Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Brouwerij van Viven :: Ale & Bruin

Καιρός να γυρίσουμε ξανά στο Βέλγιο και σε κάποιες μπύρες που πλέον μπορούμε να τις βρούμε και στην Ελλάδα, για να καλύψουμε και όλα τα γούστα.



Ο λόγος λοιπόν ειναι η ζυθοποιία Viven που μας την έκανε γνωστή εδω στους μπυραματισμούς ο Punk-Rebus παρουσιάζοντάς μας τις IPA & Porter.
Την όμορφη παρουσίαση και τα ιστορικά στοιχεία θα τα βρείτε ΕΔΩ

Εγω με την σειρά μου θα πω δυο λόγια για την Ale και την Bruin !

VIVEN ALE



Σερβίρω στο όμορφο ποτηράκι της Viven, στους 6 βαθμούς Κελσίου, σχηματίζεται ενα δυνατός off-white αφρός που σιγά σιγά πέφτει αφήνοντας ενα δαχτυλίδι μέχρι το τέλος.

Το χρώμα της βαθύ πορτοκαλένιο, πολύ όμορφη παρουσία στο σύνολο.

Άρωμα σχετικά γλυκό με τα λουλούδια και το γρασίδι να συνθέτουν μια ανοιξιάτικη αύρα και στο βάθος κόκκινο μήλο.

Στη γεύση τώρα η πρώτη αίσθηση λιγάκι μεταλλική που αργότερα στρώνει με το λυκίσκο να πέρνει τον πρώτο λόγο σε συνδιασμό με βερύκοκο και γκρέιπφρουτ να μπαλατζάρουν όμορφα.



Το σώμα αυτης της Belgian Pale Ale ειναι μέτριο και με καλή ποσότητα ανθρακικού που γαργαλάει την γλώσσα, το αλκοόλ της στο 5% δεν εμφανίζεται πουθενά.

Το after taste τώρα ειναι μέτριας διάρκειας με τσιμπίματα λυκίσκου και λιγάκι πικάντικες νότες γκρέιπφρουτ.

Γενικά μια καλή μπυρίτσα που πίνετε ευχάριστα αλλα σίγουρα σ αυτο το στύλ υπάρχουν και καλύτερες.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ :: 7,25


VIVEN BRUIN



Σερβίρω γύρω στους 7-8 βαθμούς Κελσίου, αφρός μπέζ που χάνεται σχετικά γρήγορα αφήνοντας κάποιες νησίδες εδω και 'κει.

Το χρώμα της βαθύ καστανό με κάποιες ελαφριές κόκκινες ανταύγιες.

Το αρώμα της που ειναι και το δυνατό της σημείο κατ' εμε ειναι γλυκό με την καραμέλα κατα κύριο λόγο να χτυπάει δυνατά την μυτούλα μου και καπάκια σταφίδες, δαμάσκηνο, φουντούκια και λιγάκι καφές συνθέτουν το πολύ όμορφο άρωμά της.

Γεύση και σ αυτη την μπύρα ελαφρώς μεταλλικά στοιχεία και λιγάκι όξινη στην αρχή, σιγά σιγά όμως αρχίζω και διακρίνω φρούτα και αλκόολ αλλα αρκετά χαλαρά.



Το σώμα της μέτριο όπως και ανθράκωσή της, μια μπύρα που κυλάει νεράκι και το αλκόολ της στο 6,1% θέλει λιγάκι προσοχή.

Η επίγευση της μέτριας διάρκειας ειναι γλυκόπικρη με λίγο καφέ, ξηρούς καρπούς και αλκοολικές φρουτένιες νότες συνθέτουν μια ωραία (.) :D

Αρκετά καλή μπύρα που όμως χάνει λίγο στην γεύση κατα τ' άλλα πίνετε πολυ ευχάριστα και φυσικά θα την ξαναπροτιμούσα.


ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ:: 8


Όσο για τις IPA & Porter πιστεύω οτι βρίσκονται σε πολυ καλύτερο επίπεδο και φυσικά να τις δοκιμάσετε.
Η βαθμολογία μου γι αυτες ειναι 8,75 και 8,5 αντιστοιχα.

Στην ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ...

3 σχόλια:

  1. Αυτές οι δυο μπυρίτσες μαζί με την Blonde ήταν από τις πρώτες που δοκιμάσαμε στην Bruges το 2009 και μάλιστα από 750άρια μπουκάλια! Από τότε όμως που δοκίμασα την IPA και την Porter δεν έχω ξαναδοκιμάσει αυτές που μας παρουσίασε ο Ροκάς μας ...
    Σε κάθε περιπτωση πάντως θεωρώ πλέον την Viven σαν μια από τις καλύτερες μικρο-ζυθοποιίες ( μεσαία για την ακρίβεια) του Βελγίου και όλο το line up παραγωγής της είναι εξαιρετικό !!

    Ροκά ... ευχαριστούμε που μας τις υπενθύμισες και αυτές... Συμφωνώ στα περισσότερα από αυτά (τουλάχιστον όσο θυμάμαι τις μπύρες από τότε που τις δοκίμασα ...) Το σίγουρο είναι πως κι εμένα η Bruin μου κάθισε πολύ καλύτερα από την Ale ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραίος ο Ροκάς. Για να δούμε όμως πότε θα τις δούμε από κοντά αυτές τις viven, για να τις ξαναδοκιμάσουμε βεβαίως. Μέχρι στιγμής ακούμε μόνο ότι έρχονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ πάντως όλο για Viven ακούω και Viven δε βλέπω... Μάλλον είμαι ο μόνος μεταξύ μπυραματιστών που δεν έχω δοκιμάσει καμία.

    Ελπίζω να μην απαντήσει κανείς πως υπήρχαν στη Γιορτή Μπύρας... Sorry αλλά ο φίλος μας ο Γιάννης ας κανονίσει να τις βρίσκουμε και εκτός φαρμακείων ή πανηγυριών :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή