Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Φεστιβάλ Μπύρας 2011, Κοπεγχάγη-Δανία :: Ølfestival København 2011 Report !!

Αισίως έλαβε τέλος την εβδομάδα που μας πέρασε (26 - 28 Μαΐου 2011) ένα από τα καλύτερα ευρωπαϊκά Φεστιβάλ μπύρας που πραγματοποιείται εδώ και 11 χρόνια στην πρωτεύουσα της Δανίας, την Κοπεγχάγη. Ο οργανισμός φίλων μπύρας της Δανίας, ο Danish Beer Enthusiasts ( Danske Ølentusiaster ) είναι αυτός που αναλαμβάνει από το 2001 μέχρι και σήμερα την οργάνωση του.
Το 11ο Φεστιβάλ Μπύρας λοιπόν στην Κοπεγχάγη ( 11th Beer Festival, Copenhagen) πραγματοποιήθηκε και φέτος το 2011 - για 2η φορά πλέον- στις ιστορικές εγκαταστάσεις της Carlsberg, στην παλιά αποθήκη TAP1 ( TAP1, New Carlsbergvej 91, 1760 - Copenhagen ). 


Μέχρι και το 2010 το Φεστιβάλ γινόταν στο Valby Hallen της πρωτεύουσας της Δανίας.
Πέρυσι για πρώτη φορά αποφασίστηκε να αλλάξει η τοποθεσία διεξαγωγής, αλλά και οι μέρες. Έτσι από το Valby Hallen και από Παρασκευή με Κυριακή, το Φεστιβάλ μεταφέρθηκε στις παλιές εγκαταστάσεις της Carlsberg και από Πέμπτη μέχρι και Σάββατο.

Πέμπτη 26/05/2011  από τις 16.00 - 23.00
Παρασκευή 27/05/2011 από τις 12.00 - 23.00
Σάββατο 28/05/2011 από τις 12.00 - 23.00


Η πληροφόρηση της ακριβούς ημερομηνίας διεξαγωγής του Φεστιβάλ αυτού έγινε μάλλον με τυχαίο τρόπο και βασισμένη σε τυχαίο γεγονός. Αλλά τα τυχαία τις περισσότερες φορές είναι και ωραία. Η δε απόφαση συμμετοχής μας σε αυτό το μπυρο-συμβάν δεν ήταν καθόλου τυχαία και πάρθηκε μάλιστα αστραπιαία.


Έτσι, για να μην τα πολυλογώ, 5 Μπυραματιστές ( 3 από τα βόρεια και δυο από την πρωτεύουσα) οδεύαμε το μεσημέρι της Παρασκευής 27 του Μάη προς την παλιά αποθήκη της Carlsberg, όπου λάμβανε χώρα το φεστιβάλ ...


Η περιοχή ολόγυρα υπέροχη, μέσα στο πράσινο, γεμάτη υπέροχες δανέζικες μονοκατοικίες !!
Κάποια στιγμή και μετά από ένα 5λεπτο περπάτημα από εκεί που μας άφησε το λεωφορείο, φτάσαμε στην είσοδο της αποθήκης και ευθύς αμέσως μπήκαμε για να τελειώνουμε με τα διαδικαστικά πληρωμής της εισόδου στο χώρο του φεστιβάλ.


Με 200 κορόνες ( περί τα 26 ευρώ) προμηθευόσουν το υπέροχο βιβλιαράκι-οδηγό του φεστιβάλ, το δοκιμαστικό ποτήρι του φεστιβάλ και 10 μάρκες ( tokens) για 10 διαφορετικές μπυροδοκιμές.
Με 100 κορόνες (13 ευρώ) έπαιρνες μόνο το βιβλιαράκι και το ποτηράκι χωρίς τις μάρκες δοκιμών.
Κάθε μάρκα - δοκιμή κόστιζε στην ουσία 10 κορόνες ( περί το 1,30 ευρώ).

Βιβλίο-ποτήρι-μάρκες-βραχιολάκι και κυρίως όρεξη για υψηλών προδιαγραφών μπυροποσία και φύγαμε ... να αλώσουμε το κάστρο !!

Ταυτόχρονα, κατά την είσοδο σου στο χώρο, σου έβαζαν στον καρπό και ένα χρωματιστό βραχιολάκι ώστε να αποδεικνύει ότι έχεις πληρώσει είσοδο κι έτσι να μπορείς να μπαινοβγαίνεις μέσα από το χώρο του φεστιβάλ κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κάθε μέρα είχε και διαφορετικό χρώμα στο βραχιολάκι ...



Χιλιάδες τα δοκιμαστικά ποτήρια του Φεστιβάλ για αυτό το τριήμερο. Εδώ μόνο ο ένας από τους 3 πάγκους με ποτήρια που υπήρχε στην είσοδο !!

Σχεδιάγραμμα για το πως ήταν παρατεταγμένα τα σταντς μέσα στο χώρο του Φεστιβάλ, αλλά και οι χώροι που μπορούσες να καθίσεις, το που μπορούσες να γευματίσεις, το που μπορούσες να αγοράσεις αναμνηστικά από το φεστιβάλ ...


Το πολύ μεγάλο σταντ της Mikkeller φιλοξενούσε εκτός από τα άπειρα καλούδια των Δανών και ετικέτες της Nøgne Ø ( η Dark Horizon έκλεψε την παράσταση στις προτιμήσεις των επισκεπτών), αλλά και τους "αστέρες" από την άλλη μεριά του Ατλαντικού Three Floyds.
Από την πίσω μεριά του σταντ που βλέπετε ήταν ο διάδρομος - φωτιά που συγκέντρωνε σε μόνιμη βάση πάρα μα πάρα πολύ κόσμο αφού ξεκινούσε η γωνία με την Mikkeller και ακολουθούσαν οι άλλοι καταπληκτικοί Δανοί της Evil Twins Brewing και δίπλα τους η Brew Dog και οι άπιαστοι κατ΄εμέ πλέον Ολλανδοί της De Molen ...
Ένας διαδρομος - ωρολογιακή βόμβα από κάθε άποψη! Ένας διάδρομος τον οποίο και επισκεφτήκαμε πάμπολλες φορές αφού όλα τα διαμάντια ήταν μαζεμένα εκεί !! Μόνο η Struise έλειπε για να έχουμε μαζεμένες όλες τις πρωτοποριακές μικρο-ζυθοποιίες της Ευρώπης !!


Ο χώρος τώρα - πολύ μεγάλος και άνετος σε όλες του τις διαστάσεις - ήταν επιβλητικός και αν αναλογιστείς πως μπροστά σου υπήρχαν 70 σταντς γεμάτα μπύρα, τότε δεν ήθελε πολύ να νιώσεις πως βρίσκεσαι σε έναν μπυρο-παράδεισο !!


Υπήρχε ειδικά διαμορφωμένος χώρος με αρκετά καθίσματα στο πίσω μέρος της αποθήκης. Ανάμεσα στα σταντ ασφαλώς και δεν υπήρχε τίποτε για να καβαντζωθείς.

Επίσης, κάποιοι ξύλινοι πάγκοι και τραπέζια υπήρχαν σε μερικά σημεία έξω από τον κλειστό χώρο όπου μπορούσες να πας για να πάρεις αέρα ή να καπνίσεις !!



Κατά τη διάρκεια της μέρας λάμβαναν χώρα και διάφορα μπυρο-events, διαγωνισμοί και άλλα δρώμενα σε μια μικρή εξέδρα μέσα στην αποθήκη.
Φτιάξανε μάλιστα live παγωτό μπύρας το οποίο δοκιμάσαμε και δυστυχώς χαλάσαμε όλες τις ευχάριστες γεύσεις που είχαμε ως τότε στο στόμα μας. Προσωπικά δε μου άρεσε καθόλου !



Μέσα σε αυτόν τον τεράστιο χώρο υπήρχε ασφαλώς και κουζίνα με διάφορα πιάτα, αλλά και κρύα sandwiches, όμως η ουρά ήταν πάντα τεράστια ... Παρόλα αυτά επικρατούσε πλήρης τάξη και ησυχία ακόμη και τις ώρες αιχμής όπου μέσα στο χώρο του Φεστιβάλ γινόταν κυριολεκτικά το αδιαχώρητο.
Κατά τις απογευματινές ώρες η προσέλευση του κόσμου έφτανε σε όρια υστερίας. Ο τεράστιος αυτός χώρος έμοιαζε άξαφνα τόσο μικρός για να χωρέσει τις χιλιάδες κόσμου που έρχονταν ασταμάτητα ...
Παρόλα αυτά όλοι οι χώροι υγιεινής ήταν πεντακάθαροι, ενώ τα μέλη του Danske Ølentusiaster έδιναν το 200% των δυνάμεών τους για να κυλήσουν όλα ρολόι σε όλους τους χώρους. Τους δίνω Συγχαρητήρια ! Ήταν άξιοι θαυμασμού !!


Οι "τρελοί" και εκκεντρικοί Σκώτοι της Brew Dog σίγουρα αποτέλεσαν πόλο έλξης όλων αυτών των χιλιάδων επισκεπτών που αναφέραμε πιο πάνω. Στο σταντ τους γινόταν το αδιαχώρητο αφού παρουσίασαν εκλεκτά κομμάτια τόσο σε βαρέλι όσο και σε μπουκάλια.
Η Tokyo πραγματικά αποτελεί μια καταπληκτική σε όλα της imperial stout και θεωρώ τους εαυτούς μας τυχερούς που ανάμεσα σε όλα τα άλλα καταφέραμε να την δοκιμάσουμε σε βαρέλι ...

 Δυο μπύρες δυναμίτης με  32% και 41% ABV αποτέλεσαν αντικείμενο δοκιμής μας και φυσικά μας άφησαν με ανοιχτό το στόμα για πολύ ώρα.
Η Penguin ειδικά δεν παλεύεται με τίποτε. Το αλκοόλ και το πολύ malty σώμα της, θυμίζουν μάλλον ουίσκι παρά μπύρα. Ακόμα καίγομαι  ...
 Η Bismark σαφώς πιο ευκολόπιοτη, αλλά εξίσου δυναμίτης αλκοόλης και λυκίσκου ...




Το 70% των ετικετών ( βαρέλι - μπουκάλι) που συναντούσε κάποιος στο Φεστιβάλ προέρχονταν από ντόπιες μικροζυθοποιίες. Πρατατεταγμένες με τα καλά τους προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη να δοκιμάσει τα αποστάγματά τους !!


Ανάμεσα στις πολλές ετικέτες που μπορούσε να βρει κάποιος από πολλές χώρες της Ευρώπης και η Εσθονική A. LeCoq  η
οποία (παραδόξως κατ'εμέ) είχε μονίμως κόσμο ...


Ένα από τα πιο " ζωντανά" περίπτερα αυτό της Bryggeri Skovlyst ... έδινε χρώμα και πράσινη ατμόσφαιρα μέσα στο χώρο.



Το Βέλγιο είχε και αυτό την τιμητική του σε διάφορα σταντς του Φεστιβάλ με γνωστές εκλεκτές ετικέτες από την μοναδική Βελγική κουλτούρα της μπύρας να αποτελούν στόχο δοκιμής πολλών επισκεπτών.


Σε 2-3 σταντς μπορούσες να βρεις εξαιρετικές ετικέτες από παντού : Βέλγιο, Γερμανία,Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο ...



Δε θα μάθω ποτέ αν έλεγαν ή όχι οι ετικέτες της Fuglsang, αλλά σίγουρα το "Πουλί" στέκονταν αγέρωχο και έδινε μια όμορφη νότα στο διάδρομο αυτό ...



Άλλες δυο καταπληκτικές ετικέτες που δοκιμάσαμε βαρελίσιες από τη De Molen : Ziel & Zaligheid  και Rasputin Oak Aged.
 Ό,τι κατέβασε η De Molen στο Φεστιβάλ ήταν ένα κι ένα και τα τιμήσαμε δεόντως ::
 Gajes & Geteisem - Tsarina Esra - Op & Top Dryhopped Amarillo - Op & Top Dryhopped Sorachi ace - Hot and spicy - Wilde Porter, ενώ δεν δοκιμάσαμε τις Stout & Hop Amarillo και Stout and Hop Sorachi ace. Οι Ολλανδοί έκλεψαν τις εντυπώσεις στην παρέα με την Ziel & Zaligheid  (Soul & Salvation) να μας αφήνει την καλύτερη των εντυπώσεων με την πολυπλοκότητα σε άρωμα και ειδικά σε γεύση. Εξίσου καταπληκτική και η Gajes & Geteisem παλαιωμένη σε ξύλινα βαρέλια με κεράσι και μαγιά βρεττανομύκητα.


Οι βαρελίσιες ετικέτες σε όλα τα σταντς ήταν πάρα πάρα πολλές. Πολλά βαρέλια εκτέθηκαν στο χώρο, όπου για να δοκιμάσεις τουλάχιστον τα μισά από αυτά θα έπρεπε να πηγαίνεις κάθε μέρα επί μια βδομάδα στο Φεστιβάλ, πράγμα τυπικά και πρακτικά αδύνατο. Πάντως ήταν τουλάχιστον εντυπωσιακό το πόσο πολλές είναι οι ετικέτες των Δανών μικροζυθοποιών!


Home Brewing κανείς ??




Είναι πλέον γεγονός και οφείλουμε να το παραδεχτούμε πως η Mικροζυθοποιία στη Δανία κινείται με απίστευτους ρυθμούς. Δεν ξέρω αν το έναυσμα δόθηκε από τον Mikkel για αυτήν την επανάσταση, το μόνο σίγουρο είναι πως οι ετικέτες τους κινούνται σε πειραματικές συνταγές παίζοντας με τις ποικιλίες βύνης και αρωματικών λυκίσκων στο έπακρο, όπως ακριβώς και οι Αμερικάνοι.
Το μεγαλύτερο μέρος των ετικετών τους ήταν Ipa, Dipa, Porter, Stout & Imperial stout, ενώ υπήρχαν ασφαλώς και πιο απλές μπύρες τύπου pils-lager ή Amber Ale ...





Πραγματικά δεν κατάλαβα επακριβώς τί καθεστώς επικρατούσε σαν πολιτική όσον αφορά τί μπορούσε να αγοράσει κάποιος από τα σταντ των ζυθοποιιών. Η πλειοψηφία των ζυθοποιιών έλεγαν πως δεν μπορούν να πουλήσουν εκεί επί τόπου και πως τα προϊόντα ήταν μόνο για έκθεση. Αυτό προφανώς για να αποφευχθεί η ανταλλαγή χρημάτων εκτός από μάρκες. Σίγουρα όμως, μπορούσες να ψωνίσεις ποτήρια, μπλουζάκια και άλλα αξεσουάρ  των ζυθοποιιών σε ένα ξεχωριστό σταντ που βρίσκονταν αριστερά της εισόδου. Εκεί, όποιες ζυθοποιίες επιθυμούσαν να αφήσουν κάποια προϊόντα τους προς πώληση, μπορούσαν να τα αφήσουν χωρίς να αναμειγνύονται οι ίδιες. Εκεί πλήρωνες κανονικά σε κορόνες το αντίτιμο του κάθε προϊόντος, ενώ ανάμεσα στα σταντ και σε ό,τι αφορούσε την μπύρα κυκλοφορούσαν μόνο μάρκες !!





Το ίδιο συνέβαινε και με την αγορά του φαγητού στο σταντ της "Κουζίνας". Η πληρωμή γινόταν σε κορόνες.
Εδώ θα πρέπει να αναφέρω και το εξής : Μέσα στο χώρο του Φεστιβάλ δέχονταν για οποιαδήποτε χρηματική δοσοληψία και Ευρώ, αλλά σας πληροφορώ ότι αυτό δεν ήταν καθόλου συμφέρον, αφού τα προϊόντα έβγαιναν πολύ πιο ακριβά. Ακόμη και στην είσοδο, αν πλήρωνες σε κορόνες ήταν 26 ευρώ η αντιστοιχία, ενώ αν πλήρωνες κατευθείαν σε Ευρώ η τιμή εκτοξεύονταν στα 40 ευρώ. Δεν κατάλαβα ασφαλώς γιατί τόση μεγάλη διαφορά ( περίπου 100 κορόνες πάνω σε δικό τους νόμισμα). Το ίδιο ίσχυε και για τα υπόλοιπα προϊόντα, ενώ στην υποδοχή υπήρχε η δυνατότητα ανταλλαγής ευρώ σε κορόνες μέσω κάρτας, χωρίς να μπορώ να γνωρίζω αν αυτό ήταν συμφέρον ως προς την ισοτιμία που αγόραζες κορόνες.
Προσωπικά θεωρώ πως καλό και συμφέρον είναι να έχεις μέσα στο χώρο μόνο κορόνες !!



Αρκετές από τις Αμερικάνικες ετικέτες σε μπουκάλι αποτέλεσαν ερέθισμα στο να μαζεύονται αρκετοί επισκέπτες γύρω από το σταντ ...


Συλλεκτικά παλιά ποτήρια για να αγοράσεις σε ιδιαίτερα καλές τιμές τολμώ να πω ...

Εδώ και αν γινόταν το έλα να δεις ... Η Midtfyns τράβηξε πολλά βλέμματα πάνω της - με το σπαθί της ...πιστεύω - !


Το γνωστό πλέον, μιας και έγινε της μόδας τελευταίως, μηχάνημα που τροφοδοτεί με φρέσκο λυκίσκο τη μπύρα σου ... Ασφαλώς δοκίμασα χωρίς να μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκα ... Σαν να μασάς ολόκληρους κώνους λυκίσκου ... Πρωτόγνωρη εμπειρία όπως και να έχει πάντως ...

Mikkeller Black Hole Bourbon και Mikkeller Black (2007) βαρελίσιες ... Την σειρά της Black Hole την τσακίσαμε κυριολεκτικά αφού δοκιμάσαμε όλα τα βαρέλια :: Whiskey, Bourbon, Cognac, Tequila, Red Wine ... με αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ μας για το ποια ήταν η καλύτερη ! Υποκειμενικά τα πάντα αγαπητοί !!


Η χαρά του παιδιού και του κάθε μπυρόφιλου το μεγάλο σταντ της Mikkeller που έδινε ταυτόχρονα την ευκαρία στους μικρότερους φίλους να παίξουν με την ψυχή τους ...


Πραγματικά δεν ξέρω τί άλλο θα μπορούσα να προσθέσω. Το να προσπαθείς να μεταφέρεις επακριβώς το κλίμα οποιουδήποτε συμβάντος είναι μάταιο, αφού αυτά που βιώνεις δεν μπορούν με τίποτε να αποδοθούν στο γραπτό λόγο.
Ελπίζω το φωτογραφικό υλικό να βοήθησε έστω και λίγο στο να μπορέσετε να πάρετε μια όσο το δυνατόν καλύτερη άποψη από το εν λόγω Φεστιβάλ ...




Απίστευτο το σταντ της Hornbeer. Πραγματική gallery. Οι ετικέτες στα μπουκάλια κανονικά έργα ζωγραφικής, ενώ σε μικρά πινακάκια απεικονίζονταν οι ετικέτες όλων των μπυρών και χρησίμευαν ως ντεκόρ για να στολίσουν και να επενδύσουν το σταντ.

Η άποψή μου είναι πως επρόκειται για ένα καταπληκτικό Φεστιβάλ το οποίο μπορεί να ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό μπυρόφιλο, και τον πιο απαιτητικό beer geek. Ασφαλώς για οποιονδήποτε άλλο οι επιλογές που υπάρχουν είναι πέρα για πέρα μοναδικές. Μπορείς να βρεις - πέραν των Δανών ασφαλώς - οτιδήποτε από την πλειοψηφία των καλύτερων ετικετών της Ευρώπης, αλλά και αρκετές αξιόλογες από την Αμερική.
Δεν ξέρω κατά πόσο η παρουσία κάποιων ζυθοποιιών - κράχτης εκτός Δανίας ανεβάζουν το prestige αυτής της εκδήλωσης, αλλά εις βάρος των Δανών ζυθοποιιών. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή η παρουσία προσδίδει μια πιο ολοκληρωμένη γκάμα ετικετών και ειδών μπύρας στο Φεστιβάλ.
Πάντως πιστεύω πως οι Δανοί από μόνοι τους έχουν κάνει τεράστια βήματα στο χώρο του Ζύθου που μπορούν άνετα να κρατήσουν ένα τέτοιο φεστιβάλ με τις δικές τους δυνάμεις και μόνο. Σε αυτό βοηθάει φυσικά και η μεγάλη γνώση και ενημέρωση που έχει ο πληθυσμός της Δανίας στο σύνολό του πάνω στην μπύρα γενικότερα.
 Ίσως έτσι οι επισκέπτες επικεντρωθούν περισσότερο στις τοπικες ζυθοποιίες και αποκτήσουν με αυτόν τον τρόπο καλύτερη και ασφαλέστατη άποψη για τη ζυθοποιία αυτής της χώρας !
Μακάρι να υπήρχε ο χρόνος και η αντοχή να ασχοληθώ περισσότερο με τις τοπικές ζυθοποιίες των Δανών κατά την επίσκεψή μου αυτή ...


Σε κάθε περίπτωση, εύχομαι κάποια στιγμή στο μέλλον να είμαστε γεροί να ξαναβρεθούμε σε αυτό το πολύ αξιόλογο μπυροσυμβάν για μια ακόμη φορά, ενώ ελπίζω πως, μετά από αυτήν την εμπειρία που σας καταθέσαμε, θα πάρετε πιο σοβαρά οι υπόλοιποι την περίπτωση παρουσίας σας στο φεστιβάλ αυτό τα προσεχή έτη ...

Cheers ... !!!

NEW ... !!!!

NEW !!!

14 σχόλια:

  1. Εξαιρετική παρουσίαση φίλε Χρήστο... ευχαριστούμε πολύ... μας αποτελείωσες :P

    Δεν μου έκανε εντύπωση αυτό που είπες για υποδειγματική οργάνωση, καθαριότητα και τάξη στο χώρο του φεστιβάλ. Σκανδιναβοί γαρ...

    Άλλο ένα φεστιβάλ που μας ανοίγει τα μάτια στο που πραγματικά βρίσκονται τα πράγματα στον κόσμο της μπύρας. Άλλο ένα φεστιβάλ που θα φέρουμε αναγκαστικά στο μυαλό μας όταν θα επισκεφθούμε τα ελληνικά μπυρο-πανηγύρια...

    Σίγουρα θα το βάλω στα υπόψιν για μια μελλοντική επίσκεψη, αν και κάτι μυρίζομαι πως τέτοια φεστιβάλ με κράχτες εκπροσώπους από κορυφαίες ζυθοποιίες δεν θ' αργήσουμε να δούμε σε όλο και περισσότερες χώρες. ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κορυφαία εμπει(υ)ρία αυτό το φεστιβάλ, τουλάχιστον εμείς έχουμε την παρουσίαση και τις φωτογραφίες που μας δείχνετε να παρηγοριόμαστε :)

    Παγωτό μπύρας, ε? (μόνο εγώ θα κολλούσα σ' αυτό! :)
    Δεν ξέρω πως το έφτιαξαν αυτοί, αυτό που έφτιαξα εγώ με ενθουσίασε πάντως! :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έτη φωτός μπροστά αυτοί,μια χαρά εσείς.
    Νά είστε καλά να μας ανοίγετε τα ματάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπράβο Χρηστάρα για τ όμορφο φωτορεπορταζ. Πραγματικά ζήλεψα αλλα ταυτόχρονα χάρηκα και για την 5άδα μας που έζησε μια τοσο όμορφη εμπειρία. Έτη φωτός σε όλα τα επιπεδα σε σχέση μ εμάς και οχι μονο η Δανία αλλα και όλες οι υπόλοιπες χώρες τις ΕΕ. Εμείς ουτε τα βασικά δεν μπορούμε να κουμαντάρουμε όπως να υπάρχει έστω και μια τουαλέτα καθαρή ... ΗΜΑΡΤΟΝ.

    Τεσπά μ έπιασαν τα νεύρα μου πάλι.
    Εύχομαι να στε γεροί και την επόμενη να έχετε και αλλαγές μην παίζεται μόνοι σας ... ετσι??? ... χαχα

    Μήπως οι φίλοι μας στην Mikkeller να κρατήσουν την φωτο σου για τις επόμενες ετικέτες??? Πιστεύω οτι με τόσο μαυροζούμι που κατανάλωνεις το αξίζεις ...... χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. χαχαχα .... για το Θανασάκη μου λέω .... χαχαχαα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Απλα σας μισω δεν εχω να πω τιποτα αλλο....αλλα εγω θα παω στο Borefts και θα πιω και Narke για να σκασετε απο το κακο σας...χαχαχαχα :P :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δε βρισκω λογια για να σας πω ποσο ζηλεψα και ποσο σας θαυμαζω που πηγατε στο Φεσρτιβαλ αυτο.
    Πολυ αναλυτικο και με παρα πολλες φωτογραφιες το ρεπορταζ Mixos.
    Μπορειτε να μας πειτε και απο ποιες ζυθοποιες της Δανίας δοκιμασατε μπυρες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εξαιρετική παρουσίαση και εξαιρετική εμπειρία.

    @ΜΟΝΚ: Σε καταλαβαίνω, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα πάρεις την "εκδίκησή" σου στη De Molen!

    Ρε παιδιά στη τελευταία φώτο σα πολύ να γέρνετε...Μίχο σας λύγισαν οι πολλές stout?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αφού ο Θανασάκης μας (λόγω βαρεμάρας) και ο Πανούλης μας (λόγω εξεταστικής) δεν "καταδέχονται" να καταθέσουν έστω και 2 αράδες από τη δική τους οπτική γωνία που βίωσαν το όλο αυτό μπυρο-συμβάν ... θα πάρω και πάλι το λόγο ...

    Giannis : tin tin μου καλέ, έτη φωτός μπροστά αυτοί? έτη φωτός πίσω εμείς? δεν ξέρω να απαντήσω πραγματικά... Μπορεί και ένας συνδυασμός και των δυο ... Πάντως δεν θεωρώ πως μια τέτοια καταπληκτική μπυροσύναξη θα μπορούσε να είχε αντίκτυπο εδώ στην Ελλάδα, με το καταναλωτικό κοινό μπύρας να είναι μάλλον αδιάφορο και ανενημέρωτο. Βάλε τον Αμστελάκια να πιει imperial stout και αν δε σε βρίσει εμένα να μη με λένε Μίχο ... Τί να λέμε !! Εδώ 10 μικροζυθοποιίες έχουμε ολες κι όλες και ούτε οι μισές δεν μπορούν να συνυπάρξουν ειρηνικά ώστα να διοργανώσουν ένα Φεστιβάλ...

    Chalice : Τα πάντα άψογα Νικόλαε Μέγα, σκανδιναβοί γαρ όπως είπες ... Πράγματι αυτές οι ζυθοποιίες-κράχτες αρχίζουν να πληθαίνουν τις παρουσίες τους παντού, αλλά το κάνουν εκεί που τους παίρνει και που θα έχουν ανταπόκριση. Πάντως οι Δανοί από μόνοι τους θα μπορούσαν χαλαρά να κρατήσουν το φεστιβάλ με τις δικές τους εγχώριες παραγωγές... Εμάς βέβαια δε μας χάλασε καθόλου !!

    Dark Chef : αχαχαχα ... Σκοτεινή Κουζίνα και τα παγωτά στα μίξερ, λέμε ... Δεν ξέρω κι εγώ πως το έφτιαξαν το ρημαδοπαγωτό μπύρας, αλλά δε μου άρεσε καθόλου. Μάλλον καμιά Carlsberg χρησιμοποίησαν. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ πως μια καλή stout ή μια φρουτώδης βελγική ale θα έδινε άλλη τελείως γεύση... Οψόμεθα να δοκιμάσουμε τυχόν κάποτε τη δική σου απόπειρα...

    Weissman: Κύριε Σταρόμπυρα ... δεν εχεις εσύ ανάγκη να σου ανοίξουν τα μάτια ... Βλέπεις πολλούς ορίζοντες πάντα .. Άλλοι είναι οι κοντόφθαλμοι !

    BeeRocker: Ροκά μου ... καλά ρε χαμένε... Πως το έχασες πάλι και αυτό?? Θέλουμε ανανέωση στην ομαδα του χρόνου και από ό,τι ξέρω εσύ είσαι πάντα από τις πρώτες βοήθειες στον πάγκο...!!

    ΜΟΝΚ : Σπυράκο μου.. να πας αγορίνα μου και να γουστάρεις τρελά ... Κι εμείς τότε θα σε μισήσουμε .. να σαι σίγουρος !! Ε.. και αν φέρεις και λίγη Narke σε κανα ταπεράκι.. δε θα μας χαλούσε !!!

    Dokimos : άσε τα σέβη και κοίτα του χρόνου τουλάχιστον να μας ακολουθήσεις κι εσύ σε κάποιο τέτοι εκλεκτό μπυρο-συμβάν ... Να φέρεις και το Δάσκαλο, εννοείται ... χεχεχε

    Lefteris: Amager, Midtfyns, Olfabrikken, Twins Evil, Beer Here και δεν ξέρω πραγματικά τί από Δανία δοκίμασαν οι υπόλοιποι... Μπορεί κάτι σε Hornbeer ... πιθανολογώ !! Κάποια στιγμή δοκίμασα και κάποια άλλη Δανέζικη, αλλά πίστεψέ με.. ούτε το λογότυπο δε συγκράτησα ...!! χεχεχε

    Punk-Rebus : Φωτάρα .. τί είπες?? Γέρνουμε?? Πλάκα κάνεις ?? Ίσα ίσα που είμαστε όσο πιο ευθυτενείς μπορούσαμε να είμαστε για χάρη της φωτογραφίας ... Μόλις άστραψε το φλας.. καταρρεύσαμε κάτω από τις καρέκλες... αχαχαχα!!
    Δε μας λύγιζε τίποτε εμάς ... μέχρι τις 7 το απόγευμα...
    Από εκεί και πέρα... απλά όλα μας φαίνονταν γύρω μας να είναι γερμένα και λυγισμένα !! εμείς ντούροι !!! χεχε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καταπληκτικοοοοο!! Έχω αδυναμια στις σκανδιναβικες χωρες, αλλα Δανια δεν εχω παει ακομη. Σουηδια-Νορβηγια-Φινλανδια ναι. Ουτε που ξερα πως γινεται τετοιο φοβερο φεστιβαλ μπυρας στη Κοπεγχαγη!
    Του χρονου αν ξαναγινει το φεστιβαλ θα κανονισω να παω τοτε και Δανια καμια βδομαδα για να κλεισω απο Σκανδιναβια. Ελπιζω να μου δωσετε και τοτε τα φωτα σας
    Μπραβο παιδια!Το blog ειναι απιστευτο. Εχω παθει πλακα με αυτα που βρηκα εδω μεσα.
    Mixos κορυφαιο το ρεπορταζ. Αφου βρηκατε μυαλο και ισοροπια και καταφερατε να γυρισετε πισω, μπραβο! Ήπιατε τον αμπακο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Παιδια πραγματικα οσοι δεν ηρθαν ενω σκοπευαν να ερθουν εχασαν! Ηταν ακριβως οτι χρειαζοταν προν την εξεταστικη...! Ωραιο ταξιδι, με απιστευτη παρεα, σε μια πολη πανεμορφη (αφου η ομορφια μιας πολης οφειλεται στους ανθρωπους της παντα!), με αφθονη και ποιοτικη μπυρα... Οτι και να πω ειναι λιγο... Οσο για τις μπυρες του φεστιβαλ...απλα καποια στιγμη δε μπορουσαμε να ακολουθησουμε τις επιλογες... Ψαχναμε στον καταλογο και οποιο ονομα μας αρεσε το χτυπαγαμε! Και ποσες εκπληξεις ανακαλυψαμε ετσι... 4 ατομα x 10 tokens εκαστος = τουλαχιστον 35 διαφορετικες γευσεις! (ε, καποιες μας αρεσαν και τις ξαναδοκιμαζαμε...!) Υπεροχο ταξιδι, απλα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το 2011 πέρασε το 2012 φτάνει ..... δημοσιεύτηκε το βιβλιαράκι οδηγός του φεστιβάλ για όποιον θέλει να ρίξει μια ματιά .... http://www.ale.dk/fileadmin/download/Festivaler/FestivalguideTAP1_2012.pdf

    εγώ πάντως εχω ξεκινήσει το ξεσκαρτάρισμα απο τώρα για να μην χάσουμε τον μπούσουλα με τόσες πολλές ετικέτες που θα παίζουν ... οχι τίποτ άλλο θα είμαστε εκει (μάλλον) την 1 απο τις 3 γιατί έχουμε και CBC2012 για να μην ξεχνιόμαστε :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή