Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Abbey beer σε... κουτάκι;

Ένα πράγμα που μας ξεχωρίζει όλους εμάς, τους μπυροκουλτουριάρηδες απ' το γενικότερο "συμφερτό" των μπυρόβιων, είναι το οτι επιζητούμε την τελειότητα στη μπύρα που προτιμούμε. Εκτός από τ' αγνά υλικά, τις παραδοσιακές τεχνικές και τις εμπνευσμένες συνταγές που εξασφαλίζουν ένα ποιοτικό προϊόν, μεγάλη σημασία έχει για μας και η συσκευασία της μπύρας, μια που εκτός του οτι προστατεύει το προϊόν, σέβεται τον καταναλωτή και το αναμφισβήτητο... ψώνιο μας!

Γι αυτό και εκτός απ' τη λειτουργικότητα, της χρήσης σκουρόχρωμων μπουκαλιών, που προστατεύουν το ευπαθές προϊόν απ' τον ήλιο, αλλά και των φελλών στα μεγάλα μπουκάλια που ιδίως όταν αφήνονται για αρκετά χρόνια στην ησυχία τους, συγκρατούν τις μεγάλες πιέσεις απ' το διοξείδιο του άνθρακα που δημιουργεί η επαναζύμωση, οι ζυθοποιοί πλέον εστιάζουν και στην παρουσίαση του προϊόντος τους. Έτσι με χαρά βλέπουμε κάποιους ζυθοποιούς να μας προσφέρουν μπουκάλια με περίτεχνες και γουστόζικες ετικέτες, αλλά και να προτείνουν το σερβίρισμα σε ειδικά για το στυλ ποτήρια, φιλοτεχνημένα με τα σήματα της ζυθοποιίας και ενίοτε της συγκεκριμένης ετικέτας.


Κάπου όμως στη διαδρομή, κάποιοι φαίνεται να ξεφεύγουν απ' το κώδικα αυτό της δεοντολογίας - ποιότητα πρώτα και εμφάνιση έπειτα και ενώ κρατούν τις περίτεχνες ετικέτες, προσωποποιόντας το προϊόν, αντί να εμφιαλώσουν... κονσερβοποιούν! Θα μου πείτε πως η συγκεκριμένη εταιρία, η 21st Amendment Brewery, χρησιμοποιεί εκ πεποιθήσεως κουτάκια στις μπύρες της, ποντάροντας ίσως στο αίσθημα ελευθερίας και απεξάρτησης από όποιο κλισέ έχει βάλει η παραδοσιακή ζυθοποιία στη παραγωγή μπύρας. Όπως ισχυρίζονται μάλιστα ο Nico Freccia κι ο Shaun O’Sullivan, οι ιθύνοντες της ζυθοποιίας: "η 21η τροπολογία του συντάγματος των ΗΠΑ, δεν σημαίνει μόνο την άρση της ποταπαγόρευσης, αλλά και το δικαίωμα να φτιάχνεις μπύρα, την ελευθερία να καινοτομείς και την υποχρέωση να διασκεδάζεις" Γι αυτό και αποφασίσανε να συσκευάζουν τη ποιοτική κατά τ' άλλα μπύρα τους σε αλουμινένια κουτάκια, που όπως ισχυρίζονται "κρατούν τη μπύρα φρέσκια και κάνουν και καλό στο περιβάλλον" 


Θα μου πείτε "Καλά μια pale ale ή άντε και μια IPA σε κουτάκι, αλλά μια abbey beer?" Κι όμως οι συγκεκριμένοι ζυθοποιοί για την Monk's Blood, ταξίδεψαν στο Βέλγιο, συζήτησαν με τοπικούς ζυθοποιούς για τις παραδοσιακές συνταγές, επισκεύθηκαν μοναστήρια και προσπάθησαν να φτιάξουν μια πραγματική abbey ale. Αν το κατάφεραν; Οι κριτικές τους δικαιώνουν ως τώρα. Οι παραδοσιακοί μπουκαλόφρονες όμως; Θα τους συγχωρέσουν ποτέ;


Υ.Σ.1. Αφιερωμένο στο φιλαράκο μου το Μonk (λόγω ονόματος)
Υ.Σ.2. Αν υποψιαστώ πως θ' αρχίσω να μαζεύω και κουτάκια...

4 σχόλια:

  1. Οντως εχω διαβασει και εγω αρκετα καλες κριτικες για την MONK's Blood (αν και σε αλουμινενιο κουτακι) που βεβαια δεν γινοταν να μην ηταν καλη με τετοιο ονομα...:)

    Βεβαια ακομα και στο Βελγιο καποιες ευρειας καταναλωσης abbey οπως η Leffe τις συναντας και σε αλουμινενιο κουτακι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. A ... καλά ... Έχουμε ξεφύγει κανονικά !!

    Να δω σε λίγο καιρό σε σούπερ και εξάδες κουτάκια Westmalle, ή έστω Chimay (που είναι και πιο εμπορική) ... και τί άλλο στον κόσμο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΟΚ...έμεινα άφωνος... Μόλις διάβασα το παραπάνω post μου ήρθε στο μυαλό μια αντίστοιχη περίπτωση...
    Αυτή της βιομηχανίας της μουσικής, όπου τα βινύλια προστατεύονταν απο χαρτόνια με απίστευτα όμορφες ετικέτες...έπειτα και τα cd έχουν όμορφα artworks και φτάσαμε να προτιμούμε τα απρόσωπα mp3...

    Σε λίγο θα πέρνουμε και χύμα μοναστηριακές σε πλαστικές σακούλες..."Η μπύρα της παρέας" τώρα και με μοδάτη κανουλίτσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Xexe, mhn xafniazeste katholou! Ante na blepoume ki allous na akolouthoun th ''moda'' :)

    Pantws an einai magkes sthn 21st Amendment, na bgaloun th Monk's Blood k se mpoukali wste na mporoume na sygkrinoume periexomeno! Ekei tha fanei an mporei na kerdithei to stoixhma!

    ΑπάντησηΔιαγραφή