Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Καλό Μήνα OR καλύτερα ... Καλή Πρωτομαγιά (Εργατική OR μη)

Εργατική Πρωτομαγιά σήμερα και η Αμερική θα πρέπει να έχει την τιμητική της, αφού από την αιματοβαμμένη εξέγερση των εργατών στο Σικάγο την 1η του Μάη του 1886, η μέρα αυτή καθιερώθηκε με την Β' Διεθνή το 1889 στο Παρίσι ως ημέρα αγώνα και διεθνούς αλληλεγγύης των εργατών του κόσμου προς τιμήν των πρωτοπόρων εργατών που έχασαν τη ζωή τους γιατί απλά ζήτησαν 8άωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας!
Δυστυχώς σήμερα στη χώρα μας ο οποιοσδήποτε είναι απλά ευχαριστημένος και μόνο που έχει εργασία και αποδέχεται οποιαδήποτε συμφωνία άνευ όρων και με κατεβασμένα τα χέρια !!

Όσο κι αν έψαξα στα κιτάπια μου για να βρω κάτι από Σικάγο ήταν μάταιος κόπος ...
Οπότε απλά θα μεταφερθούμε στις ΗΠΑ και στην εντυπωσιακή κατά καιρούς -με τις ετικέτες που μας εμφανίζει- ζυθοποιία της Florida, την Cigar City ...
Πριν πολύ πολύ καιρό ο Σπυράκος έκανε λόγο για το Part 1 of 2 αναφερόμενος στην καταπληκτική Either 

"Η Cigar City λοιπον συνηθιζει να βγαζει μπυρες οι οποιες ειναι κατω απο το ιδιο προτζεκτ οπως η βραβευμενη σειρα Humidor series αλλα και η σειρα με τις Black IPA: Either, Or, Neither & Nor με την οποια θα ασχοληθουμε τωρα. 


Η Either & Or εχουν ηδη κυκλοφορησει στο εμποριο ενω αναμενονονται οι Neither & Νοr. Αρχικα θα δουμε την Either και στην συνεχεια την Or. Η Either ειναι μια Black Ipa ( Ιpa για την οποια εχουν χρησιμοποιηθει σκουρα malts για την παραγωγη της) υψηλης αρχικης βαρυτητας για την οποια εχει χρησιμοποιηθει μελι Ty Ty (τοπικο μελι της βορειας Florida) για την παραγωγη της, οπως επισης και μεγαλες ποσοτητες λυκισκου (citra, mt.rainer & simcoe) . Τελος εχει παλαιωθει μεσα σε καπνιστα βαρελια Ισπανικου κεδρου. Στην παραγωγη της Either εχουν συμμετασχει και αλλες δυο μικροζυθοποιιες, η Grassrots απο την Δανια και η Hill Farmtsead απο το Vermont των ΗΠΑ."

Κι ενώ είχα δοκιμάσει στο παρελθόν 2 φορές την Either, είναι μόλις η πρώτη μου φορά που δοκίμασα παρέα με τον Πανούλη την OR που την πετύχαμε επιτέλους στο Domus Birrae της Ρώμης που ήμασταν πρόσφατα!


Αδερφούλα λοιπόν της Either η ΟR και μάλιστα θα λέγαμε σχεδόν δίδυμη αδερφή, αφού οι δυο αυτές  Black IPAs είναι σχεδόν ίδιες με ελάχιστες μικρο-διαφορές που προκύπτουν περισσότερο κατά τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας ...
Όπως αναφέρει ο ίδιος ο Joey Redner, ιδρυτής και ιδιοκτήτης της φημισμένης ζυθοποιίας ::

"The beers are basically black IPA’s brewed with lots of Citra, Mt. Rainier and Simcoe along with Ty Ty honey from North Florida aged on medium toast Spanish Cedar. 
There are different hop additions in the Hill Farmstead/Grassroots version (Or) and the 2-row base malt in the CCB version (Either) is replaced with Pilsner malt in the Vermont/Denmark version (Or). 

There are also some process differences which is one of the purposes of a collaboration; allowing breweries to learn from each other. 
The goal was to make two beers that were alike, but slightly different due to preferences in regional approach and access to ingredients. The four beers in this collaborative series will be named: Either, Or, Neither and Nor. Either and Or will release first and the other two will follow. Both Either and Or were brewed at CCB, but Neither and Nor will be brewed as single batches in both Vermont and Denmark."

Cigar City OR Black Ale ( Black IPA)
στα 11,2% ABV


Χρώμα σχεδόν ολόμαυρο ( μόνο κάτω από το φως μπορείς να διακρίνεις μερικές καφεκοκκινωπές ανταύγειες) . Αφρός μπεζοκαφετής θα πέσει αρκετά καλά στην αρχή, αλλά θα καταλαγιάσει άμεσα!
Κλασσική εμφάνιση μιας Black Ipa όπου η αρχική εικόνα είναι ίδια μιας Imperial Stout!

Άρωμα :: αναμενόμενα εξαιρετικό το άρωμά της. Το μπλέξιμο των malts με το λυκίσκο είναι πολύ ισορροπημένο και το τελικό αποτέλεσμα υπέροχο και αρμονικό! Σοκολάτα και καφές αναμειγνύονται με την φρεσκάδα λουλουδο-βοτάνων που αφήνει σαν αίσθηση ο λυκίσκος, αλλά και με το αλκοόλ που δηλώνει εξαρχής την παρουσία του. Την μπύρα τη δοκιμάσαμε εξαρχής σε υψηλή θερμοκρασία οπότε μόλις ανέβηκε ακόμη πιο πολύ άρχισε να βγαίνει στην επιφάνεια και το εσσάνς από το μέλι !!


Γεύση :: η πλούσια, αλλά ταυτόχρονα απαλή υφή της μπύρας αυτής μόλις δοκιμάσεις την πρώτη γουλιά αναδεικνύει ακόμη περισσότερο όλα τα παραπάνω! Γλυκόπιοτη κατά βάση, με τσιμπήματα λυκίσκου και διακριτικής πικράδας! Εδώ ο καφές επικρατεί ελαφρώς περισσότερο της σοκολάτας που είναι πιο εμφανής στο άρωμα σε σχέση με τον καφέ ...
Δεν ξέρω αν είναι η προσθήκη μελιού αυτή που κάνει τη διαφορά, σίγουρα όμως το πάντρεμα των malts-λυκίσκου δένει πολύ καλύτερα με την παρουσία του!

Επίγευση :: τελείωμα υπέροχο, μακράς διάρκειας, γλυκόπικρο, αλκοολικό, σοκολατένιο, dry !

Χαμηλή προς μέτρια ενανθράκωση, αίσθηση βελούδινη στο στόμα παρόλο που το σώμα της είναι αρκετά δεμένο ...
Μια εξαιρετική ημι-παραλλαγή, μια εξαιρετική μπύρα εφάμιλλη στην απόλαυση με την ημι-διδυμούλα της EITHER

Βαθμολογία :: 9,25
(όσο ακριβώς και της EITHER)



Καλό Μήνα και Καλή Πρωτομαγιά λοιπόν ...
και εκεί κάπου ανάμεσα στα ψησίματα, στα πιώματα και στα Μαγιάτικα λουλοδοστέφανα που θα έχουν την τιμητική τους για να "πιάσουμε" το Μάη ...
ας έχουμε στο νου μας όλοι ανεξαιρέτως (κάτι που είναι σήμερα περισσότερο επιτακτικό από ποτέ στη χώρα μας ) πως η σημερινή "αργία" (?)  χαλάρωσης και καλοπέρασης καθιερώθηκε και σφραγίστηκε με το αίμα κάποιων ανθρώπων εδώ και πολλά χρόνια τώρα, εδώ και πολλές γενιές ...
και πάντα από το Λαό ... τη βάση και το θεμέλιο κάθε επιτυχημένης OR μη εξουσίας !



Γιατί η Ιστορία ευτυχώς ή δυστυχώς έχει
ένα μεγάλο προτέρημα-ελάττωμα ::
ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ σα να μην πέρασε μια μέρα ...



6 σχόλια:

  1. Καλες οι αναμνησεις και οι επετιοι αλλα ακομη καλυτερες οι μπυριτσες που κατεβασαμε σημερα. Ετσι κ' αλλιως ακρη σε αυτο τον τοπο δε βρισκεις
    Το μπυρονι παντως πρεπει να τα σπαει απ αυτα που διαβαζω

    Καλο μηνα σε ολους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κατ΄αρχήν άψογη παρουσίαση γι ακόμα μια φορά ... ελπίζω να την πετύχουμε στο CBC2012 on tap.

    Κατα τ' αλλα ΕΠΑΝΣΤΑΣΗ ΤΩΡΑ .... ακούει κανείς. Προσοχή στις κάλπες και στους ευκαιριακούς που βάζουν υποψηφιότητα ... λες και δεν μας φτάνανε αυτοι που είχαμε. Η εξουσία στο ΛΑΟ .... ακούει κανείς!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μμμμ... Την αποθέωσες βλέπω την "Or" φίλτατε Μίχο. Πρέπει να ήταν εξαιρετική. Καλά θα 'ταν να είχαμε και την αδελφούλα της από κοντά, να δούμε ποια θα διαλέγαμε τότε :)
    Το δίλημμα "Either... Or" μάλλον θα παιδεύει πολλούς από μας μέχρι την Κυριακή που θα πρέπει ν' αποφασίσουμε τι θα ρίξουμε στην κάλπη. Βέβαια το συγκεκριμένο είδος της μπύρας, η Black IPA, μπορεί να φανεί χρήσιμο, μια και έχει διπλή χρήση στην κάλπη. Τους αφήνεις το "μαύρο" και κρατάς την IPA :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν ξέρω αν την αποθέωσα ή όχι ... Πολλές φορές είναι τόσο το mood, όσο και το timing που θα δοκιμάσεις κάτι! Ανεξαρτήτως βαθμολογίας, έχουμε να κάνουμε αντικειμενικά με μια μπυράκλα... ή μάλλον με μια ακόμη μπυράκλα από την εξαίρετη ζυθοποιία της Florida !!

    Mαύρο στο Μαυρογιαλούρο λεπόν, όπως προτείνει ο Nick the Great ... αν και σωτηρία υπάρχει και είναι κρυμμένη για τα καλά σε 4 ΓΡΑΜΜΑΤΑ ... που θα αλλάξουν τη ροή της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Aκοαμ δεν την εχω δοκιμασει την OR αλλα απο αυτα που γραφει ο Μιχος και εχοντας δοκιμασει την Either σιγουρα θα ειναι μια πολυ καλη μπυρα...

    Οσο για το αλλο σκελος της αναρτησης σχετικα με την εγρατικη πρωτομαγια, θα ηθελα να πω πως η φετινη ειναι πολυ επικαιρη γιατι μας θυμιζει τους αγωνες που εδωσαν χιλιαδες αγωνιστες εργατες και εχυσαν το αιμα τους για πιο ανθρωπινες συνθηκες εργασιας και αυτες τις κατακτησεις με ενα φασιστικο συνταγμα η χουντικη μας κυβερνηση τις εχει ακυρωσει...Για αυτο λοιπον μαυρο σε οσους μας εφτασαν εδω...ψηφο σε κομματα που ενδιαφερονται για τον εργατη και τα δικαιωματα του και βεβαιως επειδη οι ανατροπες δεν γινονται μεσα απο το αστικο κοινοβουλιο, εξεγερσεις και λαϊκοι-εργατικοι αγωνες παντου για να επελθει μια σοσιαλιστικη επανασταση και να περασει η εξουσια στα χερια της εργατικης ταξης, για μια αταξικη σοσιαλιστικη κοινωνια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Διλλήματα παντού.... αλλά μέχρι κι εδώ? Τι EITHER τι OR... και οι 2 τους είναι υπέροχες!

    Δε μπορώ να πω πως θυμάμαι κάποια ουσιώδη διαφορά αναμεσά τους.
    Όπως και να χει όμως, και γι αυτή την ετικέτα τα λόγια είναι φτώχεια! Επιβάλλεται η δοκιμή της ει δυνατόν το συντομότερο!!!

    Μας έφτιαξε το κέφι εκείνη τη βραδιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή