Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2011

Stillwater Artisanal Ales tasting...



Tο τετραημερο 22-25 Σεπτεμβρη εκτος απο το Borefts Beer Festival που ηταν το διημερο  23-24 και τον μπυροτουρισμο μας την πρωτη μερα που βρεθηκαμε στο Αμστερνταμ, ειχαμε κανονισει μιας και η πτηση της επιστροφης μας στις 25 εφευγε αργα το απογευμα να περασουμε απο το beertasting με μπυρες της Stillwater Artisanal Ales  που γινοταν στο Beertemple του Aμστερνταμ.


Η Stillwater Artisanal Ales ειναι μια νεα μικροζυθοποιια η οποια εκανε τα πρωτα της βηματα μολις το 2009. Ουσιαστικα ειναι δημιουργημα του  Brian Strumke, ενος πρωην techno DJ που η αγαπη του για την craft beer & το homebrewing τον οδηγησε στην αποφαση να παρατησει τα decks και να γινει ενας 'fulltime' Βrewer. H εδρα του ειναι η Βαλτιμορη, της πολιτειας Μεριλαντ των ΗΠΑ αν και βεβαια λιγο χρονο περνα  εκει μιας και εχει αποφασισει να ειναι ενας 'Gypsy' Brewer δηλαδη να μην εχει την δικια του μικροζυθοποιια αλλα να πηγαινει σε διαφορες μικροζυθοποιιες των ΗΠΑ και της Ευρωπης και εκει να φτιαχνει τις δημιουργιες του. Αλλωστε ενας απο του βασικους στοχους του ειναι να ταξιδευει σε διαφορες χωρες και να συνεργαζεται με αλλους μικροζυθοποιους και να βγαζουν μαζι μια καινουργια μπυρα, κατι το οποιο ηδη το εχει κανει καμποσες φορες. Μαλιστα οταν τον γνωρισαμε και εμεις το πρωτο πραγμα που μας ειπε οταν του ειπαμε οτι ειμαστε απο την Ελλαδα ηταν οτι ηθελε πολυ να τον φερουμε σε επαφη με καποιον μικροζυθοποιο απο την Ελλαδα γιατι ηθελε πολυ να φτιαξει μια μπυρα στην χωρα μας.

Το tasting λοiπον ξεκινουσε γυρω στις τρεις το μεσημερι ετσι μιας και εμεις ειχαμε φτασει απο τις δυο εκει ειπαμε να πιουμε δυο μπυριστες για προθερμανση. Η επιλογη μας μια Southern Tier 2ΧIPA o Ροκας και μια Drake's IPA εγω, οι οποιες ηταν και οι δυο πολυ καλες. Η ωρα εφτασε τρεις και σιγα σιγα αρχισαμε να μπενουμε προς το εσωτερικου του μαγαζιου στο μερος με τα τραπεζακια και τους καναπεδες το οποιο ομως με το ζορι χωραγαμε μιας και ο χωρος ηταν μικρος για τα ατομα που ειχαν μαζευτει για το tasting. Οταν υπαρχει καλη θεληση ομως ολα γινονται και ετσι ολοι βολευτηκαμε. Αφου πρωτα μας παρουσιασε τον Brian, o ιδιοκτητης του Beertemple και μοιραστηκαν και τα απαραιτητα ποτηρακια με νερο ξεκινησε να μοιραζεται η πρωτη μπυρα. Να σημειωσω οτι το κοστος για την δοκιμη 8 ετικετων ηταν 15 ευρω, αρκετα καλα πιστευω.


 Πρωτη ετικετα που δοκιμασαμε ηταν η 'Cellar Door'. H Cellar Door ειναι μια belgian style witbier στo 6,6% ABV, για την οποια ο Brian εχει χρησιμοποιησει γερμανικη wheat & pale βυνη και την εχει συνδιασει με Sterling & Citra λυκισκο ενω εχει προσθεσει και λιγο λευκο φασκομηλο. Τελος εχει βαλει την 'σπιτικη' του μαγια για να δωσει στην μπυρα εναν farmhouse χαρακτηρα. To αποτελεσμα μας αρεσε πολυ. Θολο χρυσοπορτοκαλι χρωμα, με πιπερατο και λεμονιζον αρωμα, ενω και η μαγια μαζι με ανθη και βοτανα κανουν εμφανη την παρουσια τους. Αρκετα φρουτωδης και πιπερατη και στην γευση, με μεσαιο σωμα και πολυ ξεδιψαστικη, οτι πρεπει για καλοκαιρινους μηνες. Το τελειωμα αρκετα dry. Βαθμος 8.5
                                                                   



 Συνεχεια με την 'Stateside Saison' στo 6,8% ABV. Για την συγκεκριμενη μπυρα εχει χρησιμοποιηθει Ευρωπαικη βυνη και φρεκος αρωματικος λυκισκος απο τις ΗΠΑ και την Νεα Ζηλανδια.Επισης και για αυτην εχει χρησιμοποιηθει farmhouse μαγια. Το χρωμα θολο πορτοκαλι ενω στο αρωμα ειναι φρουτωδης, λεμονιζουσα ενω τα βοτανα και η μαγια κανουν και αυτα εμφανη την παρουσια τους. Γευση σχετικα παρομοια, αρκετα ξεδιψαστικη και αυτη ενω το τελειωμα ειναι hoppy με την μαγεια να αφηνει την σφραγιδα της στο τελος. Βαθμος 8.5


 

Eπομενη ετικετα η 'Autumal' στo 7,2% ΑBV. Mια belgian dark ale για την οποια εχει χρησιμοποιηθει wheat & roasted γερμανικη βυνη, γενναιες δοσεις απο Perle, Spalt & Hallertau Mittelfrüh  λυκισκο ενω η μαγια ειναι βελγικη farmhouse. Κεχριμπαρενιο χρωμα, αρωμα καραμελας, φρουτα του δασους ,μαγια και βοτανων. Παρομοια και η γευση με μεσαιο σωμα και με dry τελειωμα. Βαθμος 8



 H ετικετα η οποια εκφραζει την φιλοσοφια πισω απο την Stillwater ειναι η 'Existent'. Η Existent ειναι επισης μια belgian dark ale στo 7,4% ABV με ετικετα εναν απο τους μεγαλυτερους φιλοσοφους του 19ου αιωνα, τον Φρειδερίκο Νίτσε. To χρωμα της σκουρο καφε, το αρωμα της αρκετα malty, με την καραμελα και την σοκολατα να κυριαρχουν ενω σου αφηνει και μια ιδεα κανπιστου και ξυλου. Στην γευση εχεις παλι την καραμελα και την σοκολατα ενω νοιωθεις και τα τσιμπηματα του λυκισκου οπως επισης και μια ιδεα μαγιας που ειναι και το κυριο χαρακτηριστικο σε ολες τις μπυρες της Stillwater. Μεσαιο σωμα και dry τελειωμα. Βαθμος 8.5



Eπομενη και τελευταια ετικετα σε μπουκαλι η 'A Saison Darkly' μια dark Saison με 8% ΑΒV. To χρωμα της σκουρο καφε σχεδον μαυρο. Στο αρωμα σου βγαζει μαυρα φρουτα (σταφιδα, μουρα...), καραμελα και ψημενη βυνη. Η γευση της ειναι γλυκια (σοκολατα ,καραμελα), παρομοια με το αρωμα, λιγο πιπερατη στο τελειωμα και με μια υποψια μαγιας. Σωμα μεσαιο και τελειωμα γλυκοπικρο και ξηρο. Μας αρεσε παρα πολυ. Βαθμος 9 και ετικετα για 10'.





Να σημειωσω οτι οι τεσσερις πρωτες ετικετες εχουν ζυμωθει στην ζυθοποιια DOG Brewing Co. στο Μεριλαντ που ειναι και η βασικη ζυθοποιια που χρησιμοποιει ο Brian για να φτιαξει τις μπυρες του ενω η 'A Saison darkly' εχει ζυμωθει στην μικροζυθοποιια Sint Canarus στο Βελγιο.

Μετα απο αυτες τις 5 μπυρες σε μπουκαλι ξεκινησαν οι δοκιμες σε βαρελισιες. Πρωτη δοκιμη η 'Of love & Regret' . Μια saison στο 7,2% ABV που εχει ζυμωθει στην μικροζυποποιια ’t Hofbrouwerijke στο Βελγιο, με σκουρο θολο πορτοκαλι χρωμα. Στο αρωμα ειναι φρουτωδης, οπως επισης σου βγαζει εντονα τα malts και την μαγια ενω βγαζει και βοτανα. Γευση γλυκια, πιπερατη και hoppy στο τελειωμα. Σωμα μεσαιο. Βαθμος 8.



Επομενη ετικετα σε βαρελι η 'Jaded' με 10% ABV. H Jaded ειναι μια belgian strong ale που εχει ζυμωθει στην ζυθοποιια των γνωστων μας De Struise Brouwers. O Brian λοιπον σε συνεργασια με τον Urbain εφτιαξαν μια σκουρα καφεκοκκινη belgian strong ale γλυκια κατα βαση με την καραμελα και τα malts να κυριαρχουν και τα μαυρα φρουτα να επονται. γευση παρομοια με το αρωμα, σωμα γεματο και τελειωμα γλυκο. Μια πολυ καλη ετικετα που μας αρεσε πολυ και τις βαλαμε 9.


Τελευταια ετικετα του tasting η 'Outblack', μια ακομη συνεργασια με τους De Struise Brouwers την οποια την ειχαμε ξαναδοκιμασει απο μπουκαλι και τωρα μας δοθηκε η ευκαιρια να την δοκιμασουμε και βαρελισια. Η Outblack ειναι μια belgian strong ale με 10% ABV. To χρωμα της ειναι σκουρο καφε σχεδον μαυρο, το αρωμα της ειναι γλυκο με την σοκολατα, τα μαυρα φρουτα και τα malts να κυριαρχουν ενω σου βγαζει και ενα αρωμα απο βοτανα, το μοσχοκαρυδο που βγαζει οταν την δοκιμαζεις απο το μπουκαλι που μας ειχε πει και ο Mixos εδω το οποιο οντως το ειχα αντιληφθει και εγω οταν την ειχα δοκιμασει δεν το βγαζει στο βαρελι...Γευση παρομοια με το αρωμα, σωμα μεσαιο ενω στο μπoυκαλι ηταν πιο γεματο και γλυκοπικρο και αλκοολικο τελειωμα. Βαθμος 8,5






Καπως ετσι τελειωσε το tasting και ειχε ερθει η ωρα να παρουμε τον δρομο για επιστροφη. Βεβαια σαν καμμενοι που ημαστε πηραμε και τα αδεια μπουκαλια απο τις μπυρες που δοκιμασαμε για ενθημιο...

Τελος θα ηθελα να στειλω μεσα απο αυτο το ποστ τους χαιρετισμους μου σε καποια ατομα που γνωρισαμε αυτες τις τεσσερις μερες στην Ολλανδια. Αρχικα στο καλυτερο barman του Αμστερνταμ, τον Sander του Βeertemple ή αλλιως 'κανταϊφι' :D οπως τον λεγαμε εμεις...τρελο παλικαρι...


Αλλα και την μουρλοπαρεα απο την Βαρκελωνη που μας περιμενει να τους επισκευτουμε...


 ..και τελος στον θεο Lee Versoza tattoo artist και υπευθυνος για τις καταπληκτικες ετικετες της Stillwater και τρελος μεταλλας...:)

Με τον Lee & την Ισπανιδα φιλη μας...


Αυτα λοιπον απο το τετραημερο μας στην Ολλανδια, εγω να ευχηθω και σε αλλα τετοια σε ολους μας αν και δεν το βλεπω με την οικονομικη κατασταση που επικρατει στην χωρα μας και ολο παει προς το χειροτερο...

4 σχόλια:

  1. Σπυράκο... αϊ στα διάλα κωλόπαιδο!!! :D :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο βρε Σπύρο τεράστιε... αυτά είναι events. Πολύ καλά κάνατε με τον Νικ και πήγατε στο tasting και μας μεταφέρατε και σε μας τους "μαύρους" την ατμόσφαιρα και την εμπειρία.
    Καταλαβαίνω βέβαια πως σου έπεσε κομματάκι δύσκολο να πας στην παρουσίαση ενός πρώην techno DJ αλλά η καλή η μπύρα θέλει και τις θυσίες της :P
    Πάλι καλά που γνωρίσατε και τον μεταλλά καλλιτέχνη των πραγματικά εμπνευσμένων ετικετών της Stillwater :)
    Τώρα τι έχουμε; Ισπανία στη συνέχεια... ή μήπως πάμε όλοι μαζί για west coast? :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τυχερούληδες ! Η τύχη τα εφερε έτσι, ώστε να συμπέσει η επίσκεψή σας στο Αμστερνταμ με αυτό το "δρώμενο" και φυσικά μπράβο σας που δεν το αφήσατε να σας ξεφύγει αφού βόλευε !!

    Σπυράκοοοοοοοο .... μπραβο αγορινα μου !! Μάθαμε και 5 πράγματα παραπάνω πιο αναλυτικά για αυτή την ανερχόμενη συνεχώς ζυθοποιία και φυσικά έχουμε από πρώτο χέρι εντυπώσεις από τις μπύρες τους !!
    Οι βαθμολογίες και οι κριτικές σου καλές όπως βλέπω, πράγμα που σημαίνει πως έχουν μια σταθερή και υψηλή ποιότητα στις συνταγές τους !!!

    Αντε και στα επόμενα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Bravo Spyrako wraia parousiasi kai ena omorfo event pou zisame mazi. Enfiaferontes anthrwpoi kai wraies mpyritses .... all the money.

    ΑπάντησηΔιαγραφή