Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Nevermind the ale. Pearl Jam's Faithfull ale

Το σημερινό μου post θα 'χει και μπύρα αλλά περισσότερο μουσική. Σήμερα είναι μια ιδιαίτερη μέρα για τους φίλους της alternative rock μουσικής και ιδιαίτερα του Grunge. Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται απ' την κυκλοφορία ενός από τα άλμπουμ ορόσημα του στυλ, του "Nevermind" των Nirvana. To γκρουπ των Kurt Cobain, Krist Novoselic και Dave Ghroll με αυτό το άλμπουμ έβαλε στην ουσία το grunge στον χάρτη της εναλλακτικής ροκ σκηνής του Σιάτλ στην αρχή, μέχρι να εξαπλωθεί σε όλο το κόσμο. Παρά το θάνατο του Cobain το 1994, το συγκρότημα, όχι μόνο έχει κρατήσει τους φανατικούς φίλους του, αλλά συνεχίζει ν' αποκτά όλο και περισσότερους, παρά το ότι έχει διαλυθεί. 




Ένας άλλος μεγάλος εκπρόσωπος του grunge που αποτέλεσε στις αρχές της δεκαετίας του 90 το αντίπαλο δέος των Nirvana, είναι οι Pearl Jam. Γέννημα θρέμμα κι αυτοί του Σιάτλ, με το ντεμπούτο άλμπουμ τους Ten, το 1991 - την ίδια χρονιά δηλαδή που κυκλοφόρησε το Nevermind - έδειξαν πως ήρθαν για να μείνουν. Είκοσι χρόνια, έντεκα άλμπουμς και αμέτρητα live μετά, οι Pearl Jam, των Eddie Vedder, Jeff Ament, Stone Gossard, Mike McCready και Matt Cameron, επιμένουν να μας χαρίζουν εξαιρετική μουσική.


Για τα εικοσάχρονα τους οι Pearl Jam κυκλοφόρησαν ένα επετειακό άλμπουμ ονόματι "20" και μαζί βιβλίο και ταινία, σε σκηνοθεσία του καταπληκτικού Cameron Crowe (Almost Famous). Η ταινία - ντοκιμαντέρ παρακολουθεί οn και off stage το συγκρότημα και μονταρίστηκε από υλικό τουλάχιστον 1600 ωρών. 


Ωραία όλα αυτά θα μου πείτε, αλλά... που είναι η "μπύρα" της υπόθεσης;

Χα... λοιπόν... όπως συχνά πυκνά βλέπουμε, αρκετοί craft brewers εμπνέονται από συγκροτήματα για να δημιουργήσουν μια ετικέτα. Τελευταία είχαμε μιλήσει για την New Belgium που έβγαλε μπύρα με το όνομα των Clutch, αλλά και Three Floyds που εμπνεύστηκαν συνταγές από τους Lair of the Minotaur και Amon Amarth. Θυμάστε όμως που είχαμε αναφέρει την μπύρα που είχε φτιάξει η Dogfish Head για τα 40 χρόνια απ' την κυκλοφορία του κλασσικού άλμπουμ Bitche's Brew του Miles Davis; Λοιπόν, ο Calagione ξαναχτύπησε, ετοιμάζοντας μια νέα ετικέτα για το επετειακό 20 των Pearl Jam (στα 20 IBUs) 

   
Και σιγά μην έφτιαχνε ο Sam καμιά απλή μπύρα...


"Faithfull Ale is a celebration of Pearl Jam’s 20th anniversary and their seminal album Ten – In recognition of these milestones this Belgian-style golden ale is delicately hopped to 20 IBUs and fruit-forward from 10 incremental additions of black currants over the course of the one hour boil. 7% ABV."


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου