Πέμπτη, 17 Μαΐου 2012

Orkney Dark Island Reserve ... για την προσωρινή μας "προσγείωση" !


Μετά από την εξαιρετική περιοδεία από την μια άκρη της υφηλίου στην άλλη που βιώσαμε τις τελευταίες δυο ημέρες και αφού ταξιδέψαμε νοερά από τη Βραζιλία μέχρι τη Δανία έχοντας αντλήσει πληθώρα αρωμάτων, γεύσεων, χρωμάτων και εικόνων, μάλλον θα σας προσγειώσω δυστυχώς πάλι στην καθημερινότητα ...
Βέβαια, μετά από όλο αυτό το μίνι "ε-μπυρικό Σοκ" που φρόντισαν να μας υποβάλλουν οι εκλεκτοί Μπυραματιστές μας, έπρεπε να σας προσφέρω κάτι "δυνατό" και τουλάχιστον εξαιρετικό για τη σημερινή παρουσίαση, ώστε η προσγείωση να επέλθει όσο πιο ομαλά γίνεται ... 


Το μπουκάλι επιβλητικό, η ετικέτα "σοβαρή", το περιεχόμενο υπέροχο ... 

Αν μη τι άλλο, η Dark Island Reserve από την Orkney Brewery της Σκωτίας αποτελεί μια άξια ετικέτα που θα μου επιτρέψει να "συνέλθω" και να επανέλθω κι εγώ με τη σειρά μου στην καθημερινή μας μπυρο-ροή και μπυρο-ρουτίνα ... !! Τουλάχιστον για λίγο, μιας και τα μπυρορεπόρτα δεν έχουν τελειώσει ακόμη και συν τω χρόνω θα ολοκληρωθούν για να μας ξανα-ταξιδέψουν ανάμεσα σε ηπείρους και ωκεανούς με μοναδικό παρανομαστή όλων αυτών, την αγαπημένη μας μπύρα!


Πριν λίγες μέρες έγινε αναφορά και παρουσίαση μιας άλλης ετικέτας από την Orkney, την Skull Splitter. Μπορεί ο "Κρανιοδιαμελιστής" να αποτελεί ασφαλώς μια πολύ καλή εκπρόσωπο της Ζυθοποιίας, όμως το δυνατότερο χαρτί της δεν είναι άλλη από την ετικέτα που θα δούμε σήμερα ...
Θυμάμαι ότι κάναμε μια απόπειρα να τη δοκιμάσουμε με το Θανασάκη το καλοκαίρι που μας πέρασε στο Wee Dram, αλλά η τιμή της ήταν απαγορευτική ... 
Έτσι, είχα περιοριστεί στην δοκιμή της απλής Dark Island η οποία ήταν πολύ καλή !


Αυτή τη φορά όμως, στάθηκα πιο τυχερός αφού ο αγαπητός Skull Splitter είχε την ευγενή καλοσύνη να τη μοιραστεί μαζί μου από την προσωπική του κάβα !!

 


Dark Island Reserve barley wine
στα 10% ABV

Dark Island Reserve is a strong and full Orcadian Ale - lagered for 3 month in old Dalmore whiskey oakbarrals. This slow proscess makes a classic - a fruity, spiced, oakroasted maltflavour. 



Το χρώμα της σχεδόν μαύρο με τις γνώριμες καφε-κοκκινωπές ανταύγειες κάτω από το φως ... Αφρός μπεζοκαφετής, σχεδόν ανύπαρκτος θα περιοριστεί σύντομα σε ένα δαχτυλίδι γύρω από το σώμα της μπύρας και έτσι θα παραμείνει μέχρι τέλους ...


Άρωμα :: υπέροχο το άρωμά της από την πρώτη στιγμή που θα ανοίξεις το πώμα .... Τα malts, το αλκοόλ, τα φρούτα, ο καφές και η απαλή αίσθηση από whisky θα ξεχυθούν στον αέρα! Όσο περνούσε ή ώρα η βανίλια έδειχνε να μπαίνει στο παιχνίδι, ενώ μαζί με τα malts που υπερτερούσαν από την αρχή, η φρουτένια (σύκο) άποψη δυνάμωνε με την προσθήκη της ζεστής και γνώριμης μίξης αλκοόλης και ξύλου ... 


Γεύση :: συμπλήρωμα και επιβεβαίωση των παραπάνω η γεύση με την πρώτη δοκιμή ! To malty σώμα της μπύρας αυτής είναι σίγουρα το κυρίαρχο και πλαισιώνεται από μια ισορροπημένη πολυπλοκότητα όπου, άλλοτε η πικρή σοκολάτα και ο καφές ξεχωρίζουν, άλλοτε το σύκο, άλλοτε το αλκοόλ με το βαρέλι και το ουίσκι ...  Όταν πιάσαμε περί τους 14-15 βαθμούς Κελσίου, αποκαλύφτηκε και μαι υπέροχη αίσθηση καπνού, με την έννοια του tobacco ... Άκρως περίπλοκη και πολύπλοκη η όλη αίσθηση που εμπλουτίζονταν στην αρχή και με διακριτικά τσιμπήματα λυκίσκου ...


Επίγευση :: υπέροχο και το τελείωμά της, μακράς διάρκειας όπου το ξύλο, το ουίσκι, το αλκοόλ και τα φρούτα, σε συνδυασμό πάντα με τα malts που κυριαρχούν εξαρχής δίνουν ένα υπέροχο φινάλε σε βαθμό που νομίζεις κάποιες στιγμές ότι μόλις ήπιες μια γουλιά whisky ...


Χαμηλή ενανθράκωση, σώμα γεμάτο και δεμένο ... Ασφαλώς και δεν υπάρχει περίπτωση να την πιει κάποιος μόνος του ... Η πολυπλοκότητα της μεγάλη και ίσως να προτιμούσα ελαφρώς λιγότερο δεμένο σώμα και λιγότερο malty για να κατεβαίνει πιο εύκολα ...
Προσωπικά, δεν ξέρω αν θα την χαρακτήριζα ως barley wine ....  ή τουλάχιστον όχι μόνο αυτό ! Είναι κάτι ανάμεσα σε Imperial Stout, Barley Wine και Quadrupel ... Όμως μικρή σημασία έχει ! Η μπύρα είναι εξαιρετική και το τελευταίο που μας νοιάζει είναι να βάλουμε διαχωριστικές γραμμές στο τι αντιπροσωπεύει επακριβώς ... Εξάλλου πάντα η απόλαυση είναι αυτή που μετράει και μένει ...

Βαθμολογία ::


Αυτά για σήμερα ... και καθώς ο καιρός σε όλη τη χώρα βάλθηκε να μας κόψει παροδικά τον βήχα του καλοκαιριού, είναι ευκαιρία να ξαναβγάλουμε από την κάβα μας μερικές "μαυρίλες" και να τις απολαύσουμε περιμένοντας ταυτόχρονα τη συνέχεια των μπυρο-ρεπόρτων, από όποια γωνιά της γης και αν προέρχονται ... 

8 σχόλια:

  1. Πολυ ωραια παρουσιαση για μια οντως πολυ καλη ετικετα. well done Mixos. Την ειχαμε δοκιμασει την Dark Island Reserve σε μια μαζωξη που ειχαμε κανει στο wee dram και μας ειχε αφησει σε ολους αριστες εντυπωσεις αν και η τιμη της ηταν υπεροβολικη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραίος ο Μίχος ... πολύ ωραία παρουσίαση αλλά δεν βλέπω να μας προσγειώνεις τόσο εύκολα δυστυχώς. Αυτή την μπύρα όντως την είχανε δοκιμάσει τα παλικαράκια μας και γω σαν κλασσικός τσαμπατζής ρουφηξα λιγάκι γιατι μου φάνηκε πανάκριβη. Την πετύχαμε και στην Κοπενχάγη γύρω στα 25ευρώ αν θυμάμαι καλά αλλα ήδη ειχα τσιμπίσει κατι lambicο750άρια και δεν το 'χα με τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ροκά μου .. η προσγείωση δεν αφορά εσάς ασφαλώς ... Εσείς θα κάνετε ακόμη πολλές μέρες μέχρι να επανέλθετε στα της Ελλάδος ... Εμάς τους απ' έξω αφορά που "βιώσαμε" αυτά που περάσατε εξ' αποστάσεως και ετεροχρονισμένα ...
    Δώσε χαιρετίσματα στους Φώτηδες που θα δεις σε λίγο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Από τις καλύτερες μπύρες που δοκίμασα δυο-τρεις φορές όσο ήμουν στη Γλασκόβη. Αν έβγαινε και σε μικρό μπουκάλι θα την έπινα ακόμη πιο συχνά. Πολύ ωραία η πρώτη φωτογραφία με το λαιμό και το πώμα με την ετικέτα και τα στοιχεία εμφιάλωσης.
    Είναι μια μπύρα για άριστα κατά την άποψη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καιρό έχω να ζηλέψω μπύρα από τη περιγραφή της... Μάλλον επρόκειτο για κάτι μοναδικό και συνάμα απολαυστικό...

    Ζήλια ψώρα μου λοιπόν μέχρι να τη δοκιμάσω κι εγώ!

    Τελικά όλες αυτές οι ουισκωμένες μπύρες κάτι μου κάνουν...μάλλον βρήκα το αγαπημένο μου είδος!
    Όπως παρατήρησα τις προάλλες στο ΜΙΧΟ κατ εμέ θα πρεπε όλες αυτές οι παλαιωμένες σε διάφορα βαρέλια να θεωρούνται ξεχωριστή κατηγορία και να βαθμολογούνται αλλά και να συγκρίνονται αντίστοιχα!

    Μήπως αυτή είναι η μπύρα με νιτρογλυκερίνη που διατυμπανίζουν στο ράδιο κατά τη καμμένη διαφήμιση Γιώργο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καμμένο μαγαζί + καμμένος ιδιοκτήτης = Καμμένες διαφημήσεις !!!
    Οσο για την DARK ISLAND RESERVE , από την φινέτσα του μπουκαλιού της καταλαβαίνεις οτι έχεις να κάνεις με μια εξαιρετική μπύρα. Με τύλιξε η άτιμη. Μου πήρε το μυαλό (αν είχε μείνει καθόλου). Στην πρώτη ευκαιρία θα την ξαναγευθούμε (κι αυτό είναι δέσμευση) κι ελπίζω Πανούλη,φίλε,να είσαι κι εσύ μαζί μας.
    Ελπίζω να τα πούμε σύντομα.
    Πιώμα χωρίς Πάνο - εγώ ξανά δεν κάνω !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πράγματι μια πολύ ωραία μπύρα... απ αυτές που καλύτερα τις απολαμβάνεις στην ησυχία του σπιτιού βυθισμενος στον καναπέ με το σνιφτερακι ανά χείρας, παρά παγωμένη στο μπαράκι που την δοκιμάσαμε εμείς οπως είπε ο Σπύρος. Πάντως το πενηνταρικο που είχαμε πληρώσει δεν πιστεύω πως το άξιζε. Υπερτιμημένη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Oxi apla ypertimimeni Chalice. Ayto itan klopi. H mpyra einai para poly kali alla 50 euro einai para polla lefta. Oraia paroysiasi & oraies fotografies.

    ΑπάντησηΔιαγραφή