Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Savor 2011. Όταν η ποιοτική μπύρα συναντά το ποιοτικό φαγητό

Πριν από μερικούς μήνες είχαμε ασχοληθεί εδώ στους Μπυραματισμούς, με το θέμα συνδυασμού μπύρας και φαγητού, ένα θέμα με το οποίο ασχολούμαστε συχνά πυκνά από τότε, μια και είναι πλέον παγκόσμια η τάση και όλο και περισσότερο προβάλλεται, τόσο σε φεστιβάλ, όσο και στα ίδια τα beer restaurants. Ιδιαίτερα είχαμε αναφερθεί στη μεγαλύτερη ίσως εκδήλωση που γίνεται πάνω σ’ αυτό το θέμα στην Αμερική, το Savor, εστιάζοντας στην μεγαλόπρεπη εκδήλωση του 2010.


Savor 2011

SAVOR. Αn American Craft Beer and Food Pairing Experience.


Φέτος, στις 4 και 5 Ιουνίου, το Savor, στην 4η επέτειό του επέστρεψε στην Ουάσιγκτον, για ένα διήμερο απολαυστικών συνδυασμών, σε μια εκδήλωση - όπως πάντα - υπό την αιγίδα του Craft Beer Association. Λόγω της φρενίτιδας που δημιουργήθηκε πέρυσι, με τα εισιτήρια που εξαφανίστηκαν μέσα σε λίγες ώρες, φέτος η οργανωτική επιτροπή αποφάσισε να επεκτείνει τη διάρκεια της εκδήλωσης σε δύο μέρες, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε διπλάσιο αριθμό φίλων της κουλτούρας της μπύρας να βρει μια θέση σ’ αυτό το σημαντικό γεγονός. Οι ενδιαφερόμενοι έσπευσαν αμέσως να προκαταβάλουν το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 110$ (για μία απ’ τις δύο μέρες), αλλά σίγουρα πολλοί έμειναν και πάλι παραπονεμένοι.


savor_glass


Και αυτή τη χρονιά επαναλήφθηκαν τα επιτυχημένα μικρά σαλόνια γευσιγνωσίας και εκπαίδευσης, από ονομαστούς σεφ και brewmasters, αλλά και τα πάνελ συζητήσεων με σημαίνοντες προσωπικότητες της craft beer σκηνής. Απ’ τα πολλά ενδιαφέροντα “σαλόνια” της φετινής εκδήλωσης, πολύ θα ήθελα να ήμουν στο “Califlorida: A Tale of East Coast / West Coast Collaboration” με τους head brewers δυο νέων αλλά πολύ δυναμικών αμερικανικών ζυθοποιιών, της “Cigar City” και της “The Brewery”, ή να παρακολουθήσω τη διάλεξη του beer guru Charlie Papazian “The “Wow” of Umami! Creating the “Wow” of Beer & Food Combination”. Ανδρικό φλερτ  (Μπορείτε ν' ακούσετε το τελευταίο σε podcast εδώ)


savor 2011 lobster rolls @ Sam Adams

Καθόλου δε θα με χάλαγε επίσης να συμμετέχω στο σαλόνι με το vertical tasting της Foul Sail, με vintage μπουκάλια της Black Gold Bourbon Barrel Aged Imperial Stout από το 2006 μέχρι το 2011…  Ο φίλος μας ο Fugitive μάλλον θα προτιμούσε να παραστεί στο σαλόνι με το vertical tasting της Alascan Smoked Porter Ο Γελαστούλης ζεσταίνεται
Νέο αίμα αυτή τη χρονιά, μια και σχεδόν οι μισές απ’ τις 72 συμμετέχοντες μικροζυθοποιίες που επελέγησαν ύστερα από κλήρωση να παραστούν στο φετινό Savor δεν ήταν πέρυσι, με πολλές να είναι νεοφώτιστες. H πλήρης λίστα με τις συμμετέχουσες ζυθοποιίες, εδώ


Chef Adam Duyle

Δύο αναγνωρισμένοι beer chefs επιμελήθηκαν τα εδέσματα των φετινών τραπεζιών. Ο chef Adam Duyle (φωτό επάνω) του “Monk's Kettle” στο San Francisco, με την εμπειρία του τελευταίου "Great American Beer Festival (Farm to Table pavilion) και ο “τηλεοπτικός αστέρας” chef Teddy Folkman, του “Dr. Granville Moore's” gastro-pub στην Ουάσιγκτον, ήταν οι σταρς της φετινής εκδήλωσης.
Οι 2000 επισκέπτες του φετινού Savor έφυγαν όχι μόνο με τις καλύτερες (εκτιμώ) εντυπώσεις, αλλά και μ’ ένα μπουκέτο  λουλούδια… σε μπουκάλι, μια και τους περίμενε ως δώρο ένα μπουκάλι απ’ την Flowers, τη συνεργασία του Sam Calagione της Dogfish Head και του Jim Koch της Sam Adams.


Savor flowers bottles

Ξαναζωντανεύοντας μια παλιά μέθοδο διύλησης, ο Calagione κατάφερε να δημιουργήσει μια βάση ροδόνερου που χρησιμοποίησε στην Flowers. Ως γνωστόν, ο Sam δεν στερεύει από επιλογές συστατικών για τις μπύρες που φτιάχνει (που να ‘ταν στη Γερμανία ο άνθρωπος… Ο Γελαστούλης κοροϊδεύει ) οπότε “έψησε” τον Jim και στο καζάνι με το ροδόνερο έπεσαν ακόμη λεβάντα, υβίσκος, γιασεμί και ροδοπέταλα. Για την ωρίμανση επιστρατεύτηκε το θρυλικό “Barrel One,” το αυθεντικό βαρέλι που χρησιμοποιήθηκε από τον Koch για την παλαίωση της Triple Bock του 1993. Ο Γελαστούλης είναι έκπληκτος




O Jim Koch Sam Calagione μιλούν για την Savor Flowers στο Brewbound, αποκαλύπτοντας πολλές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες της παραγωγής της.


Στις φωτό παρακάτω οι δυο ζυθοποιοί ανοίγουν με τον όχι και τόσο παραδοσιακό τρόπο μερικά μπουκάλια λουλουδιών


Savor flowers Sam openingSavor flowers Jim opening


Περισσότερα για το Savor 2011 μπορείτε να βρείτε στην επίσημη σελίδα της εκδήλωσης, ενώ ένα όμορφο φωτορεπορτάζ έχει δημοσιεύσει ο Andrew Nations στο DC Beer

Προσθήκη: Παρακολουθήστε σε podcast πολλά απ' τα events του Savor εδώ

2 σχόλια:

  1. Πολύ όμορφα και ζηλευτά φαίνονται όλα Νικόλαε Μέγα. Ωραία concepts που δίνουν αίγλη και prestige στο Ζύθο και μας ξαναθυμίζουν πως δεν είναι μόνο το κρασί άξιο τέτοιων εκδηλώσεων.

    Το πάντρεμα δε με τη μαγειρική πραγματικά θεωρώ πως απογειώνει την μπύρα στο έπακρον και δίνει τη δυνατότητα σε πολλούς από εμάς να "ξεφύγουμε" από τα κολλήματά μας περί μπύρας και συνοδευτικών!
    Εξάλλου, ανέκαθεν φαγητό και ποτό είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το επόμενο Savor για το 2013 ( 14-15 Ιουνίου) μεταφέρεται από την Washington D.C. στο New York για το γνωστό διήμερο και στις 9-10 Μαΐου του 2014 θα επιστρέψει στην Washington ...
    Βέβαια, όλα αυτά εμάς δεν μας αφορούν αφού σε ένα μήνα από τώρα ο πλανήτης θα καταστραφεί και θα απομείνουν μόνο 4 υλικά σώα στον πλανήτη ΓΗ, σύμφωνα με έγκυρες επιστημονικές μελέτες-έρευνες και ασφαλείς προβλέψεις!
    Φαντάζομαι όλοι καταλάβατε ποια θα είναι αυτά ...

    http://thefullpint.com/beer-news/savor-moves-from-dc-to-ny-for-2013/

    ΑπάντησηΔιαγραφή