Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Mikkeller Porter

Άλλη μια ετικέτα της Mikkeller θα μπει σήμερα στο ποτήρι των Μπυραματισμών και θα έρθει να προστεθεί στις πολλές ακόμη που έχουμε δοκιμάσει από τους Δανούς "τσιγγάνους" ζυθοποιούς!


Φετινή παραγωγή του Mikkel η Porter, βγήκε στην κυκλοφορία τον Μάιο που μας πέρασε!
Στη ουσία πρόκειται για μια Imperial Porter, με τους αλκοολικούς βαθμούς της να φτάνουν στα 8% ABV.
Αυτή τη φορά ο Mikkel ζήτησε καταφύγιο στην Amager Bryghus για να φτιάξει αυτή την μπύρα, ενώ η ετικετούλα είναι πάλι αποτέλεσμα της καλλιτεχνικής πινελιάς του Keith Shore!



Mikkeller Porter
στα 8% ABV


Χρώμα σχεδόν μαύρο, αφρός μπεζο-καφετής που θα σταθεί αρκετά καλά στην αρχή, αλλά σύντομα θα πάρει την κατιούσα! Αναμενόμενα πράγματα στην εμφάνιση, εν ολίγοις!

Άρωμα:: πολύ όμορφο άρωμα, δυνατό ! Καφές και σοκολάτα αμέσως παίρνουν τα σκήπτρα συνοδεία του αλκοόλ που δεν κρύβεται ιδιαίτερα από την αρχή! Δίπλα στα ψημένα malts, o λυκίσκος προσδίδει μια αίσθηση βοτάνων στην αρχή, αλλά δεν μπορώ να προσδιορίσω τι επακριβώς! Όσο η μπύρα ζεσταίνεται θα είναι όλο και περισσότερο καθολική η παρουσία της σοκολάτας γάλακτος στο άρωμα και όλο και περισσότερο θα αναδύεται το αλκοόλ!


Γεύση :: ιδιαίτερα smooth η αίσθηση με το που θα φέρεις την μπύρα στο στόμα σου! Σοκολάτα κατά βάση, καφές και αποξηραμένα μαύρα φρούτα στο background συνθέτουν την γενικότερη αίσθηση που είναι κατά βάση αλκοολική και γλυκιά!


Επίγευση:: το φινάλε εξίσου όμορφο, γλυκόπικρο, με τον καφέ, τσιμπήματα αλκοόλης και ελαφριάς πικράδας να κλείνουν την γευστική μας αυτή δοκιμή! Ευχάριστο τελείωμα μακράς διάρκειας!


Η ετικέτα αυτή είναι ευκολόπιοτη όσο εκεί που δεν πάει και η πολύ smooth αίσθηση που σου δίνει όταν την δοκιμάζεις, είναι αναμφισβήτητα το μεγάλο της προτέρημα ! Αυτό βέβαια την καθιστά επικίνδυνη, αφού κατεβαίνει πολύ εύκολα ! Μέτρια ενανθράκωση και σώμα πάνω του μετρίου δεμένο!

Βαθμός :: 8,25


3 σχόλια:

  1. Ωραία φαίνεται η νέα imperial porter της Mikkeller και το σχέδιο στην ετικέτα της επίσης φοβερό! ;)

    Να ρωτήσω κάτι κι ας φανώ άσχετη?
    Τελικά ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε μια Imperial Porter και σε μια Imperial Stout?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραία μπύρα όντως! Κι ας είναι επικίνδυνη, χαλάλι της :P

    Όσο για τη διαφορά μεταξύ Imperial Stout και Imperial Porter... σε μένα η IP φαίνεται κάτι σαν "αραιωμένη" IS. Δηλαδή η IS μου φαίνεται πιο έντονη - "γεμάτη" - δυνατή.

    Τη συγκεκριμένη πάντως αν τη "βαφτίζανε" Imperial Stout δε νομίζω να διαφωνούσε και κανείς.. απλά θα ήταν λίγο πιο ελαφρυά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σιγα μην δεν ηταν γαματη μπυρα του Μikkel και μαλιστα Porter...Ημουν ετοιμος να την ανοιξω τελευταια φορα που ειχαμε ανεβει πανω αλλα την γλιτωσες δεν θυμαμαι βεβαια για πιο λογο...:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή