεστιβάλ Μπύρας της Bruges! Ακριβώς...
Αλλά δεν είναι το φεστιβάλ το αντικείμενο αυτής της δημοσίευσης, αλλά μια παράλληλη εκδήλωση που έγινε κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, στην αίθουσα των επισήμων στο Belfry, το ιστορικό κτίριο της πόλης που φιλοξενούσε και το κυρίως φεστιβάλ. Τη δοκιμή 14 vintage βελγικών μπυρών, μεταξύ τους και δυο Westvleteren 40 ετών!


Η ιστορία μας ξεκινά κάποιους μήνες πριν, όταν ο Filip Geerts του πολύ καλού Belgian Beer Board, βρέθηκε στο Westvleteren για να παραλάβει τα δυο καφάσια μπύρες που είχε παραγγείλει απ' τη μονή του Άγιου Σίξτου (ξέρετε τηλεφωνικά για ραντεβού και ότι βγάλει το μοναστήρι...)

Εκεί που περίμενε, παρατήρησε στο χώρο των επιστρεφόμενων, ένα καφάσι με 24 κλειστά μπουκάλια Westvleteren 8. Η έκπληξή του για το οτι κάποιος επέστρεψε αυτές τις φημισμένες μπύρες που μάλιστα επιδέχονται παλαίωση πολλών ετών, εκτοξεύθηκε στα ύψη όταν διαπίστωσε από τα σκουριασμένα καπάκια τους πως επρόκειτο για κάποιες πολύ παλιές Westy. Ευθύς ρώτησε το βοηθό μοναχό που ήταν εκεί, πως αν επρόκειτο να πεταχθούν θα τις ήθελε και αυτός μη γνωρίζοντας τι να κάνει σ' αυτή την περίπτωση, έδωσε στο Filip δυο μπουκάλια.
Η δοκιμή του πρώτου μπουκαλιού έδειξε πως όχι μόνο η μπύρα δεν είχε πάθει τίποτα αλλά και η αίσθηση καπνού που υπήρχε πιθανολογούσε πως οι μπύρες χρονολογούνταν από την εποχή που στο St.Sixtus παλαιώνανε τις μπύρες σε μεγάλα δρύινα βαρέλια. Μια έρευνα που έκανε τότε ο Filip έδειξε πως η συγκεκριμένες μπύρες εμφιαλώθηκαν 41 χρόνια πριν, κάνοντας το εύρημα μοναδικό!

Μετά τη συζήτηση που ακολούθησε στο forum του BBB (μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ), ο Filip αποφάσισε να μοιραστεί τη δεύτερη Westy με τα υπόλοιπα μέλη του forum που θα επισκέπτονταν το φεστιβάλ της Brugge, τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Το θέμα πήρε έκταση στο forum και κάποιοι φίλοι προσέφεραν κι άλλες vintage μπύρες, να συνοδέψουν τη Westy στη συνάντηση. Τελικά, 14 σπάνια μπουκάλια, από ιστορικά ζυθοποιία του Βελγίου παρατάχθηκαν στο τραπέζι της συνάντησης στο Belfry.
Henri Maes, Duvel, Abbaye de Leffe, Abbaey de Floreffe, Aigle, Rodenbach, Gouden Carolus, St.Bernardus, Westmalle, Westvleteren, De Kluis, Van Eeche, De Dolle. Οι νεότερες απ' τις vintage μπύρες ήταν 25ετίας, ενώ κάποιες ξεπερνούσαν τα 40 χρόνια!

Η εκδήλωση του BBB στο Belfry είχε μεγάλη επιτυχία, με τον Filip να παρουσιάζει ένα ένα τα πολύτιμα μπουκάλια στους διαδικτυακούς φίλους που από τη μια στιγμή στην άλλη βρέθηκαν παρόντες σ' ένα τόσο σπάνιο και τόσο σημαντικό γεγονός για κάποιον που αγαπά την ποιοτική μπύρα αλλά πολύ περισσότερο την κουλτούρα της Βελγικής ζυθοποιίας και την ιστορική διαδρομή της.

Όχι μόνο θα 'θελα να 'μουν εδώ... αλλά θα ήμουν εκεί αν είχα καταφέρει να έλθω κι εγώ στο φεστιβάλ. Αλλά δεν πειράζει. Την επόμενη φορά... θα είμαι οπωσδήποτε εκεί!!! 

7 σχόλια:

  1. Την επόμενη φορά θα πάω στο Μοναστήρι της Westy, από το Άμστερνταμ (3 ώρες με το αυτοκίνητο).
    Θα μείνω μια μέρα εκεί, θα πιω μέχρι τελικής πτώσεως (μετά τους μπάφους του Άμστερντάμ θα είναι ταμάμ) και θα επιστρέψω μέσω Γαλλίας (Lille) που είναι μια ωρίτσα από κει...
    Προς Πάσχα το κόβω...
    Ελπίζω να έχω βρει δουλειά ως τότε... αλλιώς θα πρέπει να... πουλήσω το θεϊκό κορμί μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Gloriana είπε...
    "Ελπίζω να έχω βρει δουλειά ως τότε... αλλιώς θα πρέπει να... πουλήσω το θεϊκό κορμί μου!"

    Όχι στους καλόγερους μόνο... Όχι στους καλόγερους!!! Μην τα 'χάσουν και ξεχάσουν τη συνταγή φοβάμαι Glory...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν έχουν ανάγκη Chalice,δεν τους κόβω και για πολύ μοναστική ζωή με τόση μπύρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αφού διορθώσω (αλλά μικρή σημασία έχει) πως στις 11 του Σεπτέμβρη ήταν Σάββατο (τώρα γιατί και ο Filip δίνει στο άρθρο Sunday 11th, δεν ξέρω), θα περάσω στα εξής:
    Για δεύτερη συνεχομενη φορά κάποιοι από εμάς είχαμε τη χαρά να είμαστε και γεροί ώστε να βρεθούμε στο καταπληκτικό φεστιβάλ αυτής της πανέμορφης πολης με το όνομα Brugge.
    O χώρος του Φεστιβάλ ήταν το Belfry(Halletoren αλλιώς), δηλαδή ο χώρος που όπως μας περιέγραψε ο Chalice παραπάνω συνέβη αυτή η μοναδική συνάντηση κάποιων μπυρόφιλων με 14 vintage κομμάτια ιδιαίτερης σπουδαιότητας. Και ποιος δε θα συμφωνήσει με το Νίκο, λοιπόν, πως θα ήθελε να ήταν εκεί να γευτεί έστω και με μερικές γουλιές κάποια από αυτά τα μικρά αριστουργήματα που ο χρόνος πέρασε από πάνω τους για να τους προσδώσει έναν ακόμη πιο μεστό χαρακτήρα!
    Εμείς μπορεί να ήμασταν εκείνη την ώρα που γινόταν η δοκιμή έξω από τις πύλες του Belfry, αλλά θεωρώ πως δύσκολα θα μπορούσαμε να μπαιναμε μέσα μαζί τους, αφενός γιατί ήμασταν καμιά 10αριά μαντραχαλαίοι και αφετέρου γιατί φαντάζομαι οι παρευρισκόμενοι θα είχαν κάποια ειδική άδεια-προσκληση από τον δαιμόνιο Filip. Δεν ξέρω ... έτσι υποθέτω!Θεωρώ δύσκολο ο οποιοσδήποτε να είχε προσβαση αν πρώτα δεν είχε με κάποιο τρόπο συννενοηθεί με τον Filip μέσω του Belgian Beer Board.

    Καλά... όσο για αυτόν τον άνθρωπο... ό,τι και να πουμε είναι λίγο. Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος ήταν ο πανταχού παρών και τα πάντα πληρών κατά τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ, βοηθώντας τη σωστή λειτουργία της διοργάνωσης, αλλά κάνοντας ταυτόχρονα και τα ρεπορτάζ ... Το ότι η τύχη του επεφύλαξε να καβαντζώσει δυο westy 8 ηλικίας 40 ετών, είναι κάτι που θεωρώ ότι του το χρωστάει έτσι κι αλλιώς για την προσφορά του στη Βελγική μπύρα γενικότερα όλα αυτά τα χρόνια.
    Από το τίποτε λοιπόν προέκυψε αυτή η ασφαλώς άξια λόγου γευσιγνωστική μάζωξη. Τι ωραία ...!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εμείς ασφαλώς χάσαμε την μοναδική ευκαιρία αυτή (δύσκολα προκύπτουν τέτοιες εξαιρετικές συγκυρίες), αλλά για μια ακόμη φορά η πληθώρα των μικροζυθοποιιών που στήθηκαν μπροστά μας για το φεστιβάλ, μας άφησε υπερπλήρεις εμπειριών.

    Έτσι θα σταθώ σε μερικά ιδιαίτερα κομμάτια που είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε κατά το διήμερο του Φεστιβάλ της Brugge.

    Παλαιωμένα μπουκάλια Rochefort 8 και Rochefort 10. Οι ημερομηνίες παραγωγής τους ήταν διαφορετικές για το καθένα μπουκάλι. Εγώ ήπια μια Rochefort που εμφιαλώθηκε το Δεκέμβρη του 2007, αν ενθυμούμαι σωστά (ή του 2005;;). H γενικότερη πιπεράτη αίσθηση, η κατα κρατος επικράτηση των malts παντού, η ελαφρώς πιο έντονη γεύση ζάχαρης-φρούτων-αλκοόλ με ολίγα τσιμπήματα όξινα, οι πιο βαριες μυρωδιές που αναδύονταν και το πιο μεστό σώμα της, ήταν αυτά που μου έμειναν από τη δοκιμή (πάντα υπό τις παρούσες συνθήκες)
    La trappe Quadrupel του 2009 παλαιωμένη σε δρύινα βαρέλια (oak aged)για ένα χρόνο που όμως δεν ανταποκρίθηκε σε αυτό που περίμενα, αφού η ελαφρώς sour αίσθηση στη γεύση και λίγο παραπάνω στην επίγευση δεν της έδωσαν κάτι πολύ εξαιρετικό κατά την άποψή μου. Αφού έβγαζε όξινη αίσθηση, ας την έβγαζε πιο έντονα. Το "άρπαγμα" από το ξύλο ήταν παρόν ασφαλώς.
    Θα αναφέρω επίσης πως υπήρχε Orval εμφιαλωμένη το Νοέμβριο του 2008, αλλά και Chimay Grand Reserve του 2008.

    Άξιο λόγου η αναφορά μου στην Kasteel Cuvée du Chateau 2010 της Ζυθοποιίας Van Honsebrouck
    που δοκίμασα βαρελίσια και την βρήκα εξαιρετικότατη. Πρόκειται για την πάντα αγαπημένη και εξαιρετική Kasteel Bruin-Dark (Donker) σαν βάση με παραλλαγή της συνταγής ώστε να προκύπτει μια νέα ετικέτα που να βγάζει αρώματα και γεύσεις σαν να είναι παλαιωμένη, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι. Όπως διάβασα καμιά εβδομάδα μετά αφότου τη δοκιμασα, η μπύρα αυτή προέκυψε σαν ιδέα από τον Xavier Van Honsebrouck που ήθελε να βγάλει μια υψηλής γαστρονομικής ποιότητας μπύρα που να ταιριάζει με την "Κουζίνα". Η έμπνευση του ήρθε όταν δοκίμασε την Kasteel Bruin αποθηκευμένη στα κελάρια της Ζυθοποιίας για μια δεκαετία και ξετρελάθηκε με τα αρώματα και τις γεύσεις που προέκυψαν. Έτσι έβγαλε μια νέα μπύρα με κανονική παραγωγή που να θυμίζει παλαιωμένη σε άρωμα και γεύση χωρίς να είναι στην πραγματικότητα. Τη δοκίμασα δυο φορές και έμεινα υπερ-ευχαριστημένος.

    Άλλη μια ετικέτα άξια αναφοράς ήταν και η Straffe Hendrik Quadrupel σε βαρέλι από την τοπική Ζυθοποιία της De Halve Maan. Το άρωμά της νομίζω πως το μυρίζω ακόμη και τώρα, 1 μήνα μετά.
    Εξαιρετική και απολύτως μπαλαντζαρισμένη quad σε όλα της ...
    Θα μπορούσα να αναφέρω και άλλες... αλλά ήδη ξέφυγα ως συνήθως (πολυλογάς γαρ...)

    Αγαπητέ μας φίλε Chalice, ξέρεις πολύ καλά πως όλοι θέλαμε να ήσουν μαζί μας ΕΚΕΙ στη Brugge και γιατί να μη συμβεί αυτό του χρόνου, με την ελπίδα πως όταν θα είμαστε εκεί... ο Filip να έχει φροντίσει για μια εκ νέου μπυρομάζωξη σπάνιων ετικετών ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μια χαρούλα μου ακούγονται όλες αυτές οι "παλιόμπυρες" που δοκιμάσατε Χρήστο...

    Ή το φεστιβάλ της Brugge όλο και ανεβαίνει κατηγορία ή οι παλαιωμένες μπύρες είναι το "νέο φρούτο" στο χώρο... Όχι ότι δε βγαίνουν καινούργιες μπύρες, ή ότι το παλαιωμένο πουλάει περισσότερο, απλά πολλοί ζυθοποιοί πειραματίζονται σ' αυτό το χώρο και εμείς μόνο θετικά μπορούμε να περιμένουμε απ' το αποτέλεσμα της δουλειάς τους. Η περίπτωση της Kasteel Cuvée du Chateau βέβαια αποδυκνείει τη μαστοριά των Βέλγων ζυθοποιών!

    Σχετικά με αυτό που έγραψα, πως αν ήμουν στο φεστιβάλ θα ήμου οπωσδήποτε και στη vintage συνάντηση, το έγραψα γιατί ως μέλος του forum του ΒΒΒ είχα πάρει απ' το Filip τη μαγική πρόσκληση. Αλλά όπως είπαμε... την επόμενη φορά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Α ρε ΜΙΧΟ τι ωραία που ηταν ....

    Πάντως Chalice στο βιντεάκι όταν χύθηκε η μια την καθαρίσανε με πανί, εγω περίμενα να την έγλυφαν ετσι όπως πεταχτήκανε ... καλα μιλάμε πολυ γέλιο ... ελατήρια :))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή