Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Tesco Finest* Traditional Porter (by Harviestoun)

Αφού ο φίλος John Rebus παρουσίασε την αξιολογότατη Ola Dubh 18 της σκωτσέζικης Harviestoun, να σας ενημερώσω για μία άλλη μπύρα που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τη σκωτσέζικη ζυθοποιία με σήμα τον πόντικα.

O πόντικας πάει για ψώνια...


Πρόκειται για την Traditional Porter, μία πολύ καλή μαυρόμπυρα που βγήκε από τα καζάνια της Harviestoun για λογαριασμό της σειράς Tesco Finest (θυμηθείτε εδώ την παλαιότερη αναφορά που κάναμε στους Μπυραματισμούς για την Imperial IPA που ζυμώθηκε από την Brewdog).


Η Tesco Finest* Traditional Porter είναι βασισμένη στην Old Engine Oil της Harviestoun. Εξαιτίας αυτού, πολλά μπυροσάιτ και κριτικές που διάβασα θεωρούν – λανθασμένα – ότι η μπύρα της Tesco και το Παλιό λάδι μηχανής είναι στην ουσία η ίδια μπύρα με διαφορετική ετικέτα στο μπουκάλι. Η ίδια περιεκτικότητα σε αλκοόλ (6% α.φ.) και τα πολλά κοινά στοιχεία που έχουν σε χρώμα, άρωμα και γεύση είναι σίγουρα τα στοιχεία που μπερδεύουν τον κόσμο. Αναρωτιέμαι ωστόσο πώς είναι δυνατόν τόσοι πολλοί ‘γνώστες’ να έχουν δοκιμάσει τις δύο ετικέτες και να μην βρίσκουν έστω μερικές διαφορές ανάμεσά τους... Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι η Harviestoun πήρε την Old Engine Oil και ''έπαιξε'' λίγο με τη δοσολογία της συνταγής προτού τη βαφτίσει με άλλο όνομα και την εμφιαλώσει για χάρη της αλυσίδας s/m. Απλά πράγματα. 

Η Traditional Porter έχει ένα πλούσιο μαύρο χρώμα με λίγο καφετί, με μπεζ κρεμώδη αφρό που διαλύεται μεν γρήγορα αλλά μέρος του παραμένει στην επιφάνεια μέχρι το τέλος. Αρώματα σοκολάτας και λίγος καφές, όχι όμως οσο έντονα είναι στην Old Engine Oil. Στη γεύση οι δύο μπύρες ξεχωρίζουν ευκολότερα, με την τεσκόμπυρα να είναι πιο κρεμώδης και να ''τσιμπάει'' λιγότερο από τη σκωτσέζα αδερφή της. Καλή ισορροπία ανάμεσα σε malts και λυκίσκο. Περισσότερη σοκολάτα και μαύρα φρούτα από την Old Engine Oil, με μία χαρακτηριστική πικράδα στο τελείωμα που διατηρείται στην επίγευση. Απαλή αίσθηση στη γλώσσα. Ευκολόπιοτη και δεμένη, αν και μου δίνει την εντύπωση ότι πρέπει να αγοράσω 1-2 μπουκαλάκια και να τα αφήσω να μεστώσουν περισσότερο... 

Με τιμή 1.50 στερλίνες στο ράφι, είναι σίγουρο ότι θα την δοκιμάσω αρκετές φορές στο μέλλον! :)

4 σχόλια:

  1. Άκου εκεί ... " ο πόντικας πάει για ψώνια ..." ? Άμεση ανταπόκριση από το Νησί φίλε Dokimos πάνω σε αυτά που ήδη μας έκανε γνωστά λίγες ώρες μόλις πριν o Φώτης μας ως προθέρμανση από τη Σκωτία. Να σου πω την αλήθεια, περίμενα ότι θα έχουμε κάποιο σχόλιο από σένα, αλλά ευτυχώς είχαμε και κάτι ακόμη παραπάνω ... Εύγε!

    Αυτά τα Tesco τελικά δείχνουν να το έχουν και να το κατέχουν το θέμα καλά, αφού έχουν καταφέρει με τέτοιες κινήσεις να δίνουν τη δυνατότητα στη "μάζα" να καταναλώνει ποιοτικές μπύρες, φτηνά και κυρίως με άμεση πρόσβαση σε αυτές.

    Μάλλον, όταν εγώ επισκεπτόμουν τα Tesco, άρπαζα ό,τι να ναι από τα ράφια κι έτσι δοκίμαζα όλα τα νεροζούμια της βρετανικής ζυθοποιίας ! Ας πρόσεχα !

    Με αυτά και με τα άλλα, λέω άμεσα να ετοιμάσω κι εγώ την παρουσίαση των 2 ετικετών από την άλλη Σκοτσέζικη ζυθοποιία, την Innis & Gunn, για να συνεχίσουμε το σερί των σκωτσέζικων μπυραματισμών που αρχίσαμε ...!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραίος ο Δόκιμος για την άμεση ανταπόκριση. Αυτό θα πει να βρίσκεται ο κατάλληλος άνθρωπος, στο κατάλληλο μέρος και την κατάλληλη στιγμή.

    Άμα δώσει κι ο Μίχος την ανάλογη συνέχεια, τότε το κάναμε εδώ μέσα Highlands!

    Στην υγειά του William Wallace λοιπόν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δοκιμε,κρατας με σθενος ανοιχτη την γραμμη μπυρο-επικοινωνιας η οποια διασχιζει πλεον ταχυτατα την Μαγχη κ ποντικες γεματοι μπυροδοκιμες πανε κ ερχονται...

    σ'ευχαριστουμε φιλε τοσο για την ποιοτητα της συντροφιας οσο κ για τις ασταματητες δοκιμες σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Mixos: Xaxa, ''o pontikas paei gia ywnia'' epeidh to marketing ths Harviestoun mpainei pleon kai se s/m - opws ekane kai h Brewdog palaiotera. Oi synergasies autes tou Tesco me kales zythopoiies einai poly prosfates. Pou na deis kai thn allh mpyra-synergasia me belgikh zythopoiia pou agorasa!

    @PR: Sthn ygeia sou latrh ths perhfanhs Skwtias, tou topou pou megalwnei ta paidia tou me bynh kai lykisko!
    Eimai sigouros oti o Mixos syntoma tha mas pei gia thn Innis&Gunn.. :)

    @Weissman: Nasai kala file, prospathw oso epitrepei o eleutheros xronos na syndramw oso ginetai stis sizithseis/parousiaseis pou ginontai edw pera gia pontikes k alla perierga.. ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή