Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Η Kate και ο Albert μπερδεύουν τα "ζουμιά" τους :: De Struise - Portsmouth KABERT Imperial Stout


Άλλη μια συνεργασία ανάμεσα σε Ευρώπη και Αμερική θα μας απασχολήσει σήμερα! Δράστες και αυτή τη φορά οι Βέλγοι της De Struise. Πριν λίγες μέρες αναφερθήκαμε στη μπυρο-συνεργασία τους με τους Three Floyds και στην Shark Pants.
Σήμερα σειρά έχουν οι της Portsmouth Brewery από το New Hampshire των ΗΠΑ. Η συνεργασία αυτή γέννησε την Kabert, μια μπύρα στην οποία έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές εδώ μέσα και κάποιοι την έχουν δοκιμάσει στο παρελθόν.
Ο μοναδικός black alBERT των Βέλγων μπαίνει στο "μίξερ" με την KAte the great των Αμερικανών και η μίξη αυτών των δυο Imperial Stouts δημιουργεί την KA-BERT, μια νέα ασφαλώς μπύρα που επιπλέον παλαιώνεται σε Port Barrels παίρνοντας ακόμη πιο πολύπλοκο και διαφορετικό χαρακτήρα από την επίδραση των βαρελιών ...


De Struise KABERT
στα 11% ABV

A blend of Kate The Great (10.79% ABV) and Black Albert (13% ABV), brewed by master brewer Todd Mott of the Portsmouth Brewery in USA and Urbain Coutteau of Struise.


Χρωματάκι σχεδόν ολόμαυρο που καφεκοκκινίζει στο φως. Αφρός στο χρώμα της μόκα που θα συντροφέψει για αρκετή ώρα την μπύρα μας τολμώ να πω !!

Άρωμα :: η πολυπλοκότητα του αρώματος αυτής της ετικέτας φαίνεται αμέσως με το άνοιγμα του μπουκαλιού, ακόμη και όταν η μπύρα δεν έχει πιάσει τις επιθυμητές υψηλές θερμοκρασίες για να απελευθερώσει όλες τις χάρες της. Τα malts, η σοκολάτας γάλακτος και δυνατά περάσματα κόκκινου κρασιού είναι τα πρώτα που αντιλαμβάνεσαι, ενώ στην πορεία αρχίζουν να είναι πιο ευκρινή και άλλα στοιχεία όπως ο φρουτώδης χαρακτήρας της ετικέτας ( σταφύλι κόκκινο και ολίγον βύσσινο ???), το αλκοόλ και το ξύλο !


Γεύση :: ένας πολύπλοκος συνδυασμός κι εδώ. Το αποτέλεσμα γλυκό, ελαφρώς πικρό και ακόμη πιο ελαφριά στυφό με κάποιες τανίνες να σου τσιμπούν τη γλώσσα! Σοκολάτα, αλκοόλ, φρούτα, πιο ελαφριά το κόκκινο κρασί κυριαρχούν κι εδώ, ενώ η ετικέτα αυτή όσο ζεσταίνεται βγάζει όλο και πιο έντονα στοιχεία κόκκινου κρασιού.

Επίγευση :: Το τελείωμα εξίσου φρουτώδες και σοκολατώδες, αλλά με το φινάλε να γέρνει προς μια στυφή και ξηρή αίσθηση κρασιού που κρατάει αρκετή ώρα, ενώ και η διακριτική (αλλά υπαρκτή) πικράδα του λυκίσκου δίνει και στο φινάλε άλλη μια πολύπλοκη νότα!


Ενανθράκωση μέτρια προς υψηλή, σώμα σίγουρα καλό και δεμένο. Ένα μείγμα αρωμάτων και γεύσεων βγαλμένο από τις μίξη των ετικετών που διανθίζεται αισθητά με την χείρα βοηθείας που προσφέρει η παλαίωση στα βαρέλια  ...
Την δοκιμάσαμε δυο φορές με τον Πανούλη  ( τη μια μάλιστα ένα "καμμένο" ξημέρωμα στις 5 το πρωί μαζί με τον φιλαράκο μας τον Σταύρο ) και μια φορά με τον Skull Splitter, μιας και οι δυο τους πρόσφατα είχαν βρεθεί στο Beer-bar της Struise στην Brugges και φρόντισαν να την προμηθευτούν με κλειστά μάτια ...
Και στις δυο δοκιμές μου η μπύρα μου άρεσε πολύ !!!

Βαθμολογία :: 8,75


Η KABERT αποτέλεσε ασφαλώς τη βάση για να φτιαχτεί από τη De Struise άλλη μια Μαύρη Καταδίκη, η Black Damnation XI Special K ... μια "χειμωνιάτικη-εορταστική" ετικέτα που με τη μέθοδο του παγώματος της μπύρας (Eisbock process)  σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ( -15 βαθμοί για 20 μέρες) γίνεται βόμβα αλκοόλης με 22% ABV! Πριν από αυτό, η KABERT έχει παλαιωθεί για 10 μήνες σε port barrels! 

Όλο αυτό το σκηνικό σίγουρα καθιστά την ετικέτα μια αντάξια των προηγούμενων ΜΑΥΡΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ !!

1 σχόλιο:

  1. Μου την εφεραν φιλαρακια απο το μπαρ τη Struise στη Μπρυζ.Καταπληκτικη χαλαρα θα επινα αλλη μια καπακια!Πολυ ωραιο αρωμα και σουπερ στο τελειωμα της!Τωρα εχει σειρα η black damnation!ελπιζω να ναι το ιδιο καλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή