Η Harviestoun είναι μια Σκωτσέζικη μικροζυθοποιία (δεν είναι μόνο η Brewdog) η οποία ιδρύθηκε το 1985 από τον Ken Brooker στην ομώνυμη περιοχή, σ’ έναν πέτρινο αχυρώνα 200 ετών. Το 2004 μετακόμισε στη βιομηχανική περιοχή της Alva και το 2006 εξαγοράστηκε από την, επίσης Σκωτσέζικη, Caledonian Brewery. Το 2008 κέρδισε πάλι την ανεξαρτησία της, όταν ο γίγαντας Scottish & Newcastle που εξαγόρασε την Caledonian δεν ήθελε να αναλάβει και τη λειτουργία της Harviestoun.
Η ζυθοποιία παράγει σταθερά 3 cask ales (Bitter & Twisted, Schiehallion, Ptarmigan), 3 ετικέτες σε μπουκάλι (Bitter & Twisted, Schiehallion, Old Engine Oil) και την ειδική σειρά παλαιωμένη σε βαρέλια ουίσκι, Ola Dubh, ενώ κατά καιρούς δεν λείπουν και διάφορες seasonal cask ales.
Η Harviestoun, με σήμα τον ποντικό, παρόλο που έγινε γνωστή χάριν στην μπίρα Old Engine Oil, ξεχώρισε με το λανσάρισμα της Ola Dubh. Ola Dubh σημαίνει Μαύρο Λάδι, και βασίζεται στην Old Engine Oil. Ο Ken Brooker επηρεασμένος από τα νιάτα του που έφτιαχνε ξύλινα πρωτότυπα αυτοκινήτων για λογαριασμό της Ford, αποφάσισε να δώσει τα παραπάνω ονόματα στις μπίρες του επειδή έμοιαζαν με μηχανόλαδα.
Η Ola Dubh είναι μια old ale με 8% αλκοόλ που ωριμάζει σε βαρέλια malt ουίσκι του αποστακτηρίου Highland Park. Η ιδέα προήλθε ύστερα από δοκιμή κάποιας αντίστοιχης ale μπίρας που πωλούνταν στις ΗΠΑ. Αρχικά λανσαρίστηκαν 3 εκδοχές της Ola Dubh, η Special Reserve 12, 16 και 30, αφού ωρίμασε σε βαρέλια 12, 16 και 30 ετών αντίστοιχα. Στη συνέχεια προστέθηκαν στη σειρά και 2 ακόμη εκδοχές. Οι 18 και 40 ετών.
Στα χέρια μου έχω την Ola Dubh Special Reserve 18. Την λιμπιζόμουνα εδώ και καιρό, οπότε ήρθε η ώρα να τη δοκιμάσω. Βγάζοντας το αλουμινόχαρτο, αποκαλύπτεται ο πόντικας της Harviestoun στο καπάκι.
Σερβίροντας στο snifter το χρώμα της δείχνει κατράμι μαύρο, πραγματικά σαν χρησιμοποιημένο μηχανόλαδο. Ο καφέ αφρός παλεύει να φουσκώσει αλλά δεν τα καταφέρνει. Αρκείται σ’ ένα λεπτό στρώμα, που γρήγορα όμως υποχωρεί αφήνοντας ένα δαχτυλίδι.
Το άρωμα που αναδύεται είναι σχετικά δυνατό και ιδιαίτερο. Καβουρδισμένα malts και σοκολάτα κυριαρχούν, ενώ ακολουθεί μια γλυκιά ζεστασιά και η αίσθηση του καπνιστού ξύλου και της βανίλιας. Το σκοτσέζικο ουίσκι δίνει βεβαίως διακριτικά το παρόν και όσο ζεσταίνεται η μπίρα γίνεται ακόμα πιο εμφανές.
Σοκολάτα, καπνιστό ξύλο και μια γλυκάδα γεμίζουν τη στοματική κοιλότητα. Το ουίσκι κάνει την εμφάνισή του πιο δυναμικά απ’ ότι στο άρωμα, αλλά δεν επισκιάζει τα υπόλοιπα στοιχεία. Αρκετά ισορροπημένη, με τα malts να κυριαρχούν και με τα τσιμπήματα του λυκίσκου να είναι ελάχιστα σε δεύτερο τέμπο.
Το σώμα της μου φαίνεται κάπως ελαφρύ, είναι και ελώδης, ενώ η ενανθράκωση είναι καλή δίνοντας μια απαλή ευχάριστη αίσθηση.
Η επίγευση είναι ελαφρώς πικρή, dry, καπνιστή, κρατά αρκετά, ενώ διαισθάνομαι ένα ανεπαίσθητο μούδιασμα του ουίσκι και ένα κλείσιμο καραμέλας toffee.
Αυτό που δεν κατάφερα πάντως να διακρίνω είναι τη διαφορά αυτής της old ale, όπως την αποκαλούν, από μια porter, stout ή barleywine. Τα είδη είναι πολύ κοντά νομίζω και τα όρια αρκετές φορές δυσδιάκριτα. Όπως και να ‘χει, είναι μια μπίρα που μου άρεσε αρκετά, αν και θα την ήθελα με πιο γεμάτο σώμα. Επειδή είναι η πρώτη φορά που πίνω μια τέτοια μπίρα, χρειάζεται να δοκιμάσω κι άλλες της σειράς για να μπορώ να συγκρίνω. Από τα reviews διαβάζω πως η 30 και 40 είναι οι κορυφαίες της σειράς.
ακρως απολαυστικος ο ποντικας Φωταρα ε?
ΑπάντησηΔιαγραφήευγε φιλε κ βουρ για τις επομενες...
Φωτάρα, σιγά σιγά αλλά σταθερά, έχεις εξελιχθεί σε μετρ των σκοτσέζικων μπυροδημιουργιών :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε βλέπω σε λίγο να γίνεσαι Mouse-Rebus, μέχρι φυσικά να πάρεις τον τελικό σου χαρακτηρισμό ως Scottish-Rebus ;) :D
Άντε βρε και με καινούριο κιλτ... :P
Mprabo JR!
ΑπάντησηΔιαγραφήH Harviestoun einai isws h monh pou mporei na kontrarei th Brewdog mesa sto idio ths to spiti (se Skwtseziko edafos dld), toulaxiston oson afora thn onomasia mikrozythopoiia kai ton kainotomo xarakthra pou prospathoun na dwsoun stis mpyres tous. Exw dokimasei thn Old Engine Oil, ena poly kalo porter, katholou bary para to 6% se alcohol kai thn phkth yfh tou, kai th Sciehallion, mia wraiotath lager me mpolika foutwdh stoixeia pou sigoura axizei na dokimasete.
Apo th seira ths Ola Dubh, gia na eimaste kai entos thematos, exw brei tis 12, 16 kai 18 etwn. H 16ara einai gia mena h pio isorrophmenh, afou sth 18ara fainetai arketa to whiskey enw sth 12ara ligotero - o,ti prepei dld gia na peisete ena filo sas na dokimasei :)
Oson afora ton oro ''Old Ale'', gnwrizw oti arketoi beer-o-kritikoi den symfwnoun me thn eureia xrhsh tou. Gia mena, etiketes opws h Old Peculier tairiazoun perissotero sto styl ap' oti barleywines, alla opws poly swsta grafei o JR ta oria einai pleon dysdiakrita - kai ginontai akomh perissotero meta thn palaiwsh ths mpyras se barelia ;)
Γιώργο μια χαρά! Απλά για τις άλλες, πρέπει να πάμε εξωτερικό για να τις βρούμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘανάση δεν έχω τόσο υψηλές διασυνδέσεις για να μου δώσουν τον τιμητικό τίτλο του Scottish:)
Επίσης, δεν τα μπορώ τα κιλτ, γιατί μπάζουν εκεί στα χαμηλά...καταλαβαίνεις.
Δόκιμε ήμουν σίγουρος ότι θα τις είχες δοκιμάσει. Περίμενα ότι κάτι θα έγραφες γι αυτές. Τουλάχιστον βρες τις κορυφαίες Ola Dubh 30 και 40 να μας κάνεις ένα ραπόρτο.
Βλέπω ότι το site http://www.masterofmalt.com/ έχει όλη τη σειρά σε πολύ καλές τιμές και με χαμηλά μεταφορικά (4 λίρες). Ρίξε μια ματιά.
Ποντικαράδεεεεεεες :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία παρουσίαση Φώτη, για την έταιρη αξιόλογη Σκωτσέζικη μικροζυθοποιία (ευτυχώς που τους άφησαν στ' αζήτητα οι μεγάλοι της Scottish & Newcastle, δε λες) :)
Πριν λίγο καιρό τις είχα πετύχει μάλιστα στο webshop της "ανταγωνίστριας" BrewDog, αλλά τώρα δεν τις βλέπω πια...
Την βρήκα σε μια κάβα στην Λεμεσό (μια γνωρίζω πως υπάρχει). Αγόρασα την 18 και την 12. Πραγματικά νέκταρ η μπύρα! Ούτε εγώ πολύ-κατάλαβα την διαφορά stout και old ale. Πάντως η 12 είναι καλύτερα κατ' εμέ, λιγότερο άρωμα από ουίσκι και όχι τόσο έντονο το αλκοόλ. Οπότε προτείνω την 12χρονή :P
ΑπάντησηΔιαγραφή