Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Βερολίνο-Δρέσδη-Πότσδαμ. Μέρος Γ'.

Η επόμενη μέρα μας βρίσκει πρωί-πρωί να κάνουμε βόλτα με το τραίνο μινιατούρα. Εξαιρετικά φτιαγμένο κάνει μια βόλτα μέσα σε ένα τεράστιο πάρκο μια εμπειρια που αξίζει.

Μετά απο μια τελευταία βόλτα σε διάφορα σημεία της Δρέσδης που θέλαμε να πάμε ήρθε η ώρα να φύγουμε και εκτός πόλης. Πρώτο μέρος για επίσκεψη ήταν το Meissen. Ιστορική πόλη τώρα είναι κάτι σαν μακρινό προάστειο της Δρέσδης πας με τον προαστιακό σε 40 λεπτά περίπου. Γνωστή για τις πορσελάνες της.


Αφού γυρίσαμε την πανέμορφη πόλη και είδαμε την γοτθική εκκκλησία και το κάστρο

ήρθε η ώρα να βρούμε και την ζυθοποιία της πόλης την Meissner Schwerter Privatbrau. Μια απο τις πιο ιστορικές ζυθοποιίες μια και αριθμεί 550 χρόνια ζωής και θεωρείται η παλαιότερη της Σαξωνίας. Η αρχική σκέψη να πάω στην ίδια την ζυθοποιία και το εστιατόριο που υπάρχει εκεί, που όμως ήταν έξω από την πόλη και σχετικά μακριά δεν είχε και μεγάλη απήχηση. Ευτυχώς όμως μέσα στην κεντρική πλατεία έχει ανοίξει το Schwerter Schankhaus & Hotel σε ένα κτήριο του 17 αιώνα και έτσι καθίσαμε εκεί.Οι μπύρες που βγάζει είναι οι Private Pils, Pils Natur, St. Afra Dunkel, Lager Rubin, Bennator BockBeer(χειμωνίατικη διαθέσιμη απο 1η Νοεμβρίου), Elbsommer (Διαθέσιμη από Απρίλιο μέχρι Σεπτέμβριο η συγκεκριμένη είναι μόνο βαρελίσια), German Porter. Σε γενικές γραμμές όλες οι μπύρες της είναι σε καλά επίπεδα. Βαθμολογία Private Pils 5.25, Pils Natur 5.75, St. Afra Dunkel 7.25, Lager Rubin 6.5, Elbsommer 7, German Porter 8.25.

Schwerter Schankhaus
Markt 6,
01662 Meissen

Tel: 03 52 1 40 92 8-0

info@schwerter-schankhaus.de

http://www.schwerterschankhaus.de


Επόμενη μέρα νέα εξόρμηση εκτός Δρέσδης. Επειδή όμως οι μέρες όπως πάντα δε φτάνουν αποφασίσαμε να πάμε σε 2 πόλεις. Το Bautzen και το Gorlitz. To Gorlitz έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία, γιατί μετά το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου το ποτάμι που περναέι από την πόλη ο Lusatian Neisse έγινε το σύνορο μεταξύ Γερμανίας και Πολωνίας. Έτσι η πόλη χωρίστηκε στα δύο, το πολωνικό κομμάτι η Zgorzelec αναπτύχθηκέ σαν ξεχωριστή πόλη. Μέχρι το 2004 δεν υπήρχε επικοινωνία μεταξύ των δυο πόλεων πλέον υπάρχουν 2 γέφυρες που ενώνουν τις πόλεις και έτσι μπορείς πολύ ευκολά και μάλιστα σχεδόν χωρίς να το καταλάβεις, ειδικά αν δεν ξέρεις τι ακριβώς είχε συμβεί, να βρεθείς στη Πολωνία. Το Gorlitz είναι μια πολύ ωραία και περίεργη πολη που μπορείς να βρείς διαφορετικά είδη αρχιτεκτονικής από Γοτθικά μέχρι Αrt Nouveau. Στο Zgorzelec που πέρασα για πολύ λίγο δεν είδα κάτι αξιοπερίεργο μια και το κέντρο της πόλης ήταν αρκετά πιο πέρα και δεν είχα χρόνο να πάω. Τα πιο άξια αναφοράς είναι ότι σε αντίθεση με το Gorlitz δεσπόζουν πολυκατοικίες και στη πολωνική πλευρά του ποταμιού υπάρχει το Bulwar Grecki. Στη πλευρά εκείνη ηταν γειτονία που μέναν Έλληνες κυρίως που είχαν φύγει μετά τον Εμφύλιο και επειδή το μέρος τους θυμιζε την Ελλαδα μαζευόντουσαν εκεί και αναπολούσαν.Μετά την βόλτα και αφού έπρεπε να φύγουμε ήρθε η ώρα να πιούμε και κάτι. Η ζυθοποία της πόλης είναι η Landskron η οποία βγάζει αρκετές μπύρες. Εγώ δοκίμασα δύο την Pupen-Schultzes Schwarzes και την Hefeweizen. Και οι δύο μου άρεσαν αρκετά με καλύτερη την Schwarze που έχει και ένα ωραίο ποτήρι, παρόλο που στο ratebeer απόσο είδα δε την έχουν καθόλου σε εκτίμηση.Βαθμολογία για την Pupen-Schultzes Schwarzes 7.5 και την Hefeweizen 7. Όταν πλέον φεύγαμε και ενώ ψαχναμέ για αναμνηστικά, πέφτω σε ένα μαγαζί με μπύρες κυρίως απο Βαυαρία, από το οποίο πήρα μερικές.
Landskronbrauerei
An der Landskronbrauerei 116
02826 Gorlitz
03581 465-0
http://www.landskron.de


Επόμενη στάση το Bautzen. Ο σταθμός του τραίνου είναι κανά δεκάλεπτο με τα πόδια απο την παλιά πόλη. Όμως σε αποζημιώνει το μέρος που είναι ένα πανέμορφο μεσαιωνικό χωρίο. Μετά από γύρα αρκετών ωρών ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε και τις μπύρες της πόλης. Ευτυχώς και εδώ έχουν ανοίξει ένα εστατόριο και δεν ήταν ανάγκη να τρέχουμε να βρούμε στην άλλη άκρη την ίδια την ζυθοποιία. Όπως στο Gorlitz έτσι και εδώ τα αγγλικά σπανίζουν αφού ουτε κάν τουριστικούς οδηγούς δεν εχουν στα αγγλικά κάτι που ειδικά στην παραγγελία ήταν αρκετά μεγάλο πρόβλημα. Τελικά διαλέξαμέ στην τύχη σχεδόν ελπίζοντας να είναι κάτι που να τρώγεται, αφού ότι είχε στο κατάλογο δεν μας θύμιζέ τίποτα που να είχαμε ξαναδεί. Αποδείχτηκε ότι κάναμε καλή επιλογή το φαγητό ήταν εξαιρετικό. Οι μπύρες που βγάζει το Bautzener Brauhaus είναι 4. Οι Bautzener Krausen, Bautzener Kupfer, Bautzener Original, Bautzener Schwarzes. Καμία τους δεν είναι κάτι εξαιρετικό αλλά όλες κινούνται σε αρκετά καλό επίπεδο με τιμή στα 2.3 τα 500ml. Βαθμολογία Krausen 6.25, Kupfer 6.75, Original 6, Schwarzes 7.25.Bautzener Brauschanke
Schlossstrasse 9
Bautzen, 02625
03591-491456

http://bautzener.de


Τελευταία μέρα γυρίσαμε όλη την πόλη ξανά,καθόμασταν όπου θέλαμε και πίναμε μια μπύρα. Έτσι δοκίμασα την Dresdner Felsenkeller Pilsner βαθμολογία 5.75. Κάτσαμε και στην Augustiner an der Frauenkirche, πέσαμε πάνω στο τάπωμα βαρελιού(δυστυχώς δεν πρόλαβα να το τραβήξω σε βίντεο) και το βραδάκι δοκίμασα την Paulaner Hefeweissbier Alkoholfrei βαθμολογία 4 ένα πράγμα που απλά δεν πίνετε με τίποτα.

Augustiner an der Frauenkirchen
An der Frauenkirche 16/17
01067 Dresden

Tel. 0351-482897-0

www.augustiner-dresden.de
info@augustiner-dresden.de


Αυτές είναι 3 ακόμα που πήρα για να φέρω μαζί μου
Τελευταία άφησα την μικροζυθοποιία της Δρέσδης την Neustadter Hausbrauerei. Την οποία είναι πολύ δυσκολό να βρείς στη πόλη το μόνο μέρος που κατάφερα να την εντοπίσω είναι το Zum Bautzener Tor. Ένα ωραίο μπαράκι που λειτουργεί απο το 1895, που ευτυχώς ήταν πολύ κοντά στο ξενοδοχείο μας και έτσι κατάφερα να δοκιμάσω τις πιο πολλές και είναι και το επίσημο brewery tap της μικροζυθοποιίας. Η Neustadter Hausbrauerei βγάζει τις Neustadt Hell, Elbhang Rot(στυλ Vienna), Hecht Alt, Lenins Hanf(με κάναβη), Neustadt Cider, Wilder Mann(dark bock βγαίνει απο Σεπτέμβρη μέχρι Απρίλη), Hufeisennase(καπνιστή και αυτή εποχιακή βγαίνει τους καλοκαιρινούς μήνες). Βαθμολογία Neustadt Hell 6.5, Elbhang Rot 6.25, Hecht Alt 6, Lenins Hanf 7.5, Hufeisennase 7. Ακόμα δοκίμασα στο Zum Bautzener Tor και άλλες δύο τις Eibauer Schwarzbier βαθμος 6 και την Lausitzer Hefe-Weizen βαθμός 6,25.Neustadter Hausbrauerei
Schonbrunnstrasse 1
01097 Dresden

Ανοιχτό τις Τριτές και Πέμπτες 15.00 με 20.00

ή μπορείς να κλείσεις ραντεβού σε αυτό το νούμερο 0351 7993774.
http://www.obergaerig.de

Gaststatte "Zum Bautzner Tor"
Hoyerswerdaer Str. 37
01099 Dresden

Tel. 0351 8038202

http://www.bautznertor.de

Αφού είδαμε και την Δρέσδη ξαναγυρίζουμε προς Βερολίνο για να πάμε να μείνουμε 2 μέρες στο Potsdam. Θεωρείται προάστιο του Βερολίνου ήταν όμως μια αυτοκρατορική πόλη και διατηρεί πολλά στοιχεία τέτοια που αξίζει να πάει κανείς όχι μόνο να την δεί αλλά και να μείνει. Μόλις φτάσαμε αρχίσαμε σχεδόν αμέσως να γυρνάμε μια και ο χρόνος ήταν λίγος. Μετά απο μια καλή βόλτα στην ολλανδική και ρώσικη πλευρά της πόλης ήταν ώρα να πιούμε και κάτι, ευτυχώς είχα κάνει την έρευνά μου και είχα εντοπίσει 3 ζυθοποιίες. Το πρόβλημα ήταν οτι τα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν έίναι και ότι καλύτερο στο Ποτσδαμ και είχα το φόβο ότι δε θα μπορέσω να πάω τελικά πουθενά. Ευτυχώς το πρώτο το Hofbrauerei Krongut Bornstedt είναι δίπλα απο το πάρκο Sanssouci γύρω στα 10 λεπτά με τα πόδια και έτσι μια και είμασταν μέσα εκεί αποφασίσαμε να πάμε. Μεγάλος χώρος που φιλοξενεί και άλλα εκτός απο την ζυθοποιία. Ήταν ένα είδος Ιταλικού χωριού που είχε γίνει από τον Frederic William IV, έχει φούρνο και εργαστήριο πορσελάνης και χρυσοχοία. Εκτός απο το εστιατόριο έχει και χώρο για να πίεις μια μπύρα αλλά είναι self service. Έχει 2 μπύρες μόνο τις Bornstedter Buffel Braunbier και Bornstedter Buffel Helles. Στο ratebeer αναφέρει και μια weizen αλλά δεν είδα να υπάρχει. Μέτριες μπύρες με την Hell να είναι καλύτερή απο την Braunbier. Βαθμολογία 5,5 kai 6 αντίστοιχα.Hofbrauerei Krongut Bornstedt
Ribbeckstr. 6–7
14469 Potsdam

Tel. 331 - 550 65 10

http://www.krongut-bornstedt.de/


Tην επόμενη μέρα αφου φάγαμε ολo το πρωί να γυρίσουμε το πάρκο και να δουμε οτι παλάτι υπάρχει και υπάρχουν πολλά...Είπα να πάμε στο Braumanufaktur Forsthaus Templin.Έχοντας μια πολύ "έξυπνη" σκέψη γιατί να πάμε πίσω να πάρουμε λεωφορείο αφού μπορούμε να περάσουμε το ποτάμι!!! τελικά πήγαμε με τα πόδια. Κάτι το οποίο είναι περίπου 30 με 40 λεπτά περπάτημα σε μια ωραία καταπράσινη διαδρομή που όμως με το λεωφορείο είναι κατι λιγότερο απο 10 λεπτά. Τέλος πάντων φτάσαμε σε ένα πολύ ωραίο μαγαζί κάπου 5 χιλιόμετρα απο το Ποτσδαμ. Έχει 3 μπύρες μονιμές και αρκετές εποχιακές. Εμείς πετύχαμε την Pils(που είναι Hell), την Lager(που ειναι Dunkel) την Potsdamer Stange(μια μπύρα που έβγαινε στην ευρύτερη περιοχή του Βερολίνου πριν το πόλεμο και παίρνει το ονομά της από το ποτήρι της) που είναι οι μόνιμές και την Weizen που ήταν η εποχιακή εκείνη την περίοδο. Βαθμολογία Pils 6, Lager 6.25, Potsdamer Stange 7 και Weizen 7,5.Braumanufaktur Forsthaus Templin
Templiner Strasse 102
14473 Potsdam Tel.
033209 217979

thomas@braumanufaktur.de

joerg@braumanufaktur.de
http://www.braumanufaktur.de/


To βραδάκι πήγαμε στην τελευταία ζυθοποιία που μπορείς να βρεις στο Ποτσδαμ την Gasthausbrauerei Meierei im Neuen Garten. Στην οποία μπορείς να πάς και απο την Braumanufaktur Forsthaus Templin μέσω του ποταμού με ταξί. Είναι και αυτή δίπλα στο ποτάμι και κοντά στο αρχοντικό Cecilienhof του που έγινε η συνδιάσκεψη του Ποτσδαμ στο τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Έχει πολύ μεγάλη κίνηση αφού περιμένεις αρκετή ωρα για να βρείς τραπέζι. Βγάζει αρκετές μπύρες 1 μόνιμη και 10 εποχιακές. Και είναι οι εξης Hell(μόνιμη), Solles Winterbock(Ιανουαριο-Φεβρουάριο), Marzen, Rotbier(Απρίλιο), Maibock, Schwarzbier(ιουνιο-Ιούλιο), Mittsommerbier(ιουνιο), Neumonbier(Αυγουστο-Σεπτέμβριο), Sollator Herbstbock(οκτόβριο), Weihnachtfestbier(Χριστουγεννιάτικη), Weizenbier(μαιο-Σεπτέμβρη). Οι μπύρες είναι μέτριες βαθμός Hell 5.5, Schwarzbier 5.5, Weizen 6.75. Ακόμα δοκίμασα και την Wernesgruner Pils βαθμός 5.25.

Meierei - Brauhaus
Im Neuen Garten 10
14469 Potsdam

Tel (0331) 704 32 11

http://www.meierei-potsdam.de/


Επιστρέφοντας απο το Meierei πέσαμε σε μια γιορτή που γινόταν στο κέντρο του Ποτσδαμ και είχε μαζέψει πολύ κόσμο. Κάθε λίγα μέτρα είχε μουσική και ποτά, όπου μπορούσες να ακούσεις οτιδήποτε, από heavy metal μέχρι και γερμανικά τραγούδια του 60.
Η επόμενη μέρα ήταν και η τελευταία των διακοπών μας την περάσαμε κάνοντας μια τελευταία βόλτα στο Πότσδαμ και φύγαμε για το αεροδρόμιο στο οποίο βρήκα και τις τελευταίες μπύρες που έφερα μαζί μου
Η βαθμολογία πρέπει να πώ ήταν αρκετά αυστηρή, ορισμένες μπύρες αξίζουν καλύτερο βαθμό. Όμως τώρα δεν υπάρχει δυνατότητα νέας δοκιμής και έτσι θα μείνουμε σε ότι έχω βάλει.

Κάπου εδώ τελειώνει το μικρό οδοιπορικό (περισσότερα στοιχεία στο βιβλίο που ετοιμάζω και θα ονομάζεται "Ο γυρος της Γερμανίας σε 30 μέρες").

Μέρος Α' - Μέρος Β' - Μέρος Γ'

8 σχόλια:

  1. Ρε συ Γιάννη, έτσι που είσαι ζεστός, δεν κάθεσαι να μας "ρίξεις" και το Βέλγιο στα καπάκια, που θα έχει και περισσότερο μπυροενδιαφέρον...??? :P

    Λέω εγώ τώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιάννη σε ευχαριστούμε για αυτό το πανέμορφο τριπλό,μακροσκελές φωτορεπορτάζ που μοιράστηκες μαζί μας. Το ότι μάλιστα συμπεριέλαβες στις περιγραφές σου και άλλα πάρα πολλά στοιχεία για τις περιοχές που επισκέφτηκες, προσωπικά το θεωρώ μεγάλο συν στο γενικότερο μπυρο-οδοιπορικό που μας παρουσίασες ...
    Θα χρειαστούν σίγουρα αρκετές επαναλήψεις και στα 3 μέρη, αλλά να σαι σίγουρος πως αξίζουν και με το παραπάνω ...
    Τι να πω ... εύχομαι να σαι γερός κάθε χρόνο και για πολλά χρόνια ακόμη να ταξιδεύεις και να γεύεσαι την κουλτούρα και την μπύρα ολο και περισσότερων τοποθεσιών ανά τω κόσμω ...

    Όσον αφορά τώρα τις μπύρες που έφερες θα σχολιάσω για αυτές που γνωρίζω ...
    Για παράδειγμα την Carmeliter. Κακώς δεν αγόρασες και όλες τις υπόλοιπες ετικέτες της μικρής αυτής ζυθοποιίας. Είναι ολες τους εξαιρετικές, ειδικότερα η pils και η weizen που βλέπω πως έφερες. Κατά την 20ήμερη σχεδόν παραμονή μου στο bad bruckenau το καλοκαίρι που μας πέρασε τιμούσα σχεδόν σε καθημερινή βάση όλες τις ετικέτες της ζυθοποιίας αυτής.

    Αρκετά καλή και η επιλογή σου για τις ετικέτες της Der HirschBrau όπου και αυτές τις έχω δοκιμάσει σχεδόν όλες κατά το παρελθόν και τις βρήκα πολύ αξιόλογες,συγκριτικά πάντα με αρκετές του είδους στη Γερμανία που μου φάνηκαν μετριότατες ...

    Και όπως λέει και ο Θανασάκης ... άντε τώρα που γυρίζει η μπάλα ... άντε ρίξε και ένα Alvinne-ZBF να γουστάρουμε τρελά ...!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. John respect, αργησες αλλα εσκασε τριπλη super παρουσιαση. με χαροποιησσε ιδιαιτερα η αναφορα σου στην αγαπημενη μου Λειψια την οποια εχω επισκεφτει αρκετες φορες, κριμα που δεν δοκιμασες και την αλλη gose παντως, δεν πειραζει στην επομενη επισκεψη σου στο Leipzig. Tρομερη η Krypta εεε (ή αλλιως Volkerschlachtdenkmal), που να δεις να παρακολουθεις συναυλια εκει μεσα, δεος...!!!!

    Λοιπον αναμενουμε συντομα και ανταποκριση απο Alvinne!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ωραίο οδοιπορικό Γιάννη! Όμορφα μέρη, ωραία κτίρια και πολλές μπυρίτσες. Αν και πράγματι σε βλέπω λιγάκι αυστηρό, με το μέσο όρο να κινείται στο 6-6.5, εσύ ξέρεις καλύτερα από Γερμανίδες και σ' εμπιστευόμαστε με τα μάτια κλειστά :) Μάλλον έψαχνες το κάτι το διαφορετικό μια και βλέπω πως στην Neustadter με την κάνναβη το δωσες το 7.5αράκι :P

    Aν μας πεις και το κόλπο σου για να σ' ακολουθεί και η Έφη σε όλες αυτές τις μπυραρίες, δεν θέλουμε τίποτα άλλο :D

    Βάλε μπρος το report για το φεστιβάλ της Alvinne τώρα και άσε τα περί βιβλίων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ...Και έτσι μπορούν όλοι να καταλάβουν γιατί οι Γερμανοί χρησιμοποιούν τόσο το τρένο αντί για το αυτοκίνητο :)
    Στον τελευταίο "μπυρόκηπο", στο Πότσνταμ, είχα πάει και "κονόμησα" και ποτηράκι. Βάζω τα εισαγωγικά γιατί το πλήρωσα κανονικότατα. Δωρεάν μόνο σε Ελλάδα και Τουρκία έχω πάρει... Ας λέμε και τα καλά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΦΩΤΙΕΣ..μας αναψες Γιαννη με αυτα τα ακρως ενημερωτικα ποστ.ειδικα εμεις τις Γερμανικης σχολης παθαμε κατι.. ευτηχως ομως ο ''Ζυθεος'' ειναι μεγαλος κ χτες κουμπωσα ενα παρομοιο ταξιδακι για τον Αυγουστο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μπράβο το αγόρι μου... είπες και το κανες το αφιέρωμα! Τώρα εάν κάποιοι κακεντρεχείς και γκρινιάρηδες έσπευσαν να σε κατηγορήσουν στην αρχή της τριλογίας, μη σε πτοούν...φέεεεεετα!

    Πολύ όμορφη περιήγηση, αναλυτικότατη γαρ, στα μπυροπόστα της Γερμανίας!

    Σ ευχαριστούμε πραγματικά που μοιράστηκες σχεδόν το κάθε δευτερόλεπτο μαζί μας αλλά και την Έφη που σε ανέχτηκε όλες αυτές τις μέρες να λιώνεις στη μπύρα και να τη γράφεις!

    Άντε και στο ZBF!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Fugitive ena megaaaalo mprabo ki apo mena!
    Den mporw na prosthesw tpt parapanw sta sxolia twn paidiwn, magkia sou pou mporeis kai xarizeis omorfa taxidia mpyras ston eauto sou.

    Perimenoume to biblio :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή