Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Affligem Tripel ... μια απολαυστική βελγίδα μοναχή !

Κάθε φορά που δοκιμάζω αυτήν την καταπληκτική triple μακαρίζω τους Βέλγους μοναχούς και τις μοναστηριακές τους συνταγές. Προσωπικά θεωρώ πως η Affligem Tripel μαζί με την "τριπλή" Westmalle, αποτελούν υπόδειγμα παρασκευής μιας tripel ετικέτας, ένα είδος που, εγώ τουλάχιστον, το χαρακτηρίζω ως το πιο δύσκολο και δύστροπο είδος ανάμεσα σε όλα τα υπάρχοντα είδη μπύρας που η τέχνη της ζυθοποίησης έχει γεννήσει.
Για να βγάλεις από τα καζάνια σου μια καλή tripel πρέπει να είσαι μεγάλος μάστορας. Η απόσταση ανάμεσα στην επιτυχία και την πλήρη αποτυχία παρασκευής μιας tripel είναι πολύ μικρή και κρίνεται σε λεπτομέρειες ...


Εγγύηση ποιότητας και απόλαυσης η Affligem σε όλες τις ετικέτες της, πήρε το όνομά της από το Abbaye Affligem ( L’Abbaye Saint-Pierre-et-Saint-Paul d’Affligem), ένα μοναστήρι Βενεδικτίνων μοναχών που ιδρύθηκε το 1074 ( πολλές πηγές αναφέρουν και ως έτος ίδρυσης το 1062 ) στο Affligem, 20 χλμ από τις Βρυξέλλες, κάπου ανάμεσα στο Φλαμανδικό τμήμα της επαρχίας Brabant και στα σύνορα της Ανατολικής Φλάνδρας.


Στο πλαίσιο συνεργασίας μοναχών - ιδιωτών που συνηθίζονταν τότε, οι υπεύθυνοι του μοναστηριού ανέθεσαν στην ζυθοποιία De Smedt την υλοποιίηση και πραγματοποίηση της μοναστηριακής συνταγής τους. Το όνομα αυτό παραμένει άρρηκτα συνδεδεμένο μέχρι τις μέρες μας με την Affligem παρόλο που τα πράγματα έχουν αλλάξει από τη στιγμή που ο κολοσσός Heineken έβαλε κάτω από τη στέγη της το σήμα αυτό.
H Affligem Brewery, όπως πλέον ονομάζεται η ζυθοποιία, εδρεύει στο γειτονικό χωριό Opwijk της ίδιας επαρχίας, εκεί όπου υπήρχε η Op-ale Brewery όπου επί χρόνια παρασκεύαζε με την άδεια των μοναχών του Affligem τις ομώνυμες ετικέτες, όπως ακριβώς έκανε και με τις ετικέτες για λογαριασμό των μοναχών του Abbaye Postel με τις γνωστές του μπύρες.
Μπορεί το όνομα Affligem επομένως να έχει μπει για τα καλά υπό την "προστασία" της υπερδύναμης Heineken, το σίγουρο όμως είναι πως σε καμιά περίπτωση οι μπύρες αυτές δεν έχασαν ούτε στο ελάχιστο κάτι από την εκλεκτή ποιότητα και παράδοση αιώνων που κουβαλούν πάνω τους.
Αν ήθελαν, ας έκαναν κι αλλιώς ...


Affligem Tripel
στα 9,5% ABV


Χρυσοπορτοκαλί το χρώμα της, από τα τυπικές αποχρώσεις που συναντάμε σε tripelbiers, σχηματίζει έναν πανέμορφο λευκό αφρό, στητό που κάθεται πραγματικά σαν κόσμημα στην επιφάνεια της μπύρας μας. Ο αφρός θα μείνει για πολύ και πέφτοντας στην πορεία θα αφήνει αχνά τα αποτυπώματά του στα τοιχώματα του ποτηριού ...

Άρωμα: πολύπλοκο το άρωμά της, αφού ξεκινάει πιο υποτονικά και απογειώνεται στην πορεία όταν η μπύρα ζεσταθεί αρκετά, αναδύοντας φρούτα εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, ελαφρώς grape fruit) μπαχάρια, λυκίσκους και ασφαλώς μαγιά. Είναι από τις λίγες tripel ετικέτες του Βελγίου, όπου η κλασσική "βελγική μαγιά" κάνει τόσο αισθητή την παρουσία της στο άρωμα. Αυτήν την αίσθηση αποκομίζω πάντα με όλες τις ετικέτες της Rochefort κατά κύριο λόγο. Το αλκοόλ της ελαφρώς έως μέτρια παρόν, ανάλογα με τη μεταβαλλόμενη θερμοκρασία στην πορεία.


Γεύση: ακολουθεί κατά πόδας το άρωμα, μόνο που η γενικότερη αίσθηση που αποπνέει η μπύρα αυτή είναι σαφώς πιο γλυκιά με τον λυκίσκο να μπαλαντζάρει τόσο όσο πρέπει την όλη συνταγή, θυμίζοντάς μας πως έχουμε να κάνουμε με μια εξαιρετική tripel. Τα εσπεριδοειδή με κυρίαρχο το πορτοκάλι και το κίτρο σε συνδυασμό με τη γνώριμη αίσθηση βοτανοανθών και γρασιδιού από το λυκίσκο, παντρεύονται τόσο όμορφα με τη γλυκύτητα των malts και της αλκοόλης, ώστε το αποτέλεσμα που προκύπτει να είναι απολαυστικότατο σε όλα του.

Επίγευση: υπέροχο φινάλε μακράς διάρκειας, φρουτώδες, λουλουδένιο, ημίγκλυκο, με τσιμπήματα αλκοόλης και πικράδας. Η αίσθηση φρεσκάδας που μένει σαν τελική ανάμνηση σε κάνει να μη θέλεις να τελειώσει ποτέ. Κάποια μπαχαροβότανα και αυτά παρόντα όταν η μπύρα είναι ακόμη δροσερή.

Σώμα ιδανικό για αυτή τη συνταγή, κάνει την μπύρα ευκολόπιοτη και smoothy παρόλα τα υψηλά ποσοστά του αλκοόλ. Ενανθράκωση μέτρια προς υψηλή. Μια εξαιρετική συνταγή, μια από τις αγαπημένες μου tripels, αλλά και από τις αγαπημένες μου βελγίδες γενικότερα.

Βαθμολογία : 8,75


Pache ... !!!

4 σχόλια:

  1. Μπράβο Μίχο πολύ όμορφη παρουσίαση. Δυστυχώς δεν την εχω δοκιμάσει την συγκεκριμένη αλλα απο τις φωτογραφίες της μπύρας μεσα σ αυτό το εξαίσιο ποτήρι και τα σχόλια σου με κάνουν να την θέλω σαν τρελός. Εύγε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραιος Μιχαρα πολυ ωραια παρουσιαση. Βασικα εχω να την δοκιμασω πολυ καιρο αυτη την ετικετα απο τοτε που κυκλοφορουσε στο παλιο της μπουκαλακι( http://i221.photobucket.com/albums/dd293/redordead700/DSC02630.jpg ) αλλα θυμαμαι οτι μου ειχε αφησει πολυ καλσες εντυπωσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όντως πρόκειται για μια εξαιρετική στο είδος της ετικέτα, που αν και δεν είναι το φόρτε μου, την απήλαυσα με περισσή χαρά παρέα με το ΜΙΧΟ. Καιρό έχει να με εντυπωσιάσει μια Tripel και πιστεύω πως αξίζει δοκιμής!

    Από κει κ πέρα θα πρέπει να αναφερθεί και το κόστος της παραπάνω ετικέτας, που αν θυμάμαι καλά, μαζί με τα μεταφορικά κόστισε γύρω στα 2,10€... "value for money" λοιπόν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Tha symfwnhsw mazi sas, poly kalh h tripel ths Affligem!
    Apo tis prwtes ths oikogeneias pou dokimasa, paramenei statherh belgikh axia :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή