Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Ανταπόκριση από 3rd Borefts Beer Festival....

Aλλο ενα μπυρ-ο-νειρο πραγματοποιηθηκε πριν απο μερικες μερες. Το παρων δωσαμε ο γράφων και ο BeeRocker στο 3ο φεστιβαλ μπυρας που διοργανωνει η De Molen στις εγκαταστασεις της στο Bodegraven, που προσωπικα πιστευω οτι ειναι ενα απο τα καλυτερα που γινονται, τουλαχιστον, στην Ευρωπη.
Φετος το φεστιβαλ πραγματοποιηθηκε στις 23-24/9 και για πρωτη φορα ελαβε μερος σε δυο ξεχωριστους χωρους, το παλιο μικροζυθοποιειο (...μιλαμε για πολυ μικρο ομως...) που ειναι στον γνωστο ανεμομυλο σημα κατατεθεν της De Molen που ομως εχει αρκετα ικανοποιητικο περιβαλλοντα χωρο οπου και εκει ειχε πραγματοποιηθει τις δυο προηγουμενες φορες το φεστιβαλ και το νεο μικροζυθοποιειο που θυμιζει πολυ το γνωστο σε ολους μας μικροζυθοποιειο της Septem.
Ετσι λοιπον ειχαν χωριστει στα δυο μερη οι μικροζυθοποιιες που συμμετείχαν στο φεστιβαλ. Στον ανεμομυλο ηταν οι εξης : Emelisse, Amager, Sint Christoffel, Närke, Loverbeer, Marble, Kernel, gne Ø και στο νεο μικροζυθοποιειο οι Μikkeller, Thornbridge και η De Molen που επαιζε και στους δυο χωρους.


Το φεστιβαλ ξεκινουσε και τις δυο μερες 12:00 και τελειωνε στις 22:00. Την Παρασκευη 23/9, πρωτη μερα του φεστιβαλ κατα τις 11:30 ειχαμε παρει και εμεις την θεση μας στην ουρα που ειχε δημιουργηθει απο beer geeks απο καθε γωνια της Γης. Η μερα ιδανικη για ενα μπυροφεστιβαλ.
Στις 12:00 ακριβως ξεκινησε ο κοσμος να μπαινει μεσα στο χωρο του φεστιβαλ και να παιρνει το δοκιμαστικο ποτηρακι με τις πρωτες μαρκες και ενα μπουκαλακι νερο ενω οσο περιμεναμε στην ουρα μας ειχαν μοιρασει το προγραμμα του φεστιβαλ. Εκει λοιπον υπηρχε και ενας παγκοσμιος χαρτης που αν μαρκαρες την χωρα σου επαιρνες και δωρακι μια μαρκα. Οι μοναδικοι ελληνες ημασταν εμεις οι δυο ενω υπηρχαν πολλοι απο ΗΠΑ, Ηνωμενο Βασιλειο και γενικα απο σχεδον ολη την Ευρωπη οπως επισης απο Λατινικη Αμερικη, Αφρικη, Αυστραλια, Ιαπωνια, Ρωσια αλλα και αλλες χωρες της Ασιας, γενικα απο παντου...!!!



Αφου καναμε μια πρωτη βολτα στους χωρους τους φεστιβαλ οπου ειδαμε οτι ειχε αρκετο χωρο για να κατσουμε και απολαυσουμε τις μπυρες μας με την ησυχια μας πηραμε και τις πρωτες μπυρες μας. Ξεκινησαμε με δυο μπυρες της Närke, η οποια δυστυχως δεν ειχε φερει το βαρη πυροβολικο της, την Stormaktsporter. Οι μπυρες που δοκιμασαμε ηταν η Örebro Bitter & η Anders Göranssons Bästa Rököl ενω πιο μετα δοκμασαμε και την τριτη ετικετα της Närke την Jontes Atgeir. Αρκετα καλες ετικετες χωρις ομως να μας τρελανουν.





Βεβαιως δεν αφησαμε κανενα παραπονεμενο, ισως λιγο την Sint Christoffel η οποια δεν ειχε κατι ιδιαιτερο και μαλιστα ειχαμε ηδη δοκιμασει την καλυτερη ετικετα της, την Christoffel XXV (25th Anniversary) την προηγουμενη μερα στο Αμστερνταμ . Την παρασταση εκλεψαν οπως ηταν αναμενομενο η μπυρες της De Molen, οπως επισης και της Mikkeller και της Αmager. Συγκεκριμενα απο De Molen δοκιμασαμε τις : Bock 2011, Eer & Geweten, Festival Smoked Black IPA, Geboren & Getogen, Bed & Breakfast, Hart & Ziel, Hell & Verdoemenis vintage 2011, Hell & Verdoemenis MacAllan BA, Wild Esra on Cherries & Esra Cognac οι οποιες ηταν ολες κορυφαιες ετικετες με την παρασταση να κλεβουν οι Hell & Verdoemenis vintage 2011 & Hart & Ziel τις οποιες τις τιμησαμε δυο φορες.

Aπο Amager δοκιμασαμε και τις τεσσερις ετικετες της οι οποιες ηταν οι Hr.Frederiksen, Hr.Frederiksen Whisky Barrel, The Sinner Seriew "Gluttany" & The Sinner Series "Lust" η οποια ηταν και αγαπημενη ετικετα του φεστιβαλ για τον Ροκα που μαλιστα την δοκιμασε τρεις φορες. Ολες οι μπυρες τις Αmager ηταν βεβαιως keg αλλα επειδη η Gluttany & η Lust ηταν καινουργιες ετικετες ειχαν και δυο μπουκαλια μπροστα απο τις βρυσες. Πολυ ευεγενικα τους ζητησαμε δυο-τρεις φορες αν μπορουσαμε να τις αγορασουμε αλλα μας το παιζαν κινεζοι και ετσι λοιπον αποφασισα οτι αφου δεν θελουν με το καλο θα το κανω με το κακο, δηλαδη καποια στιγμη που δεν ηταν παρων στο σταντ τους απλα το καβατζωσα το μπουκαλακι της Lust για χαρη του BeeRocker αν και δεν θα επρεπε γιατι ειναι μεγαλη κοτα :D:D....



Απο τους Ιταλους της LoverBeer που ηταν και η ευχαριστη εκπληξη του φεστιβαλ με 6 sour ale & 1 Imperial Stout τις δοκιμασαμε ολες: BeerBera, Beerbrugna, Borgna, D'Uvabber, Dama Brun-a, Madamin & Papessa με κορυφαιες τις D'Uvabber & Papessa. Eπισης τα λεγαμε για αρκετη ωρα με τον ζυθοποιο της Loverbeer αλλα και τον Carlo της De Struise που ηταν και αυτος ενθουσιασμενος με τις μπυρες των Ιταλων και ιδιαιτερα με την D'Uvabber απο'τι θυμαμαι.
Επισης σχετικα με την Papessa η οποια ηταν μια πολυ καλη Imperial Stout και εβγαζε μια αλαφρια ξυνιλα στο αρωμα πολυ ευχαριστη και πρωτοτυπη κατι το οποο οπως μου ειπε ο ζυθοποιος της Loverbeer του το ειχαν πει και αλλοι ενω ο Carlo μου εξηγησε οτι πολλες φορες οταν χρησιμοποιηθει καποιος πολυ δυνατος καφες στην ζυθοποιηση εχει σαν αποτελεσμα να βγαζει αυτην την ξυνιλα στο αρωμα.



Απο Emelisse δοκιμασαμε τις Black & Tan Laphroaig, Balck IPA & Imperial Russian Stout Jack Daniels BA με την τελευταια να ειναι πολυ καλη.



Απο την αγγλικη Marble δοκιμασαμε την Barley Wine , Decadance και Old Manchester (Fullers Collaboration) οι οποιες ηταν ολες σε Cask.


Απο τους αλλους αγγλους της Kernel δοκιμασαμε τις Βreakfast stout,IPA Citra, IPA Double Black & Pale Ale Mouteka επισης σε Cask η τελευταια ενω οι αλλες σε Keg.


Απο τους τριτους αγγλους του φεστιβαλ την Thornbridge που ειχαν και τις καλυτερες ετικετες απο τις αγγλικες μικρο δοκιμασαμε τις Alliance 2007 (collaboration with Brooklyn), Courage RIS, Evenhole, Geminus Deluxe & Halcyon 2009. Η Courage ηταν μια πολυ καλη IS ενω επισης μια πολυ καλη IPA ηταν η Halcyon 2009, οι καλυτερες μπυρες που δοκιμασαμε απο το Νησι και μαλιστα και αυτες σε Cask.


Aπο τους Νορβηγους της Nøgne Ø δοκιμασαμε τις #500, Citra Single Hop IPA, India Saison (col. with Bridge Road), Kollaborator (col, with AEgir), Lemongrass Ale, Not so mild ale & Oak'd Brun.

Συνεχεια με τους αγαπημενους μας Δανους της Mikkeller οπου τους τιμησαμε δεοντος και πως θα μπορουσαμε να μην το κανουμε με τοσες πολυ καλες sour ale & lambic που ειχανε φερει. Aπο sour ale δοκιμασαμε τις , Monk's trippin on cherries, Stella 2 Fest Special Edition 2011 & Sur Munk, απο lambic τις Rhubarb lambic 2010, Spontancassis & Spontancranberry οπως επισης τις πολυ καλες quadrupel Monk's no Brett BA & Monk's with Brett BA και την πολυ καλη porter BA Texas Ranger Speyside Edition. Τα ειπαμε και λιγο και με τον Μikkel και βγαλαμε και τις αναμνηστικες φωτο. H Monk's trippin on cherries & η Sur Munk ηταν οι καλυτερες με τις αλλες να ακολουθουν απο πολυ κοντα. Ενα μεγαλο μπραβο στον Mikkel για τα αριστουργηματα που βγαζει...Eπισης στον παγκο τους φιλοξενουσαν και την DIPA Final Frontier απο τους συμπατριωτες τους To Øl η οποια ηταν μια πολυ καλη ετικετα.




Για το τελος αφησα την αγαπημενη μας De Struise η οποια δυστυχως ηταν και η απογοητευση του φεστιβαλ για εμας. Πρωτον ηταν η μοναδικη ζυθοποιια η οποια εκτος απο δυο ετικετες που τις εδινε με μια μαρκα ολες τις αλλες τις εδινε με 2 ή 3 μαρκες κατι το οποιο δεν το εκανε κανενας αλλος. Επισης οι πολυαναμενομενες Sharks Pants 2011 & Kate the Great ηταν καλες αλλα οχι κατι το ιδιαιτερο και ειχαν και δυο μαρκες. Η Black Damnation Single Black VII 2% ηταν σαν να επινες espresso freddo ενω την Black Damnation VI Messy 39% δεν την προλαβαμε γιατι τελειωσε απο την πρωτη μερα αν και να την προλαβαιναμε δεν ξερω αν θα την δοκιμαζαμε με 3 μαρκες που ειχε....




Menno (De Molen) & Urbain (De Struise)


Eπισης κατα την διαρκεια του φεστιβαλ καναμε τις βολτες μας μεσα στην νεα και στην παλια ζυθοποιια οπως επισης και τις αγορες μας απο το beershop της De Molen το οποιο με ελαχιστες εξαιρεσεις ηταν αρκετα ακριβο.



Ενα αλλο βασικο στοιχειο σε ενα φεστιβαλ μπυρας ειναι το φαγητο και το νερο γιατι χωρις αυτα δεν παιζει να την παλεψεις οταν δοκιμαζεις τοσες πολλες μπυρες & επιπλεον το νερο σου καθαριζει και τους γευστικους σου καλυκες κατι επισης πολυ βασικο. Φαγητο λοιπον υπηρχε στο φεστιβαλ, διαφορα σαντουιτσακια, πατακια, διαφορα σνακς,πιτσα και μπαρμπεκιου, το θεμα ομως ηταν οτι ηταν αρκετα ακριβα και σου πηγαινε ο κουκος αηδονι. Οπως επισης και τα νερακια τα οποια το 0,5 L ειχε 1,5 ευρω. Ετσι λοιπον μιας και την πρωτη μερα δεν ημασταν σωστα προετιμασμενοι ακολουθησαμε το παραδειγμα καποιων αλλων οι οποιοι ειχαν φερει τα δικα του μπυροσνακς στο φεστιβαλ.. Πηγαμε στο supermarket και φορτωσαμε διαφορα καλουδια και στρωσαμε το δικο μας πικνικ μεσα στο φεστιβαλ και ας ειχαν αναρτησει τις ανακοινωσεις τους οι διοργανωτες οτι απαγορευεται το "πικνικ" μεσα στο χωρο του φεστιβαλ.



Ολα τα λεφτα ηταν παντως το κεικ σοκολατας που δοκιμασαμε πινοντας μια Hell & Verdoemenis MacAllan BA που απογειωνε ακομα πιο πολυ αυτη τη μπυρακλα...


Aυτα λοιπον πανω κατω εγιναν στις δυο μερες του 3rd Borefts Beer Festival και καλα να ειμαστε να παμε και του χρονου. Βεβαια ο μπυροτουρισμος μας στην Ολλανδια δεν τελειωσε ουτε αρχισε με το φεστιβαλ αφου καναμε τις μπυροδοκιμες μας και στα πολυ καλα μπυροστεκια του Αμστερνταμ στα οποια θα αναφερθουμε λιαν συντομως...

10 σχόλια:

  1. Μάλιστα... αυτό κι αν ήταν ενδιαφέρον φεστιβάλ! Συγνώμη Θα μου πείτε, ήξερες καμιά απ' τις μπύρες που έπαιζαν; Κάποιες τις ήξερα, πολλές πρώτη φορά τις άκουγα, αλλά τι σημαίνει αυτό; Μήπως πως το φεστιβάλ που οργανώνει η De Molen, με φιλοξενούμενους όχι τους πιο γνωστούς ζυθοποιούς της Ευρώπης, αλλά αυτούς που ακολουθούν τη νέα ροπή στο κόσμο της ποιοτικής μπύρας... τον πειραματισμό σε νέα πράγματα.
    Μπορεί όλες αυτές οι ζυθοποιίες να είναι και να παραμείνουν μικροσκοπικές, αλλά μάλλον έτσι έχουν επιλέξει να πορευτούν. Αυτό όμως δεν τις εμποδίζει να παρουσιάζουν συνεχώς νέους μπυραματισμούς.

    Μπράβο βρε Σπύρο, μπράβο βρε Νικ... γράψατε ακόμα μια φορά. Μοναδική εμπειρία να βρίσκεσαι έστω και για λίγο εκεί που χτυπάει η καρδιά της νέας ευρωπαϊκής craft beer σκηνής και να μπορέσετε να τα πείτε και με περσόνες του διαμετρήματος Menno, Mikkel, Urbain & Carlo και όλους του άλλους που συγκεντρώθηκαν εκεί πέρα. Μοναδική εμπειρία και το να βρίσκεστε σ' ένα μέρος τελείως "μη τουριστικό", περιτριγυρισμένοι από κάθε φυλής beer geek που έφτασαν εκεί απ' όλο το κόσμο για το ίδιο προσκύνημα.

    Ζήλεψα τρελά... Ίσως την επόμενη φορά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και τι δεν ηπιατε ρε παλικαρια εσεις;
    πως την παλεψατε με τοσο μπυρονι;
    χιλια μπραβο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Na maste kala Nikola na to kanoume oloi mazi. File Costas nai i alitheia einai oti eipiame poly alla panta me synesi kai prosoxi giati "odigousame" ki olas .... poly podilato lemeee :D

    Spyrako egrapses ... wraio to reportaz. Pisteuw oti den exw kati allo na symplirwsw. Apla tha valw ena videaki apo ekeini tin imera etsi na paroume oloi mia geusi ....

    http://www.youtube.com/watch?v=Q1SSTm-AQDE

    sto 0,36 fenete i plati sou ... egw pou skata imouna pali ... kapou tha etrwga ... klassika

    aaaa des kai sto 0,58 AX-VAX .... kai sto 1,24 autos me tin Gluttany sto treno xexexe

    Autaaaaaa .... ante kai sta epomena .... http://www.copenhagenbeercelebration.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με λίγα λόγια.... κακοπεράσατε! Αυτά είναι!!! Ετσι πως πάμε σε μερικά χρόνια θα έχουμε ανταπόκριση απο όλα τα φεστιβάλ της Ευρώπης, αν έχουμε φράγκα να φάμε ως τότε...

    Τρομερά ονόματα από τις ζυθοποιίες, με ετικέτες αντίστοιχα δυνατές!Πολύ ωραίες φωτογραφίες με τα διάφορα υπό δοκιμή "ζουμιά"!

    Κι επειδή ξέρω πως πάντα δε πίνεις ούτε τα μισά από όσα θες, εύχομαι "και στα επόμενα"!

    [καλού κακού κάντε και καμιά τρανσαμινάση, γιατί τα συκώτια σας πρέπει να περάσανε γερό σοκ...χαχαχαχα]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπράβο ρε παίδες, τρομερή παρουσίαση. Ήξερα ελάχιστες απο τις μπύρες αλλά πρέπει να ήταν σούπερ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. δεν ηξερα καμια,ισως μου εμειναν μερικα ονοματα που μπορει να συναντησω ποτε...σιγουρα ομως η μαγεια να δοκιμαζεις μπυρες σε φεστιβαλ μαζι με καλη παρεα ειναι τα παντα ολα!!
    ωραιοι παιδες,αντε κ στα επομενα...Μιχο εχεις σειρα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ayogoi oi paiktes! Tou dwsate kai katalabe! Fobera onomata eferan gia mini festibal pantws, mprabo tous!

    Anamenoume na diabasoume kai gia tis mpyrodokimes sto Amsterdam :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εξαιρετικό αφιέρωμα. Περιμένουμε τη συνέχεια στα σοκάκια του Αμστελόδαμου και στη μπάρα του Beer Temple...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. god morgon!!!

    Άρτι αφιχθείς από Σουηδία και πνιγμένος κι εγώ στη μπύρα, δε μπορώ να μην παραδεχθώ ότι ζήλεψα και το φεστιβάλ, αλλά και την παρέα, γιατί ξέρω από ανάλογες τρελοεμπειρίες...!!!

    Μπράβο ρε μάγκες, πάντα τέτοια και εις ανώτερα!!!

    Τελικά, σε κάθε μπυροφεστιβάλ, σε κάθε γωνιά της Ευρώπης (προς το παρόν...), υπάρχει κι ένας μπυραματιστής που εκπροσωπεί επάξια την χώρα μας!!!

    Στην υγειά σας... και στα επόμενα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τρελή εναλλακτική εμπειρία λέμε από κάθε άποψη! Είναι σαν να προτιμάει κάποιος να πηγαίνει για διακοπές Φολέγανδρο, Αστυπάλαια,Σύμη,Χάλκη ή Σίκυνο ... !!

    Και μόνο για αυτό αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στους τρελομπυραματιστές μας Σπύρο και Νίκο ...
    όλα πρέπει να ήταν υπέροχα αν και τα είπαμε ουκ ολίγες φορές τηλεφωνικώς όταν ήσασταν εκεί !!

    Σπυράκο, τέλειο ρεπόρτο ... Αναμένουμε και τα υπόλοιπα από τα του ποταμού Αμστελ!

    Το ποτηράκι μου άρεσε πάρα πολύ ... Το τι δε θα έδινα για μια τέτοια ποτηρο-εξάδα δοκιμών !!

    Ροκά μου ... τι κουκλάκι εισαι εσύ μπρε ?? Φου του σου ...

    Θανασάκη μου ... αναμένουμε ρεπόρτο και από σένα !! Οκ ???
    Θα συνέλθω κι εγώ σιγά σιγά και θα αρχίσω τα περί της Στουτγάρδης !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή