Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Cannstatter Volksfest 2011, Stuttgart (Stuttgart Oktoberfest) :: η αντι-πρόταση της Στουτγάρδης απέναντι στο Oktoberfest του Μονάχου!


Το Cannstatter Volksfest της Στουτγάρδης, φίλες και φίλοι, είναι το 2ο μεγαλύτερο φεστιβάλ μπύρας στη Γερμανία και είναι επίσης γνωστό και ως Stuttgart Oktoberfest.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα πολύ αδικημένο φεστιβάλ όσον αφορά τη φήμη του και την γνωστοποίησή του στους μπυροφιλικούς κύκλους !
Αν σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης γινόταν ένα τέτοιο παρόμοιο τεράστιο φεστιβάλ σε έκταση, σε προσέλευση κόσμου και σε κατανάλωση μπύρας, είναι σίγουρο πως όλοι θα το γνώριζαν και θα προσπαθούσαν κάποια στιγμή να το επισκεφτούν!


Δυστυχώς όμως για το Cannstatter, η τύχη και η μοίρα του επιφύλαξε να ζει πάντα υπό τη σκιά του μεγάλου Oktoberfest του Μονάχου ...
Βέβαια, όπως θα διαπιστώσετε σιγά σιγά παρακάτω, είναι ένα πολύ δυνατό φεστιβάλ μπύρας που μπορεί να κοιτάξει στα ίσα κατάματα το αντίστοιχο του Μονάχου που έχει τη φήμη και την μεγάλη προσέλευση τουριστών από όλες τις μεριές της γης!

Το αδιαχώρητο και στο Oktoberfest της Στουτγάρδης ...

Το καλό για τη Στουτγάρδη είναι πως τα τελευταία χρόνια αυξάνεται συνεχώς η δημοτικότητα του εν λόγω φεστιβάλ με αποτέλεσμα κάθε χρόνο η προσέλευση του κόσμου να είναι όλο και πιο δυναμική!

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα σιγά σιγά από την αρχή ...

Για 166η χρονιά φέτος παρακαλώ το Cannstatter Volksfest έδωσε χρώμα και ζωή στην πανέμορφη πόλη της Στουτγάρδης !
Το Φεστιβάλ αυτό ξεκινάει πάντοτε μια εβδομάδα μετά από αυτό του Μονάχου και τελειώνει μια βδομάδα αργότερα, πιάνοντας έτσι κυρίως τον Οκτώβριο μήνα ώστε να παραμείνει περισσότερο πιστό στην έννοια "Oktoberfest" ... 
Όπως καταλαβαίνετε τα δυο αυτά φεστιβάλ συμπίπτουν χρονικά για περίπου 2 εβδομάδες ...


Φέτος το 166ο Cannstatter Volksfest 2011 πραγματοποιήθηκε από τις 23 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 9 Οκτωβρίου, δηλαδή τελείωσε πριν μόλις δυο ημέρες, την Κυριακή που μας πέρασε!

Στις 23 του Σεπτέμβρη, στις 20.15 ο Δήμαρχος της Στουτγάρδης "τάπωσε" το πρώτο βαρέλι της Dinkel Acker και το Φεστιβάλ άρχισε ...
Σας θυμίζει τίποτε αυτό ? Αυτή η παράδοση υπάρχει και σε αυτό το Oktoberfest !

Το 1818 λοιπόν ξεκινάει το πρώτο Oktoberfest της Στουτγάρδης, λίγα χρόνια μόνο μετά από την έναρξη του αντίστοιχου του Μονάχου !
Το Φεστιβάλ κράτησε μια ημέρα και συγκέντρωσε 30.000 κόσμου. Ο νέος βασιλιάς της Baden Wurttemberg τότε, ο King Wilhelm I σε πρόθεση του να ενισχύσει οικονομικά την αγροτική ανάπτυξη της περιοχής καθιέρωσε αυτό το Φεστιβάλ που είχε στην αρχή σκοπό την ανάταση της αγροτικής τάξης σε μια περίοδο που η περιοχή περνούσε μια από τις δυσκολότερες εποχές της ιστορίας της !


Έτσι, κάθε χρόνο στις 28 Σεπτεμβρίου ( ημέρα γενεθλίων του βασιλιά) το Volkfest άρχισε να καθιερώνεται σαν θεσμός για τα καλά στους κατοίκους της περιοχής!
Κατά τη διάρκεια μάλιστα του πρώτου Φεστιβάλ, το 1818, το βασιλικό ζεύγος εγκαινίασε και την πρώτη Γεωργική Σχολή της περιοχής στο κάστρο του Hohenheim, εκεί που ακόμη και σήμερα βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Γεωργικών Σχολών της Baden Wurttemberg!

Μεγάλη παράδοση και ιστορία εφάμιλλη λοιπόν με αυτού του Μονάχου το Cannstatter Volksfest της Στουτγάρδης ! Όπως αναφέραμε μετράει ήδη 166 διοργανώσεις ( 178 στο Μόναχο) και κοντεύει τα 200 χρόνια ζωής παρακαλώ !

Οι ντόπιοι κάτοικοι αναφέρονται σε αυτό ως  Cannstatter Wasen ή σκέτο Wasen και αυτό γιατί αυτή ακριβώς είναι η ονομασία της περιοχής που γίνεται το Φεστιβάλ! 


Σε μια έκταση 360 στρεμμάτων ( 420 στρέμματα του Μονάχου) μέσα στην πόλη της Στουτγάρδης, δίπλα ακριβώς στις όχθες του ποταμού Neckar κάθε χρόνο το φεστιβάλ αυτό προσελκύει, ούτε λίγο ούτε πολύ, πάνω από 5 εκατομμύρια επισκεπτών. Εντυπωσιακό το νούμερο αν μη τι άλλο, πράγμα που καθιστά το Φεστιβάλ αυτό το 2ο μεγαλύτερο της Γερμανίας, μετά του Μονάχου που συνολικά προσελκύει κάτι πάνω από 6 εκατομμύρια επισκεπτών.

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα παρατηρείται έντονη στροφή των Γερμανών προς σε αυτό το Φεστιβάλ της Στουτγάρδης σε σχέση με του Μονάχου το οποίο, ως γνωστόν, έχει γίνει πόλος πάρα πολλών τουριστών με όλα τα αρνητικά συνεπακόλουθα που εμπεριέχει κάτι τέτοιο.

Στις 30 Σεπτεμβρίου το βραδάκι, βρέθηκα λοιπόν σε αυτό το Φεστιβάλ της Στουτγάρδης για να δω αυτή την αντι-πρόταση που έχουν να μας παρουσιάσουν ως Oktoberfest έναντι της Βαυαρίας οι κάτοικοι της πρωτεύουσας της Βυρτεμβέργης !

Το απαραίτητο βραχιολάκι "εισόδου" για να μπορείς να μπαινοβγαίνεις στην τέντα που θα επιλέξεις να λιώσεις και να μπλαντάξεις στην μπύρα !!

Η τιμή για το μονόλιτρο ποτήρι στα 7,60 ευρώ, δηλαδή τουλάχιστον 1,30 με 1,50 ευρώ κάτω από το Μόναχο που πλέον το ποτήρι αγγίζει κοντά στα 9 ευρώ και άνω ...

Μη περιμένετε να ακούσετε από εμένα τα "περισπούδαχτα" και "σιδηροδρομικά" ονόματα ετικετών όπως έχουμε συνηθίσει στα τελευταία Φεστιβάλ μπύρας που έχουμε πάει και σας έχουμε δημοσιεύσει από την υπόλοιπη Ευρώπη ... 
Ούτε IPA, ούτε DIPA, Imperial Stout , Oak aged barrel και πάει λέγοντας ...

Οι Γερμανοί, ως γνωστόν σε τέτοια φεστιβάλς, κάθονται σε μια τέντα και σηκώνονται μετά από ώρες αφού έχουν καταναλώσει λίτρα και λίτρα από τη μία και μοναδική μπύρα που σερβίρεται στην τέντα που επέλεξαν, δηλαδή την αντίστοιχη festbier της ζυθοποιίας ... στο αντίστοιχο φεστιβαλικό ποτήρι του ενός λίτρου.

Εκπληκτικά πραγματικά τα δυο διαφορετικά ποτήρια που ήπιαμε την Volkfestbier της
Schwaben Brau στην αντίστοιχη τέντα χωρητικότητας 5.200 ατόμων
που καταλήξαμε να κάτσουμε! 
Το ένα πιο όμορφο από το άλλο ... Δε συμφωνείτε??




Η σειρά όλων των ετικετών σε μπουκάλι από την Schwaben Brau ! Μερικές εξ' αυτών έρχονται και στη χώρα μας ...  
Η Das Echte Maerzen πάντως δεν έρχεται και είναι και αυτή μια εξαιρετική μπύρα, όπως οι περισσότερες άλλωστε της σειράς αυτής στα υπέροχα μπουκαλάκια τους ...
Τη δοκίμασα για 2η φορά φέτος σε ένα beer-bar στην πόλη της Στουτγάρδης !


Χαμός και αδιαχώρητο και στην άλλη μεγάλη τέντα του Φεστιβάλ, αυτή της Dinkel Acker με μικρότερη χωρητικότητα ( 4.500 άτομα )


Εικόνες από την τέντα της Dinkel Acker που όμως δεν επιλέξαμε να καθίσουμε ...




Στους εξωτερικούς χώρους ο ίδιος χαμός παντού σε όλη την έκταση του Φεστιβαλ ...



Κατά την ώρα της ετοιμασίας  .... στη Schwaben Brau 

μέχρι η μπύρα να φτάσει στα χέρια αυτών που προορίζονταν ...




1000άδες τα μονόλιτρα ποτήρια έρχονταν κι έφευγαν από τα τραπέζια .. σε χρόνο ρεκόρ


Οι υψηλές θερμοκρασίες ανάγκαζαν πολλούς να κινούνται μέσα - έξω από τις τέντες ... αφού μέσα ο υδράργυρος από την μπύρα, τους χορούς, την πολυκοσμία και τα ξεφαντώματα ανέβαινε αισθητά ..

Ασφαλώς και οι μπάντες, άλλοτε παίζοντας παραδοσιακά γερμανικά εμβατήρια και άλλοτε ροκ-ποπ κομμάτια, δεν έλειψαν ούτε κι εδώ ..
Ο κόσμος.. ασφαλώς κομματιασμένος από τα πολλά λίτρα τραγουδούσε τα πάντα ... 
Ακόμη κι αν έπαιζαν τα στρουμφάκια είμαι σίγουρος πως όλοι θα έκαμναν τρελό κέφι ...


Η άλλη μεγάλη τέντα  ( 5.000 ατόμων) με την Stuttgarter Hofbräu





Από το 2000 μέχρι και το 2004 συμμετείχε στο Φεστιβάλ και η 
Fürstlich Fürstenbergische Brauerei KG με τέντα 5.000 ατόμων

Τώρα υπάρχουν πολλές άλλες μικρές τέντες ( χωρητικότητας 1.800 - 2.200 ατόμων περίπου) όπου μπορείς να πιεις κατά βάση μπύρες από όλες τις ζυθοποιίες και όχι μόνο τις μπύρες του Φεστιβάλ, αλλά οποιεσδήποτε βγάζει η κάθε ζυθοποιία ...


Το κενό της Fürstenbergische Brauerei αναπληρώθηκε το 2004 με την δημιουργία μέσα στο χώρο του Φεστιβάλ ενός ξεχωριστού χωριού ...
Από το 2004 μέχρι το 2008 μέσα στο χώρο λειτουργούσε αυτόνομα ταυτόχρονα, αλλά και σε άμεση σύνδεση με το Φεστιβάλ, ένα Γαλλικό χωριό με προϊόντα, φαγητό και οτιδήποτε άλλο από τη Γαλλία


Ενώ από το 2008 αντικαταστάθηκε με ένα Ελβετικό χωριό. 
Αυτό πετύχαμε κι εμείς σε αυτή μας την επίσκεψη στο Wassen !

To Ελβετικό χωριό μέσα στο χώρο του Φεστιβάλ... 
Πραγματικά πολύ όμορφα στημένο και μια βόλτα σε αυτό πραγματικά αξίζει σίγουρα ...
Εγώ θα πρότεινα να ξοδέψει κάποιος εκεί και λίγο χρόνο για μια μπύρα, αφού είναι σαφώς πιο ήσυχα και ανθρώπινα ..

Malteser Weissbier ήταν μια από τις μπύρες που δοκιμάσαμε μέσα στο χώρο του Ελβετικού χωριού ..

Το φως της μέρας την Κυριακή το πρωί μας αποκάλυψε και τα γνωστά κάρα με τα άλογα να σέρνουν τα ξύλινα βαρέλια !
Κάθε Κυριακή και όσο διαρκεί το Φεστιβάλ, γίνεται παρέλαση από το κέντρο της Στουτγάρδης προς το μέρος του Φεστιβάλ, το Cannstatter Wassen ...





H μεγάλη παρέλαση όμως γίνεται την πρώτη Κυριακή που ανοίγει το Φεστιβάλ, δηλαδή φέτος ήταν στις 25 του Σεπτέμβρη ..


Κατά τη διάρκεια της μέρας πλήθος κόσμου τριγυρνάει ( με απόλυτη ησυχία παραδόξως και ευτυχώς) στην πόλη της Στουτγάρδης
από διάφορα μέρη της Γερμανίας κατά βάση, αλλά και από γειτονικές χώρες ..



Μερικές ακόμη φωτογραφίες από την Παρασκευή το βράδυ στις 30 Σεπτεμβρίου που βρεθήκαμε εκεί με το Δημήτρη ...




Δεν ξέρω αν μπόρεσα να σας μεταδώσω το κλίμα που επικρατούσε στο χώρο του Φεστιβάλ επαρκώς! Οι περισσότεροι εξάλλου το γνωρίζετε από το αντίστοιχο του Μονάχου, καθώς αυτά που συνάντησα εκεί ήταν λίγο πολύ αναμενόμενα  ...

Σίγουρα αυτό το τεράστιο σε όλα του Φεστιβάλ δεν έχει σε τίποτε να ζηλέψει από αυτό της Βαυαρίας, με την οποία μάλιστα συνορεύει!
Αντιθέτως θα έλεγα κινείται σε πολύ πιο "ανθρώπινους" ρυθμούς από το Μόναχο, ίσως γιατί δεν έχει γίνει ακόμη τουριστική ατραξιόν ..

Ασφαλώς και η πόλη του Μονάχου είναι πανέμορφη, ασφαλώς και μέσα στο κέντρο της  θα βρείτε όλες τις εξαιρετικές βαυαρικές ετικέτες, αλλά κατά τη διάρκεια του Oktoberfest το Μόναχο μάλλον είναι απαγορευτικό για κάποιον που θέλει να χαρεί όμορφα και ανθρώπινα τις ομορφιές του !!

Η αντιπρόταση της Στουτγάρδης είναι σίγουρα μια σπουδαία εναλλακτική λύση για κάποιον που δεν μπορεί να βρει εισιτήρια για Μόναχο, ή βρίσκει πανάκριβα, ή δεν βρίσκει ξενοδοχεία ή δεν θέλει να περιμένει από τα ξημερώματα για να πιάσει μια θέση σε μια τέντα !!
Η ατμόσφαιρα και τα τεκταινόμενα λίγο πολύ τα ίδια, ενώ οι τιμές σε ξενοδοχεία και γενικά σε όλα σε σχέση με το Μόναχο εκείνη την περίοδο είναι σαφώς πολύ καλύτερα ... τόσο στην πόλη, όσο και στο χώρο του Φεστιβάλ !

Εξάλλου, και η πόλη της Στουτγάρδης, προς μεγάλη μου έκπληξη, είναι μια καταπληκτική πόλη! Πραγματικά δεν είχα ιδέα για αυτήν την πόλη και το μόνο σίγουρο είναι ότι έμεινα ενθουσιασμένος !!



Prost ... !!!
και από Στουτγάρδη ... !!!

5 σχόλια:

  1. Α καλάαααα!!!!! :)

    Γι αυτό το κουκλάκι τον Μίχο, τι να πούμε πλέον??? Νομίζω, τα έχουμε πει όλα...!!!

    Πρόταση προς admin: γιατί δεν γυρίζουμε το μπλογκ στα αγγλικά???... κρίμα να χάνουν τέτοια πληροφόρηση εκατομμύρια Ευρωπαίοι!!!!! ;) D)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. φετος θεωρω οτι εχουμε σπασει καθε ρεκορ συμετοχης/παρουσιας στα μπυροφεστιβαλ της γηραιας ηπειρου.μας εχει ξεφυγει καποιο..??δεν νομιζω!!!
    ευχομαι κ του χρονου σε ακομα περισσοτερα!

    ειναι αληθινη μαγεια να γνωριζεις ανθρωπους/τοπους/πολιτισμους/ιστορια κ παραδοσεις μεσ'απο ενα ποτηρι μπυρα.
    οι στιγμες που βιωνεις εκει απλα δεν περιγραφονται.ψαχνεις εναγωνιως παρεα να μοιραστεις οσα συμβαινουν γυρω σου για να χαρεις εις διπλουν.
    ασε που οταν λαβει τελος ολη αυτη σου η συμετοχη νομιζεις οτι ηταν ενα υπεροχο ονειρο!
    ας ονειρευτουμε λοιπον...


    @Μιχε το ποτηρακι με το χερουλι που βαστα ο Δημητρης εαν δεν με απατα η ''εκ ευγενικων χορηγειων συλλογη μου'' ειναι της Sanwald? γεματο ειναι ακομα πιο ομορφο το ατιμο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. mas apoteliwses me tin teleftea photo...
    kala na mas kaneis.

    ps:ontos i stutgardi einai poli omorfi poli, pragma pou o plistos kosmos den kseri.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μάλιστα... ένα Octoberfest για ψαγμένους! Γεια σου βρε Μίχο, που κατά τ' άλλα τις γερμανίδες (τις μπύρες εννοείται) δεν τις έχεις και στην μέγα εκτίμηση :D
    Εξαιρετική ανταπόκριση για ακόμα μια φορά και προσωπικά γνώρισα ακόμα ένα μπυροπροορισμό για τον οποίο δεν γνώριζα τίποτα. Πραγματικά εκπλάγηκα με το μέγεθος του Octoberfest της "συμπρωτεύουσας" που ανακάλυψαν... ποιοί άλλοι; Οι γνωστοί άγνωστοι φεστιβαλοκυνηγοί της Συμπρωτεύουσας - αν και το 'χουμε ξαναπεί εδώ μέσα... όσον αφορά τη μπύρα, η Σαλόνικα και οι Σαλονικείς έχουν μακράν την πρωτοκαθεδρία :D

    Aααα... Μίχο... όταν τελειώσετε επιτέλους με τις ανταποκρίσεις από τα φεστιβάλ, πείτε μου... να κάνω εκείνο το gadgetάκι που λέγαμε. Θα ξεκίναγα, αλλά έχω καλή δικαιολογία που το καθυστερώ... Κυκλοφορούν φήμες πως ετοιμάζει ο Fugitive το αφιέρωμα απ' την Ιταλία :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. COSTAS :: πραγματικά υπέροχη πόλη και η Στουτγάρδη και όπως λες πολύ σωστά, οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν, ανάμεσα τους κι εγώ μέχρι πριν λίγες ημέρες !!

    Γιώργαρε ... αλάνθαστος και πάλι! H Sanwald Weissbier έχει την τιμητική της στην περιοχή ... Εσύ βέβαια έχεις πιει από δαύτην ουκ ολίγο εδώ στη Θεσσαλονίκη !

    Νικόλαε Μέγα ... όπως είπα και στην δημοσίευση είναι ένα μπυρο-συμβάν που ελάχιστοι στο γνωρίζουν στο μπυροφιλικό κόσμο και αυτό εξ΄αιτίας του Μονάχου ! Οπότε .. να σαι σίγουρος πως δεν είσαι ο μόνος που εξεπλάγην ευχάριστα αγαπητέ ... Συνδυασμός πόλης και αυτού είναι μια χαρά ε-μπυρία !!

    Θανασάκη μου ... τα θέλεις και τα λες ??
    Μμμμ ... μήπως πρέπει να σου ανταποδώσω τα κολακευτικά σχόλια για την ανταποκριση σου απο Στοκχόλμη ...??
    ε.. ναι.. είσαι και πολύ παλίκαρος λέμε.. Μι φτιανς, μι κανς ενα με του χουωμα!
    Τι κουκλάκια και παστέλια μαντολες ... !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή