Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Göteborg, Part I :: "Μελαχροινές" Σουηδέζες στο ποτήρι μου !!

Η ιδέα να κάνω την πρώτη μου δημοσίευση μου 'ρθε κατά τη διάρκεια της επιστροφής, όταν στο αεροπλάνο κοιτoύσα τις φωτογραφίες που είχα τραβήξει το προηγούμενο βράδυ.
Θυμήθηκα τον Θανάση και την παρουσίαση του για τα bar της Στοκχόλμης. Ζήλεψα τη δόξα του και είπα να το δοκιμάσω.


O Θανάσης λοιπόν βρέθηκε στην ανατολική ακτή της Σουηδίας, στην πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της, την Στοκχόλμη. Εγώ με τη σειρά μου την προηγούμενη βδομάδα και συγκεκριμένα απο τις 11 ως τις 15 του Οκτώβρη βρέθηκα στην δυτική ακτή της Σουηδίας στο Göteborg ή Gothenburg.
Το Göteborg ιδρύθηκε το 1621 από τον βασιλιά Γουστάβο Αδόλφο. Βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα στις εκβολές του Göta alv, του ποταμού που διασχίζει την πόλη (αν και οι Σουηδοί το λένε θάλασσα).

Ολλανδοί πολεοδόμοι κλήθηκαν για τον σχεδιασμό και χτίσιμο της πόλης γι αυτό και το Göteborg θυμίζει Ολλανδικές πόλεις με κανάλια, όπως το Amsterdam.



Αυτή τη στιγμή έχει λίγο περισσότερο απο μισό εκατομμύριο κατοίκους και είναι το μεγαλύτερο λιμάνι των Σκανδιναβικών χωρών.

Δεν έχω κάνει πολλά ταξίδια στο εξωτερικό και αυτά τα λίγα που χω κάνει ήταν όλα για δουλειά (όπως και αυτό, πράγμα που σημαίνει πως δεν υπήρχε χρόνος για πολλές βόλτες). Από τις πόλεις πάντως που χω επισκεφθεί μπορώ να πω πως αυτήν είναι η αγαπημένη μου!
4η φορά που την επισκέπτομαι και αυτή τη φορά είμουν τυχερός γιατί και τις 3 μέρες που βρέθηκα εκεί είχε ήλιο! Τις προηγούμενες φορές δεν τον πολυ-είδα τον ήλιο στη Σουηδία. Επίσης οι θερμοκρασίες το μεσημέρι ήταν γύρω στους 10 βαθμούς, πολύ καλύτερες απο τις «υπό του μηδενός» που πετύχαινα Δεκέμβρη και Φεβρουάριο.



-17 τον Δεκέμβη του 2010 όπως φαίνεται στο θερμόμετρο της φωτογραφίας.

Φτάσαμε μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη, στο αεροδρόμιο του Γκέτεμποργκ αφού πρώτα καθυστερήσαμε στη Θεσσαλονίκη και μετα είχαμε ακύρωση πτήσης το απόγευμα στη Φρανκφουρτη. Έτσι περιμένοντας την βραδυνή πτήση μια βαρελίσια Franziskaner ήταν ό,τι πρέπει (αφού δε μπορούσες να βρείς και τίποτα καλύτερο στο αεροδρόμιο) για παρέα!

Την επόμενη μέρα, μετά από ένα 10ωρο δουλειάς χτυπά το τηλέφωνο και... «θα πάμε Delirium για φαγητό, ραντεβού εκεί». 3 συνάδελφοι που ήταν ήδη στην πόλη και θα έφευγαν την επόμενη μέρα, αποφάσισαν να περάσουν το τελευταίο τους βράδυ στην πόλη στο παλιό Delirium café και πλέον Ölrepubliken. Το αγαπημένο μου μέρος στην πόλη στα προηγούμενα μου ταξίδια εκεί!!!

Το Ölrepubliken  βρίσκεται στην Kronhusgatan 2B, μεταξύ του κέντρου της πόλης και του λιμανιού. Λειτουργεί καθημερινές 11.00 – 01.00, Σάββατα 13.00 - 01.00 ενώ τις Κυριακές είναι κλειστά.


Φτάσαμε στις 20.30, το μάτι με το που μπήκαμε έπεσε σε 2-3 άδεια σκαμπό στο bar αλλά δυστυχώς μας περίμεναν σε τραπέζι. Ο κυρίως χώρος μεγάλος, χωρίζεται απο τις σκάλες που σε ανεβάζουν στο 2ο επίπεδο όπου έχει ακόμα λίγα τραπεζάκια. Στο κάτω μέρος υπάρχει επίσης ένα δωματιάκι για πιο private καταστάσεις.



Κανένας δεν είχε φάει μεσημεριανό οπότε οι «διαβουλεύσεις» με τον σερβιτόρο είχαν ανάψει για το «τι είναι τι» στον κατάλογο. Εκτός απο μένα που ξεφύλλιζα το menu με τις μπύρες!
Η επιλογή του φαγητού (για μένα) ήταν εύκολη, ελαφάκι (μπιφτέκι) με πουρέ και μια σαλτσομαρμελάδα (τελικά οι 4 από τους 5 αυτό διαλέξαμε). Αποδείχτηκε πολύ ωραίο το ελαφάκι με την σαλτσομαρμελάδα!!
Αντίθετα η επιλογή της μπύρας ήταν δύσκολη (για μένα πάλι). Οι υπόλοιποι διάλεξαν κάποιες Σουηδέζες που τους πρότεινε ο σερβιτόρος. Το menu είχε περίπου 30 μπύρες σε βαρέλι και κάποιες σελίδες με μπουκάλια. Όπως προείπα δεν είχα σκοπό να την κάνω αυτή την «παρουσίαση» οπότε δεν έβγαλα φωτογραφίες τον κατάλογο. Έχω όμως από προηγούμενες επισκέψεις εκεί.

Οι μπύρες σε βαρέλι τον Δεκέμβρη του 2009.

Κάποιες απο τις επιλογές την προηγούμενη φορά:

I Hardcore Υou (με φόντο ένα burger)



Δε στάθηκα πολύ στη σελίδα με τις βαρελίσιες. Ήμουν επηρεασμένος απο την παρουσίαση του Σπύρου για το Borefts Beer Festival της De Mollen  και πήγα κατευθείαν στη σελίδα με τις Imperial Stout.

Εκεί το μάτι πέφτει κατευθείαν στην Närke Kaggen Stormaktsporter. Αυτό που είχα στο μυαλό μου σ αυτό το ταξίδι ήταν το πως θα βρω αυτή τη «μπυρίτσα» και αν γίνεται να πάρω κ ένα μπουκαλάκι μαζί μου. Οπότε ρωτάω κατευθείαν τον σερβιτόρο, ο οποίος ήταν μισός Τούρκος και είχαμε ήδη ξεκινήσει τον χαβαλέ μαζί του...

Ρούχλας: Θέλω να ρωτήσω για μια Σουηδική μπύρα...
Σερβιτόρος: Για ποιά?
Ρ: Kaggen..
Σ: οοο Kaggen (γελάει)
Ρ: Ναι ξέρω πως είναι ακριβή αλλά θέλω να ρωτήσω αν μπορώ να την αγοράσω «για το σπίτι»
Σ: Δε γίνεται φίλε μου απαγορέυεται…
Ρ: Την θέλω για δώρο... την υποσχέθηκα... μπλαμπλα
Σ: Δε γίνεται θα με σκοτώσει το αφεντικό μου... μπλαμπλα

Όπως είχε πει και ο Θανάσης το αλκοόλ στη Σουηδία είναι κρατικό. Απαγορεύεται να πάρεις μπουκάλι απο bar ή οπουδήποτε αλλού πέρα απο τις κρατικές κάβες «Systembolaget».
Έτσι άφησα την Kaggen γι αργότερα και είπα να ξεκινήσω με μια άλλη Σουηδέζα που κατάγεται κιόλας από την περιοχή του Göteborg. Την Dugges 1/2 Idjit! , μια Imperial Porter.
Φοβήθηκα να ξεκινήσω με μια από τις πιο δυνατές και διάλεξα την Σουηδέζα του 7%.

Δεν ήταν άσχημη, αλλά νομίζω πως πριν τελειώσουν τα 500 ml της την βαρέθηκα.
Μάλλον επειδή είχα άλλες Σουηδέζες στο μυαλό μου. Για μετά είχα σκοπό να δοκιμάσω την αδερφή της, την Dugges Perfect Idjit! 2010 για την οποία ο Τουρκοσουηδός σερβιτόρος μου είπε πολύ καλά λόγια. Αν το τι πληρώνεις δείχνει και το τι παίρνεις τότε η διπλάσια τιμή (γύρω στις 150 κορώνες δλδ 17€ αν θυμάμαι καλά) στον κατάλογο για τα 20 cl της Perfect Idjit! μαρτυρούσε τη διαφορά. Το μετάνιωσα που δε τη δοκίμασα κατευθείαν. Η ώρα περνούσε, την επόμενη μέρα είχε πάλι δουλειά και δύσκολα θα προλάβαινα να πάρω και 3η μπυρίτσα.
Έτσι μετά την 1/2 Idjit! ξαναπήρα τον κατάλογο στα χέρια μου και αυτή τη φορά δε χρειάστηκε να το σκεφτώ πολύ...
Närke Stormaktsporter του 2008
Μου άρεσε πολύ! Σίγουρα θα την ξαναέπινα!! 
Δε τολμώ να την περιγράψω... τα αφήνω στους ειδικούς αυτά.

Και εκεί που την απολάμβανα έρχεται μια ευχάριστη έκπληξη. Έρχεται στο τραπέζι ο Τουρκοσουηδός φίλος μας, με χτυπάει στον ώμο σκύβει και μου λέει...

Σ: Ξέρεις σκέφτηκα κάτι.. αν σου φέρω ένα μπουκάλι στο τραπέζι.. το αφήσω αλλά ξεχάσω να το ανοίξω και φύγω.. δε πιστεύω πως θα πειράξει κανέναν...
Ρ: Πόσα μπουκάλια μπορείς να ξεχάσεις???
Σ: Πόσα θες?
Ρ: You are my man!!!!!

5 σχόλια:

  1. Ωραία... μέσα σε 1 μήνα την ξεπετάξαμε και τη Σουηδία !! Από Στοκχόλμη σε Γκέτεμποργκ !!
    Τώρα τι να πρωτοσχολιάσω...
    Το ότι ο Ρουχλάκος έκανε δημοσίευση και μάλιστα ένα εξαιρετικό μπυρο-φωτορεπορταζ ?
    Πραγματικά, αφού το δα και αυτό... πιστεύω πως τα πάντα μπορούν να γίνουν σε αυτή τη ζωή !!

    Ρουχ - Ρουχ ... φου του σου μπρε... Μας "εστειλες" για bowling λέμε και μάλιστα χωρίς κορίνες...

    Κουφαλίτσα... την ήπιες την Närke Stormaktsporter και μάλιστα του 2008!!
    Εμ, έτσι είναι.. άλλοι τρέχουν απο φεστιβάλ σε φεστιβάλ για να την πεύχουν .. κι εσύ χαλαρουίτα την ήπιες στο Γκέτεμποργκ ...

    Θα μάθουμε τί έγινε με τον τούρκο?
    Αν μου πεις οτι όχι μόνο ήπιες τη Narkre, αλλά κατάφερες να την πάρεις και μπουκάλι μαζί σου ... ε.. τότε θα αλλάξω κατηγορία και θα αρχίσω να πίνω τοματόζουμο ! Θα ανοίξω και μπλογκ και θα με βοηθήσει και η Dark Chef ... χεχεχεχεχε !!

    Ρουχ .. περιμένουμε τη συνέχεια... ακούς? Μη μας τα σπασεις κανα δίμηνο ...!!!

    Την Närke Kaggen Stormaktsporter θα σε δούμε να την δοκιμάζεις στο 2ο μερος ή ό,τι χαρήκαμε, χαρήκαμε ...???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραιος ρε Ρουχ...μσς εστειλες κανονικα, δεν μας ειπες ομως ποσο ειχε η Närke και ποσα μπουκαλακια πηρες μαζι σου, κρατα και κατι για εμας που την βλεπουμε στα ονειρα μας αυτην την σκατομπυρα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο ρε Ρουχ, μας έστειλες για τσάι κανονικά!!!! :P

    Έχουμε πάρει όλη την βόρεια Ευρώπη σβάρνα για μια Narke, κι εσύ όχι μόνο την ήπιες, αλλά απ' ότι καταλαβαίνω την έφερες και στο Ελλάντα!!!
    Βέβαια, την είχα βρει κι εγώ, αλλά τα 44€ και η γενικότερη κρίση με έκανε να την ξεχάσω πάραυτα...

    Σε τι τιμή την βρήκες τελικά ρε Νικολάκη?

    Αναμένουμε άμεσα την συνέχεια και έχε το νου σου να υπάρχει διαθέσιμο μπουκαλάκι για όταν θα ξανανέβω Σαλόνικα, γιατί διαφορετικά σε βλέπω να την βγάζεις για 2 μερόνυχτα μέσα στο ασανσέρ του Μίχου ;) :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βρε συ Ρουχ, αφού αποφάσισες να πιεις Narke, γιατί δεν ήπιες την Kaggen τελικά???

    Ή μήπως είχες την εντύπωση ότι έπινες Kaggen??? :P
    Έχει γούστο να έκανες καμιά τέτοια ταρζανιά, ικανό σ' έχω...!!! :D :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θανάση θα κάνω γυμναστική και θα ανεβαίνω από τις σκάλες στου Μίχου όταν είσαι εσύ Θεσσαλονίκη :P
    Όχι δε νόμιζα πως πίνω την Kaggen.. δε σου αφήνει περιθώρια λάθους η διαφορά στην τιμή :p Ήθελα πρώτα να δοκιμάσω την "απλή" Stormaktsporter και νομίζω πως καλά έκανα :)

    Σπύρο τις τιμές και το τι πήρα τελικά μαζί μου το άφησα για το Part II. Να χει λίγο suspense :p

    Μιχ εσυ ξεκίνα τους τοματο-πωςτουςείπες-ζωμούς και πες την Dark Chef να σου ξεκινήσει μαθήματα για το νέο blog

    ΑπάντησηΔιαγραφή