Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Göteborg, Part II :: οι " μαύρες δοκιμές" συνεχίζονται !!


Έτσι μου φέρε και μια Kaggen του 2008 την οποία έβαλα κατευθείαν στην εσωτερική τσέπη του μπουφάν πριν αλλάξει γνώμη ο φίλος μας :D
Φεύγοντας δεν άντεξα και πήρα και ένα μπουκαλάκι της Närke Stormaktsporter.. μ’ άρεσε πολύ όπως είπα!


Το ταξίδι απο «άποψη μπύρας» είχε ήδη στεφθεί με επιτυχία μετά απο αυτό!!

Πάντως ήμασταν άτυχοι όσον αφορά την βδομάδα που βρεθήκαμε στο Göteborg. Την επόμενη βδομάδα (από 17/10 ως 21/10) στο Ölrepubliken έιχε/έχει «βδομάδα Mikkeller»!
17 Mikkeller “on tap” και διάφορα event κάθε μέρα όπως «δείπνο ζυθοποιών» με τον Mikkel να δίνει το "παρών" !
 (αν μετέφρασα σωστα το http://media.olrepubliken.se/2009/12/Mikkeller_intar_Olrepubliken.pdf)

Την επόμενη μέρα, μετά από τη δουλειά, το πρόγραμμα είχε βόλτα στους πεζόδρομους του κέντρου και της παλιάς πόλης. Περνώντας έξω από το πιο παλιό Bishops Arms στην Vastra Hamngatan με το ζόρι κρατήθηκα να συνεχίσω την βόλτα μου με τον Αντώνη (ο συνάδελφος που ήμασταν μαζί στο ταξίδι) και να μη μπω μέσα να τελειώσω εκεί τη βραδυά! Υπόγειο μαγαζί σχετικά μικρό που η «δροσιά» που είχε έξω το έκανε να φαίνεται ακόμα πιο ζεστό!


Το πρόγραμμα έλεγε φαγητό σε «μπριζολάδικο», συγκεκριμένα στο Hereford Beefstouw κοντά στην πλατεία Järntorget όπου βρίσκεται το πιο καινούριο και μεγαλύτερο Bishops Arms. Πολύ κοντά βρίσκεται επίσης το The Rover, στην Andra Långgatan 12, ένα μπυρομάγαζο που ήθελα να επισκεφθώ και στο προηγούμενο ταξίδι (μου το ‘χε προτείνει ο MONK) αλλά δε το χα καταφέρει.

Μπήκαμε για μια μπύρα στα γρήγορα. Ημιυπόγειο κι αυτό, κατεβαίνεις 3 σκαλάκια και έχεις μπροστά σου το μικρό και ασφυκτικά γεμάτο bar, με 10 και κάτι κάνουλες περίπου, απ όπου και πρέπει να πας να παραγγείλεις.
Στον ίδιο χώρο 3-4 stand και αριστέρα μια μακρόστενη μικρή αίθουσα με τα τραπεζάκια του μαγαζιού. Για την ιστορία το Rover και το Ölrepubliken έχουν κοινό ιδιοκτήτη. Εκεί λοιπόν διάλεξα μια Yeti συνεχίζοντας τις μαυροζωμοεπιλογές!
Την επόμενη φορά ελπίζω να χω να σας δώσω «ρεπορτάζ» από αυτό το μαγαζί και από κάποιο από τα 3 Bishops Arms της πόλης.

Παρασκευή, πιο ξέγνοιαστα αφού η δουλειά έχει τελειώσει αποφασίζουμε να πάμε με 2 Σουηδούς φίλους από τη δουλειά σε ένα άλλο μαγαζάκι που μου χε προτείνει ο MONK και δεν είχα πάει... το Tre Små Rum. Μάλιστα το πρότεινε ο ένας εκ των 2 Σουηδών και μόλις το άκουσα δέχτηκα χωρίς δεύτερη σκέψη!!

Το Tre Små Rum  βρίσκεται στην Kristinelundsgatan 4 κοντά σε μία από τις πιο κεντρικές και πολυσύχναστες οδούς της πόλης, την Avenyn. Απέναντι του άλλο ένα μπυρομάγαζο, το «Ιπτάμενο βαρέλι» (The Flying Barrel).

Υπόγειο και αυτό (είπα πως είναι το αγαπημένο μου style μαγαζιού το υπόγειο?) κατεβαίνεις 5-6 σκαλάκια και βρίσκεσαι μπροστά σ ενα μεγάλο βαρέλι που «λειτουργεί» ως stand. Στα δεξιά μόλις κατέβεις η βιτρίνα με όλα τα μπουκάλια που έχει το μαγαζί (όταν ρώτησα τον barman αν υπάρχουν κι άλλα εκτός απο αυτά που βλέπω στη βιτρίνα απάντησε γελώντας... «δεν έιναι αρκετές αυτές?!?»).


Μπροστά, μετά το βαρέλι, το μικρό και ξανά ασφυκτικά γεμάτο bar! Παρασκευή όλοι οι Σουηδοί έξω οπότε πήγαμε νωρίς για να βρούμε τραπέζι. Στις 7 ήμασταν εκεί και ήταν σχεδόν γεμάτο!


Το μαγαζί χαμηλοτάβανο, ζεστό (και στο μάτι αλλά και σε θερμοκρασία) και ίσως υπερδιακοσμημένο με διάφορα χαλιά κρεμασμένα στους τοίχους.



Κάτσαμε σε ένα τραπεζάκι στην μακρόστενη αίθουσα αριστερά απο το bar. Το μαγαζί δηλαδή όπως λέει και το όνομα του (3 sma rum) είναι χωρισμένο σε 3 μικρά δωμάτια (δε ξέρω αν μεταφράζεται έτσι αλλά ταιριάζει)!

Για να παραγγείλεις έπρεπε να πας στο bar και να πληρώσεις κατευθείαν εκεί ό,τι πάρεις. Αφεντικό του bar και του μαγαζιού ο ιδιόρυθμος, θα λεγα, Reza με πολλές γνώσεις πάνω στη μπύρα (σύμφωνα με τους Σουηδούς φίλους μας).


Το μαγαζί σερβίρει και φαγητό. Η παρέα διάλεξε burgers (τα βρίσκεις σε όλα τα μαγαζιά) κι εγώ διάλεξα σολωμό που ήταν και πιο φτηνός από το burger.

Από μπύρες... γύρω στα 15 βαρέλια και αρκετά μπουκάλια. Συνεχίζοντας τα «μαυροζούμια» εγώ, ξεκίνησα τη βραδυά με μια North Coast, Old Rasputin Russian Imperial Stout (βαρέλι).


Μ’ άρεσε πολύ! Συνέχισα πάλι με Rasputin αλλά της De Molen αυτή τη φορά (πάλι βαρέλι). Ανάμεσα στους δυο Rasputin νομίζω πως ο «παλιός» της North Coast μ’ άρεσε περισσότερο!

Αφού τελείωσαν οι βαρελίσιες Imperial Stout πήγα να χαζέψω τη βιτρίνα και να διαλέξω από κει.


Άλλες μπύρες της βιτρίνας:




Ένα απο τα καλύτερα σημεία της βιτρίνας ήταν αυτό:

Με μερικές “not for sale” μπύρες όπως η Kaggen του 2007.

Διάλεξα να συνεχίσω λοιπόν με μια Left Hand Imperial Stout η οποία μ’ άρεσε και αυτή πολύ!


Σουηδέζες δοκίμασα οπότε ήταν σειρά της Νορβηγίας. Nøgne Ø Imperial Stout. Ζήτησα από τον Reza να μου προτείνει και άλλη μια του ίδιου style να δοκιμάσουν και οι υπόλοιποι. Με ρώτησε πόσα μπορώ και θέλω να πληρώσω και μου ‘φερε μια Δανέζικη Hornbeer, The Fundamental Blackhorn την οποία και δέχτηκα.


Δε γινόταν να μη μπω σε διαδικασία σύγκρισης μεταξύ των δυο... και ο νικητής ήταν...


Η ώρα είχε πάει 23:05 και αποφάσισα να πάρω άλλη μια.. μου χε ανοίξει η όρεξη! Σηκώθηκα για το bar με σκοπό να πάρω την Kaggen. Σ αυτό το μαγαζί είχε προς πώληση την «σοδιά» του 2009 (not for sale η του 2007). Στο bar o Reza μάζευε!!! «Πήγε 11 το bar έκλεισε» !!! Και στις 12 θα έπρεπε να χουμε τελειώσει τις μπύρες που είχαμε γιατί έκλεινε και το μαγαζί!!! Τον παρακάλεσα να μου την δώσει.. 5 λεπτά είχαν περάσει από τις 11 άλλωστε.. έβαλα μπόλικες σάλτσες (από Ελλάδα.. δε την ξαναήπια.. την αγαπώ.. την ποθώ.. μπλαμπλα)... ανένδοτος!!
Όπως επίσης και όταν του είπα να μου την πουλήσει να την πάρω μαζί μου, μου είπε πως υποσχέθηκε στον ζυθοποιό να μη δώσει πουθενά μιας και βγάζει λίγα μπουκάλια το χρόνο. Με προέτρεψε να του στείλω mail (του ζυθοποιού) και να του πω τα ίδια που είπα και σ αυτόν... και ήταν σίγουρος πως θα μου στείλει μπουκάλι!!

Το μαγαζί μου άρεσε πολύ. Underground, Jazz μουσικούλα, πολλές και καλές μπύρες... αν δε με ξενέρωνε και το ωράριο του θα έφευγα με πολύ γλυκιά γεύση από κει (και κομμάτια επίσης)!

Όσο για τις τιμές στο μαγαζί... οι βαρελίσιες 70-80 SEK, ενώ τα μπουκάλια.. 110 η Left Hand, 175 η Nøgne Ø 180 η Blackhorn και 290 η Kaggen 2009 που δε μ άφησε να πάρω... Η Kaggen του 2008 στο Ölrepubliken είχε 350 SEK.

Όπως είπα πιο πρίν το Ölrepubliken ήταν το αγαπημένο μου μαγαζί στα προηγούμενα μου ταξίδια εκεί. Τώρα απέκτησα και δεύτερο... το Tre Sma Rum είναι ένα “must” για όλους τους μπυρόφιλους στο Göteborg!

Τέλος θα πρέπει να ευχαριστήσω ξανά και από δω τον σερβιτόρο του Ölrepubliken για τα «δωράκια» του...


...τα οποία θα αφήσω κάποιον πιό κατάλληλο να σας τα παρουσιάσει!

Vi ses Göteborg !!!

10 σχόλια:

  1. Ακόμα μια φορά ΜΠΡΑΒΟ Ρουχ!!!

    Εσύ ήταν να μην κάνεις την αρχή με τις Narke... του έδωσες και κατάλαβε το μπυρόνι ρε άτιμε γεωσκώληκα!!! :D :D

    ... και πολύ ωραία τα μπυρομάγαζα μου μας παρουσίασες. Τελικά, αυτοί οι άτιμοι οι βόρειοι, αποδεικνύουν ότι αγαπούν και σέβονται την μπύρα, γεγονός που το μεταδίδουν στον καθένα, κάνοντας να ξεκινούν ατέλειωτες κουβέντες περί μπροπαιδείας και μπυροκουλτούρας...

    Πάντως, έχω να παρατηρήσω ότι αν και οι τιμές που αναφέρεις δεν είναι φθηνές, είναι φθηνότερες συγκριτικά με την Στοκχόλμη.

    Όσο για τον "πιο κατάλληλο" που θα μας παρουσιάσει τις Narke, να τολμήσω να μαντέψω ότι είναι ένα τρισχαριτωμένο κουκλάκι με λίγο στραβή μυτούλα, που το κάνει ακόμα πιο γλύκό??? :P :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @thanasis: Δηλαδή τα μπουκάλια (γιατί σε βαρέλι η τιμή παλεύεται) στην Στοκχόλμη ήταν ακόμα πιο ακριβά?!? Άουτς!

    Όσο για τον "κατάλληλο" σωστά μαντεύεις :p
    Θα ήταν "ιεροσυλία" άλλωστε να δοκιμάσω εγώ κάτι τέτοιο για τη συγκεκριμένη μπύρα :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ρουχ εισαι απαραδεκτος σου ειχα δωσει τοσες πληροφοριες και ουτε ενα μπουκαλακι δεν πηρες για εμας τους Αθηναιους...Φτου σου γεωσκωληκα καλα σε λεει και ο Θανασης...:D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Mpravo gia tin parousiasi kai gia to taksidi sou.
    Aksios!!!

    Alla ti times einai aftes? Thes ena mistho gia na kanis kefali.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. MONK έχω τύψεις ναι... είπα το πρώτο μπουκαλάκι να πάει υπέρ beeramatismών... το επόμενο (όχι όλο) δικό σου!! (αν γκρινιάξει και λίγο το χανουμάκι)

    COSTAS ναι θές έναν Ελληνικό μισθό σχεδόν για να γουστάρεις.. αλλά γι αυτούς οι τιμές είναι μάλλον normal

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ayogos Rouhla! Panemorfo kai akrws mpyro-limpistiko to afierwma sou! Panta tetoia taxidia me th douleia euxomai!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Με τα μούτρα στις Kagen πέσατε βρε μπυροληγούρηδες και ούτε "καλορίζικο" δεν του είπατε του Ρουχλα για το post. Τι να κάνετε θα μου πείτε, αφού ο τύπος ξεκίνησε με γκολ από τ' αποδυτήρια, με μπύρες που αποτελούν holly grale για κάποιους εδώ μέσα :)
    Εξαιρετικό, λιμπιστικό και άκρως ενδιαφέρον, το διπλό αφιέρωμα στο Γκέτεμποργκ φίλτατε Νικ... Οι μπυραματιστές αλώσανε και την άλλη μεριά της Σουηδίας και απ' ότι βλέπω κάποιος πρέπει να ξεκινά για Νορβηγία μεριά, γιατί έχουμε μείνει πίσω :P

    Y.Σ. Βλέπω το MONK να στέλνει ήδη e-mail: "Είμαι από Ελλάδα.. δε την ξαναήπια.. την αγαπώ.. την ποθώ.. μπλαμπλα" :D :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ρουχ- Ρουχ ... άργησες να "μιλήσεις", αλλά όταν το έκανες ξεδίπλωσες για τα καλά το συγγραφικό σου ( και δημοσιογραφικό σου .. χεχεχε) δαιμόνιο προσφέροντάς μας δυο εξαιρετικές δημοσιεύσεις-ανταποκρίσεις !!
    Μήπως θα έπρεπε να αρχίσεις να μιλάς πιο συχνά ??

    Με αγαπή....
    το τρισχαριτωμένο κουκλάκι με την στραβιά μύτη, τα πεταχτά αυτιά, την καράφλα και το βλέμμα γελάδας !!!

    Σπύρο ... στειλε email λέμε .... !!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. To mail το εστειλα και η απαντηση που πηρα ηταν "Dear Spyros,I'm sorry to have to tell you that we are not able to send bottles, even if they are payed." Με λιγα λογια πηρα τα αχαμνα μου..:)...Oχι πως περιμενα και κατι αλλο βεβαια...

    Γι'αυτο Ρουχ κανε τα κονε σου με τον Τουρκο...ξερεις εσυ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Geia sou re Rouxlako me tis dokimes sou!!!

    Poly wraies parousiaseis kai oi 2 ..... ante ante perimenw ki alla apo sena :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή