Το Eataly είναι ένα τεράστιο multiplex εστιατορίων και καταστημάτων ειδών ιταλικής διατροφής, πίσω απ' το οποίο κρύβονται μεγάλα ονόματα της ιταλοαμερικανικής γαστρονομίας, όπως αυτά του Joe και της Chef Linda Bastianich, αλλά και του εκκεντρικού chef Mario Batali.
Ενώ το Eataly έχει ανοίξει τις πόρτες του εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, στους λάτρεις της ιταλικής κουζίνας, η ιδέα του τι θα κάνανε ακριβώς στην οροφή του κτιρίου δεν προέκυψε παρά τελευταία. Η πρόταση να στηθεί μια ιταλοαμερικανική μπυραρία ήρθε σαν φυσική συνέχεια της συνεργασίας που είχε ξεκινήσει μεταξύ του φωτεινού αστέρα της αμερικανικής craft σκηνής - ιταλικής καταγωγής Sam Calagione της Dogfish Head και του Leo Di Vincenzo της ιταλικής μικροζυθοποιίας Birra del Borgo.
Στην ομάδα των ζυθοποιών που θα στελέχωναν την ιταλική ομάδα θα συμμετείχαν ο γνωστότερος ιταλός μικροζυθοποιός, ο Teo Musso της Birra Baladin κι ένας ακόμη αμερικανός ιταλικής καταγωγής, ο πολύς Vinnie Cilurzo της Russian River Brewing. Λίγους μήνες πριν, ο Cilurzo ανακοίνωσε πως ελλείψει χρόνου δεν μπορεί να συμμετάσχει στο σχήμα.
Έπειτα από πολλές αναβολές – οι περισσότερες απ’ τις οποίες οφείλονταν στην καθυστέρηση της κατασκευής του ανακλειόμενου συστήματος της γυάλινης οροφής που θ’ ανοίγει, προσφέροντας το αεράκι του 15ου ορόφου τις καλοκαιρινές μέρες, ενώ ακόμα και κλειστό το χειμώνα θα συνεχίσει να απολαμβάνει τη θέα προς το empire state building και το flat iron, τους χαρακτηριστικούς ουρανοξύστες του Μανχάταν που βρίσκονται πολύ κοντά.
H Birreria όπως είπαμε δεν είναι μια συνηθισμένη νεοϋορκέζικη μπυραρία. Με λιτή βιομηχανική διακόσμηση – οι μεταλλικές κόκκινες καρέκλες χτύπησαν πολύ στο μάτι και έδωσαν μια πιο νεανική και ανεπίσημη αίσθηση σε όλο το μαγαζί - μοιάζει περισσότερο με μοντέρνο εστιατόριο και πράγματι οι επιλογές του Σεφ που συνοδεύουν τις μπύρες στοχεύουν στην όλο και καλύτερο ταίριασμα μαζί τους. Σε καίριο σημείο και κοινή θέα βρίσκεται ο δεύτερος λόγος που καθυστέρησε η ολοκλήρωση του μαγαζιού: Τα χάλκινα καζάνια που μόνο διακοσμητικά δεν είναι.
Ναι, η Birreria είναι πραγματικό brew pub, μια και στο χώρο αυτό φτιάχνονται τρεις φρέσκες μπύρες, νέες συνταγές των ζυθοποιών-νονών, των οποίων όμως την παρασκευή επιμελείται ο επίσης ιταλαμερικανός brew master Brooks Carretta. Μετά από εντατικά εκπαιδευτικά σεμινάρια τόσο στην Dogfish Head όσο και στη Baladin, ο Carretta έλαβε τις ευλογίες των νονών να γίνει η ψυχή της Birreria και να “κρατήσει” ψηλά τα λάβαρα των τριών ζυθοποιών.
Οι τρεις cask beers που φτιάχνονται στον 15ο όροφο της Birreria – που έτσι διεκδικεί τον τίτλο της ψηλότερης ζυθοποιίας στην Αμερική – προσπαθούν να φέρουν το άρωμα της αναδυόμενης ιταλικής μικροζυθοποιίας και περιέχουν κάποια τοπικά υλικά. Η ιταλική επιρροή ολοκληρώνεται με το βάφτισμα των τριών μπυρών, που έχουν πάρει τ’ όνομα τριών διάσημων ιταλίδων ηθοποιών.
Η Gina (από τη θρυλική Lolobrigita) είναι μια pale ale με ιταλικό θυμάρι, την οποία φτιάξανε o Sam, ο Leo και ο Teo στο ζυθοποιίο της Del Borgo, ενώ η Wanda (Capodaglio) μια brown ale με κάστανα. Πέραν από αυτές τις δυο “σταθερές” μπύρες, θα υπάρχει ακόμα μία cask beer – η Sophia (από τη μεγάλη Sophia Loren), που θα εναλάσσεται 4 φορές το χρόνο. Πρώτη κουμπώνει μια σταρένια μπύρα με πιπέρι! Τόσο την Wanda όσο και τη Sophia τις φτιάξαν στο brew pub της Dogfish Head, o Carretta με τον Shelders - τον head brewer της DFH
Πέραν από τις σπιτικές μπύρες, οι οποίες ήδη έχουν ξεκινήσει να λαμβάνουν καλές κριτικές. Οι μπύρες που είναι κουμπωμένες στα δέκα taps προέρχονται όπως είναι φυσικό απ’ τις “νονές” ζυθοποιίες Del Borgo (ReAle Extra, Baladin (Nora, Super) και Dogfish Head, αλλά υπάρχουν και άλλες φιλοξενούμενες, όπως η Sierra Nevada (Porter), Victory (Prima), Ommegang (Rare Vos) αλλά και… Moretti (Rossa)
Το αν το project θα είναι πετυχημένο, ο χρόνος θα το δείξει. οι συντελεστές του πάντως είναι αισιόδοξοι και μάλιστα… ήδη ετοιμάζεται η επόμενη Eataly Birreria για το 2012, αυτή τη φορά στη Ρώμη.
Το συνεργείο των Brew Masters ήταν εκεί στα εγκαίνια, τραβώντας πλάνα για το 6ο και τελευταίο επεισόδιο της δημοφιλούς μπυρο-σειράς του Discovery Channel.
Το γνωστό ιταλικό "δαιμόνιο" που στην Αμερική τουλάχιστον κάνει θαύματα έτσι κι αλλιώς επί πολλές δεκαετίες τώρα ( για να μη πω σχεδόν ολοκληρο αιώνα) από τους κατά καιρούς οικονομικούς μετανάστες της γειτονικής μας χώρας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ιταλικό στοιχείο στην Αμερική είναι ως γνωστόν καθολικά αποδεκτό, αποτελεί μόδα, άποψη, στυλ για τους Αμερικάνους που είναι "παμφάγοι" ( κυριολεκτικά και μεταφορικά), αφού χωνεύουν διαρκώς όλους τους πολιτισμούς και τις συνήθειές τους και τις κάνουν με ένα μοναδικό τρόπο δικές τους ...
Νέα Υόρκη ?? Μανχάταν ?? Ουρανοξύστη ??
Δε θέλει και ιδιαίτερη σκέψη ... Το concept θα πιάσει με τα χίλια και σίγουρα περισσότερο και από το αντίστοιχο μαγαζί που ετοιμάζεται στην Αιώνια Πόλη !!
- και άντε με όλα αυτά που δημοσιεύεις φίλε Chalice να χάσω τα σωσιβιάκια μου και να βγω στην παραλία με φινέτσα ιταλού εραστή ... No way -