Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2011

Το Zythos Bier Festival ( ZBF) μετακομίζει ... !!

Έχουν περάσει 3 βδομάδες από το τέλος του 8ου ZBF 2011 που για μια ακόμη φορά έλαβε χώρα στο St. Niklaas του Βελγίου και για μια ακόμη φορά στις αρχές του Μάρτη ( 5-6 Μαρτίου ήταν φέτος).

Το μεγαλύτερο λοιπόν Φεστιβάλ μικροζυθοποιιών του Βελγίου, που διοργανώνεται από τον Zythos ( τη σπουδαιότερη και μεγαλύτερη οργάνωση φίλων μπύρας του Βελγίου), στρέφει κάθε χρόνο χιλιάδες βλέμματα πάνω του από όλες τις χώρες του κόσμου, αφού η πλειοψηφία των βέλγων μικροζυθοποιιών παρατάσσουν τα προϊόντα τους στο μπυροφιλικό κοινό.

Τρίτη, 29 Μαρτίου 2011

Εξαγορά της Goose Island από την Anheuser-Busch !!!

Goose Island Beer Co., the Chicago-based brewing powerhouse, announced this morning that it will be taken over by Anheuser-Busch (A-B) for $38.8 million.


Αυτά ανακοινώθηκαν χθες, Δευτέρα 28/03/2011 στον διεθνή ηλεκτρονικό τύπο ...

“Demand for our beers has grown beyond our capacity to serve our wholesale partners, retailers, and beer lovers,” αναφέρει ο John Hall, ιδρυτής και πρόεδρος της Fulton Street Brewery LLC, όπως είναι και το νόμιμο όνομα της Goose Island.
 “This agreement helps us achieve our goals with an ideal partner who helped fuel our growth, appreciates our products and supports their success.”

Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2011

22 ... στις 25 ... με 20άρη "Αρλεκίνο" στo draught ... και μάλιστα τρελό!

Περί τις 18.30 το απόγευμα της Πέμπτης που μας πέρασε, ο "Ξανθός Αρλεκίνος" της De Halve Maan, ο Τρελός της Brugse, "κουμπώθηκε" στην μπάρα της οικίας μου και ήταν έτοιμος για να δώσει ακόμη μια παράσταση μπροστά στο πιστό κοινό του που έσπευσε να τον τιμήσει την επομένη μέρα ακριβώς : την ημέρα της διπλής γιορτής του Έθνους και της Ορθοδοξίας, την 25η Μαρτίου ...


Πράγματι, μεγάλη και τρανή η διπλή επέτειος της μέρας αυτής, αλλά εμείς εδώ στους Μπυραματισμούς είχαμε έναν επιπλέον λόγο να είμαστε χαρούμενοι.

Ο νεότερος των Μπυραματιστών, ο "Βενιαμίν" αυτής της όμορφης παρέας, ο αγαπητός μας Πανούλης είχε τη δική του επέτειο να τιμήσει τη μέρα αυτή, αφού 22 χρόνια πριν, 25η Μαρτίου του 1989, αντίκρισε για πρώτη φορά στη ζωή του τον πλανήτη Γη ... και αμέσως έκλαψε...

20άλιτρο βαρελάκι της Brugs Zot blonde επελέγη για να γιορτάσει με κάθε μπυρο-επισημότητα ο Πάνος μας την 22η επέτειο των γενεθλίων του ... ανήμερα της 25ης Μαρτίου !!

Κυριακή, 27 Μαρτίου 2011

Craft Brewers Conference 2011

Μια πολύ σπουδαία εκδήλωση στο χώρο της μπύρας ολοκληρώνεται σήμερα στο San Francisco των ΗΠΑ, η Brew Expo America, η μεγαλύτερη έκθεση στο χώρο της μπύρας στην Αμερική και παράλληλα το ετήσιο συνέδριο των ζυθοποιών - Craft Beer Conference - με συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων του χώρου της Craft Beer σκηνής.

CBC2011_logoΣτη διάρκεια του συνεδρίου, από τις 23 έως τις 26 Μαρτίου 2011, έχουν προγραμματιστεί ένας μεγάλος αριθμός παρουσιάσεων-σεμιναρίων, για όλα σχεδόν τα θέματα που μπορεί ν’ απασχολούν κάποιον στο χώρο της ζυθοποιίας. Από θέματα πρώτων υλών – καλλιέργειες λυκίσκου, malting, κλπ - τεχνικές παλαίωσης και αντιμετώπιση προβλημάτων στη διαδικασία της ζυθοποίησης, μέχρι ειδικά θέματα εργαστηρίων, συσκευασίας και προσωπικού. Από σχεδιασμό λειτουργίας μιας νέας ζυθοποιίας ή ενός brew pub, μέχρι στρατηγική πωλήσεων, διανομής και εξαγωγών. Από νομικά και πολιτειακά θέματα μέχρι το οικολογικό αποτύπωμα των επιχειρήσεων.

Σάββατο, 26 Μαρτίου 2011

Urthel Hibernus Quentum & Parlus Magnificum. Αποχαιρετώντας δυο κορυφαίες μπύρες της De Leyerth.

Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο post, η μικροζυθοποιία De Leyerth της Hildegard και του Bas Van Ostaden, σταμάτησε μέσα στο 2010 να παράγει δύο απ’ τις καλύτερες - κατά τη γνώμη μου - μπύρες τους, την Dubel style Urthel Parlus Magnificum και την Tripel style Urthel Hibernus Quentum.
  
Urthel_bottles


Δεν γνωρίζω ποιοί μπορεί να είναι οι λόγοι που τους οδήγησαν σε μια τέτοια απόφαση. Ίσως να έχει να κάνει το γεγονός πως ακόμη δεν έχουν τη δικιά της ζυθοποιία - θα μου πείτε αυτό δεν εμπόδισε το Mikkeller να φτιάχνει δεκάδες διαφορετικές μπύρες κάθε χρόνο - ίσως να είναι και η άσχημη αντιμετώπιση που δέχτηκαν από την επίσημη ένωση των Βέλγων ζυθοποιών (Zythos), που διέγραψαν την De Leyerth απ’ τη λίστα με τις Βελγικές ζυθοποιίες, όταν αυτή σταμάτησε να φτιάχνει τις μπύρες της στις εγκαταστάσεις της Van Steenberge προτιμώντας να συνεργαστεί με τη ζυθοποιία των Τραππιστών του Koeningshoeven (La Trappe).

Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2011

Ρώμης "μπυρο-αποδράσεις" συνέχεια :: mini beer-guide of Rome, Part B΄!

Λένε πως το 60% όλων των "αρχαιοτήτων" που έχουν διασωθεί σε όλο τον κόσμο βρίσκονται στη Ρώμη. Δεν γνωρίζω αν πράγματι είναι αλήθεια ή όχι, το μόνο σίγουρο είναι πως η Ρώμη είναι πρώτα από όλα ένα "ζωντανό Μουσείο" από μόνη της και κατα δεύτερον όλα τα υπόλοιπα.

Μια αρκετά καλή επιλογή για κάποιον που θα κινηθεί κεντρικά στην πόλη της Ρώμης και συγκεκριμένα στη συνοικία του San Lorenzo, είναι σίγουρα "το Φίδι". Το il Serpente pub, αποτελεί έναν πολύ ευχάριστο χώρο με ικανοποιητικές σε αριθμό ετικέτες σε μπουκάλι και με μια γκάμα ετικετών σε βαρέλι που αλλάζει περιστασιακά ...

Αυτό ακριβώς είναι ταυτόχρονα ευλογία και κατάρα για τον οποιονδήποτε αποφασίσει να επισκεφτεί αυτήν την πόλη. Θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος ασφαλώς να λιώσει του πάτους των παπουτσιών του, αν θέλει να πάρει μόνο μια αντιπροσωπευτική γεύση από το μεγαλείο αυτής της πόλης ανά τους αιώνες που μας πέρασαν. Επίσης, πρέπει να οπλιστεί με μεγάλη υπομονή και ηρεμία, αφού η πόλη κατά τις πρωινές ώρες είναι ένα πραγματικό τρελοκομείο από την απίστευτη φασαρία, την πολύ μεγάλη κίνηση στους δρόμους και ασφαλώς από τις χιλιάδες των επισκεπτών από κάθε γωνιά της γης που καταφτάνουν για να υποκλιθούν μπροστά στη δόξα και την υπέρλαμπρη ιστορία της ...

Η Bieretheque αποτελεί μια όαση ανάπαυλας και χαλάρωσης με μια πολύ ικανοποιητική γκάμα ποιοτικών ετικετών στον κατάλογό της για αυτόν που θα βρεθεί στον ασφυκτικά γεμάτο από κόσμο περίγυρο χώρο δίπλα στο φημισμένο Πάνθεον της Ρώμης.

Τρίτη, 22 Μαρτίου 2011

Bell’s Java Stout

Σε παλιότερη παρουσίαση είχαμε αναφερθεί στην εξαιρετική μικροζυθοποιία Bell’s από το Michigan των ΗΠΑ.

Bells_JavaStout_label
Πέραν της Kalamazoo Stout που κυκλοφορεί όλο το χρόνο και την εποχιακή Expedition Stout, για τις οποίες μιλήσαμε, μια από τις δέκα ακόμη stout που φτιάχνει η Bell’s είναι η Java Stout (άλλες είναι η Cherry stout, η Double Cream stout η Milk stout, η Oatmeal stout, η Rye stout, η Smoked stout, η Trumpeter’s irish style stout, η Harry Magill’s spiced stout και η Black Note Bourbon Barrel Aged Stout)

Η Java Stout φτιάχνεται με πραγματικό καφέ στη σύνθεσή της, ένα χαρμάνι που έχει επιλεχθεί και παράγεται ειδικά για τη Bell’s από ένα τοπικό καφεκοπτείο.

Proud of British Beer

Ακολουθώντας το παράδειγμα των Αμερικανών που νωρίτερα φέτος έβγαλαν το βιντεάκι ''I am a craft brewer'', ήρθε και η σειρά της SIBA (Society of Independent Brewers) να κάνει το ίδιο για τη βρετανική μπύρα...


Proud of British Beer from Society of Independent Brewers on Vimeo.

Αν και πεντάλεπτο, αξίζει να το δείτε. Είναι καλογυρισμένο και μοιάζει πολύ με το αντίστοιχο αμερικάνικο βίντεο, με την εμφανίση πολλών γνωστών ζυθοποιών από το Νησί και φυσικά πολλών μισογεμάτων pints... :o)

Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2011

Η Ρώμη μέσα από το "φακό" του μαγικού κόσμου της μπύρας :: mini beer-guide of Rome - Part A' !

Mikkeller Tomahawk & De Molen Amarillo σε draught έτοιμες για σερβίρισμα στη μπάρα της καταπληκτικής Brasserie 4:20 στη Via Portuense 82, Portaportese Τrastevere, Roma.
Στην πιο "ζωντανή" συνοικία της Ρώμης, ο Alex Liberati κατάφερε να φτιάξει με μεράκι και φινέτσα ένα πανέμορφο χώρο όπου μερικές από τις καλύτερες ζυθοποιίες του κόσμου κοσμούν τον ατελείωτο κατάλογο της μπυραρίας αυτής, δίπλα στις όχθες του Τίβερη.


Σε κάθε μια από τις 18 κάνουλες του Bir and Fud ζωντανεύει όλη η σύγχρονη ιταλική μικροζυθοποιία όπως αυτή αναπτύσσεται ραγδαία στις μέρες μας. Ο Manuele Colonna έχει καταφέρει να βάλει για τα καλά την ντόπια ιταλική μπύρα στα ποτήρια των Ρωμαίων έχοντας δημιουργήσει 3 εξαιρετικά μπυροπόστα στην Αιώνια Πόλη. Τα δυο από αυτά βρίσκονται ασφαλώς και πάλι στο Trastevere, στην Via di Benedetta σε απόσταση 5 μέτρων μόλις το ένα από το άλλο.

Το Ma che siete venuti a fà ( Μα τι γυρεύεις εσύ εδώ ?? ) αποτελεί το δεύτερο μαγαζί του Colonna μετά το Bir & Fud, στην Via di Benedetta 25, στο Trastevere της Ρώμης. Μέσα σε μια "τρώγλη" που είναι ζήτημα 20 τ.μ. η μπύρα έχει βρει ένα ασφαλές ποιοτικό καταφύγιο και ο Manuele βλέπει κάθε χρόνο περιχαρής το όνομα αυτής της football pub που έχει στήσει, να φιγουράρει σε μόνιμη βάση ανάμεσα στα καλύτερα beer-bars του κόσμου.

Κυριακή, 20 Μαρτίου 2011

Tesco Finest* Traditional Porter (by Harviestoun)

Αφού ο φίλος John Rebus παρουσίασε την αξιολογότατη Ola Dubh 18 της σκωτσέζικης Harviestoun, να σας ενημερώσω για μία άλλη μπύρα που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τη σκωτσέζικη ζυθοποιία με σήμα τον πόντικα.

O πόντικας πάει για ψώνια...


Πρόκειται για την Traditional Porter, μία πολύ καλή μαυρόμπυρα που βγήκε από τα καζάνια της Harviestoun για λογαριασμό της σειράς Tesco Finest (θυμηθείτε εδώ την παλαιότερη αναφορά που κάναμε στους Μπυραματισμούς για την Imperial IPA που ζυμώθηκε από την Brewdog).

Σάββατο, 19 Μαρτίου 2011

Ola Dubh Special Reserve 18: Άρωμα από Highlands

Η Harviestoun είναι μια Σκωτσέζικη μικροζυθοποιία (δεν είναι μόνο η Brewdog) η οποία ιδρύθηκε το 1985 από τον Ken Brooker στην ομώνυμη περιοχή, σ’ έναν πέτρινο αχυρώνα 200 ετών. Το 2004 μετακόμισε στη βιομηχανική περιοχή της Alva και το 2006 εξαγοράστηκε από την, επίσης Σκωτσέζικη, Caledonian Brewery. Το 2008 κέρδισε πάλι την ανεξαρτησία της, όταν ο γίγαντας Scottish & Newcastle που εξαγόρασε την Caledonian δεν ήθελε να αναλάβει και τη λειτουργία της Harviestoun.
Η ζυθοποιία παράγει σταθερά 3 cask ales (Bitter & Twisted, Schiehallion, Ptarmigan), 3 ετικέτες σε μπουκάλι (Bitter & Twisted, Schiehallion, Old Engine Oil) και την ειδική σειρά παλαιωμένη σε βαρέλια ουίσκι, Ola Dubh, ενώ κατά καιρούς δεν λείπουν και διάφορες seasonal cask ales.

Ace of Spades Imperial IPA...



Η βραβευμενη με το χρυσο μεταλλιο στο GABF του 2009 στην κατηγορια των Ιmperial IPA, Organic Ace of Spades Imperial IPA επιστρεφει και ειναι παλι διαθεσιμη draft και σε μπουκαλια των 22 oz (650 ml) στην βορειοδυτικη πλευρα του Portland στο Oregon.


H Ace Of Spades Ιmperial IPA πηρε το ονομα της απο τους δημιουργους της στην Hopworks Urban Brewery προς τιμη του μεγαλου Lemmy Kilmister και της μπαντας του Motorhead για την δισκαρα και κομματαρα τους Ace Of Spades...

Sierra Nevada Stout

Η άφιξη όλο και περισσότερων "νέων" ετικετών στη Θεσσαλονίκη τον τελευταίο χρόνο τόσο από τας Ευρώπας, όσο και από την Αμερική, μας έχουν εύλογα αναγκάσει να σχολούμαστε με αυτές αφήνοντας στην άκρη τις παλιές μας γνώριμες και αγαπημένες ετικέτες.


Αυτό ακριβώς συνέβη και με τις μπύρες της εξαιρετικής ζυθοποιίας της California των Ηνωμένων Πολιτειών, της Sierra Nevada με την οποία έχουμε ασχοληθεί πολλάκις εδώ στους Μπυραματισμούς.
Η άφιξη της Torpedo και της Kellerweiss πριν λίγους μήνες στη Θεσσαλονίκη έστρεψαν αναπόφευκτα το ενδιαφέρον πάνω τους, παραμερίζοντας για λίγο τις υπόλοιπες ετικέτες της Nevada.

Νηστεία με μπύρα και νερό ?

Ξημερώματα της 19ης Μαρτίου, λίγο πριν την κουτρουμπέσω στην αγκαλιά του Μορφέα, ανοίγω την αλληλογραφία μου και διαβάζω το e-mail ενός φίλου που γνωρίζει το κόλλημά μου με την μπύρα και που με παραπέμπει στο παρακάτω  ....

- Ευτυχώς ... ακόμη δεν έφτασα σε τέτοιο σημείο και ούτε πρόκειται να φτάσω ( θέλω να πιστεύω), αν αυτός ήταν ο λόγος που ανησυχούσε το φιλαράκι ... -

Ζει πίνοντας μόνο μπύρα και νερό !


Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2011

Toer de Geuze 2011:: Πρωτομαγιά για ... "ξινές" απολαύσεις !

The 8th edition of the Toer de Geuze will take place on 
Sunday May 1st, 2011
from 10 AM until 5 PM.

Τη φετινή Πρωτομαγιά ( Κυριακή 1η Μαΐου 2011) θα πραγματοποιηθεί για 8η πλέον φορά το Τουρνέ στο κόσμο των lambic - geuze ... με 9 εξαιρετικές ζυθοποιίες να ανοίγουν κατά τη διάρκεια εκείνης της ημέρας τις πόρτες τους στο κοινό από τις 10 το πρωί μέχρι τις 17.00 το απόγευμα ..


Το Toer de Geuze οργανώθηκε για πρώτη φορά το 1997 όταν οι ζυθοποιίες Boon, De Cam, De Troch, 3 Fonteinen, Lindemans και Timmermans άνοιξαν τις πόρτες τους στο κοινό.
Από τότε έχει καθιερωθεί ανά δυο χρόνια να επαναλαμβάνεται το πολύ πετυχημένο αυτό event που ο κόσμος το περιμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον κάθε φορά ..

Τρίτη, 15 Μαρτίου 2011

Cigar City Either Black Ale...


Με την πασα ακριβειας που μου εδωσε ο Chalice με την τελευταια φωτο απο το ποστ για την μπυροσυναντηση στον Θαναση ειπα να αναφερω δυο πραγματακια για την Cigar City Either Black Ale που δοκιμασα προσφατα.
Καταρχας η Cigar City Brewing ειναι μια μικροζυθοποιια η οποια λειτουργει μολις δυο χρονια στην πολη Tampa της πολιτειας Florida των ΗΠΑ αλλα μεσα σε αυτο το πολυ συντομο χρονικο διαστημα εχει καταφερει να γινει μια απο τις καλυτερες μικροζυθοποιιες στην αλλη πλευρα του Ατλαντικου εξου και η 4η θεση στην καταταξη με τις καλυτερες μικροζυθοποιιες του Ratebeer. Ο Joey Redner ιδρυτης και ιδιοκτητης της Cigar City, το μικροβιο για τις craft beers το απεκτησε μετα απο ενα ταξιδι για ενα γαμο που εκανε τo 1994 στο Oregon τoυ Portland οπου και δοκιμασε πολλες craft beers κατι που δεν ειχε την δυνατοτητα να το κανει στην Florida και ετσι εγινε φανατικος beer lover.
Mεσα στα επομενα χρονια εκανε πολλα ταξιδια με σκοπο να ανακαλυψει την μαγεια των craft beers και εγινε και αυτος ενας homebrewer. Στο πισω μερος του μυαλου του ειχε παντα την ιδεα της δημιουργια μιας δικιας του μικροζυθποιιας στην γενετειρα του Tampa.

Βερολίνο-Δρέσδη-Πότσδαμ. Μέρος Γ'.

Η επόμενη μέρα μας βρίσκει πρωί-πρωί να κάνουμε βόλτα με το τραίνο μινιατούρα. Εξαιρετικά φτιαγμένο κάνει μια βόλτα μέσα σε ένα τεράστιο πάρκο μια εμπειρια που αξίζει.

Μετά απο μια τελευταία βόλτα σε διάφορα σημεία της Δρέσδης που θέλαμε να πάμε ήρθε η ώρα να φύγουμε και εκτός πόλης. Πρώτο μέρος για επίσκεψη ήταν το Meissen. Ιστορική πόλη τώρα είναι κάτι σαν μακρινό προάστειο της Δρέσδης πας με τον προαστιακό σε 40 λεπτά περίπου. Γνωστή για τις πορσελάνες της.


Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2011

Affligem Tripel ... μια απολαυστική βελγίδα μοναχή !

Κάθε φορά που δοκιμάζω αυτήν την καταπληκτική triple μακαρίζω τους Βέλγους μοναχούς και τις μοναστηριακές τους συνταγές. Προσωπικά θεωρώ πως η Affligem Tripel μαζί με την "τριπλή" Westmalle, αποτελούν υπόδειγμα παρασκευής μιας tripel ετικέτας, ένα είδος που, εγώ τουλάχιστον, το χαρακτηρίζω ως το πιο δύσκολο και δύστροπο είδος ανάμεσα σε όλα τα υπάρχοντα είδη μπύρας που η τέχνη της ζυθοποίησης έχει γεννήσει.
Για να βγάλεις από τα καζάνια σου μια καλή tripel πρέπει να είσαι μεγάλος μάστορας. Η απόσταση ανάμεσα στην επιτυχία και την πλήρη αποτυχία παρασκευής μιας tripel είναι πολύ μικρή και κρίνεται σε λεπτομέρειες ...


Εγγύηση ποιότητας και απόλαυσης η Affligem σε όλες τις ετικέτες της, πήρε το όνομά της από το Abbaye Affligem ( L’Abbaye Saint-Pierre-et-Saint-Paul d’Affligem), ένα μοναστήρι Βενεδικτίνων μοναχών που ιδρύθηκε το 1074 ( πολλές πηγές αναφέρουν και ως έτος ίδρυσης το 1062 ) στο Affligem, 20 χλμ από τις Βρυξέλλες, κάπου ανάμεσα στο Φλαμανδικό τμήμα της επαρχίας Brabant και στα σύνορα της Ανατολικής Φλάνδρας.


Βερολίνο-Δρέσδη-Πότσδαμ. Μέρος Β'.

Επόμενος προορισμός ενα μακρινό προάστιο του Βερολίνου το Coepenick. Στη ευρύτερη περιοχή βρίσκονται το Schlossplatzbrauerei Coepenick και η Berliner Burgerbrau. Ξεκινήσαμε για το πρώτο αλλά τελικά καταλήξαμε στη δεύτερη. Η περιοχή ειναι εκπληκτική μέσα στο νερό, έχεις την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε θάλλασα, πολύ πράσινο και ένα ωραίο προάστιο γενικότερα.

Αφού κάναμε την βόλτα πήραμε το τραμ να πάμε στη Berliner Burgerbrau που ήταν η τελευταία ανεξάρτητη ζυθοποιία του Βερολίνου και λέω ήταν γιατί την 1 Μαρτίου του 2010 πουλήθηκε στην Radeberger. Οι μπύρες συνεχίζουν να κυκλοφορούν αλλά η ζυθοποιία έκλεισε. Οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες θα κάνουν την Kopenicker Burgerbrau που θα ασχολήται με βιό-μπυρες στο χώρο της παλίας ζυθοποιίας. Δεν ξέρω αν θα είναι ανεξάρτητη ή θα ανήκει και αυτή στην Radeberger. Εγώ όταν πήγα δεν το ήξερα, λίγο πιο πέρα από την είσοδο βρίσκεται η "Weisse Villa" ένα εστιατόριο που ανήκει στη Burgerbrau. Ένα πολύ ομορφό μέρος δίπλα στο ποτάμι και με εκπληκτική θέα, λίγο παρατημένο.

Για σουβλάκια στου Θανάση… Καλά, ήπιαμε και μερικές μπυρίτσες…

Ένα κιβώτιο με 750άρες Straffe Hendric έφτασε απ’ τη Θεσσαλονίκη με το όνομα Μπυραματιστές γραμμένο πάνω του. Ο Γελαστούλης χαμογελάει πλατιά Έξι ζευγάρια απ’ τις φρεσκοφερμένες tripels και quadrupels, έφτασαν πεσκέσι για τους γκρινιάρηδες τους Αθηναίους που είχαν σκάσει απ’ τη ζήλια τους που ακόμα μια φορά μια τόσο ποιοτική ετικέτα δεν θα έφτανε στη πόλη τους. Βλέπετε, οι περισσότεροι μαγαζάτορες εδώ, αποδεικνύονται πολύ διστακτικοί στο να βάλουν στον κατάλογό τους νέες ετικέτες, άσχετα αν αυτές έχουν αποδείξει την αξία και την ποιότητά τους. Ο Γελαστούλης είναι απογοητευμένος

- “Οι Straffe έφτασαν… Έχετε δυο ώρες να έρθετε να τις πάρετε, αλλιώς δεν εγγυούμαι την ακεραιότητά τους” ξεκίνησε να μας απειλεί ο Θανασάκης, που έσπευσε να παραλάβει το κιβώτιο. Ευτυχώς με λίγο παζάρι οι δύο ώρες έγιναν δύο μέρες και με το Ροκά και το Μονκ “μπουκάραμε” στη γιάφκα της Πετρούπολης και ω, τι έκπληξη… το κιβώτιο ήταν ακόμα άθικτο Ο Γελαστούλης είναι έκπληκτος

rocker straffe

Αφού η επιχείρηση “δυνατός Χένρυ” στέφθηκε με επιτυχία και ο Θανάσης για να μας αποδείξει πως δεν μας κράταγε κακία (του αφήσαμε το μερτικό του Fugitive Ο Γελαστούλης είναι θυμωμένος ) μας πρότεινε να κάτσουμε να μας φιλέψει κατιτίς…

Κυριακή, 13 Μαρτίου 2011

Ο Εγκέλαδος πλήττει και τις Ιαπωνικές Ζυθοποιίες ...

Το αναμφίβολα σοκαριστικό χτύπημα του Εγκέλαδου στην Ιαπωνία που πριν λίγες μέρες μόλις έπληξε - και συνεχίζει να πλήττει - με τον πιο σκληρό τρόπο τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, ήταν αναμενόμενο να προκαλέσει δυσλειτουργίες και καταστροφές και στον τομέα της Ζυθοποιίας.

Καθόλου παράλογο ασφαλώς, αν αναλογιστεί κάποιος το μέγεθος της συνολικής καταστροφής και της γενικότερης "παύσης" κάθε μορφής εμπορικών συναλλαγών στην πολύπαθη από τους σεισμούς εδώ και αιώνες Ιαπωνία.

Εικόνα από τις καταστροφές στις εγκαταστάσεις της Kirin Brewery στο Sendai ...  

Dogfish Head :: "ευχαριστούμε για την κατανόηση ... "

Η ολοένα και πιο μεγάλη ζήτηση και απήχηση που έχουν οι ετικέτες της Dogfish Head μέσα στις διάφορες πολιτείες της Αμερικής - αλλά και εκτός αυτών - έχει δημιουργήσει επιτακτικά την ανάγκη ικανοποίησης των απανταχού fans της ζυθοποιίας, πράγμα που όπως φαίνεται δεν είναι πλέον επαρκώς εφικτό.
Επιπροσθέτως, δημιουργεί έντονη πίεση στη ζυθοποιία που αναγκάζεται να κινηθεί σε πιο αγχωτικούς ρυθμούς προκειμένου να ανταπεξέλθει στο κάλεσμα των ημερών, γεγονός όμως που δεν τους ικανοποιεί και ιδιαίτερα ...



"In order to get our supply closer to your demand, wed need to get a big, big pile of money and grow, grow, grow. We are not excited by that. We get excited by having fun, brewing a bunch of great beers and growing at a slower, steadier pace."

Σάββατο, 12 Μαρτίου 2011

Βερολίνο-Δρέσδη-Πότσδαμ. Μέρος Α'.

Κάθε φορά που είναι να πάω ένα ταξίδι, καταφέρνω να τελειώσω το κείμενο που γράφω για το προηγούμενο. Έτσι έγινε και αυτή τη φορά παρόλο που δεν κατάφερα να το "ανεβάσω" μέχρι να φύγω. Η απόφαση να πάμε ξανά Γερμανία ήταν ξαφνική. Εκεί που ψάχναμε να βρούμε τιμές για πλοία και ταξίδι στα ελληνικά νησιά, κοιτάω και για αεροπλάνα μια και ορισμένες φορές σε συμφέρει να πάς έτσι. Πέφτω σε μια τιμή καλή για Βερολίνο. Λέω για πλάκα στην Έφη "δεν πάμε Βερολίνο καλύτερα" και εκείνη τη στιγμή έκλεισαν οι καλοκαιρινές μας διακοπές.
Έτσι την Παρασκευή 16 Ιουλίου μετά απο ένα 3ωρο ταξίδι πατάμε ξανά το πόδι μας στη Γερμανία. Αυτή τη φορά βόρεια και ανατολικά. Πρώτη στάση το Βερολίνο.


Έχοντας κάνει μια έρευνα τι μπορώ να πιω έχω πάει αρκετά σφιγμένος. To Βερολίνο δεν έχει σχέση με Βαυαρία οι μπύρες που κυριαρχούν είναι οι pils και οι dunkel, κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό.

Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2011

Mikkeller. Πρωταγωνιστές στις ετικέτες τους.

jester-king-mikkellerΗ τελευταία ετικέτα της συνεργασίας του Mikkeller με τους Jester King, που δημοσίευσε σ’ ένα πρόσφατο post ο Mixos, με την τόσο πετυχημένη μεταμόρφωση του κλασσικού σκίτσου του Mikkel σε τράγο-πάνα, είναι μόλις μία απ’ τις πολλές μεταμορφώσεις του Δανού ζυθοποιού, που δεν περιορίζεται στο να μεταμορφώνει μόνο τα κλασσικά στυλ μπύρας, αλλά συνεχίζει το παιχνίδι της μεταμόρφωσης και στην ετικέτα Γελαστούλης

mikkeller classicΑπό τις πρώτες τους δημιουργίες, όταν ακόμα η Mikkeller αποτελούταν από δύο homebrewers, τον Mikkel Borg Bjergsø και τον Kristian Klarup Keller (φωτό δεξιά), οι δυο ερασιτέχνες ζυθοποιοιοί επέλεξαν να εκθέσουν τα ίδια τους τα πρόσωπα στις ετικέτες της Mikkeller, επεκτείνοντας έτσι την προσοπωποίηση του ονόματος που δεν θέλει και πολύ φαντασία να καταλάβουμε πως προήλθε

Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2011

Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2011

Βάκχος ... ο Θεός της Μπύρας.

Ναι λοιπόν φίλοι μου ..... ο Βάκχος ή αλλιως ο Διόνυσος ειναι ο απο μυθολογικής απόψεως η Θεότητα η οποία πρόσφερε στον άνθρωπο το κρασί, την χαρά, την διασκέδαση αλλα και τον ζύθο. Το ζύθο τον οποίο εμείς απολαμβάνουμε και εξυψώνουμε σε τουτο δω το blog.


Ετσι λοιπόν και η ζυθοποιεία Van Honsebrouck που έγινε σε μας γνωστή με τις ετικέτες της Kasteel αποδίδει φόρο τιμής σ αυτη την Θεότητα με την μπύρα που θα δούμε σήμερα, την Bacchus. Για την ζυθοποιεία θα βρείτε στοιχεία στην απίστευτη παρουσίαση του αγαπήμενου μας Μίχου ΕΔΩ .


Jester King & Mikkeller " Drink’in the Sunbelt" ...

Αφαλώς και θυμάστε την μικροζυθοποιία από το Austin του Texas με το όνομα Jester King ...
Αν όχι, έχει ενδιαφέρον να ρίξετε μια ματιά και να ξαναθυμηθείτε μερικά πράγματα για αυτήν στην παλιότερη δημοσίευση του MONK ...



Αυτοί λοιπόν οι φευγάτοι τύποι στο Τέξας δεν πέρασαν απαρατήρητοι από τους Δανούς  της Mikkeller.
 Έτσι, οι δυο ζυθοποιίες βάλανε μπρος για μια διπλή μπυρο-συνεργασία ...

Τρίτη, 8 Μαρτίου 2011

"Γεύση" Ηνωμένου Βασιλείου στο Ipanema beer bar !

Wychwood Brewery "Goliath", "Scarecrow ale" και "Wychcraft"
Wells "Bombardier"
Innis & Gunn "Oak aged Original" και "Oak aged Rum Cask ale"
Fuller's "Organic Honey Dew"
Shepherd Neame Brewery "Spitfire Kentish ale"
Greene King "Greene King IPA"



Αυτές τις παραπάνω 9 ετικέτες από το Ηνωμένο Βασίλειο έφερε μαζί του στα "πάτρια" για δοκιμή κατά την επιστροφή του από το Λονδίνο ο Γιώργος από το Ipanema στον Τρίλοφο της Θεσσαλονίκης.

Κυριακή, 6 Μαρτίου 2011

Ο Λένιν στη Ρώμη…

Τι κοινο μπορει να εχουν η βαρελισια Kasteel Bruin,το κουνελι στιφαδο κ μερικοι μυρωδατοι εσπρεσσο?Για καποιους κανενα.Για μερικους αλλους πολλα!!!
Ισως να αποτελουν αφορμες συναξης,η' μικρες στιγμες απολαυσης κ ανάπαυλας από την καθημερινοτητα.
Μπορει ακομα να αποτελουν μοναδες χρονου για μερικους φιλους που θελησαν να ξανανταμωσουν στην πανεμορφη πρωτευουσα του βορρα!!

Σάββατο, 5 Μαρτίου 2011

Sierra Nevada Beer Camp. Θα ‘θελα να ‘μουν εκεί...

Με τη Sierra Nevada του Ken Grossman έχουμε ασχοληθεί ουκ ολίγες φορές, είτε με αφορμή τις πολύ καλές μπύρες της – που πλέον μπορούμε να βρούμε και σε πολλές ενημερωμένες κάβες της Ελλάδας - είτε λόγω της ιστορίας της που πάει 30 χρόνια πίσω, στην αρχή του κινήματος της Αμερικανικής craft σκηνής.


Η Sierra Nevada εκτιμώντας και θέλοντας ν’ ανταποδώσει την αγάπη των φίλων της μπύρας, ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια το θεσμό του Beer Camp. Μια εκλεκτή πρόσκληση στο κόσμο που αγκαλιάζει την ποιοτική μπύρα και ενδιαφέρεται πραγματικά να γνωρίσει τα μυστικά της ζυθοποιίας.


BeerCamp_Poster


Μια μικρή εκδρομή στις εγκαταστάσεις του Chico για τους λίγους εκλεκτούς που θα λάμβαναν τη “χρυσή” πρόσκληση, με ξεναγήσεις σε όλους τους χώρους της παραγωγής και συμμετοχή στις διαδικασίες ζυθοποίησης, Τα μέλη του Camp με τη βοήθεια των ζυθοποιών της Sierra Nevada, θα σχεδίαζαν και θα έφτιαχναν όλοι μαζί τη μπύρα που ονειρεύονταν, στο 10-βάρελο πιλοτικό ζυθοποιίο. Μια μπύρα που θα κυκλοφορούσε σε περιορισμένη ποσότητα και μόνο draft σε λίγα επιλεγμένα σημεία.

Τετάρτη, 2 Μαρτίου 2011

Το "GRILLING with BEER, 2nd edition" αναζητά τους Υποστηρικτές του ... !

"Hello from Milwaukee, Wisconsin! My name is Lucy Saunders and I love to cook with beer – and in this instance, I want to fatten up a second edition of GRILLING WITH BEER with new recipe's from chefs and craft brewers, ranging from Abita to Yuengling (and more breweries in between)."



Με αυτόν τον τρόπο η Lucy Saunders μας καλεί να γίνουμε Υποστηρικτές ( backers) της προσπάθειας που κάνει για την 2η έκδοση του Grilling with beer ...

Πού όλα αυτά ??

Ασφαλώς μέσω του Kickstarter, μιας online εφαρμογής που φαίνεται πως έχει μεγάλη απήχηση τελευταία και δίνει τη δυνατότητα σε πολλούς ανθρώπους να κάνουν κάποια από τα όνειρά τους πραγματικότητα με τη δική μας υποστήριξη και βοήθεια ...

Τρίτη, 1 Μαρτίου 2011

Ω Θεέ στον Ουρανό… μια τελευταία επιθυμία: Φύλαξε με απ' το κέρατο, τ' αφροδισιακά και τη νεκρική ακινησία!!!

Πριν κάμποσο καιρό είχαμε παρουσιάσει μια μικρή ζυθοποιία απ’ το Montreal του Καναδά, ονόματι Dieu du Ciel και μαζί είχαμε δοκιμάσει την Peche Mortel, μια εξαιρετική imperial stout που για πολλούς είναι η καλύτερη μπύρα που φτιάχνουν. Καιρός να δούμε και μερικές ακόμη ετικέτες της μικροζυθοποιίας, που χαίρει μεγάλης εκτίμησης από τους λάτρεις της μπύρας (4η στην κατηγορία των brewpubs – 11η στις ζυθοποιίες, στο τοπ του RateBeer για το 2011).

Σε ανύποπτο χρόνο και στριμωγμένη εν μεταξύ άλλων, μας είχε πει δυο λόγια ο ΜΟΝΚ και για την ελαφρύτερη stout της Dieu du Ciel, Aphrodite ή Aphrodisiaque.

DieuduCiel_Aphrodite_label1

Να θυμίσω πως η αλλαγή αυτή του ονόματος είχε ζητηθεί απ’ την Αμερικανική αγορά, για να μη χαλάσουν τα «χριστά ήθη» των φίλων μας εκεί πέρα, μια και μπορεί οι Αμερικανοί να μην σκαμπάζουν και πολλά από μυθολογία, ώστε να γνωρίζουν την ελληνική Θεά της ομορφιάς, αλλά από αφροδισιακά όλο και κάτι θα ‘χουν ακούσει… Ο Γελαστούλης είναι σαρκαστικός

Μάλιστα, στην «αφροδισιακή» ετικέτα, όπως μπορείτε να δείτε ακριβώς από κάτω, η Αφροδίτη αποκαλύπτει λίγους παραπάνω πόντους απ’ το μπούστο της, δικαιολογώντας τη «μουρμούρα» γύρω απ’ την απαγορευμένη ετικέτα! Ο Γελαστούλης κλείνει το μάτι

DieuduCiel_Aphrodisiaque_label2

Η Aphrodisiaque λοιπόν, είναι μια stout – μια “black ale” όπως αναγράφει η ετικέτα - ζυμωμένη με πραγματικό κακάο και κόκκους βανίλιας και 6.5% αλκοόλ.