Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Närke StormaktsPorter & Närke Kaggen StormaktsPorter 2008

Η δικαίωση της εξαιρετικής προσπάθειας που γίνεται στο Grenadjärstaden του Örebro της Σουηδίας για τη Närke Kulturbryggeri ήρθε πανηγυρικά τα τελευταία δυο χρόνια! 


Η ίδια η ζυθοποιία γνώρισε απανωτές διακρίσεις παγκοσμίως για την συνολική της παρουσία, ενώ έφτασε στο σημείο να καυχιέται ότι αυτή τη στιγμή παράγει εκεί στη μικρή πόλη του Örebro την καλύτερη μπύρα στον κόσμο, σύμφωνα πάντα με τις κριτικές των μελών της τεράστιας κοινότητας μπυρόφιλων στον κόσμο, το RateBeer! 
Μέσα στην 20άδα μάλιστα βρίσκονταν και οι δυο αυτές μπύρες για τις οποίες θα πούμε δυο λογάκια σήμερα !




Närke StormaktsPorter & Närke Kaggen StormaktsPorter:: 
Οι δυο αυτές ετικέτες της Ζυθοποιίας έχουν καταφέρει να αποτελούν "ευσεβή πόθο" πολλών χιλιάδων μπυρόφιλων στον κόσμο και έχουν απογειώσει κυριολεκτικά τη φήμη και τη δόξα της Narke !


Η διαδικασία στο Örebro γίνεται μάλλον με τα παραδοσιακά μέσα ζυθοποίησης και αυτή είναι η αιτία που αρκετές από τις ετικέτες της ζυθοποιίας συναντώνται πολύ δύσκολα και είναι περιορισμένης παραγωγής! Ετικέτες που άλλοτε βασίζονται σε παραδοσιακές ανά τω χρόνω συνταγές, και άλλοτε είναι πειραματικές, πρωτότυπες και εναλλακτικές, όπως απαιτεί και επιβάλλει εξάλλου η σύγχρονη "μόδα"!


Με αυτά τα παραδοσιακά μέσα ξεκίνησε πριν από 8 χρόνια (2003) την παραγωγική της διαδικασία η Narke, δημιουργώντας μια πολύ μεγάλη γκάμα ετικετών που οι συνταγές τους καλύπτουν (υπερ-καλύπτουν για την ακρίβεια) όλα τα είδη μπύρας, αφήνοντας ικανοποιημένους τους πάντες και προσδίδοντας με αυτόν τον τρόπο ακόμη μεγαλύτερη αξία στην Κουλτούρα της Μπύρας, πράγμα που θέλουν να υποδηλώσουν άλλωστε οι ιθύνοντες και με το 2ο συνθετικό της επωνυμίας τους:: Närke Kulturbryggeri !



Οι δυο αυτές ετικέτες που θα σας μιλήσουμε σήμερα αποτελούν αυτή τη στιγμή ίσως τις πιο σπάνιες και δυσεύρετες ετικέτες στο χώρο της μπύρας !
Η απογείωση αυτή της φήμης τους και το ολοένα αυξανόμενο κυνήγι απόκτησής τους, έχει φουντώσει κυριολεκτικά μετά από τις απανωτές πολύ καλές κριτικές που οι μπύρες αυτές δέχονται στο διαδίκτυο από όσους κατάφεραν και τις δοκίμασαν! Το γεγονός ότι η Kaggen εκθρόνισε μετά από πολύ πολύ καιρό την Westy 12 από την πρωτοκαθεδρία της .. ήταν αρκετό να δημιουργήσει ένα τρελό σούσουρο στην μπυροφιλική κοινότητα!

Αν μάλιστα κάποιος αναλογιστεί την πολύ περιορισμένη ετήσια παραγωγή τους, την επίσης περιορισμένη και επιλεκτική διανομή τους σε μπυροπόστα στην Ευρώπη, αλλά και το καταραμένο Systembolaget της Σουηδίας ( ακόμη και αν πας στην ίδια την ζυθοποιία απαγορεύεται να σου πουλήσουν την μπύρα τους σε μπουκάλι) καταλαβαίνει πόσο δύσκολο είναι να την βρεις! 
Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και προσωρινή διακοπή παραγωγής των ετικετών αυτών κατά το 2010,  πράγμα που σημαίνει ότι όσα μπουκάλια υπάρχουν αυτή τη στιγμή "ελεύθερα" να κυκλοφορούν έξω είναι από το 2009 και πριν !!

Närke Stormaktsporter του 2008
στα 9,5% ABV



Έχουμε να κάνουμε με μια πολύ δυνατή Porter, μια Imperial Stout όπως χαρακτηρίζεται παντού, αλλά και από τους ίδιους τους ζυθοποιούς !
Stormakts = πολύ δυνατός στα Σουηδικά ...


Σερβίρουμε στα δοκιμαστικά ποτηράκια που μας έμειναν από το Φεστιβάλ της Κοπεγχάγης !
Χρώμα σχεδόν μαύρο, με κάποιες βαθιές καφε-κοκκινωπές ανταύγειες στο φως! Αφρός μπεζ προς καφετής, ίσα που θα σταθεί για ένα λεπτό το πολύ πάνω από την επιφάνεια του σώματος και μετά θα χαθεί σχεδόν ολοκληρωτικά, αφήνοντας ένα ψιλό δαχτυλίδι περιμετρικά!


Άρωμα: Αρκετά περίπλοκο, περίεργο και δυνατό σε πρώτη φάση το άρωμα της! Η πρώτη εντύπωση σου βγάζει πολύ έντονα κάτι που θυμίζει black Ipa! Λυκίσκος με καβουρδισμένα malts παίζουν εξίσου στην αρχή με αποτέλεσμα να ξεπετάγονται αρώματα από καφέ-σοκολάτα, αλλά και από βότανα και κυρίως μπαχάρια! Δυνατή και πολύ spicy συνάμα η πρώτη αίσθηση, μαζί με την παρουσία του αλκοόλ! 
Καθώς έπρεπε να έχουμε ακόμη καλύτερη άποψη, αλλάξαμε ποτήρια και μεταγγίσαμε την μπύρα, πριν καν την δοκιμάσουμε σε snifters.
Με το που πέρασε λίγο ή ώρα το άρωμα σαφώς και αρχίζει να εξισορροπείται καλύτερα με τον καφέ, την μαύρη σοκολάτα, το αλκοόλ, τους ξηρούς καρπούς και τα μπαχάρια να δένουν πιο αρμονικά και να δημιουργούν μια ζεστασιά και γλυκύτητα συνάμα! Σε ακόμη πιο υψηλή θερμοκρασία, περί τους 14-15 βαθμούς αχνοφαίνεται επίσης μια άποψη βανίλιας! Σε κάθε περίπτωση το άρωμα στην αρχή σε αιφνιδιάζει ευχάριστα και παράξενα για να καλμάρει στην πορεία!


Γεύση: μια από τα ίδια στη γεύση, που στην αρχή δείχνει λιγάκι να σε απογοητεύει ( σε σχέση με αυτό που θα περίμενες από το όνομα και τη φήμη της μπύρας)! Βέβαια, στη συνέχεια κι εδώ η πολυπλοκότητα αρχίζει να ισορροπείται καλύτερα! Μαύρη σοκολάτα, αλκοόλ, μαύρα αποξηραμένα φρούτα και σταφίδα, μαζί με μια πιπεράτη αίσθηση και πάστα ελιάς ( πιο διακριτικά σαφώς) κυριαρχούν! Η γλυκύτητα υπερέχει κατά βάση, αλλά δεν λείπουν κάποια τσιμπήματα του λυκίσκου που σου δημιουργούν μια περίεργη αίσθηση! 



Επίγευση: τελείωμα όμορφο, γλυκόπικρο με τη μαύρη σοκολατα, τον καφέ, το αλκοόλ, ελαφρώς την σταφίδα και με δυνατούτσικες δαγκωματιές πικράδας! Μακράς διάρκειας σίγουρα όπου αυτό που σου μένει είναι μια αίσθηση ευχαρίστησης σίγουρα!


Το σώμα της άνω του μετρίου, αλλά ευτυχώς δεν υπάρχει εκείνη η κολλώδης αίσθηση που κυριαρχεί σε πολλές μπύρες του είδους της, πράγμα που την κάνει πιο ευχάριστη και κατεβαίνει σαφώς πιο εύκολα χωρίς να σε δυσκολεύει να τελειώσεις το ποτήρι σου! 
Σίγουρα πρόκειται για μια πολύ καλή Imperial Stout, αλλά θα τολμούσα να πω ότι σε τέτοιο επίπεδο υπάρχουν πολλές ανάλογες έξω στην πιάτσα και έχουμε δοκιμάσει σίγουρα και καλύτερες, τόσο από Ευρώπη, όσο και από ΗΠΑ!! Δεν ξέρω πραγματικά, αν αυτή η μπύρα αξίζει να βρίσκεται τόσο ψηλά στην βαθμολόγηση του Ratebeer, αλλά αυτό είναι άλλου παπά ευαγγέλιο !! Ασφαλώς πολύ καλή... αλλά ...

Βαθμός :: 8,5




Närke Kaggen StormaktsPorter 2008
στα 9,5% ABV

H ενδιάμεση λέξη που παρεμβάλλεται σε σχέση με την προηγούμενη ετικέτα είναι το Kaggen που σημαίνει βαρέλι !!
Η μπύρα αυτή αφήνεται για 2,5 μήνες σε αμερικάνικα δρύινα βαρέλια όπου πριν περιείχαν bourbon! 
Φτιάχνεται με την προσθήκη μελιού ερείκης! Ερείκη είναι ένας θάμνος, από τα πλέον μελισσοκομικά φυτά που υπάρχουν! Έχουμε και στη χώρα μας πολλά από αυτά και συνήθως έχουν βυσσινί άνθη, αλλά και και κίτρινα ή λευκά!! Το μέλι της Ερείκης ( Heather Honey) λοιπόν, έχει συνεισφέρει στο όλο αποτέλεσμα!
Η ετικέτα αυτή φτιάχτηκε πρώτη φορά το 2005! Όπως και η προηγούμενη μπύρα δεν είχαμε παραγωγή της για το 2010 εξαιτίας κάποιων οικογενειακών ζητημάτων των ζυθοποιιών !
Πάντως η πρώτη έκδοση του 2005 και του 2007 ήταν στα 9% ABV, ενώ η καζανιά του 2006 ήταν στα  10% ABV!
Tόσο η έκδοση αυτή που θα σας παρουσιάσουμε (2008) όσο και του 2009 είναι στα 9,5% ABV! Προφανώς το σταθεροποίησαν το προϊόν τους τα τσακάλια της Narke !!


Σερβίρουμε κατευθείαν αυτή τη φορά στο Snifter!
Χρώμα αντίστοιχο με την προηγούμενη και ο αφρός το ίδιο μόνο που αυτή τη φορά ο αφρός έδειξε να κάθεται καλύτερα και για περισσότερη ώρα !! Λεπτομέρειες ...

Αυτό που σου τραβάει αμέσως την προσοχή και μηδενίζει αμέσως όλα τα άλλα είναι το υπέροχο άρωμα που ξεχύνεται αμέσως στο χώρο !! Προσωπικά, η προηγούμενη Narke που μόλις δοκιμάσαμε, έχει πάει ήδη περίπατο στο μυαλό μου! Αυτό που μυρίζω τώρα είναι κατά πολύ ανώτερο και δείχνει εξαρχής πως θα έχουμε κάτι το εξαιρετικό να δοκιμάσουμε!!

Άρωμα :: καιρό είχα να πιω μπύρα και να θέλω πρώτα μόνο να την μυρίζω για ώρα, χωρίς να την βάλω στο στόμα μου!! Μια απίστευτη ζεστασιά να απορρέει από το ποτήρι !! Ξύλο κατά βάση στην αρχή πολύ έντονα, μαζί με αλκοόλ και σοκολάτα με φρούτα!
Σαν να δοκιμάζεις ένα λικέρ σοκολατομόκας ανάμικτο με φρούτα και να έχεις επιπλέον την αίσθηση του ξύλου του βαρελιού! Πραγματικά υπέροχο ! Στην πορεία η αίσθηση του ξύλου θα υποχωρήσει και θα επικρατήσει η σοκολάτα, πολύ ελαφρώς ο καφές, τα φρούτα, η βανίλια και η πάστα ελιάς πολύ διακριτικά! Η ζεστασιά που αποπνέει το αλκοόλ και τα malts είναι καταπληκτική και όλα εξισορροπούνται ιδανικά!!


Γεύση :: απολαυστική και εδώ η αίσθηση! Απαλή υφή, εξαιρετικό αποτέλεσμα! Σοκολάτα, ξανθιά σταφίδα, αποξηραμένα φρούτα ( σύκο ? ), φουντούκι ελαφρώς και αλκοόλ συνθέτουν μια ζεστή, απαλή και γλυκιά αίσθηση! Μερικά τσιμπήματα από τανίνες βγαίνουν στην επιφάνεια όταν η μπύρα ζεσταθεί ακόμη πιο πολύ και παίζουν πολύ όμορφα με το μέλι που διακριτικά μεν φαίνεται, αλλά σίγουρα είναι παρόν !!

Επίγευση:: εξαιρετικό το φινάλε, μακράς διάρκειας, ζεστό, κυρίως γλυκό με ανεπαίσθητα τσιμπήματα πικράδας μόνο όταν η μπύρα έχει κατέβει για τα καλά προς το λάρυγγα !!


Το σώμα της όπως ακριβώς της προηγούμενης! Δεμένο τόσο, όσο πρέπει ώστε να μπορείς να κατεβάσεις το ποτήρι σου χαλαρά και απολαυστικά!
Εξαιρετική ετικέτα! Δικαιώνει πέρα για πέρα τη φήμη της και το έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει γύρω από το όνομά της! Δεν ξέρω αν είναι πραγματικά ό,τι καλύτερο έχω πιει, αλλά σίγουρα αν υπήρχε η δυνατότητα θα την έπινα και καθημερινά! Τόσο ισορροπημένη σε όλα της, τόσο ευκολόπιοτη, τόσο smooth στην αίσθηση ! Μου μένουν ακόμη μερικές φημισμένες Imperial Stouts που θα ήθελα να δοκιμάσω για να έχω άποψη ξεκάθαρη σε συγκριτικό!
Σε κάθε περίπτωση είναι μια μπύρα που σου μένει και δεν την ξεχνάς! Έχει πολύ ισχυρή "προσωπικότητα" και αυτό την κάνει να ξεχωρίζει αμέσως ανάμεσα σε πάρα πολλές παρόμοιες!Ασφαλώς και η δοκιμή της στα καπάκια μετά την Stormaktsporter έδειξε αμέσως, σε μένα τουλάχιστον, μεγάλη διαφορά!
Η Kaggen είναι κατά εμέ σαφώς ανώτερη σε όλα της και αυτό φαίνεται πολύ ξεκάθαρα θαρρώ!!

Βαθμός :: 9,75




Κάποιοι εδώ μέσα ταξίδεψαν σε Ολλανδίες και Σουηδίες για να την βρουν και να την δοκιμάσουν, μιας και πέρυσι οι ετικέτες αυτές βρέθηκαν στα Φεστιβάλς αυτά!

Δεν ξέρω αν μου χρωστάει ο Θεός ή η τύχη, πάντως σίγουρα το να βρεθούν αυτά τα δυο σπάνια μπουκαλάκια των 250ml στο σπίτι μου, χωρίς να μετακινηθώ ούτε εκατοστό έξω από αυτό, είναι κάτι που το χρωστάω στον Ρουχ - Ρουχ μας ! 
Ρουχλάκο .... ευχαριστούμε πολύ για την γενναιοδωρία σου και την καλή σου θέληση να μοιραστείς αυτά τα δυο δυσεύρετα κομμάτια μαζί μας !!
Για την κίνηση-ματ που έκανες στο Γκέτεμποργκ πραγματικά θα σε ευχαριστούμε εδώ πάνω στη Συμπρωτεύουσα ( η οποία ευτυχώς έδειξε επιτέλους μετά από πολύ καιρό σήμερα κατά την ώρα της παρέλασης πως έχει τα κότσια να ξεφτιλίζει τους απατεώνες "προύχοντες" αυτού του τόπου, που τολμούν ακόμη ξεδιάντροπα να έχουν μούτρα να αντικρίζουν το φως της μέρας )!!!!!!!

Να σαι καλά Νικολάκη ... !!



Skål ... !!!

11 σχόλια:

  1. Ό,τι και να πω είναι λίγο...Αυτά μόνο στους Μπυραματισμούς γίνονται!!!Έχετε ξεφύγει λέμεεεεεε!!!Έστειλα κι εγώ mail στη Narke να με λυπηθούν τον φτωχό Έλληνα beer lover αλλά πήρα ό,τι πήρε και ο MONK και το αντίθετο από αυτό που μόλις είδα ότι πήρατε εσείς με πλάγιο βέβαια τρόπο!Ωραίος ο Ρουχ!Δυστυχώς με όλες αυτές τις καταλήψεις βρέθηκα να δίνω εξεταστική μέχρι αρχές Νοέμβρη και έχασα το ταξίδι στη Στοκχόλμη και το Όσλο όπου ίσως είχα μια πιθανότητα να δοκιμάσω τις μπυράκλες αυτές...Ναι για την Kaggen θα έδινα και 40 Ευρώ στο Akkurat για να τη δοκιμάσω!Τα 2 φιλαράκια μου πήγαν βέβαια αλλά ούτε καν τους ζήτησα να προσπαθήσουν να την καβατζώσουν ξέροντας πόσο δύσκολο είναι.Πάντα τέτοια πιώματα να έχετε παλικάρια!Άντε και στα δικά μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ...μονον η σιωπη ακουγεται οταν τετοια μαγικα μαυροζουμια ρεουν στα ποτηρια.τυχεροι σιγουρα οσοι καταφερνουν να τα γευτουν μιας κ μιλαμε για ετικετες που αποτελουν την κορυφωση της μπυρολατρειας.
    νομιζω οτι ο ''ο γερο νεγρο Τζιμ μετα της σοκολατενιας Vocalist ηταν οι πλεον αρμοδιοι για μια παρουσιαση τετοιου βεληνεκους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σοκ και Δέος στη μπάρα του Μίχου λοιπόν και μετά την Ρουχλο-ανταπόκριση από την Κοπεγχάγη και τις πρώτες εντυπώσεις από την θρυλική Stormaksporter, να που η βασίλισσα της χρονιάς (κατά Ratebeer φυσικά - μια και το έταιρο μπυροπόρταλ, το Beeradvocate, έχει άλλη άποψη: http://beeradvocate.com/lists/popular ) βρίσκεται στο δοκιμαστήριο των Μπυραματισμών.

    Αναλυτικότατη και απολαυστική η παρουσίαση του Μίχου και όλοι μας σιωπούμε (όπως εύστοχα σχολιάζει ο Weissman) μια και παρά τους πιθανούς μύθους και θρύλους, όταν συναντάς από κοντά τη βασίλισσα, δεν έρχεσαι να κριτικάρεις γιατί και αν αξίζει να κάθεται στο θρόνο... απλά υποκλίνεσαι. H κριτική ματιά μάλιστα στην "απλή" Stormaksporter δίνει ιδιαίτερο βάρος στην Kaggen έκδοση... δεν ξέρω κατά πόσο η προσθήκη μελιού την κατατάσσει σαν διαφορετική και όχι μόνο παλαιωμένη μπύρα μόνο.

    Στην υγειά μας λοιπόν και μακάρι να παρακολουθήσουμε και άλλους τέτοιους μπυραματισμούς κορυφής :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το μονο σιγουρο Chalice οτι θα δουμε και αλλα πολλα τετοια απο εσας εδω μεσα στους Μπυραματισμους!Μας εχετε κανει να τρεχουμε και να μη προλαβαινουμε! δε σας ξεφευγει τελικα τιποτε.

    Τυχεροι οσοι την δοκιμασαν! θα ηθελα πολυ να δοκιμαζα εστω και 2-3 γουλιες απο τη μπυρα αυτη
    ελπιζω να μη σταματησε οριστικα η παρασκευη της και να βγουν και αλλες νεες σοδειες για να εχουμε ελπιδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Άντε ρε με τις κωλόμπυρες που πίνετε και τολμάτε να τις παρουσιάζετε κιόλας...!!! :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Περίμενα το λιτό και περιεκτικό σχόλιο του MONK :D
    τα είπε όλα :P

    Ο Μιχ απολαυστικότατος!! τα διαβάζω και νομίζω πως τις ξαναπίνω!
    Συμφωνώ απόλυτα για το άρωμα της Kaggen, ήθελες να την μυρίζεις συνέχεια!!
    Ήταν καλό που τις ήπιαμε τη μια μετά την άλλη... αλλά το γεγονός πως η Kaggen είναι "άααααααλλο φρούτο" αδικεί την "απλή" Stormaktsporter... Πιστεύω πως αν την έπινε μόνη της ο Μίχος θα της έδινε καλύτερο βαθμό ;)

    Το καλύτερο σχόλιο που διάβασα στο διαδίκτυο για την Kaggen ήταν ενός τυπά που 'λεγε πως...
    "Αλλά έχω ένα παράπονο απ αυτή τη μπύρα.. θα 'πρεπε να τη φτιάχνουν σε μπουκάλια των 750 ml και να τη στέλνουν σπίτι μου!!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το παραπάνω κείμενο είναι ένας από τους λόγους που απολαμβάνω τις παρουσιάσεις του Μίχου.Νίωθω σαν να βρίσκομαι ο ίδιος με ένα ποτήρι ,της παρουσιαζόμενης μπύρας,στο χέρι και να γεύομαι όλα αυτα που τόσο γλαφυρά μας περιγράφει.Πολλά μπράβο στον Rouhlas για την ευκαιρία που μας έδωσε να γευθούμε,έστω και διαδυκτιακά,αυτές τις καταπληκτικές ετικέτες.Μίχο στην υγεια σου ρε φίλε ,το αξίζεις...'οπως και όλα τα παιδιά των μπυραματισμών.Να'μαστε όλοι καλά (αν και τα τελευταία χρόνια κάποιοι προσπαθούν για το αντίθετο),και για όσο θα την παλεύουμε ακόμα να τσουγκράμε τα ποτήρια μας σε κάθε ευκαιρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Egw tha simfonisw me to toso aplo sxolio tou MONK kai "nai Thanasaki mou auta ta paidia oti vroun mprosta tous na to pioun" .... aman aidia katantisate .

    Ax re MIXO na sai kala palikaraki mou me tis gamates parousiaseis sou kai na euxaristisoume kai to Rouxlako pou apodeixtike megalos magkas!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Tipota den sas xefeugei paides, mprabo sas!! Makari na synexizete na dokimazete tetoia diamantakia ths pagkosmias mpyro-paragwghs, gia na exoume ki emeis oi ypoloipoi mia geush!

    ΑπάντησηΔιαγραφή