Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Rosenheim Herbsfest 2011



1861-2011 … 150 χρονια παραδοσης στριμωγμένα σ’ένα ποτηρι Festbier ...
Λετε να χωρανε? Θα το μαθουμε πιστευω μεχρι να ολοκληρωθει αυτή η αναφορα…

Αλλα ας παρουμε τα πραματα με την σειρα ...
Τα φεστιβαλ μπυρας ανεκαθεν αποτελουσαν προκληση για τους απανταχου ζυθοφιλους. Ισως να είμαστε κ μεις καποιοι από αυτους που σεβόμενοι τους εαυτους μας επιδιωκουμε να παρευρισκομαστε σε οσο το δυνατον περισσοτερα.
Ένα από αυτά που παντα ηθελα να δω ηταν το Rosenheim Herbsfest που λαμβάνει χωρα στην ομωνυμη πολη της Βαυαριας κάθε χρονο στα τελη Αυγουστου.

Φετος είναι μεταξυ 26/08/2011 και 11/09/2011

Φετος μετρα 150 χρονια ζωης κ τα περισσοτερα από αυτά δυο ζυθοποιιες –που εδρευουν εκει- αποτελουν τους βασικους μετοχους. Προκειται γα την AuerBrau κ την Flotzinger Brau.
Μπορει να ζει στην σκια του διασημου Oktoberfest αλλα πιστεψτε με δεν εχει τιποτα να ζηλεψει από αυτό.
Αντιθετως, καθοτι μικροτερο είναι πιο ανθρωπινο,πιο παραδοσιακο,πιο αυθεντικο θα ελεγε κανεις καθως βρισκομαστε στον νοτο της Βαυαριας κι κει οι ντοπιοι δεν κανουν εκπτώσεις σε ό,τι αφορα την παραδοση,τα ηθη κ εθιμα !


Πρωινο ξυπνημα λοιπον,ένα γερο πρωινο γευμα επισης για να παρουμε δυναμεις κ βουρ για το σταθμο του προαστιακου που θα επιβιβαζόμαστε στο τρενακι με κατευθηνση από Μοναχο για Ροζενχαιμ.
Ομορφη η διαδρομη ως εκει,μεσα από πρασινα λιβαδια κ δασωδεις λοφους,μεσα από γραφικα χωρια κ πολλους ποταμους.Τι να πρωτοδεί το ματι του ταξιδιωτη..?


Μετα από 1 ωρα περιπου ειμαστε στον προορισμο μας κ το πρωτο που αντικρυζουμε είναι η ζυθοποιια του Αγριόγαλου γνωστοτερου ως AuerBrau που βρισκεται από το 1889 στο ιδιο ακριβως στρατηγικό σημειο.

Αποτείνουμε φορο τιμης κ συνεχιζουμε περπατωνας για το κεντρο της ομορφης κωμόπολης.Παντου υπαρχει χαρα,παντου κινηση κ ζωη.Ολα δειχνουν πως κατι συμβαινει εδώ,κατι που για τους ντοπιους εχει μεγαλη αξια!

Ακομα κ οι βιτρινες των φαρμακειων δειχνουν προς αυτή την κατευθηνση.
Λετε τελικα η μπυρα να είναι το γιατρικο του μελλοντος ...? Γιατι όχι? Εμεις (οι μπυραματιστες) αλλωστε το ξερουμε από καιρο.

Περαπαταμε λοιπον στον πεντακαθαρο πεζοδρομο χαζευντας κάθε ατραξιον που συναντουμε κ ταυτοχρονα "ελεγχουμε" τις ταμπελες των καταστηματων εστιασης για την διαθεσιμοτητα τους σε υγρο σιταρι.


Συντομα απαντουμε το ενα από τα 2 επισημα καταστηματα της Flotzinger Brau,χωρις να διστασουμε λεπτο κανουμε μια σταση για ένα δροσερο ποτηρι βαρελισια 1543.
Ομορφο καλαισθητο κ πεντακαθαρο το εστιατοριο/μπυραρια. Ενας ιδανικος χωρος για να απολαυσει κανεις την μπυρα του.

Τελικα τα ποτηρια εγιναν 3-4 αλλα η χαρα να πινεις βαρελι τις μπυρες που με τοσο κοπο παραγγελνεις διαδυκτιακα δεν περιγραφεται…!

Ξεδιψασμενοι πλεον συνεχιζουμε για την εισοδο του φεστιβαλ η οποια σαφως κ είναι ΔΩΡΕΑΝ!!
Ο χορος τεραστιος με σημεια ποικιλου ενδιαφεροντος τα οποια αρμοζουν σε τετοιες εκδηλωσεις. Λουνα παρκ,τρενακια,εδεσματα,ζαχαρωτα κ δυο μεγαλες τεντες ετοιμες να στεγασουν κάθε "ανήσυχο ποτηρι"…

Αφου χαζεψαμε κ γιναμε για λιγακι παιδια θυμηθηκαμε τον σκοπο της επισκεψης μας κ εισβαλαμε στην πρωτη τεντα που ειδαμε,της AuerBrau.

Εκατονταδες κοσμος να καθεται στους παγκους τοσο εξω οσο κ μεσα,ορχηστρα να παιανιζει Βαυαρικους ρυθμους κ αμετρητες σερβιτορες ντυμενες με τα γνωστα μας Dirndl να σερβιρουν τους διψασμενους επισκεπτες.
Οι φωτογραφίες νομιζω μιλανε καλυτερα.


Και επειδη πρεπει να πουμε κ για το κοστος θ’αναφερω απλα ότι ένα μισολιτρο ποτηρι Festbier κοστιζε 3,70 ευρω.

Ο πρωτος στοχος επιτευχθει κ σειρα εχει η επομενη τεντα,αυτή της Flotzinger.
Ηταν τεραστια…!!
Μαθαμε αργοτερα πως είναι μια από τις μεγαλυτερες της Βαυαριας κ ισως αναμεσα στις 2 πρωτες συμπεριλαμβανομένων κ αυτων του Oktoberfest.
Βεβαια δεν είναι τυχαιο καθως οι ντοποι προτιμουν περισσοτερο την Flotzinger για δυο λογους.
α) γιατι εχει ομολογουμένως καλυτερη Festbier
β) γιατι είναι ακομα σε χερια δικα τους σε αντιθεση με την AuerBrau που ανηκει από το 1996 στον ομιλο Paulaner.
Ειδατε,παντου υπαρχουν παρασκηνια…




Σ’αυτην όμως δεν πηγαμε μονοι μας,ειμασταν επισημοι καλεσμενοι με τραπεζι κλεισμενο κ θεσεις για εμας από ημερες πριν.
Πως? Μα χαρη στον αξιαγαπητο Thomas που ειχε φροντισει. Ειναι ο κυριος από τον οποιο παραγγελνω μπυρες κ διαττηρει επιχειρηση εμποριας αλκολουχων ποτων στο Ροζενχαιμ.
Τον ειχα ενημερωσει για την επισκεψη μου κ τα υπολοιπα ηταν θεμα μερικων emails !
Εξαιρετικος ανθρωπος,φινος χαρακτηρας μας κερασε αφθονη επετειακή μπυρα κ συζητησαμε αρκετα περι ζυθου.
Πτυχιουχος Σομελιε αποφασισε να κανει δικη του δουλεια κ φαινεται να εχει δικαιωθει για την επιλογη του.
Ηταν δε χαρουμενος κ μας γνωρισε σε οποιον συναντουσαμε καθως ηταν τιμη γι’ αυτον να εχει εκει πελατες (εστω κ μικρου μεγεθους) από άλλη χωρα. Μας αποκαλυψε επισης ότι μαζι με έναν Σουηδο αποτελουμε τους μοναδικους πελατες του εκτος συνορων.


Η ωρα περασε ευχαριστα οσο ποτε άλλοτε κ ειχε νυχτωσει,επρεπε λοιπον να παρουμε το τρενακι της επιστροφης για το Μοναχο που μεναμε.
Ηπιαμε μερικες τελευταιες γουλιες ποιοτικο ζυθο,χαιρετισαμε τον φιλο μας πια Thomas,του υποσχεθηκαμε αμεσα μπουκαλι με ουζο αριστης ποιοτητας κ αφου τον προσκαλεσαμε να ερθει στην Ελλαδα ανανεωσαμε το ραντεβού μας για το μελλον.

Νυσταγμενοι πια μα γεματοι εικονες -που μεχρι χθες ηταν επιθυμιες- φτασαμε στο ξενοδοχειο!
Τι να πεις κ για ποιον λογο? ηταν περιττο.

Ενα ονειρο ελαβε τελος πριν τα βλεφαρα σκεπασουν ηρεμα τα χορτασμενα μας ματια.

Auf Wiedersehen…

5 σχόλια:

  1. Πολύ όμορφο το ρεπορτάζ απ' το Rosenheim φίλτατε Weissman. Πάντα τέτοια, γιατί όπως σωστά έγραψες, "τα φεστιβαλ μπυρας ανεκαθεν αποτελουσαν προκληση για τους απανταχου ζυθοφιλους"
    Μας πέρασες χρώματα κι αρώματα απ' το διάσημο αυτό φεστιβάλ, ίσα ίσα για να ζηλέψουμε και να σηκωθούμε να πάμε ευθύς στη δική μας καρικατούρα μπυροφεστιβάλ στο ΣΕΦ... Συγκρατούμαστε όμως :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπραβο Γιωργαρε ... μας έκανες και ζηλέψαμε. Τα περάσατε πολύ άσχημα φαντάζομαι .... τσακίσατε κατι παλιόμπυρες και κατι παλιοσαλάμια .... ΧΑΛΙΑ.
    Ελπιζω και του χρονου να τα περάσετε ακομα πιο χάλια. :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραία εμπειρία Γιώργο, μπράβο. Whose's next? Μονκ και Ροκάς νομίζω; Keep walking... και ο καιρός γαρ εγγύς για το one giant leap από κάποιον μπιραματιστή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Wraios o Weissman! Poly omorfo kai auto to festibal mpyras, fainetai sthn perigrafh sou poso to efharistithikes! Pera apo thn adiamfisbhthth agaph sou gia th mpyra, apolambanw na diabazw gia thn agaph pou trefeis sth germanikh exoxh! :)

    Hsyxia den exoun oi Beeramatistes pantws, enas epistrefei, dyo feugoun!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα "όνειρα" των ανθρώπων και η εκπλήρωσή τους είναι αυτά που στην ουσία αποτελούν και τον λόγο ύπαρξής μας, το μόνο λόγο που μπορούμε και αντέχουμε και βασταμε σε κάθε αντιξοότητα που μας προκύπτει !! Βαστάμε ... για να μπορέσουμε να εκπληρώσουμε κάποια στιγμή τα όνειρά μας! Αν καταφέρουμε να το πετύχουμε εντελώς .. είναι αλλη ιστορία, αλλά σίγουρα αυτή και μόνο η ιδέα μας κραταει ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ και όχι απλα ζωντανους!

    Μεγάλο όνειρο εκπληρώθηκε Γιώργαρε για σένα και εύχομαι ολόψυχα όχι μόνο να συνεχίζεις να ονειρεύεσαι, αλλά να πετύχεις και το απόλυτο ως προς την εκπλήρωσή αυτών των ονείρων!
    Από εκεί που ξεκίνησαν όλα λοιπόν ... και φυσικά εκεί που θα συνεχίσουν να υπάρχουν όλα και να διανθίζονται ολο και περισσότερο !! Υπεροχη εμπειρία ....
    Αν ερχόταν και ο Σουηδός θα είχατε δέσει! Το team θα ήταν πλήρες !!! χεχεχεχε!

    Dokimos :: 1 επιστρέφει .... 4 φεύγουν, όχι δυο!
    2 στο De molen, 1 στη Στοκχόλμη για το beer and whisky festival και η αφεντιά μου στη Στουτγκάρδη για να βιώσω μια "παραλλαγή" του Μοναχικού Oktoberfest και σε αυτή την πόλη!
    Και όλα αυτά μέχρι το τέλος του μήνα!! Ο Οκτώβριος αναμένεται επομένως γεμάτος μπυρορεπορτάζ, μόλις επιστρεψουμε όλοι!!
    Μετά το δικό σου στο Λονδίνο και του Γιώργη παντού και τα πάντα όλα στο Μόναχο... θα καταθέσουμε και οι υπόλοιποι τη δική μας εμπειρία από εκεί που θα βρεθούμε !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή