Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Στοκχόλμης ... συνέχεια με "Stockholm’s Beer Bars":: AKKURAT και OLIVER TWIST

Γράφει, φωτογραφίζει και κυρίως
  δοκιμάζει για εμάς ...
 ο Thanasis !!!

Κατά την παραμονή μας στην Στοκχόλμη, εκτός από το να επισκεφτούμε το 20ο Φεστιβάλ Μπύρας και Ουίσκι, είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε και δύο κορυφαία beer bars, τα οποία στέκονται άνετα μεταξύ των κορυφαίων σε ολόκληρη την Ευρώπη, το AKKURAT και το OLIVER TWIST και που τα επισκεφτήκαμε στο Σάββατο 01/10.


 AKKURAT
Το AKKURAT βρίσκεται στην (κεντρική) οδό Hornsgatan 18, στην περιοχή του Slussen (μια περιοχή που είναι κατ’ εξοχήν κέντρο διασκέδασης, καθώς πολλά από τα μαγαζιά που την ημέρα ούτε γυρνάς να τα κοιτάξεις (είναι απλά café), τα βράδια μεταμορφώνονται σε μπαράκια γεμάτα με νεαρόκοσμο που ξεχύνεται έως τα πεζοδρόμια και τους δρόμους, αφού κάποιοι δρόμοι κλείνουν για τα οχήματα και γίνονται πεζόδρομοι - τουλάχιστον το βράδυ του Σαββάτου), που τοποθετείται στα νότια της παλιάς πόλη (Gamla Stan) και σε απόσταση 5 λεπτών ποδαρόδρομο από αυτή.
Η πρόσβαση σε αυτό - από οπουδήποτε - είναι πολύ εύκολη, καθώς βρίσκεται σε απόσταση 2-3 λεπτών ποδαρόδρομο από τον σταθμό μετρό του Slussen.
Τα ωράρια λειτουργίας του Akkurat είναι: Δε: 11-24, Τρ-Παρ: 11-01, Σαβ: 15-01, Κυρ: 18-01.
Το μπαρ σερβίρει και φαγητό (το οποίο δεν δοκιμάσαμε, αλλά ήταν λαχταριστό και φαίνονταν γευστικό).


Πριν προχωρήσω, θα ήθελα να διευκρινίσω εδώ ότι η διασκέδαση στην Σουηδία έχει εντελώς διαφορετικά ωράρια από την δική μας. Έτσι, η βραδινή έξοδος ξεκινά γύρω στις 20:00 και τελειώνει γύρω στις 01:00 (τότε δηλαδή που αρχίζει να βγαίνει η πλειοψηφία του νεαρόκοσμου στην Ελλάδα τα Σαββατόβραδα!!! J)
Βρεθήκαμε λοιπόν εκεί γύρω στις 21:00, που θεωρώ ότι ήταν μια καλή ώρα, αφού το μπαρ ήταν γεμάτο, αλλά όχι ασφυκτικά σε σημείο να μην μπορείς να ευχαριστηθείς ή να εξυπηρετηθείς κατάλληλα. Για καλή μας τύχη, μόλις είχε αδειάσει ένα σημείο με δύο σκαμπό και σχετικό χώρο να ακουμπήσουμε τα ποτήρια μας. Φυσικά, το να βρεις χώρο στην κεντρική μπάρα του (σχήματος Γ), ούτε λόγος, αφού ήταν μάλλον κατειλημμένη από νωρίς, γεγονός που έκανε σχετικά δύσκολο το να παραγγείλεις εκεί το ποτό σου.


Η ατμόσφαιρα του Akkurat είναι όντως καταπληκτική, ζεστή και πολύ φιλική, καθώς επικρατεί το ξύλινο ντεκόρ, ενώ οι άνθρωποι στην μπάρα είναι πολύ πρόθυμοι να σε βοηθήσουν στις επιλογές σου και να σε εξυπηρετήσουν.



Στον κυρίως χώρο του μπαρ, υπάρχει αρκετός χώρος για όρθιους, ενώ υπάρχουν ακόμα και αρκετά τραπέζια (μπορούν να εξυπηρετήσουν γύρω στα 50-60 άτομα).
Παραπλεύρως του κύριου χώρου, υπάρχει μία ακόμα αίθουσα με τραπέζια, όπου έχουν πρόσβαση μόνο όσοι έχουν κάνει σχετική κράτηση για φαγητό και δεν εξυπηρετεί όρθιους.
Μουσικά, κυριαρχούν τα ροκ ακούσματα, ενώ δεν λείπουν και κάποιες λίγες τζαζιές, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου κυμαίνεται μεταξύ 25 και 35 ετών, χωρίς να λείπουν οι μικρότεροι ή οι μεγαλύτεροι (οι τελευταίοι καταλαμβάνουν συνήθως τον χώρο καθημένων για φαγητό).


(ο τύπος αριστερά, με το κόκκινο μπουφάν είναι ο Σπύρος)

Το συγκεκριμένο μπαρ έχει πολύ μεγάλη επιλογή από μπύρες από όλο τον κόσμο, τόσο σε βαρέλια, όσο και σε μπουκάλια.
Έτσι θα βρει κανείς γύρω στα 30 βαρέλια, εκ των οποίων τα μισά είναι μόνιμα (π.χ. Hoagarden, Staropramen, Wagner Weisse κ.α. ανάξιες λόγου…) και τα υπόλοιπα αλλάζουν με την μέρα.


Δοκιμάσαμε μόνο βαρελίσιες μπύρες, καθώς όλα τα μπουκάλια, ανεξαρτήτου προέλευσης ήταν πανάκριβα. Πολύ ακριβά ήταν και τα βαρέλια τους, αλλά μην ξεχνάμε ότι η Σουηδία είναι γενικότερα μια ακριβή (για μας) χώρα, με σχεδόν 3πλάσιο επίπεδο μισθών από το δικό μας.

Την συγκεκριμένη λοιπόν ημέρα οι επιπλέον βαρελίσιες που υπήρχαν ήταν:




Από αυτές, δοκιμάσαμε την Red Seal Red Ale (North Coast) που ήταν αρκετά καλή, την Bink Bruin (Kerkom), με αρκετά θετικά στοιχεία, αλλά όχι τόσα που να σε κάνουν να θέλεις να την ξαναδοκιμάσεις, την Bitter &Twisted (Harviestoun), που ήταν πολύ γευστική και ευκολόπιωτη, παρά την έντονη πικράδα της, την Helsinger Porter (Helsinger), στην οποία μπορούσες να βρεις αρώματα σοκολάτας, καφέ και βανίλιας και θα την ξανάπινες με μεγάλη ευκολία.

Τέλος δοκιμάσαμε (o Σπύρος) και την Westmalle Doubel (Westmalle), η οποία δυστυχώς ήταν ξεθυμασμένη και δυστυχώς δε με άφησε ο Σπύρος να κάνω τα σχετικά (έντονα) παράπονά μου στους μπάρμεν, αφού του άρεσε και κατάφερε να την πιει όλη. Κι εγώ φυσικά έμεινα με την απορία: δεν πίνουν άλλοι την συγκεκριμένη μπύρα και μένει πολύ καιρό στο βαρέλι??? ή την πίνουν κι αυτοί σαν τον Σπύρο και δεν λένε κουβέντα ???
Οι τιμές στις παραπάνω μπύρες έπαιζαν από 74SEK έως 84SEK, που σημαίνει από 7 έως 8  ευρώ, για 33 έως 40cl.


Οι τιμές στα μπουκάλια (γύρω στα 400 στον κατάλογο!!!) έπαιζαν από 85SEK έως όσο μπορείς να πληρώσεις (!!!) και το εννοώ, αφού υπήρχαν και 750άρια μπουκάλια (κάποιες παλαιωμένες sour ales) που έφταναν στα 1.850SEK (200 ευρώ)!!!
Για την ιστορία αναφέρω ότι υπήρχαν και κάποιες Närke Kaggen Stormaktsporter (διαφορετικών ετών), που κοστολογούνταν από 395 έως 425SEK (43 - 46 ευρώ) για τα 20cl !!!
Φυσικά μπήκα στον πειρασμό, αλλά ευτυχώς τελικά δεν τις δοκίμασα… είπαμε να είμαστε μπυρόφιλοι, αλλά όχι και μακάκες!!! Εξάλλου, ήμουν ένας φτωχός Έλληνας εν μέσω σοβαρότατης οικονομικής κρίσης…!!! ;) J

Μείναμε στο Akkurat έως τις 23:00 περίπου, όπου πλέον είχε γεμίσει ασφυκτικά και καθώς θέλαμε να προλάβουμε και το έτερο διαμαντάκι της περιοχής, το Oliver Twist.

Αν και το Akkurat είναι ένα beer bar που θα μπορούσα να πηγαίνω κάθε μέρα για ένα (ή και περισσότερα) ποτηράκι μπύρα, παρόλα αυτά, έχει κάποια μελανά κατά την άποψή μου σημεία:
Οι σερβιτόρες δεν μπορώ να πω ότι ήταν και οι γρηγορότερες του πλανήτη (έκαναν μέχρι και 20 λεπτά για να μας φέρουν μια μπύρα), ενώ και οι γνώσεις τους σχετικά με το τι υπάρχει διαθέσιμο στο μαγαζί ήταν περιορισμένες (δεν ξέρω, περίμενε να ρωτήσω κ.λπ.).
Ίσως λόγω του Σαββάτου και του πολύ κόσμου που είχε μαζευτεί (???)
Επιπλέον και για τον λόγω ότι μπορούσες να παραγγείλεις φαγητό σε οποιονδήποτε χώρο του μαγαζιού κι αν βρισκόσουν, υπήρχε παντού στην ατμόσφαιρα μια έντονη φαγητίλα (θέλεις σκόρδο? θέλεις μύδια αχνιστά?...), που δεν είναι και ό,τι καλύτερο για κάποιον που θέλει να απολαύσει την μπύρα του.


OLIVER TWIST
Το OLIVER TWIST βρίσκεται επίσης στην περιοχή του Slussen, στην οδό Repslagargatan 6 (που είναι επίσης κεντρική) και σε απόσταση 3 λεπτών με τα πόδια από το Akkurat. Εκ των πραγμάτων λοιπόν, η πρόσβαση εκεί είναι επίσης πανεύκολη μέσω του μετρό.
Τα ωράρια λειτουργίας του Oliver Twist είναι: Δε: 10-23, Τρ-Παρ: 10-01, Σαβ: 12-01, Κυρ: 12-23.
Το μπαρ σερβίρει φαγητό (το οποίο επίσης δεν δοκιμάσαμε, αλλά επίσης φαίνονταν εύγευστο).



(μη με ρωτήσετε γιατί τα έχουν με τον Michael Bolton… πραγματικά δεν ξέρω και δε με νοιάζει κιόλας!!!)

Μιλάμε για ένα επίσης μοναδικό μπαρ, που σε κάνει να νοιώθεις οικία και ως εκ τούτου, πολύ άνετα!
Στο όλο σκηνικό κυριαρχεί το σκούρο ξύλο και τα διάφορα μπάνερς και λοιπά διαφημιστικά διαφόρων ζυθοποιείων.




Οι χώροι του μαγαζιού είναι σχετικά μικροί (και δεν συγκρίνονται με αυτούς του Akkurat), έχοντας κάποια ψηλά τραπεζάκια και πάγκους που μπορείς να ακουμπήσεις το ποτήρι σου, αλλά όχι και να καθίσεις.
Υπάρχει κι ένα μικρό ξεχωριστό δωμάτιο, όπου μπορείς να καθίσεις έχοντας κάνει κράτηση και θέλοντας να τσιμπήσεις κάτι.
Θα βρεις μέσα όλες τις ηλικίες, από 20χρονα έως 60άρηδες που απολαμβάνουν με πάθος και ενθουσιασμό την μπύρα τους, ενώ η μουσική υπόκρουση έχει έντονα ροκ στοιχεία.


Η μικρών διαστάσεων μπάρα του, ήταν ασφυκτικά γεμάτη, σε σημείο να μη μπορείς να παραγγείλεις, ενώ δεν υπήρχαν σερβιτόροι για τους όρθιους, παρά μόνο για τους καθήμενους στην δίπλα αίθουσα.
Ο barman και η barwoman (μην γλείφεστε, μιλάμε για μια 50άρα που καμιά σχέση δεν έχει με την τυπική ψηλή, ξανθιά και με γαλάζια μάτια Σουηδέζα…)ήταν εξυπηρετικοί αλλά νομίζω πως υπάρχουν κάποια ακόμα περιθώρια για να βελτιώσουν την συμπεριφορά τους και να είναι πιο χαμογελαστοί προς τους πελάτες. Ίσως να έφταιγε η κούραση όλης της ημέρας και ο πολύς κόσμος που είχε πλακώσει στο μπαρ εκείνη την ώρα (??)



Από μπύρες τώρα, υπήρχαν 23 βαρέλια και πάνω από 150 μπουκάλια απ’ όλο τον κόσμο.

Όπως και στο Akkurat, έτσι κι εδώ, υπήρχαν κάποια μόνιμα και ανάξια λόγου βαρέλια και φυσικά έπαιζαν τα υπόλοιπα μπαλαντέρ.
Τη συγκεκριμένη στιγμή που πήγαμε εμείς, υπήρχαν τα εξής:


Προσωπικά δοκίμασα την Rumble Oak Aged IPA, που ξεχείλιζε από λυκίσκο, την Belgian Style Yeti, που έφερνε αρκετά στην Yeti (η οποία έχει πιο έντονα χαρακτηριστικά) και τελείωσα με την Fog Cutter Barley Wine, που δεν με ξετρέλανε κιόλας! … πάντως την ήπια όλη! J
Οι τιμές κι εδώ τσιμπημένες, αφού για 47cl, έπρεπε να δώσεις από 79 έως 99SEK (8,5 έως 10,80 ευρώ).
Το τι παίζει στο μαγαζί από μπουκάλια δεν ξέρα, αφού δεν στάθηκε δυνατόν να βρω έναν κατάλογο, αλλά φαντάζομαι θα επικρατεί η ίδια (ακριβή) κατάσταση που αντίκρισα στο Akkurat.



Από το μαγαζί φύγαμε κατά τις 00:30, έχοντας πολύ καλές εντυπώσεις και …εθνικά υπερήφανοι J αφού καταφέραμε να πιούμε 2-3 ποτηράκια υπό τη σκέπη του εθνικού μας συμβόλου σε ένα μπαρ της πιο πλούσιας και ίσως της πιο ακριβής χώρας της Ευρώπης!!!



Κλείνοντας την αναφορά μου στο Oliver Twist, θα πρέπει να πω πως όταν μαζεύεται πολύς κόσμος και λόγω του ότι το μαγαζί είναι μια μικρό, η θερμοκρασία ανεβαίνει σε υψηλότατα επίπεδα, ειδικά όταν όλες οι πόρτες είναι κλειστές μετά τις 23:00, για να μην ενοχλεί η μουσική τους περίοικους.


Τελειώνοντας την παρουσίαση των δύο πολύ καλών beer bars και αν με ρωτούσατε πιο από τα δύο προτιμώ, θα απαντούσα διστακτικά «Το Akkurat», μόνο και μόνο λόγω ευρυχωρίας και για τίποτα άλλο.
Είναι και τα δύο εξαιρετικά και θέλω πολύ να ξαναπάω και στα δύο, θέλω πολύ να ξαναπιώ και στα δύο και ελπίζω κάποια στιγμή στο μέλλον να τα καταφέρω!!! J

Cheers!!!!!


From Stocholm (once again)
 with Beer & Love ...

7 σχόλια:

  1. Kata rxin Bravo ksana Thanasaki mou gia tin omorfi periplanisi sta 2 beer Bars pou episkeftikes. Gia synexeia exw na se rwtisw to exis .... mou kanei periergo pou den etrwges pouthena apo pou piges ... vre atheofove pws tin paleues??? :D Kata t alla poly akriveia .... :( Elpizw na sou dwthei i eukairia na ksanapieis s auta ta 2 magazia kai giati oxi pareoula ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. (ξανά εν χορώ ...)

    Βρε Θανάση τι λες τώρα
    που θα πίνεις ως τις 4 η ώρα
    Θανασάκη γράψε κι άλλα ...
    μπύρα θέλουμε και όχι καφέ ή γάλα ...

    Πήρες φόρα μου φαίνεται Γκρινιάρη μου και δεν σε σταματάει τίποτε ...
    Καιρό είχαμε να δούμε κάτι από τα χεράκια σου και είπες να μας αποζημιώσεις και με το παραπάνω !!
    Πολύ κατατοπιστικό και λεπτομερές και αυτό το ρεπορτάζ για αυτά τα δυο μπυρόμπαρα! Θεωρώ πως με αυτά που έγραψες έχεις καλύψει τα πάντα για κάποιον που θα ήθελε να επισκεφτεί αυτά τα μαγαζιά!!

    Ωραία και τα δυο πάντως ως ντεκορ ! Το καθένα το ύφος του! Από τις περιγραφές και τις φωτογραφίες θεωρώ πως θα πήγαινα χαλαρά και στα δυο αν είχα τη δυνατότητα και ασφαλώς τα φράγκα, μιας και απο τα λεγόμενά σου σε αυτές τις δυο δημοσιεύσεις καταλάβαμε πως η Σουηδία δεν είναι για τα πορτοφόλια των Ελλήνων γενικότερα !!

    Ας είναι... Να σαι γερός να επισκεφτείς κι άλλα τέτοια μπυροπόστα και εμείς ας ακολουθούμε ...

    ( με χορό και αυτό ... Καλαματιανό Στοκχόλμης βεβαίως βεβαίως ...)
    Θανασάκη .. πήρες φόρα
    και θα πίνεις και θα γράφεις κάθε ώρα ...
    Και θα πίνουμε μαζί σου
    γιατί είμαστε οι χαζο-οπαδοί σου ... !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Geia sou MIXE ... stixourge ton megalone epitixione .... xaxaxaxa. Min fovaste tha pame kai tha pinoume tsampa se ligo kairo ... tha tous leme oti eimaste apo to Ellada kai tha mas lypountai ... xaxaxa

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ροκά μου, το φαγητό στην Σουηδία είναι μια πονεμένη ιστορία (όπως και στις περισσότερες χώρες βόρειες) και συνάμα ακριβή!! Για το λόγο αυτό την βγάζαμε κυρίως με hot dog από τις καντίνες του δρόμου.
    Κι όταν λέμε hot dog, εννοούμε ένα ψωμάκι μινιατούρα (γύρω στα 10 εκ. μήκος), το οποίο περιείχε ένα λουκάνικο, που μπορεί να ήταν από 15 εκ. έως 25 εκ., ανάλογα με το πάχος του και που όπως καταλαβαίνεις εξείχε από τις δύο πλευρές του ψωμιού σαν καυ*** !!! Το κόστος αυτού, κυμαίνονταν από 3,30€ έως 6,50€, αναλόγως την περιοχή...
    Να είσαι σίγουρος ότι αξίζει η μπυροεμπειρία στη Σουηδία (τα δύο συγκεκριμένα μπαρ είναι κορυφαία!!!) και μακάρι να βρεθούμε κάποια στιγμή εκεί παρεούλα :)


    Μίχο: είσαι ταλεντάρα αγόρι μου!!!... είδες για να μένεις δίπλα στο "ναό" της Tούμπας???!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παίδες, με την ευκαιρία, να συμπληρώσω και κάτι ακόμα για την Σουηδία και τα εκεί beer stores…

    Το αλκοόλ λοιπόν στην Σουηδία είναι κρατικό και τα μαγαζιά που το πωλούν, είναι τα λεγόμενα «Systembolaget».
    Σ’ αυτά λοιπόν, θα βρεις από σαμπάνιες και ουίσκι, μέχρι μπύρες και κρασιά Σύμφωνα με πληροφορίες που είχα μαζέψει μέσω διαδικτύου, αλλά και με βάσει τα λεγόμενα των ντόπιων, το καλύτερο από αυτά βρίσκεται στην οδό Regeringsgatan 44, πολύ κοντά στην στάση μετρό “Hotorget”. Το συγκεκριμένο μαγαζί επισκέφτηκα κάποιο απόγευμα για τα σχετικά μπυροψώνια μου, που δυστυχώς περιορίστηκαν στα 36 ευρώ συνολικά, αφού η ποικιλία σε «καλές» μπύρες ήταν παρόμοια με αυτή που μπορείς να βρεις σε κάποιο δικό μας ΑΒ !!!
    Έτσι, πέραν από 2-3 τοπικές porter και ales, τα υπόλοιπα ράφια ήταν φουλ της lager και της pilsner, που είναι οι μπύρες που απ’ ότι είδα προτιμούν να ψωνίζουν οι Σουηδοί. Όχι, για να μην νομίζεται ότι αυτοί πίνουν ποιότητα…!!! 
    Για την ιστορία, αναφέρω ότι τo μόνο αρκετά αξιόλογο μπουκάλι που πήρα ήταν η “Cigar City Maduro - Brown Ale”.

    Τονίζω δε, ότι απαγορεύεται να πάρεις μαζί σου κλειστό μπουκάλι από κάποιο μπαρ και επιπλέον η ίδια απαγόρευση υπήρχε και στους χώρους του φεστιβάλ.
    Άρα, ό,τι πιεις εκεί και τίποτα άλλο…!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ ενδιαφέρουσα και η δεύτερη αυτή μπυρανταπόκριση από τας Στοκχόλμας, φίλτατε Θανάση. Όποιος από μας ή τους τυχερούς αναγνώστες των Μπυραματισμών βρεθεί στην Σουηδία είμαι σίγουρος πως θα πιεί κι ένα ποτήρι στην υγειά σου :)

    Πάντως, αν ισχύει αυτό που είπες πως οι μισθοί στη Σουηδία είναι τριπλοί απ' της Ελλάδας, τότε δε μπορώ να πω πως ήταν και ιδιαίτερα ακριβές οι μπύρες. Ας σκεφτούμε πως στα Αθηναϊκά (όχι στα Θεσσαλονικιά) μαγαζιά η μέση τιμή μιας καλής μπύρας είναι στα 6-8 ευρώ, ενω αν σκάσει μύτη και κανένα guest star βαρέλι γίνονται χαλαρά διψήφιες :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ περιεκτικό το χρονικό του Θανάση στη Σουηδία, αλλά με τέτοιες τιμές χρειάζεσαι να έχεις μαζί σου χρυσή visa. Η Νορβηγία λένε είναι ακόμα ακριβότερη. Ευτυχώς, που δεν γίνεται κάνα τόσο ξακουστό φεστιβάλ εκεί γιατί θα έβλεπα το Θανάση να ξεκληρίζεται..:)
    Βέβαια έρχεται το Celebration στη Δανία το Μάιο με το Tax Celebration στην Ελλάδα να προηγείται... Μάλλον με ΦΙΞ θα τη βγάλουμε...D;

    ΑπάντησηΔιαγραφή