Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Savazius Brown Ale 8.1 από τη ΣΑΛΠΑΝ Ε.Π.Ε :: μια ευχάριστη έκπληξη !

Πριν λίγο καιρό είχαμε αναφερθεί στη νέα μπύρα ελληνικών συμφερόντων που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα. Η Savazius είναι μια belgian beer, όπως αναγράφεται στην ετικέτα της η οποία και παρασκευάζεται στο Βέλγιο για λογαριασμό της ΣΑΛΠΑΝ Ε.Π.Ε ( Αμφιτρύονος 65, 11854, Πετράλωνα-Αθήνα, Τηλ: 210 3471339, Fax: 210 3471031 )


Είχαμε αναφέρει μάλιστα πως προς το παρόν μπορείτε να την βρείτε και να τη δοκιμάσετε στο "EL REY Alobar" στο Χαλάνδρι, ενώ η εταιρία δραστηριοποιείται και στις Κυκλάδες και ψάχνει για συνεργάτες διανομής στην Αττική !!
Θα τη βρείτε επίσης :
  • Κάβα "ΑΚΟΥΡΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ", ΚΕΙΡΙΑΔΩΝ 48, ΚΑΤΩ ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ
  • Κάβα Μαντζιώρου, Χ. Τρικούπη 98, στα Εξάρχεια δίπλα στην Καλλιδρομίου...
Κάποιος δαιμόνιος ήρωας των κόμικς ... από το Βέλγιο ( ονόματα δε λέμε ...) την παρήγγειλε στο μαγαζί του στη Θεσσαλονίκη μέσα από αυτό το online shop site ... και με φώναξε να προμηθευτώ κι εγώ κάποιο μπουκάλι της μπύρας αυτής !!


SAVAZIUS BROWN 8,1
 στα 8,1% ABV


Καφεκοκκινωπό στο φώς το χρώμα του σώματός της. Αφρός μπεζόλευκος, πολύ καλός και συμπαγής θα προσδώσει μια πολύ όμορφη εικόνα στο ποτήρι και θα μας προδιαθέσει θετικά. Στην πορεία, θα υποχωρήσει σταδιακά για να αφήσει, όσο πιάνουμε υψηλότερες θερμοκρασίες, ένα δαχτυλίδι γύρω  από το σώμα της Savazius ...

Άρωμα: όταν πιάσει η μπύρα υψηλότερες θερμοκρασίες ( στο μπουκάλι μας προτείνει στους 4-8 βαθμούς Κελσίου, αλλά εγώ θα πρότεινα να την ξεκινήσετε τουλάχιστον περί τους 6 βαθμούς) η μπύρα βγάζει πιο καθαρά τα αρώματά της, πράγμα που συμβαίνει εξάλλου με όλες τις Βελγίδες. Malts και φρούτα κατά βάση ( βύσσινο, δαμάσκηνο) ξεχωρίζουν μαζί με μια διακριτική άποψη καραμέλας. Στις πιο υψηλές θερμοκρασίες η μπύρα αναδύει πιο έντονα το αλκοόλ στο άρωμα το οποίο και σαφώς έτσι γίνεται όλο και πιο γλυκό και ζεστό.


Γεύση: μια από τα ίδια στη γεύση, με την μπύρα όσο πιο πολύ ζεσταίνεται να γλυκίζει περισσότερο. Malts, σταφίδα, ζάχαρη και φρούτα κυριαρχούν, ενώ η βελγική μαγιά κάνει τα γνωστά της κόλπα υποδεικνύοντας την καταγωγή της μπύρας. Αν όχι τόσο με το άρωμα, αλλά σίγουρα στη γεύση η μπύρα αυτή ξεχωρίζει με κλειστά μάτια πως είναι της Βελγικής σχολής, αφού παρουσιάζει όλα τα γνωστά χαρακτηριστικά που έχουν οι τύπου bruin μπύρες ( dubbel  ή μη ) του Βελγίου. Αν το σώμα της ήταν ελαφρώς πιο δεμένο θα ήμασταν σούπερ.

Επίγευση: γλυκό κατά βάση και το φινάλε μέτριας διάρκεις με τη ζάχρη, το αλκοόλ και τα φρούτα ( μου φαίνεται και ολίγον βερύκοκο) να έχουν το πάνω χέρι. Το αλκοόλ μάλιστα είναι αυτό που τελειώνει κυριολεκτικά την κάθε αίσθηση. Ο λυκίσκος, ως γνωστόν και αναμενόμενον, ίσα που δείχνει ελαφρώς τα δόντια του για να μπαλαντζάρει στο τελείωμα το όλο σκηνικό.

Πολύ καλή η ετικέτα αυτή. Αν μας έλεγαν κάπου στο μπουκάλι ή στο site τους πού ακριβώς στο Βέλγιο φτιάχνεται και από ποια ζυθοποιία, θα ήμασταν πολύ καλύτερα πιστεύω από πλευράς πληροφόρησης.

Πάνω του μετρίου η ενανθράκωση, ενώ το σώμα της θα μπορούσε να είναι ελαφρώς πιο δεμένο και να της προσδώσει μερικούς πόντους ακόμη.
Σε κάθε περίπτωση πίνεται πολύ εύκολα, ειδικά όταν πιάνει πιο υψηλές θερμοκρασίες όπου αρχίζει και γλυκίζει αισθητά με αποτέλεσμα να κατεβαίνει σαφώς πιο απαλά στον ουρανίσκο.
Στις χαμηλές θερμοκρασίες χάνει στο άρωμα και υπερτερεί στη γεύση, ενώ το άντίθετο συμβαίνει όσο η μπύρα ζεσταίνεται ... με το άρωμα να εξωραΐζεται αισθητά, αλλά η γεύση να κάνει μια μικρή κάμψη. Το αλκοόλ παρόν, καθ' όλη τη διάρκεια και ειδικότερα στα τελειώματα ...

Έμεινα πολύ ευχαριστημένος και τολμώ να πω ότι η ετικέτα ήταν μια ευχάριστη έκπληξη !!


Βαθμολογία :: 7,75


Στην υγειά μας ...

Pache ... !!!

9 σχόλια:

  1. Και στα Εξάρχεια?
    Επιτέλους μια ετικέτα με ποιότητα και ενδιαφέρον -κρίνοντας απ' ότι διάβασα, που θα τη βρω και πάρα πολύ εύκολα!
    Θα φροντίσω να τη δοκιμάσω λοιπόν το συντομότερο, σ' ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες που μας έδωσες! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή επιτυχία σε άυτη τη νεα προσπαθεια η οποια φαινεται θετικη αν κρινουμε απο τα σχολια του mixos για τη μπυρα.
    Αν μαθετε ποια μαγαζια την πουλανε η τη σερβιρουν στη Θεσσαλονικη ελπιζω να ενημερωσετε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Ελπίζουμε να αρέσει η μπύρα μας σε όλους!

    Το ζυθοποιείο είναι το Sterkens στο Meer.

    Να ξέρετε ακόμα ότι η καλύτερη προσφορά είναι αυτή του www.plus4u.gr για αγορά κιβωτίου (τιμη χονδρικής).

    Εκ μέρους της ΣΑΛΠΑΝ ΕΠΕ."

    Αυτά μόλις μου έστειλαν από τη ΣΑΛΠΑΝ ΕΠΕ και τους ευχαριστούμε για την άμεση πληροφόρηση πάνω σε αυτό που ζητήσαμε:δηλαδή σε ποιο μέρος του Βελγίου και σε ποια ζυθοποιία παρασκευάζεται!

    H γνωστή μας επομένως Brouewrij Sterkens με τη σειρά της St. Sebastian στα υπέροχα πήλινα μπουκάλια και St. Paul είναι αυτή που παρασκευάζει και τη Savazius.
    Αναμενόμενη επομένως η υψηλή ποιότητα της ετικέτας αυτής ...

    http://www.sterkensbrew.be/

    και πάλι ευχαριστούμε για την άμεση ανταπόκριση !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ενδιαφέρουσα η νέα αυτή άφιξη εκ Βελγίου. Μια καλή βελγική μπύρα απ' ότι μας λέει ο Χρήστος και σε καλή τιμή απ' ότι βλέπω (1.91 ευρώ το μπουκάλι 1.80 έως και 1.50 αν παραγγείλεις περισσότερα απ' το e-shop)

    Εξίσου ενδιαφέρουσα αν και "τολμηρή" η απόφαση της ΣΑΛΠΑΝ να παραγγείλει μια νέα βελγική μπύρα για την Ελλάδα στην Sterken, όσο και το να τις διαθέσει ανεξάρτητα από ειδικές κάβες και μπυραρίες.

    Τώρα που ακριβώς την φτιάχνει τη Savazius η Sterken δε νομίζω πως είναι δεδομένο, μια και είναι μια εταιρεία που χρησιμοποιεί πολλά ζυθοποιία για να φτιάχνει τις διάφορες μπύρες της (αν κάνετε μια έρευνα στο ratebeer θα δείτε πως κάθε ετικέτα της Sterken παράγεται και κάπου αλλού...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τη δοκίμασα πριν από λίγο. Κατ' αρχήν, για μεγαλύτερη διευκόλυνση να πω ότι στην Αθήνα, η κάβα Μαντζιώρου, Χ. Τρικούπη 98, στα Εξάρχεια δίπλα στην Καλλιδρομίου, είναι το γνωστό (στους Εξαρχειώτες τουλάχιστον) Οινό-τυπο, το οποίο όπως διαπίστωσα δεν έχει μόνο κρασιά! :)
    Εκεί, το ένα μπουκαλάκι της Savazius κοστίζει 2,10 €.

    Εγώ σαν βαθμό πάντως θα της έβαζα ένα 7.
    Δεν είναι καθόλου κακή, αλλά της λείπει λίγη ένταση (αρωματικά & γευστικά) παραπάνω κατά τη γνώμη μου. Και επίσης για το σώμα της θα συμφωνήσω πως αν ήταν πιο δεμένο/γεμάτο, θα ήταν πολύ καλύτερη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πάντα "γρήγορο πιστόλι" η αγαπητή μας Dark Chef. Ευχαριστούμε για την άμεση πληροφόρηση!
    Τελικά όντως η πιο συμφέρουσα επιλογή ως προς την τιμή είναι η αγορά από το Plus4.
    Βέβαια για την αγορά ενός μπουκαλιού μια χαρά και η τιμή της κάβας θεωρώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. To bar code δείχνει νομίζω ένδειξη χώρας κατασκευής προϊόντος,γιατί γράφει 520 που είνα η Ελλάδα ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητέ φίλε Stelios ... αν και λίγο καθυστερημένα ( έως πολύ θα έλεγα) ...
    σου δίνω την απάντηση δια στόματος της ίδιας της Salpan ...

    Γεια σας,

    Επειδή είδαμε ότι υπάρχει σχόλιο στο blog σας σχετικά με το θέμα του barcode της SAVAZIUS, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι πρόκειται για rebranding. Η μπύρα μας πουλιέται με αυτό το όνομα μόνο στην Ελλάδα. Γι’αυτό το λόγο το barcode είναι ελληνικό.

    Εκ μέρους της ΣΑΛΠΑΝ ΕΠΕ

    Σορυ Stelios .. οι άνθρωποι απάντησαν άμεσα... αλλά εγώ το ξέχασα τότε που ήταν "ζεστό" να το δημοσιεύσω .. κι έτσι ξέμεινε ..
    Κάλιο αργά παρά ποτέ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Θέλω να δώσω και γω με τη σειρά μου συγχαρητήρια για τη παραπάνω προσπάθεια! Άλλη μια ετικέτα ελληνικών συμφερόντων που αξίζει της προσοχής μας. Μια bruin που δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει ξένες ετικέτες. Ελπίζω η ποιότητα να μείνει σε υψηλά στάνταρς και να διαφημιστεί περισσότερο στο ελληνικό κοινό!

    Πολύ καλή τιμή κιόλας, ειδικότερα στα πακέτα με τις πολλές μπύρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή