Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Victory STORM KING Imperial Stout ... φτιαγμένη για να σε "κερδίζει" !!

Ευτυχώς εδώ στη συμπρωτεύουσα δεν πέφτουμε ποτέ σε πλήξη, όσον αφορά τις μπυρο-επιλογές μας ... Ακόμη και όταν πέσει κάποια περίοδος "ανομβρίας", όλο και κάτι θα προκύψει από κάποιο μπυρομάγαζο για να μας έχει σε εγρήγορση ... 
Εδώ και δυο μήνες τώρα το Ipanema beer-bar έχει αναλάβει αυτή την "ειδική αποστολή" επαγρύπνισης και όπως δείχνουν τα πράγματα θα συνεχίσει να το κάνει για αρκετό καιρό ακόμη, γεροί να ' μαστε πάνω από όλα ασφαλώς ... ! Κάποιος που θα πάει από εκεί, όλο και κάτι διαφορετικό και καινούριο θα βρει να δοκιμάσει!


Έτσι κι εγώ χθες πήρα το δρόμο προς Τρίλοφο με τον έναν εκ των τριών μπυρο-ταξιδευτών της Κοπεγχάγης, τον εκπρόσωπο της Θεσσαλονίκης, για να μάθω λεπτομερώς λεπτό προς λεπτό τις μπυρο-περιπέτειές τους και άλλα παρασκηνιακά που συνέβησαν στη Δανία !
Η όλη συζήτηση βέβαια ήταν γραφτό να πλαισιωθεί τελικά με μερικές εξαιρετικές ετικέτες που συναντήσαμε στον Τρίλοφο, σε σημείο που να μην ξέρουμε ποια να πρωτοδιαλέξουμε ... 


Victory Storm King Imperial Stout
στα 9,1% ABV


Μια ετικέτα της Victory που δεν είχα ξαναδοκιμάσει στο παρελθόν και που πραγματικά αποδείχτηκε εξαιρετική ... Με αυτή τελειώσαμε τη συζήτηση και την παραμονή μας στο Ipanema και πήραμε το δρόμο της επιστροφής !!

Μαύρο με ελάχιστες καφετιές παρεμβάσεις υπό του φωτός το σώμα της. Αφρός καφε-μπεζουλής, αρκετά καλός στην αρχή που θα πέσει σύντομα όμως χωρίς να παύει να στολίζει την μπύρα μας μέχρι τέλους !

Άρωμα :: εξαιρετικό άρωμα με το που μεταγγίζεις την μπύρα από το μπουκάλι στο ποτήρι. Η παρουσία του λυκίσκου τόσο δυνατή και ζωντανή σε κάνει να νομίζεις πως μπορεί να έχεις να κάνεις ίσως και με μια Black Ipa. Λουλούδια, πεύκο και ολίγον grape-fruit μπλέκονται τόσο όμορφα με τα malts από τα οποία αναδύονται αρώματα σοκολάτας κατά βάση και καφέ. Το αλκοόλ ( αν και είναι στα κατώτερα όρια μιας IS) ελάχιστα παρόν στη μύτη, αλλά σίγουρα δίνει και αυτό το δικό του στίγμα! Πάντως όσο πιάνουμε υψηλότερες θερμοκρασίες, τα malts και ο σοκολατο-καφές αρχίζουν να παίρνουν κεφάλι έναντι του λυκίσκου ...

Γεύση :: μια εξαιρετική γλυκόπικρη αίσθηση σε ένα μεταξένιο σώμα ... Η σοκολάτα, έστω και ελαφρώς υπερτερεί όλων, ενώ κι εδώ ο λυκίσκος δίνει εξαιρετικά τσιμπήματα-δαγκώματα πικράδας περιπλέκοντας έτσι το όλο σκηνικό. Και στη γεύση, όσο ζεσταίνεται η μπύρα, τόσο πιο πολύ αρχίζει να υπερτερεί η γλυκάδα των malts ... Παρούσα και κάποια φρουτώδης άποψη όταν η μπύρα ζεσταθεί αρκετά !


Επίγευση :: υπέροχο γλυκόπικρο φινάλε, dry και σοκολατένιο μαζί, με τον λυκίσκο να παίρνει αυτή τη φορά το πάνω χέρι και να σου αφήνει μια υπέροχη αίσθηση μαζί με τη ζεστασιά της αλκοόλης για αρκετή ώρα!

Ενανθράκωση μέτρια προς χαμηλή. Σώμα δεμένο, που όμως σου επιτρέπει να χαρακτηρίσεις αυτήν την IS σαν μια ευκολόπιοτη ετικέτα με smooth αίσθηση !! Άνετα την πίνει κάποιος και από μόνος του ( βοηθάνε και τα χαμηλά επίπεδα αλκοόλης), ενώ η έντονη παρουσία του λυκίσκου πιστεύω πως είναι αυτή που δίνει αυτήν την ξεχωριστή προσωπικότητα σε αυτήν την μπύρα!

Βαθμολογία ::


Με αυτήν την ετικέτα κλείσαμε τη χθεσινή βραδιά, αλλά με όποια και αν την κλείναμε θα είχαμε εξίσου υπέροχο φινάλε, μιας και όλες που δοκιμάσαμε χθες ήταν μία προς μία ...




Dark Horse Reserve Special Black Ale


Jester King Wytchmaker Rye IPA


Port Brewing MONGO DIPA

Τις επόμενες μέρες θα αναφερθούμε και σε αυτές τις ετικέτες που δοκιμάσαμε ... 
μέχρι τότε ...

Εις Υγείαν ... πάνω από όλα ..
Εις Υγείαν !!!

6 σχόλια:

  1. Προσωπικά πιστεύω ότι η Victory είναι μια καλή IS, αλλά μέχρι εκεί και θεωρώ ότι ο Μίχος στάθηκε πολύ απλόχερος απέναντί της με το 9άρι που της έδωσε.
    Σε κάθε περίπτωση όμως, θα τιμήσω και το 2ο μπουκαλάκι που έχω στην καβάντζα, αν και δεν είμαι και πολύ φαν της 2ης ευκαιρίας...

    Πάντως, το σίγουρο είναι ότι η φωτογραφία της Jester King είναι λίγο παραπάνω φωτισμένη, αφού την θυάμαι ...κάπως πιο σκούρα :P :)... μάλλον τα καρντάσια θα είχαν πιει λίγο παραπάνω, ή θα την ρούφηξαν μονοκοπανιά και ξέχασαν να τραβήξουν τις σχετικές φωτό :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αχαχα ... Έχει απόλυτο δίκιο ο Θανασάκης για το χρώμα της Jester King ... Βλέπετε ο χαμηλός φωτισμός στο Ιπανέμα αποτελεί ένα πρόβλημα για τα φωτορεπόρτα και όταν οι φωτογραφίες είναι χωρίς φλας! Εδώ έχω αυξήσει τη φωτεινότητα στη μηχανή και αυτό ευθύνεται για το ανοιχτό χρώμα! Πράγματι, το χρώμα αυτής της ετικέτας πιθανόν να είναι και από τα πιο σκούρα που έχω δει στην πιάτσα για IPA !
    Στην νέα φωτογραφία που έβαλα ίσως τα πράγματα να είναι ελαφρώς καλύτερα όσον αφορά την αποτύπωση του χρώματος ... Στο πρόσφατο ρεπόρτο της Ρώμης, κατά τη δοκιμή μας στο Domus Birrae μπορεί κάποιος να δει ξεκάθαρα το πόσο σκούρα είναι ...

    Τώρα, όσον αφορά την Storm King ... Ασφαλώς και οι προτιμήσεις είναι υποκειμενικές, αφετέρου το αν ειναι η βαθμολογία έτσι ή αλλιώς μικρή σημασία έχει μπροστά στο γεγονός της απόλαυσης πάνω από όλα μιας ετικέτας. Εξάλλου, όλοι εδώ μέσα πίνουμε για να γουστάρουμε πρωτίστως και κατόπιν αν μας κάτσει και μια μίνι αναφορά, καλώς !!
    Οι λόγοι που με οδηγούν σε αυτή την τελική ετυμηγορία είναι α) το πόσο ευκολόπιοτη είναι παρά το δεμένο σώμα της ( μεγάλο προσόν κατ' εμέ για τέτοιου είδους μπύρες) και β) η πολύ δυναμική παρουσία του λυκίσκου που προσδίδει έναν χαρακτήρα διαφορετικό στην ετικέτα αυτή και την διαφοροποιεί από πολλές IS που είτε λίγο είτε πολύ ομοιάζουν !!! Εξάλλου οι πικρές IS, για να μιλήσω προσωπικά, μου αρέσουν περισσότερο !
    Σε κάθε περίπτωση για όσους δεν την έχετε δοκιμάσει, μια δοκιμή τώρα ή στο μέλλον σίγουρα θα σας αφήσει ικανοποιημένους ... !!!
    Εις υγείαν και σε ακόμη καλύτερα πιώματα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Mixos, ξερεις αν μηπως εχει μεινει καμια απο τις καινουριες αυτες μπυρες στο ιπανεμα και αν ναι ποια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θανάση... αστον πάνω μου! Θα τη δοκιμάσω κι εγώ κάποια στιγμή και αν χρειάζεται κράξιμο θα το χει! Δε του χαρίζομαι σε τέτοια!αχχαχχαχα.

    Ωραίο μπουκαλάκι η άτιμη όμως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ καλή ετικέτα, πολύ όμορφη παρουσίαση. Μπράβο στο Γιώργο που πρόσφερε αυτες τις ωραίες ετικέτες στο Ipanema.
    Εγω πάντως πιστεύω οτι πρόκειτε για μια πολύ καλή ετικέτα που ειναι λιγάκι πιο καθαρή απ άλλες IS ... δηλαδή και κάποιος μη fan του είδους θα την έπινε ευχάριστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ήρθε αισίως η στιγμή που δοκίμασα κι εγώ τη Storm King...

    Δε θα επεκταθώ ιδιαίτερα, καθώς πιστεύω πως πρόκειται για μια εξαιρετικά ισορροπημένη IS την οποία και απήλαυσα μετά περισσής ικανοποίησης.

    Εντυπωσιακό καφεδοάρωμα με την αίσθηση στο στόμα να πικρίζει σε κάθε επόμενη γουλιά. Αντίστοιχη επίγευση, ότι πρέπει για ένα τελείωμα μιας κουραστικής ημέρας. Τέλος, το αλκοόλ κρυμμένο καθολικά, χαρίζει μια ελαφρά τρικυμία στο νου οδηγώντας σε ευχάριστα στον ύπνο.

    Και για μένα η ετικέτα αξίζει άνω του 8,5...

    ΑπάντησηΔιαγραφή