Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Brasserie Trois Dames...


Πριν μερικους μηνες ειχα αναφερθει σε μια μπυρα απο την Ελβετια, την I.S. Cuvée Alex le Rouge της BFM. Σημερα θα αναφερθω στην αλλη σημαντικοτερη μικροζυθοιία της Ελβετιας την Trois Dames. Η Trois Dames εβαλε εμπρος τα καζανια της το 2003 στην περιοχη Sainte-Croix του καντονιου Vaud της Ελβετιας απο την αγαπη του Raphaël Mettler για τις craft beers και το home brewing. Αφου εφτιαχνε για 18 μηνες κατ 'οικον μπυρες με ενα απλο εξοπλισμο για home brewing αποφασισε να ξεκινησει την δικια του μικροζυθοποιία αρχικα με δυο καζανια 2,5 εκατολιτρων. Την μικροζυθοποιία του την ονομασε Trois Dames (Τρεις Κυριες) αφιερωνοντας την στις κυριες του σπιτιου του, την γυναικα του και τις δυο κορες του.



Οι πρωτες του μπυρες ειχαν καθαρα Γερμανικη επιρροη και ηταν Kölsch, Dunkel, Helles, Pils, Rauchbier, Weizen...Μετα απο ενα ταξιδι του στις ΗΠΑ ομως ανοιξαν νεοι οριζοντες μπροστα του και ανακαλυψε τις Pale Ales, IPAs, Stouts κτλ. Την περιοδο 2006-2007 εμεινε στο Βανκουβερ του Καναδα και εκει εμαθε πολλα πραγματα απο τους μικροζυθοποιους τις βορειας Αμερικης. Επισης εκανε και καποια μαθηματα στο siebel institute of technology στο Σικαγο και ετσι εμαθε καποιες επιπλεον μεθοδους ζυθοποιησης κυριως για βελγικου τυπου μπυρες και για την ακριβεια τις saison. Αφου επεστρεψε απο τον Καναδα αποφασισε να γινει ενας full time brewer, μεγαλωσε τους χωρους της μικροζυθοιιας, του αγοραζοντας και νεα καζανια 15 εκατολιτρων.
Πλεον εχει τεσσερις σταθερης παραγωγης μπυρες τις Ale (ESB), La Voisine (Pils), La Fraîcheur (Witbeer), Rivale (Irish Red Ale), πεντε εποχιακες IPA, Black Stout, Pacific North West Pale Ale, India Brown Ale & Bise Noire και αρκετες αλλες περιορισμενης παραγωγης.
Εγω εχω δοκιμασει 5 συνολικα ετεικετες της Trois Dames τις IPA, Black Stout, Pacific North West Pale Ale, India Brown Ale & La Semeuse Espresso Stout απο τις οποιες πιο πολυ με κερδισε η IPA.



Aπο αυτες τις 5 τις 3 τις ειχα δοκιμασει στην Ελβετια ενω 2 απο αυτες τiς ειχα φερει μαζι μου στην Ελλαδα. Οι δυο λοιπον που ειχα φερει μαζι μου ηταν η India Brown Ale & η La Semeuse Espresso Stout τις οποιες θα σας παρουσιασω τωρα.

Θα ξεκινησω με την India Brown Ale μια American-Style Black Ale ή Black IPA ή Cascadian Black Ale ή American-Style India Black Ale, πειτε την οπως θελετε το ιδιο πραγμα ειναι απλα αυτο που εχει επικρατησει πλεον ειναι το πρωτο. Οπως ειχαμε πει και παλιοτερα αυτο το ειδος ουσιαστικα ειναι μιξη Stout με IPA δηλαδη σκουρα malts με γενναιες ποσοτητες λυκισκου.



Για να δουμε λοιπον πως τα πηγε ο Ελβετος με αυτη την Αμερικανικου τυπου μαυρη Ale.

Χρωμα σκουρο καφε προς μαυρο με αρκετα καλο καφετι αφρο οχι ιδιαιτερα συνεκτικο ο οποιος θα υποχωρησει σιγα σιγα και θα αφησει ενα λεπτο στρωμα μεχρι το τελος.


Αρωμα φουλ στον λυκισκο, γρασιδι και πευκο ενω αντιλαμβανομαι πιο αμυδρα και αρωματα καραμελας, σοκολατας, καφε και καβουρδισμενης βυνης. Οσο ανεβαινει η θερμοκρασια τα αρωματα του λυκισκου χανουν εδαφος και υπερισχυουν τα αρωματα της βυνης, της καραμελας ,του καφε και της σοκολατας. Αρκετα ικανοποιητικο αρωμα θα μπορουσα να πω.


Γευση αρχικα γλυκια με την καραμελα και την σοκολατα να κυριαρχουν. Επισης ειναι αρκετα φρουτωδες, κυριως γκρειπφρουτ και μια αισθηση γρασιδιου. Ο λυκισκος κανει αισθητη την παρουσια του με τα τσιμπηματα που νοιωθεις στην στοματικο σου κυλωτητα.
Το τελειωμα ειναι σχετικα ξηρο και πικρο. Το αλκοολ σε χαμηλα επιπεδα 5.3% ABV ουτε που το καταλαβαινεις. Σωμα μεσαιο και ενθρακωση επισης σε μετρια επιπεδα. Μια αρκετα καλη μπυριτσα που δεν θα με χαλαγε να την ξαναδοκιμασω.


Ο βαθμος που θα της δωσω ειναι ενα 8αρακι.



Συνεχιζουμε με την La Semeuse Espresso Stout μια Imperial Stout με χαμηλα επιπεδα αλκοολ για το ειδος, μολις 7,5% ABV.


To χρωμα της μαυρο και ο αφρος καφε και πλουσιος και αρκετα συνεκτικος. Θα υποχωρησει σχετικα γρηγορα αλλα θα μηνει ενα δαχτυλο μεχρι το τελος.

Αρωμα αναμενομενο, καβουρδισμενα malts, καφες εσπρεσσο και σοκολατα αλλα οχι παρα πολυ εντονο.

Γευση σχετικα γλυκια. Αρχικα καραμελα με τον καφε και την σοκολατα να ακολουθουν. Επισης μια ελαφρια ξυνιλα εκανε εμφανης την παρουσια της. Δεν θα ελεγα οτι ειναι αδιαφορη η γευση της αλλα δεν μπορω να πω οτι με κερδισε κιολας.


Τελειωμα γλυκο και βυνωδες. Σωμα μεσαιο με χαμηλη ενθρακωση.

Γενικα οχι κατι το ιδιαιτερο και αν την συγκρινουμε με αλλες "κυριες" του ειδους ειναι παρα πολυ λιγη. Και να μην την ξαναδοκιμασω ποτε δεν θα με πειραξει καθολου, υπαρχουν αλλα μαυροζουμια που ειναι κλασεις ανωτερα. Σε αντιθεση παντως με την Cuvée Alex le Rouge της BFM που δεν εχασα την ευκαιρια να την ξαναδοκιμασω οταν βρεθηκα πριν λιγους μηνες στην Ελβετια και με την ευκαιρια θα ηθελα να της δωσω τουλαχιστον μισο βαθμο παραπανω απο αυτο που της ειχα δωσει μιας και με την δευτερη δοκιμη ανεβηκε περισσοτερο στην εκτιμηση μου.



Βαθμος για την La Semeuse Espresso Stout 7,5.

3 σχόλια:

  1. Περίεργες οι ετικετούλες Σπυράκο μου και έχεις από δαύτες ουκ ολίγες ...
    Παρόλο που βρεθήκαμε στη Ζυρίχη για ένα 10ωρο κοντά κατά την επιστροφή μας, δεν δείξαμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ασχοληθούμε και με τις μπύρες τους.
    Οπότε αρκούμαστε σε ακόμη ένα όμορφο και αναλυτικότατο ρεπόρτο-μπυροπαρουσίαση που μας έκανε ο τρελοΜΟΝΚ από τους "υπεράνω" της Ευρώπης !!
    Ωραίο το logo της Ζυθοποιίας ενώ η India Brown ale μου κίνησε περισσότερο την περιέργεια !!

    Η BFM είναι καλύτερη συνολικά ως Ζυθοποιία Σπύρο??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν μπορω πω Μιχο αν ειναι καλυτερη η BFM ή η Trois Dames γιατι εκτος απο την IPA που ειναι πολυ καλη δεν εχω δοκιμασει τα αλλα πολυ δυνατα χαρτια της Trois Dames που ειναι η Oud Bruin, η Saison Houblon και η Saison La Récolte.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πραγματικά Σπύρο είχα περιέργεια να μάθω για τις ετικέτες αυτές της Trois Dammes, μια και τις λιμπιζόμουν να τις παραγγείλω κι εγώ κάποια στιγμή.
    Η μόνηπου έχω δοκιμάσει από την εν λόγω ζυθοποιία ως τώρα, είναι η IPA που άφησε και σε μένα πολύ καλές εντυπώσεις! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή