Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

¡Una cerveza por favor!

OK, τα ‘χουμε ξαναπεί, τα είπε και πρόσφατα ο Μίχος. Στη χώρα του “una cerveza por favor” δεν μπορείς να περιμένεις και πολλά, αν και όπως είδαμε υπάρχουν λαμπρές εξαιρέσεις. Και η Βαρκελώνη, παρόλο που είναι και η πιο τουριστική πόλη της Ισπανίας, δεν ξεφεύγει από αυτό τον κανόνα. Αν δεν θέλεις λοιπόν να μείνεις στις κλασικές Estrella, San Miguel και τις δροσιστικές claras (μπίρα με λεμονάδα...) θέλει λίγο ψάξιμο για να εντοπίσεις τα καλά μπιροπόστα της πόλης που μετριόνται στα δάχτυλα, αλλά νομίζω θα ικανοποιήσουν τον απαιτητικό μπιρόφιλο.
Αν και το σημαντικότερο βεβαίως σποτ (The Drunk Monk) είναι εκτός πόλης, η Βαρκελώνη διαθέτει 3 καλές μπιροκάβες, 2 κάβες/μπαρ και 4-5 μπαρ/μπυραρίες. Λόγω του περίεργου ωραρίου (2-5 τα μαγαζιά είναι κλειστά, παραδοσιακή siesta γαρ, ενώ τα μπαρ ανοίγουν μετά τις 6 το απόγευμα) και του απογευματινού μουσικού φεστιβάλ, δεν κατάφερα να πετύχω ανοικτά όσα επισκέφτηκα.

2D2Dspuma (C/Manigua 4-6)
Πρόκειται επί της ουσίας για 2 ξεχωριστούς χώρους. Τη μπυραρία (cervecería) και τη μπιροκάβα (tienda). Βρίσκονται εκτός κέντρου. Εγώ επισκέφτηκα το μαγαζί. Θα έλεγα πως είναι ίσως και το καλύτερο μέρος για να αγοράσεις τις μπίρες σου, κάτι που έκανα κι εγώ. Εξαιρετικές επιλογές μέσα από μία γκάμα που φτάνει τις 450 ετικέτες.


Μπορείς να συναντήσεις από πολλές βελγίδες (δεν είδα τις De Struise) και μερικές αμερικάνικες μπίρες (Great Devide, Left Hand, Anderson Valley, Stillwater, κ.α.) μέχρι τη τεράστια λίστα της Mikkeller και τη πλήρη σχεδόν λίστα της Brewdog. Επίσης, θα βρεις μια πολύ καλή συλλογή από De Molen, τις μπίρες της βρετανικής Samuel Smith και μια μεγάλη γκάμα από ισπανικές μίκρο. Τέλος, διαθέτει αρκετούτσικα ποτήρια και όλα τα απαραίτητα για home-brewing. Οι τιμές σε γενικές γραμμές καλές. Πουλάνε σε όλη τη χώρα μέσω λίστας.

La Maison Belge (C/ Montseny, 17)
Τελικά κατάφερα να το πετύχω ανοιχτό. Όπως φανερώνει και το όνομά του είναι το μέρος που μπορείς να αγοράσεις βελγικά προϊόντα; τυριά, πραλίνες, μερικά άλλα τρόφιμα και βεβαίως μπίρες. Βελγικές μπίρες, μόνο. Η γκάμα περιλαμβάνει 250 ετικέτες, αλλά στο συγκεκριμένο κατάστημα (έχει και στη Μαδρίτη και κάπου αλλού) απ’ ότι είδα είχε λιγότερες διαθέσιμες. Διαθέτει και online shop. Ένα must to visit beerspot!


Κι εδώ βρέθηκα μπροστά σε μια έκπληξη που ονομάζεται Albert. Άλλος ένας αξιόλογος άνθρωπος της μπίρας. Υπάλληλος και όχι ο ιδιοκτήτης (που είναι βέλγος και φίλος του Sven από το The Drunk Monk). Φοβερός τύπος, λάτρης της Ελλάδας (έχει έρθει πολλές φορές), χαιρόσουν να συζητάς μαζί του. Μου έβγαλε να δοκιμάσω και τη δική τους μπίρα; τη La Belga. Μια αξιοπρεπή triple φτιαγμένη αποκλειστικά από τη Brasserie La Binchoise για το La Maison Belge. Συζητήσαμε και με αυτόν πολλά και μάλιστα παρόλο που έκλεινε στις 2 καθυστέρησε το μεσημεριανό του για να τα πούμε λίγο παραπάνω. Του έδειξα και το μπλογκ μας και μου είπε πως ήδη το είχε επισκεφτεί!


Rosses i Torrades (C. Consell de Cent, 192)
Το συγκεκριμένο μαγαζί δυστυχώς δεν το πρόλαβα ανοιχτό. Το αναφέρω όμως γιατί φαίνεται να έχει αρκετές αξιόλογες μπίρες στη γκάμα του. Μόνο εδώ είδα τις καναδέζικες Unibroue. Είναι καινούριο και βρίσκεται κεντρικά, στη περιοχή Eixample.


3 σχόλια:

  1. Αυτά είναι... Γινόμαστε μάρτυρες της αυτοθυσίας ενός Μπυραματιστή! Για μουσικό φεστιβάλ πήγε ο Φώτης στη Βαρλελώνη και ξεποδαριάστηκε ο άνθρωπος για να μας γνωρίσει όλα τα αξιοπρεπή μπυρομάγαζα της πόλης. Και έκανε και γνωριμίες (το να παραβιάσει ο Ισπανός τη μεσημεριανή του σιέστα, για να συνεχίσει την πάρλα με το Φωτάκο, όλο και κάτι καλό θα κουβεντιάζανε :)

    Από τιμές οι δυο αυτές οι μπυροκάβες τι λέγανε;
    Κι εκείνες οι παραταγμένες μπύρες στο τέλος της παρουσίασης του 2D2Dspuma... μήπως πήραν τελικά το δρόμο για Αθήνα; Γιατί δεν το ανέφερες στο άρθρο σου; Τυχαίο; :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μακάρι να είχα χρόνο να ασχολιόμουν και περισσότερο, αλλά με τα συγκεκριμένα ωράρια μη ζητάω και παραπάνω.

    Οι τιμές ήταν αρκετά καλές και στα δύο, με το 2D2Dspuma τώρα που το τσέκαρα λίγο φθηνότερο στις Βελγικές. Η τελευταία φώτο, ναι, δείχνει τις μπίρες που έφτασαν στο σπίτι. Το αναφέρω στην αρχή ότι από κει τις αγόρασα. Η Paradox πχ κόστιζε 4,85€ και η Tokyo 6,65€.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Muy bien Señor Fotis ...
    Έχεις μετεξελιχθεί σε φανατικό μπυρο-ταξιδευτή.
    Άκρως ενδιαφέρουσες και πάλι οι πληροφορίες σου από την Catalunya!

    Σα να έχω χρόνια να τριπάρω στο España μου φαίνεται !!
    Αντε ... και μετά το πακέτο "στήριξης" που αναμένεται (?) όλο και καμιά Πεσέτα θα μπορέσουμε να βρούμε για να κάνουμε το tour!!
    Επιστροφή σε δραχμές και πεσέτες ... μας βλέπω να χουμε !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή