Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

¡Una cerveza mas por favor!


La Cerveteca (Gignàs 25)
Είχα αναφερθεί σ’ αυτό το ιδιαίτερο μέρος παλιότερα, σε προηγούμενη επίσκεψή μου στη Βαρκελώνη. Είναι το πρώτο μαγαζί που συνδυάζει τη φιλοσοφία αγορών και κατανάλωσης. Οι τιμές φυσικά διαφέρουν αν αποφασίσεις να καταναλώσεις τις μπίρες σου εκεί. Βρίσκεται κεντρικότατα, σε μια όμορφη τουριστική περιοχή, το El Born. Αν είσαι τυχερός μπορείς να πετύχεις τον μπιραματιστή από το Λίβερπουλ, τον Steve Huxley, ο οποίος όπως έμαθα ετοίμαζε μια δική του μπίρα στην Αγγλία.


Εξαιτίας του πιο διευρυμένου ωραρίου, κατάφερα να το επισκεφτώ 2 φορές (με τη ψυχή στο στόμα βέβαια). Αυτή τη φορά είχαν βάλει και 5 cask ales, οι οποίες όμως “άνοιγαν” συγκεκριμένη ώρα. 4 ήταν της BrewdogHardcore είχε 9€ το pint) και μία ισπανική (Agullons). Υπάρχουν και κάνα δυο άλλα βαρέλια με weiss και pilsner. Η γκάμα σε μπουκάλια δεν είναι τεράστια (πρέπει να παίζουν καμιά 60-70 ετικέτες, οι οποίες αλλάζουν), αλλά οι επιλογές είναι εκλεκτές. Μεγάλη σειρά από τις αμερικάνικες Rogue, Brewdog, Cantillon, Meantime, Dupont, Great Divide, αλλά και διάφορες ισπανικές μίκρο, όπως και κάποιες καλές γερμανικές. Επίσης είχε και τις Nogne 100 και Dark Horizon, όπως και τη BrewDog Three Floyds Bitch Please.

Επειδή είχαν στοκ από Rogue και Meantime, προσέφεραν κάποιες σε αρκετά χαμηλές τιμές. Εγώ δοκίμασα τις Rogue Dead Guy Ale και American Amber Ale σε 33cl μπουκάλι στα 3€ μόλις. Και οι δύο πολύ καλές αλλά ο μακαρίτης μου άρεσε περισσότερο.

Αν και οι τιμές είναι λίγο τσιμπημένες (λόγω περιοχής κιόλας) θεωρώ πως είναι άλλο ένα must to visit μέρος.

La Cervecera Artesana (C/ Sant Agustí, 14)
Πρόκειται για μια κλασσική brewpub, στη πολύ όμορφη γειτονιά Grácia. Μεγάλος χώρος σε σχήμα Π και αντίστοιχη μπάρα. Στο πίσω μέρος ξεχωρίζει η αίθουσα με τα καζάνια όπου παράγεται η δική τους μπίρα που ονομάζεται Iberian. Βγαίνει σε 6 τύπους-ετικέτες (Tostada, Negra, Honey Ale, Boletus, Maca, Rosa). Δοκίμασα σε βαρέλι τη Negra που τη θεωρούν stout. Θα ήθελαν, αλλά δεν τα κατάφεραν. Πάντως πινόταν. Επίσης, διαθέτει και 7 βαρέλια με Karmeliet, Kwak, Guinness, Fosters, Franziskaner, Hoegaarden, Timmermans. Με μεγάλη λαχτάρα πήρα να πιω και μια Καρμέλα, αλλά μου φάνηκε σαν να ξίνιζε κάπως. Τη περίμενα σαφώς καλύτερη. Σε μπουκάλια παίζουν καμιά 100 ετικέτες, ενώ υπάρχει μια σειρά από single malts, αλλά και συνοδευτικά καταλανικά πιάτα. Οι τιμές ήταν σχετικά καλές. Τέλος διοργανώνουν και κάποιες γευστικές δοκιμές και άλλες εκδηλώσεις γύρω από τη μπίρα.


Κλείνοντας θα ήθελα να αναφερθώ και σε 4 ακόμη μέρη, τα οποία παρόλο που δεν κατάφερα κάποια να τα πετύχω ανοικτά και άλλα δεν τα επισκέφτηκα καν πιστεύω πως αξίζει να αναφερθούν ώστε να τα ‘χει υπόψη του ο υποψήφιος επισκέπτης της Βαρκελώνης.
Πρώτα είναι η Cerveceria El Flabiol (Rambla del Brasil 55) κοντά στο Καμπ Νου. Πρόκειται για μια τρύπα που διαθέτει (σύμφωνα με το site του) κάπου στις 200 ετικέτες με το 80% να είναι Βελγικές. Κοντά βρίσκεται και η “Cerveceria Freiburg” (c/ Occident 12 bis). Από το Ratebeer βλέπω ότι διαθέτει καμιά 100 μπουκάλια με καλή ποικιλία (π.χ. Jolly Pumpkin Oro de Calabaza). Έπειτα είναι η μπυραρία/κάβα " La Cervecita nuestra de cada dia" στη περιοχή El Poblenou (Llull 184), η οποία φαίνεται να διαθέτει μια πολύ ενδιαφέρουσα γκάμα από μπίρες και είναι και καινούρια. Τέλος, να αναφερθώ και στο Belchica Bar (Villarroel 60) που βρίσκεται κεντρικά, κοντά στο πανεπιστήμιο και βέβαια διαθέτει βελγικές μπίρες, αλλά μικρή ποικιλία.

5 σχόλια:

  1. Πολύ μου αρέσει που έχουμε αρχίσει πλέον να βλέπουμε με κριτικό μάτι τα διάφορα μπυροπόστα ανά τον κόσμο. Πράγματι, μετά από τόσα μπυροφεστιβάλ και επισκέψεις - παρουσιάσεις μπυροπροορισμών, τολμώ να πω - χωρίς ελπίζω να θεωρηθώ ψώνιο - πως μπορούμε πλέον να διακρίνουμε σε διεθνές επίπεδο, το καλύτερο απ' το καλό, αλλά και να εκφέρουμε συνειδητή άποψη για το αν μια οργάνωση, ένα μαγαζί ή έστω μια μπύρα είναι πράγματι καλή ή απλά παρουσιάζεται ως καλή ;)

    Ευχαριστούμε και πάλι Φώτη για τα φώτα σου! Οπωσδήποτε όλα αυτά πρέπει να τα συγκεντρώσουμε σ' ένα "καταλανικό" αφιέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαιρετώ!Εδώ και πολύ καιρό(σχεδόν από το ξεκίνημα σας) σας παρακολουθώ διακριτικά στα ταξίδια σας(εντός και εκτός εισαγωγικών) στον γοητευτικο κόσμο της μπύρας!
    Είχα την τύχη να γνωρίσω κάποιους από εσάς αλλά αισθάνομαι ότι σας ξέρω όλους!
    Προσωπικά ασχολούμαι,εκτός από το homebrewing(ίσως κάποιοι με γνωρίζεται μέσα από το beer.gr), και με την αναζήτηση-κατανάλωση ποιοτικής μπύρας.
    Στο θέμα μας τώρα.Έχω κατά καιρόύς επισκεφθεί τη Βαρκελώνη και θέλησα να συνδράμω με κάποιες extra πληροφορίες στον μπυροδηγό.
    Επισκέφθηκα λοιπόν το Rosses i torrades και πραγματικά έμεινα άφωνος!
    Αρκετά μεγάλη γκάμα από εκλεκτές ετικέτες.Ικανοποιητική ποικιλία από αμερικάνικες(Element,Alesmith,Clown shoes,Smuttynose,Jester King,Lost Abbey/Port brewing,...και η λίστα δεν έχει τελειωμό!)Κάποιες κλασικές αγγλικές.Σχεδόν ολοκληρωμένη γκάμα από De Molen και Brewdog.Συνέχεια με De Struisse,Birrificio,Mikkeller,Evil twin,Amager,Nogne,Haandbryggeriet,Sigtuna Brygghus.Λίγες γερμανικές και φυσικά καταλανικές.Βέβαια κατά καιρούς αλλάζει συχνά η σύνθεση των ραφιών με νέες ετικέτες,όπως με ενημέρωσε ο ιδιοκτήτης.Επίσης καθώς ψάχνεις ανάμεσα στα ράφια υπάρχει η δυνατότητα επιτόπιας κατανάλωσης καθώς διαθέτει ψυγείο με λίγο απ'όλα τα καλούδια.Ο ιδιοκτήτης γνώστης και λάτρης της μπύρας ο ίδιος,φιλικός και εξυπηρετικός(μιλάει αγγλικά).Τέλος για όσους ενδιαφέρονται υπάρχει και εξοπλισμός αλλά και πρώτες ύλες για homebrewing(βύνες,λυκίσκοι κλπ)
    Στο resume τώρα.Έκανα μια καλή αγορά(περί τα 20 μπουκάλια-κυρίως αμερικάνες- σε διάφορα μεγέθη) και έδωσα γύρω στο 100άρικο...Νομίζω ότι οι τιμές του είναι καλές.Θα το πρότεινα ανεπιφύλακτα σε όποιον επισκεφθεί τη Βαρκελώνη.
    Για περισσότερα:http://www.ratebeer.com/p/rosses-i-torrades--celler-de-cerveses-barcelona/19433/
    και
    http://www.rossesitorrades.com/Rosses%20i%20Torrades/eng/index.htm

    Κάπιοα στιγμή θα γράψω την αναφορά μου και για ένα καταπληκτικό bar που επισκέφθηκα(George&Dragon)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια σου φίλε Lizard ... Ο "Οδηγός αντιμετώπισης συχνών προβλημάτων" είναι από τα πιο χρήσιμα ομολογουμένως θέματα που έχω διαβάσει από την "ομάδα των homebrewers". Αναμένουμε τη συνέχεια ασφαλώς ...
    Εμείς πάλι εξασκώντας κατά βάση και κυρίως το "χόμπυ" μας που είναι η μπύρα υπό άλλη οπτική γωνία, είμαστε των ταξιδιών και των μπυροτουρς !! Κοινός παρανομαστής ασφαλώς όλων μας η αγάπη μας για τον ζύθο με τα "παρελκόμενά" του και τις εκφάνσεις του.

    Ευχαριστούμε για την περαιτέρω πληροφόρηση που μας έδωσες. Τα τσέκαρα και τα δυο μπυροπόστα της Βαρκελώνης και πραγματική αξίζουν της αναφοράς που μας έδωσες και με το παραπάνω. Ειδικά το bottle shop Rosses i torades είναι σούπερ. Παρόλο που έχω επισκεφτεί την Μπάρτσα και γενικότερα την Ισπανία στο παρελθόν (και όχι μόνο μια φορά), δεν ήμουν τυχερός να το δω αυτό το μπυροπόστο που άνοιξε πρόσφατα (2010 όπως είδα), καθώς η τελευταία μου επίσκεψη εκεί ήταν νωρίτερα!


    Αναμένουμε λοιπόν, όταν βρεις χρόνο, και τα επιπλέον στοιχεία για το George & Dragon, ώστε το πολύ όμορφο ρεπόρτο του φίλου μας Punk Rebus να γίνει ακόμη πιο πλήρες !!

    Εις υγείαν αγαπητέ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γειά σου φίλε Lizard.Με χαρά σε καλωσορίζω κι εγώ στους μπυραματισμούς.Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες που μας έδωσες για τα μπυρομάγαζα στην Βαρκελώνη.
    Η Ισπανία έχει κάνει κι αυτή άλματα σε ότι αφορά τον ποιοτικό ζύθο τα τελευταία χρόνια.Αρχίζω και "το σκέφτομαι"...
    Φίλε Lizard πότε και πως θα έχουμε την τιμή να δοκιμάσουμε τα ζυθοποιήματα σου? Όποτε το καταφέρουμε θα ήταν χαρά για μας να έχουμε Lizard Brewing on tap !!!
    Cheers !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σας ευχαριστώ πολύ για το καλωσόρισμα!
    Η αναζήτηση πoιοτικής μπύρας τα τελευταία χρόνια μου έχει γίνει κάτι περισσότερο από εμμονή.Βασικά το μικρόβιο το είχα από παλιότερα ξεκινώντας μπυροτούρ από Ιρλανδία,Τσεχία,Αγγλία,Ολλανδία,Γερμανία κλπ.Έχω ρίξει και ''δίχτυα'' προς Αμερική(αφού δεν αξιώθηκα να ταξιδέψω ακόμη εκεί) με ένα αμερικάνο φίλο που με εξυπηρετεί κατά καιρούς με καλούδια(βλ. DFH).
    Τώρα για τα ζυθοποιήματα μου και ειδικά on tap κομματάκι δύσκολο(βέβαια ποτέ δεν ξέρεις...)Η τελευταία μου προσπάθεια είναι με μια imperial stout bourbon barrel aged,η οποία εμφιαλώθηκε.Αν ανέβω προς τα πάνω(ναι και εγώ βόρειος είμαι!) θα φροντίσω να φέρω μπουκάλι για δοκιμή.
    Cheera!

    ΑπάντησηΔιαγραφή