Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Δίρφυς Shiitake mushroom Beer :: μια νέα μανιταρόμπυρα σε μια μοναδική συνταγή !

Τύφλα να έχουν οι Αμερικάνοι και καλά "πρωτοπόροι" ζυθοποιοί ... Εμείς εδώ έχουμε την δική μας πρωτοποριακή μανιταρόμπυρα !! 
Μανιτάρια λεντινούλα ( Shiitake mushroom) ή για την ακρίβεια φυσικό εκχύλισμα μανιταριών λεντινούλα μπαίνουν στη συνταγή αυτή της Δίρφυς  ( Dirfis) σε καζάνια του Βελγίου !
Η μπύρα παράγεται στο Βέλγιο ( άγνωστο πού, ως συνήθως) και έχει 9% ABV ! 
Θα μάθουμε όμως .. πού θα μας πάει !!!
Εισάγεται από Βέλγιο λοιπόν και διατίθεται από την Πεφάνης ΑΕ 
Θέλετε κι άλλα ???


Η μπύρα δεν είναι άσχημη ... Ίσα ίσα !

Πορτοκαλο-κόκκινο το χρώμα της με αφρό καλό στην αρχή, με μέτρια συνεκτικότητα που θα πέσει πολύ γρήγορα αφήνοντας ένα στεφάνι γύρω από το σώμα της μπύρας και κάτι ψιλά ενδιάμεσα!


Άρωμα: malts και λυκίσκος παίζουν εξίσου μαζί με το αλκοόλ. Περίεργο άρωμα που βγάζει και κάτι από βότανα που και που, ενώ αν μείνει για ώρα έξω και ζεσταθεί πράγματι αποπνέει μια αύρα μανιταριού αλλά πολύ διακριτική. Σαν τη μυρωδιά που βγαίνει μόλις ρίξεις μανιτάρια στο τηγάνι για να τα σοτάρεις, αλλά πάλι διακριτικά και στις υψηλές θερμοκρασίες μόνο ! Φρουτώδης άποψη επίσης που φέρνει σε σύκο! Ωραίο άρωμα που όσο ζεσταίνεται η μπύρα γίνεται καλύτερο. Ιδιαίτερο σε κάθε περίπτωση. Μου θύμισε μπύρες της Millevertus !

Γεύση: μια από τα ίδια στη γεύση που είναι κατά βάση γλυκιά, αλκοολική επίσης με ελαφριά τσιμπήματα λυκίσκου που οσο ζεσταίνεται η μπύρα θα εξαφανιστούν τελείως για να επικρατήσουν τα malts και η ζάχαρη με φρούτα ( σαγκουίνι ?) και αλκοόλ. Μανιτάρι δε μου βγήκε καθόλου να σας πω την αλήθεια σε καμιά περίπτωση


Επίγευση : εδώ κάτι πάει να γίνει σε σχέση με το μανιτάρι. Γλυκό και το φινάλε, ελάχιστα τσιμπήματα πικράδας μαζί με κάποια όξινα επίσης, αλλά συνολικά πολύ διακριτικά. Το αλκοόλ παρόν κι εδώ! Μέτριας διάρκειας τελείωμα που φθίνει και ξαφνικά αναγεννιέται όσο κατεβαίνει στο λαρύγγι ...

Σώμα ελαφρύ προς μέτριο, δε θα έλεγα πως είναι και από τα δυνατά της σημεία. Ενανθράκωση το ίδιο! Επειδή γνωρίζω πως έχει μανιτάρι για αυτό έψαχνα και να το αναζητήσω, αλλιώς πολύ δύσκολα θα καταλάβαινα κάτι. Ίσως κάποιος πιο έμπειρος πάνω στα μανιτάρια θα μπορούσε να αφουγκραστεί περισσότερα πράγματα ...
Ας έχει... Η μπύρα είναι μια χαρούλα. Κατεβαίνει πολύ εύκολα, αλλά προσοχή γιατί τα 9% αλκοόλης παραμονεύουν!

Βαθμός :: 7,5



Ποιος την ξετρύπωσε ? Ο Fugitive φυσικά και μου την έφερε αμέσως σπίτι το προηγούμενο Σάββατο όπου γιορτάσαμε εδώ πάνω τα γενέθλια των Μπυραματισμών !!
Εύγε Ιωάννη !!!




ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ :: ΔΕΥΤΕΡΑ, 17 - 10 - 2011


ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ, 15/10/2011

Ελληνική μανιταρομπίρα! Μια ξεχωριστή μπίρα παρασκευάστηκε πρόσφατα από την ελληνική εταιρεία «Μανιτάρια Δίρφυς», με έδρα την Εύβοια, με την εμπορική ονομασία Shiitake Mushroom Beer, η οποία έχει ως βασικό συστατικό της τα μανιτάρια.

Συγκεκριμένα, χρησιμοποιούνται μανιτάρια Λεντινούλα, τα οποία αναμιγνύονται σε αποξηραμένη μορφή με τη βύνη και τον λυκίσκο, σε ζυθοποιείο στο Βέλγιο. Οι ιδιοκτήτες της εταιρείας «Μανιτάρια Δίρφυς» και εμπνευστές της μανιταρομπίρας, οι οποίοι είναι γεωπόνοι με εξειδίκευση στην καλλιέργεια μανιταριών, μιλούν στον «Α.Τ.» για το πρωτότυπο προϊόν τους, το οποίο μέχρι στιγμής είναι εξαιρετικά δημοφιλές στις γιορτές μανιταρόφιλων.

«Τον περασμένο Αύγουστο άρχισε η παρασκευή της μανιταρομπίρας μετά από ένα στάδιο δοκιμών» ανέφερε στον «Α.Τ.» ο Λευτέρης Λαχουβάρης, ο οποίος με τον συνεργάτη και φίλο του Αθανάσιο Μαστρογιάννη παράγουν στον Πισσώνα της Εύβοιας, τα μανιτάρια Λεντινούλα, βασικό συστατικό της μανιταρομπίρας. 
Σύμφωνα με τον κ. Λαχουβάρη μέχρι στιγμής έχουν παραχθεί 3.000 φιάλες μπύρας, οι οποίες διατίθενται στις γιορτές μανιταρόφιλων ανά την Ελλάδα. Επίσης, ο ίδιος σημείωσε πως έχουν δεχτεί και κάποιες παραγγελίες από ντελικατέσεν στη Θεσσαλονίκη και την Ήπειρο, ενώ γίνονται συζητήσεις για να διατεθεί το προϊόν και σε κατάστημα τροφίμων της Αθήνας.

Οι δύο φίλοι, που είναι γεωπόνοι με εξειδίκευση στην καλλιέργεια μανιταριών αποκάλυψαν στον «Α.Τ.» πως η ιδέα για την «γέννηση» της μανιταρομπίρας, προέκυψε μέσα από κάποιες συζητήσεις με μία συνάδελφό τους από το Βέλγιο και την διάθεση για πειραματισμό. Και απ’ ότι φαίνεται το αποτέλεσμα τους έχει δικαιώσει αφού όσοι την έχουν δοκιμάσει μέχρι στιγμής κάνουν λόγο για ένα εύγεστο και προσεγμένο προϊόν.

Τα μανιτάρια Λεντινούλα, γνωστά για τις ευεργετικές τους ιδιότητες λόγω των πολυσακχαριτών και της θεραπευτικής ουσίας «Lentinan», που περιέχουν, αναμιγνύονται σε αποξηραμένη μορφή με την βύνη και το λυκίσκο σε μια ιδιαίτερη παραδοσιακή βελγική συνταγή σε μικροζυθοποιείο στο Βέλγιο. Τα μοναδικά τους εκχυλίσματα και το πικάντικο άρωμά τους παραμένουν στη φιάλη, η οποία ζυμώνεται για τρεις μήνες.

Το χαρακτηριστικό πορτοκαλοκόκκινο χρώμα της μπίρας θυμίζει τα χρώματα της Λεντινούλας, ενώ το περίεργο άρωμα βοτάνων που αναδύεται οφείλεται στις αρωματικές ουσίες του μανιταριού αυτού. Δεν είναι τυχαίο ότι στην ανατολίτικη πρακτική ιατρική θεωρείται το κορυφαίο θεραπευτικό βότανο. Τα πικάντικα αρώματα του μανιταριού κυριαρχούν μαζί με ένα γλυκό φινάλε, με τσιμπήματα πικράδας, ενώ υπάρχει και κάποια διακριτική οξύτητα. Το αλκοόλ είναι παρόν σε όλη την διαδικασία.

7 σχόλια:

  1. SUPER ανακάλυψη!!!!
    Έχω δει λικέρ από μανιτάρια και γλυκό του κουταλιού μανιτάρι.
    Επίσης, ήξερα ότι υπάρχει κάποια ολλανδική μπύρα με μανιτάρια Shiitake την οποία είχα αναφέρει και στο δικό μου blog (http://chefkang.blogspot.com/2011/06/blog-post_23.html)
    Aυτή τώρα, αφού παράγεται στο Βέλγιο είναι ελληνικό προιόν? (είναι όπως η Savazius?)

    Το θέμα πάντως το έψαξα και στο google. Σε ελληνικό site αφιερωμένο στα μανιτάρια υπάρχει μια αναφορά:
    http://www.manitari.gr/forum/viewtopic.php?f=4&t=178&start=306

    Όμως στο site της εταιρείας Δίρφυς δεν αναφέρεται τίποτα γι' αυτήν!
    Ας μας πει λοιπόν αυτός που την ανακάλυψε πρώτος που μπορούμε να την ανακαλύψουμε κι εμείς? (κι ελπίζω να είναι κάπου στην Αθήνα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό που θα ήθελα να μάθω εγώ είναι πως μας προέκυψε αυτή η μπύρα... Σε μια χώρα χωρίς παράδοση στη μπύρα και με το μέλλον να χαρακτηρίζεται φοβισμένο, αναποφάσιστο, αν μη τι άλλο περιορισμένης φαντασίας, με ελάχιστες μικρές ζυθοποιίες να κάνουν κάποια δειλά βήματα μπροστά, εμφανίζεται μια μπύρα - παραγγελία, με ένα συστατικό έκπληξη. Μανιτάρι; Ποίος και πως το φαντάστηκε;
    Να πω η μπύρα με μέλι της Septem, ναι... έχει ξαναδοκιμαστεί και με επιτυχία το μέλι σε μπύρα. Και είναι στα συν μιας μικροζυθοποιίας να δοκιμάζει να προωθήσει μια εναλλακτική συνταγή.
    Ποιος όμως μπαίνει στο χώρο της μπύρας, στην Ελλάδα, παραγγέλνοντας την παραγωγή μιας μπύρας από μια βελγική ζυθοποιία, με ένα τόσο ασυνήθιστο συστατικό;

    Η απάντηση είναι κανένας. Απλά ο πολύ καλός "Μανιταράς" της Δίρφυς (μετά το παστέλι μανιταριού και τον πελτέ τομάτας με μανιτάρι) βρίσκει ακόμη ένα τρόπο να δείξει πως το μανιτάρι "φυτρώνει" παντού, ακόμα και στο πιο απίθανο μέρος. Σωστός!
    Θα μου πείτε γιατί απευθύνθηκε στο Βέλγιο για την παρασκευή της μπύρας; Δεν θα ήταν ενδιαφέρον αυτή η ελληνική ιδέα να υλοποιηθεί στην Ελλάδα, από Έλληνες ζυθοποιούς; Σίγουρα ναι. Ίσως μάλιστα να είχε γίνει και συζήτηση με κάποια ελληνική ζυθοποιία... Αλλά...

    Από εμάς... Καλή Επιτυχία στις Λεντινούλες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλές οι Λεντινούλες (αν και σιχαίνομαι τα μανιτάρια), αλλά θα έλεγα εγώ να αφήσουν τις περισπούδαστες κινήσεις εντυπωσιασμού με μανιτάρια, ηφαιστειακές λάβες και λοιπές αρλούμπες και να φτιάξουν καμιά απλή μπίρα της προκοπής όπως έχουν κάνει ήδη η Σέπτεμ, Ζέος, Κερκυραϊκή, κα. Τους πειραματισμούς αυτούς ας τους αφήσουν σε αυτούς που έχουν δώσει ήδη τα διαπιστευτήριά τους στα κλασικά είδη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δυστυχώς για μας τους Αθηναίους την μπύρα την πέτυχα Θεσ/νίκη. Στο Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης, Κομνηνών 12, πολύ κοντά στο beerstore. Μαλιστά δεν πήρα ούτε για μένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παρόλο που μαθαίνουμε κάποιες πληροφορίες παραπάνω στο παρακάτω άρθρο, παλι δεν αναφέρεται το όνομα της Βελγικής μικροζυθοποιίας που φτιάχνεται η μπύρα!

    Έχω συνομιλήσει με τον κύριο Λαχουβάρη και αναμένω να με διαφωτίσει ελαφρώς περισσότερο!
    άντε να δουμε, μπας και μάθουμε και που ακριβώς παράγεται αυτή η μπύρα !!

    Από τον Αδέσμευτο Τύπο, 15/10/2011

    Ελληνική μανιταρομπίρα! Μια ξεχωριστή μπίρα παρασκευάστηκε πρόσφατα από την ελληνική εταιρεία «Μανιτάρια Δίρφυς», με έδρα την Εύβοια, με την εμπορική ονομασία Shiitake Mushroom Beer, η οποία έχει ως βασικό συστατικό της τα μανιτάρια.

    Συγκεκριμένα, χρησιμοποιούνται μανιτάρια Λεντινούλα, τα οποία αναμιγνύονται σε αποξηραμένη μορφή με τη βύνη και τον λυκίσκο, σε ζυθοποιείο στο Βέλγιο. Οι ιδιοκτήτες της εταιρείας «Μανιτάρια Δίρφυς» και εμπνευστές της μανιταρομπίρας, οι οποίοι είναι γεωπόνοι με εξειδίκευση στην καλλιέργεια μανιταριών, μιλούν στον «Α.Τ.» για το πρωτότυπο προϊόν τους, το οποίο μέχρι στιγμής είναι εξαιρετικά δημοφιλές στις γιορτές μανιταρόφιλων.

    «Τον περασμένο Αύγουστο άρχισε η παρασκευή της μανιταρομπίρας μετά από ένα στάδιο δοκιμών» ανέφερε στον «Α.Τ.» ο Λευτέρης Λαχουβάρης, ο οποίος με τον συνεργάτη και φίλο του Αθανάσιο Μαστρογιάννη παράγουν στον Πισσώνα της Εύβοιας, τα μανιτάρια Λεντινούλα, βασικό συστατικό της μανιταρομπίρας. Σύμφωνα με τον κ. Λαχουβάρη μέχρι στιγμής έχουν παραχθεί 3.000 φιάλες μπύρας, οι οποίες διατίθενται στις γιορτές μανιταρόφιλων ανά την Ελλάδα. Επίσης, ο ίδιος σημείωσε πως έχουν δεχτεί και κάποιες παραγγελίες από ντελικατέσεν στη Θεσσαλονίκη και την Ήπειρο, ενώ γίνονται συζητήσεις για να διατεθεί το προϊόν και σε κατάστημα τροφίμων της Αθήνας.

    Οι δύο φίλοι, που είναι γεωπόνοι με εξειδίκευση στην καλλιέργεια μανιταριών αποκάλυψαν στον «Α.Τ.» πως η ιδέα για την «γέννηση» της μανιταρομπίρας, προέκυψε μέσα από κάποιες συζητήσεις με μία συνάδελφό τους από το Βέλγιο και την διάθεση για πειραματισμό. Και απ’ ότι φαίνεται το αποτέλεσμα τους έχει δικαιώσει αφού όσοι την έχουν δοκιμάσει μέχρι στιγμής κάνουν λόγο για ένα εύγεστο και προσεγμένο προϊόν.

    Τα μανιτάρια Λεντινούλα, γνωστά για τις ευεργετικές τους ιδιότητες λόγω των πολυσακχαριτών και της θεραπευτικής ουσίας «Lentinan», που περιέχουν, αναμιγνύονται σε αποξηραμένη μορφή με την βύνη και το λυκίσκο σε μια ιδιαίτερη παραδοσιακή βελγική συνταγή σε μικροζυθοποιείο στο Βέλγιο. Τα μοναδικά τους εκχυλίσματα και το πικάντικο άρωμά τους παραμένουν στη φιάλη, η οποία ζυμώνεται για τρεις μήνες.

    Το χαρακτηριστικό πορτοκαλοκόκκινο χρώμα της μπίρας θυμίζει τα χρώματα της Λεντινούλας, ενώ το περίεργο άρωμα βοτάνων που αναδύεται οφείλεται στις αρωματικές ουσίες του μανιταριού αυτού. Δεν είναι τυχαίο ότι στην ανατολίτικη πρακτική ιατρική θεωρείται το κορυφαίο θεραπευτικό βότανο. Τα πικάντικα αρώματα του μανιταριού κυριαρχούν μαζί με ένα γλυκό φινάλε, με τσιμπήματα πικράδας, ενώ υπάρχει και κάποια διακριτική οξύτητα. Το αλκοόλ είναι παρόν σε όλη την διαδικασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Με αυτή τη μανιταρομπύρα είχα κολλήσει απ' όταν την είδα.
    Τελικά μέσω φίλου που ανέβηκε Θεσσαλονίκη για κάποια δουλειά, κατάφερα να τη βρω (ευχαριστώ τον fugitive που έγραψε με ακρίβεια δ/νση και όνομα του καταστήματος) και τη δοκίμασα 2 φορές!

    Σαν μπύρα ήταν καλή, αρκετά ισορροπημένη και η παρουσία του μανιταριού ήταν θα έλεγα διακριτική -πιο πολύ φαινόταν σε άρωμα και επίγευση, θα συμφωνήσω με την παρουσίαση.
    Αν στο άρωμα όμως το μανιτάρι έβγαζε κάτι το ευχάριστα βοτανικό, περίπου σαν χώμα δάσους μετά από βροχή, στην επίγευση βρήκα ότι η πικρή, κάπως "φαρμακευτική" αίσθηση, ήταν εντονότερη από αυτό που θα ήθελα. Ίσως αυτό να είναι και το μόνο που μπορεί να ξενίσει κάποιους, ειδικά αν δεν είναι εξοικειωμένοι με το είδος του συγκεκριμένου μανιταριού.

    Όπως και να 'χει, ήταν ενδιαφέρουσα δοκιμή κι αν αρχίσει να διατίθεται και στην Αθήνα, είναι πολύ πιθανό να την ξαναπάρω.
    Να και μια φωτογραφία:
    http://1.bp.blogspot.com/-gvLpN1xlcKc/TpM7x5VczOI/AAAAAAAABy8/3VYLowg9EkQ/s1600/Dirfys_mushroom_beer.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. γίνεσαι ολο ένα και πιο διάσημος Μιχ.. πλέον κάνουν και ρεπορτάζ από τις παρουσιάσεις σου..

    http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=179270

    ΑπάντησηΔιαγραφή